Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
[NF]НФ протокол 20.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
562.18 Кб
Скачать

2.Навчальні цілі

Знати основні положення провідних зразків типології Гіппократа, І.П.Павлова, Г.Айзенка та критерії визначення особистісних властивостей людини за ними; методи визначення типів ВНД за І.П.Павловим. Оволодіти вміннями: аналізувати властивості нервової системи і визначати на їх основі тип ВНД за І.П.Павловим, здійснювати співставлення типу ВНД з типом темпераменту за Гіппократом (в регламентованих задачами і творчо імпровізованих ситуаціях); проводити порівняльний аналіз критеріїв і методів визначення типу ВНД і типу темпераменту за різними психологічними концепціями; аналізувати співвідношення рівня функціонування сигнальних систем у людини та інтерпретувати результати аналізу у відповідності з сучасними уявленнями про функціональну асиметрію великих півкуль мозку; фізіологічні основи вербального мислення (в регламентованих задачами і творчо імпровізованих ситуаціях). Оволодіти навичками визначення: властивостей нервової системи, що детермінують тип ВНД людини за допомогою фізіологічних методів їх дослідження; типу ВНД залежно від рівня функціонування сигнальних систем за допомогою фізіологічної методики тестування.

3. Орієнтовна карта для самостійної роботи з літературою

3.1.Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до практичного заняття

Термін

Визначення

Тип вищої нервової діяльності або тип нервової системи

Це стійка сукупність певних властивостей нервової системи, що обумовлюють характерні риси поведінкових реакцій

Темперамент (від латинського temperamentumпевне співвідношення частин, спів-розмірність)

Це стійке поєднання психодинамічних властивостей індивіда, що постійно виявляється у його поведінці і діяльності, незалежно від їх вмісту, цілій і мотивів, і складає органічну основу цих проявів

Сигнальні системи

Це способи регуляції поведінки живих істот у навколишньому середовищі, властивості якого надходять у ЦНС у вигляді сигналів, які сприймаються безпосередньо сенсорними системами у тварини і людини (1-а сигнальна система), або за допомогою мови та інших абстрактних сигналів у людини (2-а сигнальна система).

Афазія

Втрата мови.

3.2.Теоретичні питання

1.Основні положення концепції І.П.Павлова про типи ВНД і критерії їх визначення. Методи вивчення властивостей нервових процесів, що детермінують тип ВНД.

2.Сучасні погляді на темперамент, провідні складові темпераменту, прояви. Порівняльна характеристика критеріїв визначальних властивостей особистості за різними зразками їх типології (типології Гіппократа, І.П.Павлова, Г.Айзенка, інформаційного обміну /соціоніка/, тощо)

3.Сигнальна система як основа сприймання дійсності і поведінки. Види сигнальних систем і типи співвідношення їх рівня функціонування за І.П.Павловим. Формування ІІ сигнальної системи в онтогенезі.

4.Сучасні уявлення про функціональну асиметрію мозку; відносний розподіл функцій у півкулях головного мозку у людей з провідною правою та лівою рукою. Сутність поняття «домінантна півкуля».

5.Фізіологічні основи вербального мислення. Центри мови. Функції мови. Сутність і види афазії.