Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

[NF]I_VND (4 навички)

.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
46.08 Кб
Скачать

І ВНД

1.У експериментальної тварини одночасно з ушкодженням тканини задньої лапи здійснювали електростимуляцію блакитної плями. 1)Покажіть механізм виникнення відповідного різновиду болю. 2)Визначте тип аферентних волокон, провідний медіатор цього виду болю, провідні шляхи, назву та локалізацію провідних структур головного мозку. 3)Проілюструйте та поясніть наслідки одночасної електростимуляції блакитної плями.

2.У людини внаслідок травми пошкоджені ЛКТ ліворуч. 1)Покажіть на схемі будови зорової сенсорної системи, з яких полів зору не буде сприйматися зорова інформація. 2)Зазначте провідні структури цієї системи та їх локалізацію.

3.Покажіть схему рефлекторної дуги того рефлексу, з порушенням якого зв’язана пресбіопія. Визначте рівень порушення.

4.У коваля, «тугого» на праве вухо, при дослідженні гостроти слуху, визначено, що це вухо переважно не сприймає звуки низької частоти. При дослідженні кісткової провідності з використанням камертонів закладали туге вухо ватою. Але при низькочастотній звуковій стимуляції покращення слуху не відбувалося і при такому дослідженні. 1)Визначте імовірний рівень порушення у слуховій сенсорній системи і аргументуйте свою точку зору. 2)Яку мету мали дослідження кісткової провідності із закладанням вуха ватою?

5. Кіт з видаленими вентро-медіальними ядрами гіпоталамуса вперто розшукував їжу вже через 15 хвилин після рясного годування і виявляв ознаки незадоволення (бив хвостом, нявчав), оскільки пошук був не результативним. 1)Назвіть вид поведінки та різновид рефлексу, який обумовлює таку поведінку кота. 2)Конкретизуйте, де саме знаходяться мотиваційні центри, які запускають поведінку пошуку їжі. 3)Проілюструйте структуру поведінкової реакції кота, використавши модель поведінкового акту П.К.Анохіна. 4) Зазначте, в якій ланці поведінкового акту відбулися порушення та поясніть, чому. 5) Визначте, за участю яких нейронів головного мозку (за медіатором) виникає негативний емоційний стан кота.

6.При пропусканні електричного струму через підлогу ізольованої камери у кішки розширюються зіниці, вона прискорено дихає, шипить, жалібно нявчить і бігає по камері в пошуках вкриття, поки не знаходить дерев'яної підставки, на якій заспокоюється. 1)Назвіть вид поведінки та різновид рефлексу, який обумовлює таку поведінку кішки. 2) Конкретизуйте, які саме функціональні центри гіпоталамуса обумовлюють таку поведінкову реакцію. 3)Проілюструйте фізіологічний механізм виникнення цієї реакції відповідною схемою та дайте пояснення до схеми.

7.1)Покажіть механізм утворення тимчасового зв’язку при виробленні умовного захисного мигального рефлексу у відповідь на дію електродзвонику, що підкріплювалась впливом повітря на рогівку ока. 2)Поясніть, чому такий умовний рефлекс, що був вироблений у студента на початку пари, наприкінці пари зникає, якщо до його відтворення підчас пари більш не поверталися.

8.Одного разу дівчина купила на ринці гнилі яблука. Після цього вона більш не купує ніяких продуктів на ринках. 1)З яким видом гальмування це зв’язане? 2)Охарактеризуйте цей вид гальмування по способу вироблення і місцю в рефлекторній дузі рефлексу, який гальмується.

9. При виконанні контрольної по математиці у учня підвисилась ЧСС, це супроводжувалось прискоренням виконання завдань, з якими учень успішно впорався. 1)Охарактеризуйте емоційний стан учня. 2)Яку функцію в даному випадку виконували емоції 3)Поясніть на підставі формули Симонова, завдяки чому саме можливе здійснення такої функції

10.Студент, що успішно здав літню сесію, на початку нового учбового року помітив, що забув багато з того, що добре знав ще у серпні. Визначте вид пам’яті, яка була актуалізована у студента під час сесії та механізм забування у даному випадку.

11.Студент із сильним типом ВНД досить швидко засвоїв, що трамвай №4 йде потрібним йому маршрутом, а трамвай №4а відхиляється від нього. Але, коли необхідний йому маршрут став виконувати трамвай №4а, а трамвай №4 пустили по зовсім новому маршруту, студент часто помилявся і сідав саме в трамвай №4. 1)Зазначте властивості нервової системи, що є критеріями визначення типу ВНД за І.П.Павловим. 2)Охарактеризуйте ці властивості у даного студента за наведеними даними 3)Визначте тип ВНД студента з повною характеристикою за Павловим. 4)Вкажіть корелят цьому типу в типології Гіппократа.

12. Водій таксі під час автокатастрофи отримав важку травму головного мозку у зоні правої півкулі, внаслідок чого втратив здатність розуміти усну і письмову мову. 1)Визначте, який різновид афазії має місце у такому випадку. 2)Конкретизуйте, де знаходяться пошкоджені мовні центри у даного потерпілого і поясніть, в якому випадку вони можуть мати таке розташування. 3)Вкажіть, яка сигнальна система зруйнована у водія і чому саме?

13.Розположіть зазначені нижче структури у послідовності, що відбиває поступове зменшення швидкості виникнення втоми: червоні м’язові волокна, нервово-м’язові синапси, білі м’язові волокна, нервові центри.

14.Людина припинила фізичну роботу через 30 секунд від початку у стані зростаючої працездатності в умовах дефіциту кисню. 1)Визначте стадію, на якій припинилася фізична робота. 2)Визначте провідні шляхи ресинтезу АТФ у зазначених умовах. 3)Покажіть стадійні зміни споживання кисню під час фізичної роботи та після її закінчення на графіку.

ІІ ВНД

1.Людина доторкнулася рукою до теплої чашки. 1)Проілюструйте механізм виникнення відповідних відчуттів 2)Зазначте провідні структури ЦНС та їх локалізацію, тип волокон, шлях проведення. 3)Яка послідовність виникнення відчуттів?

2.1)Покажіть механізм проведення збудження від полі-модальних ноцицепторів при одночасній стимуляції ядер шва головного мозку. 2)Визначте тип аферентних волокон, провідний медіатор відповідного виду болю, провідні шляхи, назву та локалізацію провідних структур головного мозку. 3)Поясніть наслідки одночасної електростимуляції ядер шва.

3.У людини внаслідок травми пошкоджене 4-горбне тіла.1)Як і чому це позначиться на сприйманні зорових і звукових подразників?2)Покажіть схему будови слухової сенсорної системи.

4.Внаслідок дії світла в центр рецептивного поля біполярної клітини сітківки виникло її гальмування. 1)Опишіть механізм реакції відповідних рецепторів на дію світла 2)Поясніть, що призвело до гальмування біполярної клітини 3)Як називається система нервових утворень сітківки, що відповідає таким чином на подразнення світла.

5. При дослідженні кісткової провідності з використанням камертону, що встановлювався на верхівці черепу, виявили, що праве вухо досліджуваного тугіше за ліве. Після закладання тугого вуха ватою досліджуваний став краще відчувати звук саме цим закладеним вухом.. 1)Визначте імовірний рівень порушення у слуховій сенсорній системи і аргументуйте свою точку зору. 2)Опишіть механізм збудження слухових рецепторів при дослідженні кісткової провідності.

6.Юнак відмовився йти з друзями на дискотеку тому що мав намір готуватися до заліку. Почавши готуватися до заліку, він кілько разів телефонував друзям, схиляючись кинути свої заняття і приєднатися до розваг, і навіть переодягався в вихідний одяг. Й знов повертався до книжок. 1)Покажіть структуру поведінкового акту за Анохіним. 2)Визначте, яка стадія поведінкового акту ніяк не завершується у цього хлопця.

7.Бездомний собака відчув голод і прийнявся кружляти по ринку у пошуках їжі. В той же час домашній песик зробив стойку щоб отримати миску з їжею з рук хазяїна. 1)Назвіть вид поведінки в першому і другому випадках. 2)Конкретизуйте назви рефлексів, що відбувалися у собак. 3)Визначте, що є спільного у цих рефлексах. 4)Де саме знаходяться мотиваційні центри, які запускають поведінку пошуку їжі. 5)Проілюструйте фізіологічний механізм виникнення поведінки собак відповідною схемою.

8.У собаки у відповідь на вмикання лампочки відбувається умовний слиновидільний рефлекс 1)Покажіть рефлекторну дугу виробленого умовного слиновидільного рефлексу 2)Поясніть, чому рефлекс не відбувся, коли експериментатор, увімкнувши лампочку, уронив із грохотом важку книгу

9.Похила людина скаржилася лікарю на поганий сон, настрій, відсутність бажання щось робити. Лікар призначив пацієнту препарат, що пригнічує активність МАО. 1)Поясніть, на які ефекти розраховував лікар, призначаючи такий препарат, і чому саме.

10.Людина з патологією однієї із структур лімбічної системи мозку може перемалювати схему по пам’яті одразу після її пред’явлення. Але через 10 хвилин схему не відтворює. Він не може відтворити її через 10 хвилин навіть після багаторазового повторювання протягом 1 години. 1)Який різновид пам’яті страждає у людини і чому саме? 2)В якій структурі імовірніше за все має місце патологія. 3)Завдяки якому виду пам’яті людина відтворює схему одразу після її пред’явлення? 4)В чому полягають механізми такої пам’яті?

11.При дослідженні за допомогою темпінг-тесту типу ВНД у обстежуваного виявлене послідовне зменшення працездатності, починаючи від початкового рівня. 1)Зазначте властивості нервової системи, що є критеріями визначення типу ВНД за І.П.Павловим. 2)Охарактеризуйте ці властивості у даного студента за наведеними даними 3)Визначте тип ВНД студента з повною характеристикою за Павловим. 4)Вкажіть корелят цьому типу в типології Гіппократа.

12.Людина подивилася на олівець і назвала цей предмет вголос.1)Покажіть механізм передачі інформації у структурах головного мозку, починаючи із зорової кори. 2)Конкретизуйте назву і локалізацію структур, що беруть у цьому участь.

13.1)Визначте, на якому рівні виникла втома, якщо у працюючих органах витратилися запаси глікогену і ліпідів. 2)Яка теорія описує такий механізм втоми? 3)Як і чому це позначиться на діяльності ЦНС? 4)Які шляхи ресинтезу АТФ страждатимуть у таких умовах.

14.Два робітника після відпочинку повернулися до роботи. У робітника А працездатність зростала, а у робітника Б – падала. Визначте імовірну стадію відновлення працездатності у обох робітників.