Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник психотехнології.doc
Скачиваний:
200
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
785.92 Кб
Скачать

Романенко ю.В.

СУЧАСНІ ПСИХОТЕХНОЛОГІЇ

КИЇВ ДУІКТ 2008

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

ІНСТИТУТ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН

РОМАНЕНКО Ю.В.

СУЧАСНІ ПСИХОТЕХНОЛОГІЇ

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

(ТЕЗИ ЛЕКЦІЙ ДО ТЕМАТИЧНИХ БЛОКІВ ПРОГРАМИ)

До 175-річчя

Київського національного університету

імені Тараса Шевченка

КИЇВ ДУІКТ 2008

Романенко Ю.В. Сучасні психотехнології.

Навчальний посібник для проведення лекційних зайнять для студентів спеціальності «Міжнародна інформація».- К.: ДУІКТ, 2008.- 72 с.

Рекомендовано до друку Вченою радою Інституту міжнародних відносин, ухвала від «____»__________2008 року

Рецензенти:

  1. Бочелюк В.Й., доктор психологічних наук, професор, зав. кафедри практичної психології Класичного приватного університету (м. Запоріжжя).

  2. Сурмін Ю.П., доктор соціологічних наук, професор, перший заступник директора Інституту проблем державного управління та місцевого самоврядування НАДУ при Президенті України

Isbn Укр. Центр вільної преси

Романенко Ю.В., 2008.

ІМВ, 2008.

КЛАСИЧНИЙ ПРИВАТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

(М.ЗАПОРІЖЖЯ)

Романенко ю.В. Сучасні психотехнології

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

(ТЕЗИ ЛЕКЦІЙ ДО ТЕМАТИЧНИХ БЛОКІВ ПРОГРАМИ КУРСУ «СУЧАСНІ ПСИХОТЕХНОЛОГІЇ»)

Київ дуікт 2008

Романенко Ю.В. Сучасні психотехнології.

Навчальний посібник для проведення лекційних зайнять

для студентів

спеціальностей «Психологія», «Соціологія»,

«Зв’язки з громадськістю», «Міжнародні економічні відносини».

- К.: ДУІКТ, 2008.- 72 с.

Рекомендовано до друку Вченою радою

Класичного приватного університету

(м. Запоріжжя),

ухвала №3 від 28 червня 2008 року

Рецензенти:

  1. Бочелюк В.Й., доктор психологічних наук, професор, зав. кафедри практичної психології Класичного приватного університету (м. Запоріжжя).

  2. Сурмін Ю.П., доктор соціологічних наук, професор, перший заступник директора Інституту проблем державного управління та місцевого самоврядування НАДУ при Президенті України

Isbn Укр. Центр вільної преси

Романенко Ю.В., 2008.

Класичний приватний університет (м. Запоріжжя), 2008.

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………………………7

ТЕМА 1. СУЧАСНІ ПСИХОТЕХНОЛОГІЇ: ПОВСЯКДЕННИЙ І ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИЙ ВИМІРИ…………………………………………………………………8

ТЕМА 2. ДІАГНОСТИЧНІ ПСИХОТЕХНОЛОГІЇ………………………………………16

ТЕМА 3. ТЕРАПЕВТИЧНІ ПСИХОТЕХНОЛОГІЇ………………………………………25

ТЕМА 4. ПСИХОТЕХНОЛОГІЇ НОРМАТИВНОГО ВПЛИВУ………………………..35

ТЕМА 5. МАНІПУЛЯТИВНІ ПСИХОТЕХНОЛОГІЇ……………………………………52

ТЕМА 6. СПЕЦТЕХНОЛОГІЇ ПРОГРАМУВАННЯ, ЗОМБУВАННЯ І ПСИХОДЕСТРУКЦІЇ………………………………………………………………………...66

ВСТУП

Даний навчальний посібник призначений для проведення лекційних зайнять з курсу «Сучасні психотехнології» і представляє собою тезовий опорний конспект, що полегшує засвоєння основних тематичних блоків програми курсу з однойменною назвою.

Авторська структура курсу побудована з урахуванням критерію програмно-цільової спрямованості психотехнологій. Задавши такий критерій, автор вважає за необхідне виділити 5 базових програм застосування психотехнологій.

Психотехнології можуть використовуватись: по-перше, для того, щоб ідентифікувати психічні властивості, процеси і стани людини (діагностична програма); по-друге, для корекції, модифікації/трансформації відповідних властивостей, процесів та станів на началах добровільного отримання спеціалізованої психологічної підтримки від психологів-консультантів (тренерів), що мають ліцензований і сертифікований доступ до відповідного сегменту ринку послуг психологічного консультування (терапії) і приналежних до різних терапевтичних напрямків (терапевтична програма); по-третє, для організованого впливу на психіку людини, що здійснюють різні агенти соціалізації (в соціальних підсистемах соціальної комунікації, освіти, політики, релігійної діяльності, бізнесу та відповідних мікрогрупах, включених в ці підсистеми); по-четверте, для здійснення неусвідомлюваного адресатом (людиною або соціальною групою) латентного, неекологічного та психологічно-небезпечного впливу, що має зворотні (з точки зору реабілітації і корекції) психічні наслідки (маніпулятивна програма); по-п’яте, для здійснення усвідомлюваного або неусвідомлюваного адресатом впливу на психіку із супутнім використанням фармакологічних, електрофізіологічних, хірургічних та ін. непсихологічних засобів, застосування яких тягне за собою руйнівні для психіки та фізіологічного її субстрату наслідки, що є частково/повністю незворотніми з точки зору медико-соціальної та психотерапевтичної реабілітації (програма психічного узалежнення та психодеструкції).

Виходячи із запропонованого критерію, посібник поділено на 6 тематичних блоків, один з яких присвячений загальному огляду системи психотехнологій, а 5 – відповідно п’яти виділеним розрядам (типам) психотехнологій: діагностичних, терапевтичних, нормативного впливу, маніпуляції та спецтехнологій (програмування, зомбування та психодеструкції).

При користуванні посібником увага студентів звертається, по-перше, на категорійно-поняттєвий апарат типологічних груп психотехнологій: діагностичних, терапевтичних, нормативного впливу, маніпуляції та спецтехнологій; по-друге, на ілюстративні приклади, на яких відтворюються зразки роботи психотехнологів в політиці, бізнесі, релігії, психологічному консультуванні; по третє, на літературні джерела, з яких частина є базовими, а частина призначена для поглибленого засвоєння окремих тем. Після кожного блоку містяться приклади розв’язання практичних завдань з ПР-у, пропаганди, реклами, виховної діяльності і т.п.

Для самостійної роботи студенти можуть використовувати як джерела в повному обсязі (при їх доступності), так і ксерокопії окремих розділів підручників, навчальних посібників та монографій, що є у викладача.

Курс розраховано на _____ годин, з яких ____ відведено на лекційні зайняття, ____ - на самостійну роботу студентів.