Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ№1.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
92.04 Кб
Скачать

2. Закономірності та тенденції сучасного ринку праці України та світу.

В Україні у сфері зайнятості існує комплекс проблем, що потребують втручання держави в регулювання зайнятості та соціального захисту найменш конкурентоспроможних категорій населення. Статистичні дані свідчать про те, що рівень зайнятості молоді до 24 років досить низький (35,1% загальної кількості населення відповідної вікової групи). Також знижується рівень зайнятості осіб у віці 50-59 років (60,4% у 2006 р. проти 61,6% у 2005 р.), в тому числі зниження зайнятості чоловіків склало 1,7 в. п. (з 70,0% у 2005 до 68,7% у 2006р.). У системі механізмів регулювання регіональних ринків праці проблема активного пошуку роботи безробітними має суттєве значення. Мотивація безробітних до ефективної зайнятості, до активного пошуку роботи є важливою передумовою їх працевлаштування.

Безробіття призводить до негативних соціальних та економічних наслідків. Соціальні наслідки безробіття викликають напруження в суспільстві, оскільки незайняті є нестабільною категорією населення. Професійна дискваліфікація людини у стані тривалого безробіття зменшує її конкурентоспроможність, що є причиною ускладнень при подальшому працевлаштуванні, зниження якості робочої сили та продуктивності суспільного виробництва. 

Закономірним явищем у ринкових умовах є встановлення ринкової ціни на робочу силу. Жива праця швид­ко стає одним із найдорожчих факторів виробництва. Нині робоча сила в Україні одна з самих дешевих у світі. Наприклад, оплата праці однієї години праці складає: в Швейцарії — ЗО доларів, Німеччині — 38, Австрії — 22, Франції — 15, в Україні ж вона менше 1 долара.

Щодо такого елемента ринку праці як товар, то в еко­номічній літературі відсутня єдина думка про те, що слід вважати товаром на ринку праці: робочу силу, працю чи результати праці. Але більшість дослідників вважає, що він виступає у вигляді індивідуальної робочої сили .Тобто товаром на ринку праці виступає індивідуальна сила.

Особливості сучасних світових ринків праці полягають у наступному.

1) Зростання масштабів міжнародної світової міграції. Зростання цін, податкового тягаря абсолютно не відповідає інтересам більшості середньостатистичного населення України.

2) Різноспрямованість основних потоків міграції робочої сили. Це міграція до розвинених країн з тих, що розвиваються; перехресна трудова міграція в межах розвинених країн світу;

3) Зростання частки молоді, жінок та дітей в міграційному процесі. Так, частка молоді в загальній кількості мігрантів сягає 50% в Бельгії, Нідерландах. В інших країнах вона також значна і часто перевищує частку молоді серед корінного населення. Частка жінок у трудовій міграції в країнах Західної Європи суттєво зросла, що дозволяє говорити про фемінізацію імміграції.

8) Формування «чорного» ринку праці в сучасних центрах тяжіння іноземної робочої сили. «Чорний» ринок праці – це механізм використання нелегальної трудової міграції з метою збільшення прибутків шляхом використання дешевої праці.

9) Розширення масштабів участі країни в міжнародній трудовій міграції.