Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya(1).docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
43.88 Кб
Скачать
    1. Заходи боротьби з бур’янами

Основним джерелом забур'яненості полів є наявність у грунті великої кількості насіння, плодів та вегетативних органів різних бур'янів.

Засмічування ґрунту насінням бур'янів відбувається декількома шляхами:

1. Осипання насіння безпосередньо у полі.

  1. Потрапляння в грунт із засміченим посівним матеріалом. Зокрема, насіння дикої редьки дуже важко відокремити від посівного матеріалу ячменю, гречки. Насіння повитиці за своїми розмірами близьке до насіння конюшини та люцерни, від якого його важко відокремити. Овес важко очистити від вівсюга, ячмінь і гречку — від дикої редьки, просо — від мишію, льону — від пажитниці льонової тощо, оскільки розмір їх насіння майже однаковий.

  2. Внесення разом із гноєм. Насіння багатьох видів бур'янів не втрачає життєздатності після проходження через органи травлення тварин.

Важливими особливостями насіння бур'янів є здатність довго зберігати життєздатність та розтягнутий період проростання.

Щоб запобігти засмічуванню полів, використовуються такі заходи як очищення насіння, чергування культур, правильне зберігання гною, знищення бур'янів за межами полів, очищення поливної води, правильне збирання врожаю, дотримання карантинних заходів; існують також агротехнічні, хімічні, біологічні та інші методи боротьби з бур'янами.

Найчастіше використовується хімічні – знищення бур'янів за допомогою гербіцидів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]