Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори муз.вих.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
128 Кб
Скачать

14. Розвиток муз. Здібностей у дітей дош.Віку

Здібності - це своєрідні властивості людини, її інтелекту, що виявляються в навчальній, трудовій, особливо науковій,та іншій діяльності і є необхідною умовою її успіху.

Здібності можна класифікувати таким чином:- Музичні;- Лінгвістичні;- Інтелектуальні;- Творчі.

Н.А. Римський-Корсаков у своїй статті «Про музичній освіті», ділив музичні здібності на 2 групи: 1) технічні (грі на цьому інструменті або спів), 2) слухові (музичний слух). У слухових здібностях, у свою чергу, виділялися елементарні і вищі; до елементарних відносяться гармонійний і ритмічний слух.

Н.А. Ветлугина у монографії «Музичний розвиток дитини» ділить музичні здібності на:

- Музично-естетичні;

- Спеціальні.

Погоджуючись в цілому з цієї класифікацією, В.Д. Остроменської пропонує розчленувати музично-естетичні здібності на емоційно-іраціонально-пізнавальні, тобто, фактично, виділяє емоційну сторону музичності.

К. Спінор, навпаки, розглядав музикальність як сукупність окремих, не пов'язаних між собою «талантів», які зводяться в 5 великих груп:- Музичні відчуття і сприйняття;- Музичне діяльність;- Музична пам'ять і музичне уяву;- Музичний інтелект;- Музичне відчування.    Проте в основі музичних схильностей, на думку К. СПІНОР, лежать сенсорні музичні здібності, які можуть бути представлені у індивідів в різній мірі і точно виміряні за допомогою спеціальних тестів.

15. Класифікація видів муз.Діяльн.

Першим і головним виглядом в дитячій музичній діяльності є слухання - сприйняття. Слухання складається з наступних дій: Слухання творів; Слухання в процесі розучування пісень, хороводів, танців. Слухання з метою визначення властивостей звуку в дидактичних іграх. Другим видом музичної діяльності є дитяче виконавство. Спів є масовим і доступним видом виконавства. Пісня - цінний засіб морально-естетичного виховання завдяки єдності музичного і літературного тексту. Ще одним видом є ритміка. Музично - ритмічна діяльність умовно ділитися на дві групи: сприйняття музики і відтворення її виражальних властивостей і рухів. Перша група дій пов'язана з цілісним сприйняттям музики, яке поступово диференціюється, ставати більш точним. Дитина виділяє окремі найбільш яскраві засоби - регістри, динамічні, темпові нюанси, метричну пульсацію, структуру твору і т.д. Друга група дій спрямована на освоєння рухових навичок у процесі музичних ігор, хороводів, танців. При цьому використовуються різні рухи: з області фізичних вправ, танцю. Всі музично - ритмічні рухи виконують спільне завдання - домогтися неподільності характеруруху і музики. Музичні ігри - провідна форма організації ритмічних рухів. В основі гри частіше всього музика, яка підказує хід дій сюжетної гри, музичну характеристику персонажів. Хороводи найчастіше проходять під народні пісні. Танці побудовані на зафіксованих рухах в певній послідовності і побудові (пари, коло) - складаються із знайомих елементів рухів, які повторюються на приспів.

Гра на дитячих музичних інструментах. Спочатку дітей знайомлять з різними інструментами, називають їх, звертають увагу дітей на темброву забарвлення, пояснюють розташування високих і низьких звуків, показують прийоми гри. Поступово у самостійній діяльності діти освоюють прийоми гри. Дошкільнятам доступні такі виконавські якості як: виразність відтворення, вміння проявити своє ставлення до виконуваного твору; невимушеність, природність дій в усіх видах музичної діяльності; відносна точність співочих та музично - ритмічних навичок.

Третій вид діяльності - дитячу музичну творчість. У співі це імпровізація найпростіших мотивів, придумування своїх мелодій на заданий текст. Танцювальне творчість проявляється в умінні комбінувати знайомі елементи танцю, створювати власні рухи, придумати простий танець.

Четвертим видом є вивчення елементарних відомостей про музику. Цей вид діяльності не включений до програми дитячого садка. Сюди включено відомості, як загального, так і спеціального характеру.

Перша група відомостей дає зрозуміти дітям, що музика завжди відображає певні почуття, думки, вона як би оповідає про що - то й тому так різна за своїм характером, настроєм. Дітям повідомляється, що музику створюють композитори, народ.

Друга група відомостей пов'язана з різними видами музичної діяльності.