Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

лекции прохоров

.pdf
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
853.3 Кб
Скачать

Теоретичний аналіз ВАХ діода позволяє одержати запис її в аналітичній формі:

I а

= I s (e U / ϕ T 1 ),

(2.8)

де Is = s · J др

– струм насичення (тепловий струм), що створюється не-

основними носіями заряду;

 

ϕT – тепловий потенціал.

При U = 0 згідно співвідношення Ia= 0. У разі прикладення прямої напруги одиницею можна нехтувати і залежність матиме експоненціальний характер. У разі зворотної напруги можна не враховувати достатньо малу величину eU /ϕТ і тоді Ia = Ib = -Is.

В представленому аналізі, що дозволяє пояснити принци дії напівпровідникового діода, не враховувалися деякі чинники, що відображаються на його реальній вольт-амперній характеристиці.

На пряму гілку ВАХ діода оказує вплив об’ємний опір шарів р-n- структури (особливо при великих струмах), що збільшує падіння напруги Ua на діоді.

На зворотну вітку ВАХ діода роблять вплив: а) струм витоку через поверхню p-n-переходу;

б) генерація носіїв заряду, яка є причиною можливого пробою p-n- переходу.

Обидва фактори призводять до того, що зворотна вітка діода приймає вигляд, зображений на рисунку 2.7.

 

Ділянка 0-1

– збільшення зворотного струму за рахунок зменшення ди-

фузійної складової.

 

Ділянка 1-2 – jb jдр, оскільки jдиф = 0.

 

Ділянка 2-3

– порушення лінійної залежності через генерацію носіїв за-

ряду

(перехід

до пробою).

 

 

31

Ub

 

Uпр Ub доп

 

 

 

 

0

 

3

2

1

 

 

 

 

 

 

4

 

 

5

I b

Рисунок 2.7

Ділянка 3-5 – різке зростання зворотного струму, що характеризує пробій p-n-переходу.

Розрізняють електричний пробій і тепловий пробій.

Електричний пробій, у свою чергу, може бути лавинним і тунельним. Лавинний пробій обумовлений лавинним зростанням носіїв в p-n-переході

врезультаті ударної іонізації атомів кристалічних решіток неосновними носіями заряду, що поступають в p-n-перехід при дії зворотної напруги. Для розвитку цього процесу носіям заряду необхідно надати енергію, достатню для відриву валентних електронів. При цьому додаткові пари носіїв заряду, що прискорюються полем, при зіткненні з атомами також створюють додаткові носії заряду. Описаний процес носить лавинний характер. Лавинний пробій виникає

вшироких p-n-переходах, де при русі під дією електричного поля носії заряду, зустрічаючись з великою кількістю атомів кристала, в проміжку між зіткненнями набувають достатню енергію для їх іонізації.

При тунельному пробої відрив валентних електронів від атомів кристалічних решіток під дією сильного електричного поля. Цей пробій розвивається

32

Ємність p-n-переходу дорівнює сумі так званих бар'єрною і дифузійною ємностей.
Бар'єрна (або зарядна) ємність характеризується зосередженням по обидві сторони межі розділу p- і n-шарів об'ємних зарядів, створюваних іонами домішок. Фізичним аналогом бар'єрної ємності може служити ємність плоского конденсатора.
Наявність бар'єрної ємності виявляється протіканням струму
33

у вузьких p-n-переходах, де при порівняно невеликій зворотній напрузі є висока напруженість поля.

Лавинний і тунельний пробої супроводжується появою майже вертикальної ділянки 3-4 і є оборотними процесами. Це означає, що вони не приводять до пошкодження діода і при зниженні напруги його властивості зберігаються.

Тепловий пробій виникає за рахунок інтенсивної термогенерації носіїв в p- n-переході при неприпустимому підвищенні температури. Процес носить лавиноподібний характер і розвивається локально. Лавиноподібний розвиток теплового пробою обумовлюється тим, що збільшення числа носіїв заряду за рахунок підвищення температури викликає збільшення зворотного струму і, отже, ще більше розігрівання ділянки p-n-переходу. Процес закінчується розплавленням цієї ділянки і виходом приладу з ладу. Тепловий пробій може відбутися в результаті перегріву ділянки p-n-переходу унаслідок протікання великого зворотного струму при лавинному або тунельному пробої (ділянка 4-5 на рис.2.7). Зростає вірогідність теплового пробою при загальному перегріві p-n-переходу зважаючи на погіршення умов тепловідведення. В цьому випадку він може відбутися при меншій напрузі, минувши стадії лавинного або тунельного пробою. З метою виключення пробою величину допустимої зворотної напруги встановлюють на рівні (0,5 – 0,8 Uпр).

2.3 Ємності p-n-переходу

через p-n-перехід унаслідок зміни об'ємних зарядів (а отже, ширини p-n- переходу) при зміні напруги на переході і визначається співвідношенням (2.9) :

C бар

=

dQ

(2.9)

dU

 

 

 

Величина бар'єрної ємності залежить від площі p-n-переходу і може складати десятки і сотні пікофарад. Бар'єрна ємність зростає із зменшенням товщини p-n-переходу, тобто при зниженні зворотної напруги. Вона вище при прямих напругах, ніж при зворотних. Залежність бар'єрної ємності p-n-переходу від зворотної напруги використовується у варикапах (параметричних діодах), вживаних як конденсатори змінної ємності, керовані напругою.

На відміну від бар'єрної ємності, визначуваною шириною області об'ємного заряду p-n-переходу, дифузійна ємність обумовлюється зміною сумарних зарядів нерівноважних електронів і дірок відповідно ліворуч і праворуч від p-n- переходу в результаті зміни напруги на ньому. Оскільки ці заряди створюються за рахунок дифузії (інжекції) носіїв через p-n-перехід, дифузійну ємність слід враховувати при прямій напрузі зміщення. В несиметричних p-n-переходах, для яких pp >> nn, дифузійна ємність визначається переважно сумарним зарядом нерівноважних дірок в n-шарі, величина якого змінюється при зміні прямої напруги. Величина дифузійної ємності залежить від прямого струму, що протікає через p-n-перехід, і може складати сотні і тисячі пікофарад, тобто вона суттєво більше за бар'єрну ємність. Таким чином, при прямих напругах зміщення ємність p-n-переходу визначається в основному дифузійною ємністю, а при зворотних напругах, коли дифузійна ємність рівна нулю, - бар'єрною ємністю.

На рис. 2.8 показана залежність бар'єрної і дифузійної ємностей p-n- переходу від напруги (а), а також його еквівалентна схема (б).

34

С

VD

 

Сдиф

rб

 

Сдиф

Сбар

Сбар

 

U

а)

б)

Рисунок 2.8

2.4Перехідні процеси в p-n-переході

При різкій зміні струму через p-n-перехід напруга на ньому встановлюється протягом певного часу. Такий перехідний процес обумовлений інерційністю явищ, що протікають в p-n-переході при перемиканні. Розрізняють перехідні процеси включення, перемикання діода з прямого напряму в зворотний і виключення діода. Інерційність процесів, що протікають, пов'язана з накопиченням і розсмоктуванням неосновних носіїв заряду в базі діода, а також перезарядом бар'єрної ємності p-n-переходу.

Розглянемо p-n-перехід, представлений у вигляді еквівалентної схеми (рис. 2.9), на який через зовнішній резистор R від генератора імпульсів подається напруга Uг .

Встановлення прямої напруги. Нехай у момент часу t1 напруга генератора стрибком змінюється від 0 до Uг. На p-n-переході з'являється пряма напруга U(t), яка прагне сталого значення Uпр, відповідному ВАХ. Струм, що протікає через перехід, I = (Uг – U (t)) R. Припустимо, що Uг >>Uпр >U(t), тоді p- n-перехід не впливає на силу струму і струм також змінюється стрибкоподіб-

35

но від 0 до Iпр= Uг R (рис. 2.10 а). Вид залежності U(t) визначається струмом Iпр, рінем інжекції, ємності переходу і опором бази.

I(t)

Д І О Д

R

Uг(t)

VD

С

 

U(t)

rб

Рисунок 2.9

При малому прямому струмі можна нехтувати падінням напруги на опорі бази. Напруга U плавно і монотонно збільшується, прагнучи Uпр (рис. 2.10 б) у міру заряду бар'єрної ємності. Дифузійна ємність несуттєва, оскільки протягом практично всього часу перехідного процесу, поки U 0,9 Uпр< 0,6 В, вона значно менше бар'єрної.

При великому прямому струмі і високому рівні інжекції треба враховувати падіння напруги на опорі бази і модуляцію цього опору. У момент t1 відбувається стрибок напруги ∆U1 = Iпр·rб (рис. 2.10 в).

Далі по мірі заряду бар'єрної ємності збільшується напруга на збідненому шарі переходу (до Uпер = 0,6 - 0,7 В) і загальна напруга досягає значення Uмакс=Uпер+Iпр ·rб. Цей процес відбувається за дуже малий час через великий струм Iпр. Можна вважати, що напруга змінюється від 0 до Uмакс стрибком. Вплив дифузійної ємності при швидких змінах напруг і струмів зневажливо мало. Якщо не враховувати модуляцію опору бази, одержимо залежність U(t), показану штриховою лінією. Для правильного опису перехідного процесу потрібно взяти до уваги поступове зменшення опору бази, внаслідок чого

36

напруга, досягнувши максимуму Uмакс=Uпер+Iпр·rб, далі зменшується до сталого значення Uпр, відповідного меншому опору бази rб': Uпр = Uпер + Iпр· rб'. Процеси модуляції опору бази, а разом з ним і встановлення прямої напруги завершуються за час рівний ефективному часу життя неосновних носіїв у базі.

Uг, I

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U

 

t1

t2

а)

t

 

 

0

t1

t2

б)

t

 

 

 

U

∆UБ

∆U1

Uмакс

Uпр

0

t

в)

Рисунок 2.10

При виключенні імпульсу струму у момент часу t2 напруга на омічному опорі бази міняється на величину ∆UБ = Iпр· rб' , де rб' - значення модульованого опору бази. На таку ж величину зменшується напруга на діоді. Практично лінійне зменшення післяінжекційної напруги при t > t2 визначається процесами рекомбінації дірок в базі і розрядом бар'єрної ємності p-n-переходу.

37

Відновлення зворотного опору. Нехай у момент часу t1 напруга генератора змінюється з прямої на зворотну (рис. 2.11 а), що викликає стрибок струму

∆I = (UГ1 - UГ2 ) R.

UГ

 

 

 

 

UГ1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

t1

 

 

 

 

UГ2

 

 

 

 

t

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I

 

 

 

 

 

а)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iпр

 

 

Iзв макс

 

 

 

0,1Iпр

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

t

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UГ

 

 

 

 

∆U2

 

 

б)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uпр

 

 

t2

 

t3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

t1

 

 

 

 

 

 

 

t

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UГ2

в)

Рисунок 2.11

Через p-n-перехід тепер протікає зворотний струм Iзв макс= UГ2 R (рис. 2.11 б), який у багато разів перевищує тепловий струм. Струм Iзв, пов'язаний з рухом надлишкових неосновних носіїв, накопичених в базі при протіканні прямого струму. При t > t1 інжектовані раніше в базу носії переходять назад в емітер; поки ці носії не покинуть базу, зворотний струм, створюваний ними буде великим. Скачку струму ∆I відповідає скачок напруги на опорі бази, рівний ∆U2 =

∆I · rб (рис. 2.11 в).

Подальший перехідний процес розділяють на стадію високої зворотної провідності (інтервал t1 < t < t2) і стадію відновлення зворотного опору (інтер-

вал t2 < t < t3). На першій стадії напруга на переході зберігається прямою, оскільки в базі у межі переходу існує надлишкова концентрація неосновних

38

носіїв. Зворотний струм при UГ2 >> Uпр постійний і має велике значення Iзв макс=UГ2 R, відповідно велика зворотна провідність. Відбувається виведення (розсмоктування) накопичених в базі неосновних носіїв унаслідок переходу їх в емітер і рекомбінації. Тривалість першої стадії (час розсмоктування) tрозБ ·ln(1+Iпр /Iзв макс). Вона знижується при збільшенні струму Iзв макс і зменшенні ефективного часу життя неосновних носіїв в базі. Зокрема, для Iпр / Iзв макс=1,7 маємо t2 = τБ.

Повільне пониження напруги протягом першої стадії можна трактувати також як процес розряду дифузійної ємності більшої величини. Після зниження прямої напруги на декілька ϕТ дифузійна ємність різко зменшується і напруга в самому кінці цієї стадії швидко знижується до нуля.

На стадії відновлення зворотного опору зворотний струм зменшується, опір p-n-переходу зростає, а напруга стає негативною і прагне -UГ2 . Струм в цей час обумовлений не тільки переходом надлишкових неосновних носіїв, що залишилися, з бази в емітер, але і перезарядкою бар'єрної ємності. При великому зворотному струмі (малий R) ємність перезаряджається швидко, при малому зворотному струмі (великий R) перехідний процес затягується, в останньому випадку його тривалість пропорційна RCбар . Прийнято вважати, що стадія відновлення зворотного опору закінчується, коли струм зменшується до 0,1 Iпр (момент t3).

Для зменшення тривалості перехідних процесів необхідно знижувати ба- р'єрну і дифузійну ємності (час життя неосновних носіїв в базі).

2.5 Частотні властивості діодів з p-n-переходом

Найбільш часто діоди з p-n-переходом використовують для випрямляння, детектування, модуляції напруги синусоїдальної форми.

Розглянемо поведінку p-n-переходу при дії на нього синусоїдального струму або напруги різної частоти. Подамо на вхід напругу UГ = UГ макс ·sin ωt. Перехідні процеси в p-n-переході протікають протягом часу порядку життя дірок в n-базі діода.

39

На низькій частоті, коли ωτБ << 1 (или Т >> τБ), для кожного моменту часу зміни синусоїдальної напруги перехідні процеси, пов'язані з рекомбінацією, встигають встановитися. Такий режим називають квазістаціонарним. Форма струму через діод, виявляється несинусоїдальною (рис. 2.12). Струм діода протікає практично тільки в першому напівперіоді. Значення випрямленого струму рівне середньому значенню струму за період Т .

i

Т

0

T/2

t

 

 

Рисунок 2.12

 

i

 

 

 

 

 

На підвищеній частоті, коли ωτБ 1

Iпр макс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(або період ТτБ), випрямляючі власти-

 

 

Т/2

 

 

 

 

 

вості p-n-переходу погіршуються. При

 

 

 

t1

t2

 

 

 

 

 

Т

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

t

таких частотах дірки, інжектовані в базу

Iзв макс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

за позитивний період, не встигають по-

 

 

 

tзп

 

 

tcп

 

вністю рекомбенуватися в базі.

 

 

 

 

 

 

 

Tвід

 

 

 

 

 

 

 

Під час негативного напівперіоду

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рисунок 2.13

 

частина накопичених в базі дірок реком-

 

 

 

 

 

 

 

 

бінує, а частина, що створює сплеск зворотного струму (рис.2.13), найбільш миттєве значення якого Iзв макс , йде в p-область. Інтервал часу між моментом Т/2 і моментом t1 називається часом запізнювання зворотної напруги tзп оскільки протягом цього інтервалу полярність напруги діода відповідає прямому на-

пряму. Значення tзп 0,5τБ . Далі зворотний струм спадає, прагнучи свого стаціонарного значення. Умовне закінчення фази спаду встановлюють по заданому рівню зворотного струму, наприклад 0,25Iзв макс.

40