Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

лекции прохоров

.pdf
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
853.3 Кб
Скачать

Температурний коефіцієнт струму (ТКIc) стоку СІТ залежить від густини струму: в області малої густини струму він позитивний через визначальну дію потенційного бар'єру затвора; ТКIc стає негативним в області лінійних вихідних характеристиках, коли визначаюче вплив на Ic надає опір каналу (із зростанням температури рухливість носіїв заряду зменшується, опір каналу збільшується і струм Ic падає).

4.3 Польові транзистори з ізольованим затвором

На відміну від польових транзисторів з р-n-переходом, в яких затвор має електричний контакт з довколишньою областю струмопровідного каналу, в транзисторах з ізольованим затвором затвор ізольований від вказаної області шаром діелектрика. Інакше ці прилади називають МДН-транзисторами (від слів "метал-діелектрик-напівпровід-ник") або МОН-транзисторами (від слів "метал-оксид-напівпровід-ник"), оскільки діелектриком звичайно служить шар діоксиду кремнію SiO2.

За способом створення каналу МДН-транзистори діляться на транзистори з власним (вбудованим) і індукованим каналом.

4.3.1 Транзистор з власним каналом

На рисунку 4.7 показаний принцип побудови МДН-транзистора з власним (вбудованим) каналом (а) і його умовне позначення з каналами n-типа (б) і р- типа (в).

а)

В

З

С

 

 

 

n+

n

n+

р

Рисунок 4.7

б) С

ЗВ

в) С

ЗВ

91

Основою представленого на рисунку транзистора служить кремнієва пластинка з електропровідністю типу р. В ній створено дві області з електропровідністю n+-типа з підвищеною провідністю. Ці області є витоком і стоком. Між витоком і стоком є тонкий приповерхневий канал з електропровідністю n-типа. Зверху діелектричного шару (показаний штрихуванням) розташований затвор у вигляді тонкої металевої плівки. Кристал МДН-транзистора звичайно сполучений з витоком, і його потенціал приймається за нульовою - так само, як і потенціал витоку. Іноді від кристала відводять окремий вивід. Прилад з такою структурою називають транзистором з власним (або вбудованим) каналом, і працює він наступним чином.

Якщо при нульовій напрузі затвора прикласти між стоком і витоком напругу, то через канал потече струм, що є потоком електронів. При подачі на затвор напруги, негативної щодо витоку, а, отже, і щодо кристала, в каналі створюється поперечне електричне поле, під впливом якого електрони провідності виштовхуються з каналу в області витоку і стоку і в кристал. Канал обідняється електронами, опір збільшується, і струм стоку зменшується. Чим більше негативна напруга затвора, тим менше цей струм. Такий режим транзистора нази-

вають режимом збіднення.

Якщо на затвор подати позитивну напругу, то під дією поля, створеного цією напругою, з областей витоку і стоку, а також з кристала в канал приходитимуть електрони; провідність каналу при цьому збільшується, і струм стоку зростає. Цей режим називають режимом збагачення.

Таким чином, транзистор з власним каналом може працювати як в режимі збіднення, так і в режимі збагачення. На рисунку 4.8 показані характеристики управління і вихідні (стічні) характеристики МДН-транзистора з власним каналом. З характеристик видно, що вихідні характеристики МДН-транзистора подібні вихідним характеристикам польового транзистора з управляючим р-n- переходом. Це пояснюється тим, що при зростанні напруги Uсв від нуля спочатку діє закон Ома і струм росте приблизно пропорційно напрузі, а потім, при деякій напрузі Uсв, канал починає звужуватися, особливо біля стоку.

92

Оскільки на р-n-переході між каналом і кристалом зростає зворотна напруга, область цього переходу, збіднена носіями, розширяється, і опір каналу збільшується. Таким чином, на струм стоку діють два взаємно протилежних впливи: від збільшення Uсв струм повинен зростати за законом Ома, але від збільшення опору каналу струм зменшується. В результаті струм залишається майже постійним до такої напруги Uсв, при якій наступає електричний пробій на кристал.

 

 

Ic

Ic , тА

 

 

Uзв = +4В

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

+2В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

Uзв = 0

 

 

 

 

4

 

 

-2В

 

 

 

 

2

 

 

-4В

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Uзв

0

Uзв

0

5

10

15

20 Uсв, В

 

а)

 

4

б)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рисунок 4 .8

4.3.2 Транзистор з індукованим каналом

На рисунку 4.9 показаний принцип побудови транзистора з індукованим (інверсним) каналом і його умовне графічне позначення.

Від транзистора з власним каналом транзистор з індукованим каналом відрізняється тим, що канал виникає тільки при подачі на затвор напруги певної полярності. За відсутності цієї напруги каналу немає, між витоком і стоком n+-типа розташований тільки кристал р-типа і на одному з р-n+-переходов виходить зворотна напруга. В цьому стані опір між витоком і стоком дуже великий, тобто транзистор замкнутий. Але якщо подати на затвор позитивну напругу, то під впливом поля затвора електрони провідності переміщатимуться з областей витоку і стоку і з р-области у напрямку до затвора. Коли напруга затвора перевищить деяке відмикаюче або порогове Uпор значення (одиниці вольт), то в приповерхневому шарі концентрація електронів настільки збільшиться, що

93

перевищить концентрацію дірок, і в цьому шарі відбудеться так звана інверсія типу електропровідності, тобто утворюється тонкий канал n-типа і транзистор почне проводити струм. Чим більше позитивна напруга затвора, тим більше провідність каналу і струм стоку. Таким чином, подібний транзистор може працювати тільки в режимі збагачення, що видно з його вихідних характеристик (рис.4.10 б) і характеристик управління (рис. 4.10 а).

а)

В

 

Зн

С

 

 

 

 

 

ок

 

 

 

 

 

 

 

n+

n

n+

р

Рисунок 4.9

б)

С

 

З

ЗВ

в)

С

 

 

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З

 

В

 

С

 

 

Ic

Ic , тА

Ic гр(Uсв гр)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

Uзв= +10В

 

 

 

8

 

 

+8В

 

 

Uсв= const

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

+6В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ic

 

 

 

 

 

 

4

 

 

+4В

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

2

 

 

Uзв= +2В

 

 

 

U4

 

 

 

 

0

Uзв

0

5

10

15

20 Uсв, В

 

а)

б)

 

 

 

 

Рисунок 4.10

94

Залежність вихідного струму стоку

Ic від управляючої напруги на затворі Uзв

Ic

Uсв 4

 

 

 

 

 

 

(при U= const) називається прохідною

 

Uсв 3

 

 

 

 

або передавальною характеристикою

 

 

Uсв 1

МДН-транзистора. Залежність Ic(Uзв) на-

 

 

 

Uсв гр

Uсв 2

зи-

 

 

 

 

вають також характеристикою входу-

 

 

 

виходу МДН-транзистора, оскільки вона

 

 

 

зв'язує вхідну управляючу напругу Uзв і

 

 

 

вихідний струм Ic і визначає ефективність

 

 

 

управління по затвору. Сімейство прохід-

 

 

 

них характеристик МДН-транзистора зо- 0

Uпор

Uзв

бражено на рисунку 4.11.

 

Рисунок 4.11

 

 

Характеристики починаються в точ-

 

 

ці на осі вхідних напруг Uзв , відповідній пороговому значенню напруги затвора Uпор , оскільки тільки при Uзв > Uпор індукується провідний канал і з'являється вихідний струм Ic. З вихідної характеристики виходить, що із збільшенням Uсв (Uсв4 > Uсв3 > Uсвгр > Uсв2 > Uсв1 ) залежності Ic(Uзв) зміщуються вгору. Прохідні характеристики в активній підсилювальній області роботи МДН-транзистора -

полога ділянка вихідної характеристики ( Uсв > Uсв гр ) - описується виразом

Ic = b/2 (Uзв Uпор) 2,

де b – питома крутизна характеристики

Звідси крутизна прохідної характеристики визначиться з виразу

S = d Ic /d Uзв = b (Uзв - Uпор).

При Uзв - Uпор = 1В значення b чисельно рівне крутизні, тобто питома крутизна – це крутизна приладу при ефективній управляючий напрузі Uзв - Uпор

= 1В.

Решта параметрів МДН-транзистора визначається аналогічно параметрам

95

польових транзисторів з р-n-переходом.

Крім розглянутих існує різновид польових транзисторів – транзистори з двома затворами. Вони призначені для подвійного управління струмом стоку, що використовується при перетворені частоти. Випускаються також подвійні польові транзистори, у яких в одному корпусі розміщено два транзистори з самостійними виводам

При роботі з МДН-транзисторами слід вживати заходів обережності для запобігання пробою тонкого шару діелектрика між затвором і ка-

налом під дією статичних електричних зарядів, які можуть виникнути на ізольованому затворі. Необхідно, щоб при транспортуванні і монтажі електроди у транзистора були замкнуті накоротко. Ці замикаючи провідники видаляють тільки після закінчення монтажу, коли виводи транзистора вже упаяні в схему.

4.4 Порівняльна характеристика польових і біполярних транзисторів

МДН-транзистори і біполярні в схемі можуть виконувати однакові функції, працюючи як лінійний підсилювач або як ключ. Нижче приводяться порівняльні характеристики цих двох типів транзисторів, а потім указуються особливості експлуатації транзисторів, перш за все потужних, обумовлені цими властивостями.

96

Біполярні транзисто-

МДН-транзистори

 

 

ри

 

 

 

 

 

 

Ф і з и ч н і в л а с т и в о с т і

 

 

Керований

фізичний

Керований

 

фізичний

процес – інжекція неос-

процес – ефект поля, що

новних носіїв. При зміні

викликає зміну концент-

струму

управління

змі-

рації носіїв заряду в ка-

нюється

потік інжекто-

налі. При зміні управля-

ваних носіїв заряду, що

ючої напруги змінюється

призводить до зміни ви-

провідність

каналу, що

хідного струму.

 

призводить до зміни вхі-

 

 

 

 

дного струму.

 

 

Вихідний

струм забез-

Вихідний

струм

забез-

печується носіями обох

печується

основними

знаків (дірками і елект-

носіями одного

знаку

ронами).

 

 

(або дірками, або елект-

 

 

 

 

ронами).

 

 

 

О с о б л и в о с т і

е к с п л у а т а ц і ї

Прилад

 

управляється

Прилад

управляється

струмом,

оскільки

на

напругою,

вхідний опір

вході є зміщений у пря-

дуже великий,

оскільки

мому напрямку р-n-

вхідне коло від вихідно-

перехід

і

вхідний

опір

го ізольоване

діелект-

мало.

 

 

 

риком.

 

 

 

При управлінні від інте-

Можливе

безпосереднє

гральної схеми потрібне

управління

від

інтегра-

додаткове

посилення

льної схеми.

 

 

струму.

 

 

 

 

 

 

 

97

Відносно невеликий ко-

Дуже великий коефіці-

ефіцієнт

 

посилення

єнт посилення по стру-

струму.

 

 

 

му.

 

 

 

 

Необхідність

спеціаль-

Висока

перешкодостій-

них заходів по підви-

кість.

 

 

 

 

щенню

перешкодостій-

 

 

 

 

 

кості.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ф і з и ч н і в л а с т и в о с т і

 

Низька

теплостійкість:

Висока

теплостійкість:

із збільшенням струму

зростання

температури

росте температура стру-

структури

приводить к

ктури, що приводить до

збільшенню

опору

ка-

подальшого збільшення

налу і струм зменшу-

струму.

 

 

 

ється.

 

 

 

 

О с о б л и в о с т і

е к с п л у а т а ц і ї

 

Висока

вірогідність

са-

Низька вірогідність теп-

морозігрівання і вторин-

лового

само

розігріву і

ного пробою: звуження

вторинного

пробою

області безпечної роботи

розширення ОБР.

 

(ОБР).

 

 

 

 

 

 

 

 

Висока

чутливість

до

Низка

чутливість

до

струмових

переванта-

струмових

 

переванта-

жень.

 

 

 

жень.

 

 

 

 

Необхідність

вирівню-

Рівномірний

розподіл

вання струмів в парале-

струму

в

паралельному

льному з’єднані прила-

з’єднані приладів.

 

дів.

 

 

 

 

 

 

 

 

98

Проведене порівняння показує, що в дискретних електронних пристроях МДН-транзистори у ряді вживань мають перевагу в порівнянні з біполярними з наступних причин:

1.Управляюче коло польових транзисторів споживає незначну енергію, оскільки вхідний опір цих приладів великий (до 1017 Ом). Як правило, посилення потужності і струму в МДН-транзисторах багато більше, ніж в біполярних.

2.Значно підвищуються надійність роботи і перешкодостійкість схем на МДН-транзисторах унаслідок того, що управляюче коло ізольоване від вихідного кола.

3.МДН-транзистори мають низький рівень власних шумів, що пов'язано з відсутністю інжекції і властивих їй флюктуацій.

4.Польові транзистори володіють більш високою власною швидкодією, оскільки в них немає інерційних процесів накопичення і розсмоктування носіїв заряду.

Впорівнянні з польовими МДН-транзистори мають наступні недоліки:

1.Внаслідок відносно високого опору каналу у відкритому стані падіння напруги на відкритому МДН-транзисторі більш, ніж падіння напруги на насиченому біполярному транзисторі.

2.МДН-транзистори мають істотно менше значення граничної температури структури дорівнююче 150 0С (для кремнієвих біполярних транзисторів ця температура дорівнює 200 0С).

Надійність роботи потужного польового транзистора в підсилювальному режимі безпосередньо зв'язана з ОБР транзистора (рис.4.12). На осях графіка ОБР відкладені значення вихідних величин: струм стоку Iс і напруга стік-витік Uсв. Струм стоку обмежений похилою лінією

Іс,А

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

1

 

ОБР

 

 

 

 

 

 

 

 

0,4

 

 

 

 

 

0,2

 

 

 

 

 

0,1

 

 

 

 

U,В

10

20

40

100

200

 

 

 

Рисунок 4.12

 

99

розсіюваної потужності (струм стоку рівний максимально допустимій потужності розсіювання, діленій на напругу стік-витік) і максимально допустимою температурою структури. Нахил графіка, що обмежує ОБР польових транзисторів, у всьому інтервалі робочих струмів і напруг один і той же на відміну від графіка ОБР біполярних транзисторів - показаний пунктиром (нахил збільшується при настанні вторинного пробою, ОБР звужується).

В підсилювальних схемах часто використовують потужні МДНтранзистори і транзистори із статичною індукцією (СІТ). Порівняно з СІТ потужні МДН-транзистори мають наступні переваги:

1.Мають менше значення ємності, що дозволяє розширити діапазон робочих частот до 1000 кГц у МДНтранзисторів (для СІТ верхня межа частотного діапазону складає 100 кГц).

2.Забезпечують підвищену надійність роботи (наприклад, при зникненні напруги, що запирає, на одному з СІТ комплементарної пари, то джерело живлення виявляється замкнутим “накоротко” через два відкритих СІТ.

3.Мають менший рівень втрат потужності при роботі в підсилювальному режимі унаслідок меншого значення опору відкритого МДН-транзистора (0,1 Ом і менш) в порівнянні з СІТ (0,5 Ом і більш).

Основним недоліком потужних МДН-транзисторів є значні зміни порогової напруги при зміні температури. Залежність цього параметра від температури представляється наступним виразом

Uпор(Т) = Uпор(20 0С) – ТКUпор · ∆Т,

де ТКUпор – температурний коефіцієнт порогової напруги рівний -5 ÷ -10 мВ 0С.

Найважливіші переваги СІТ з погляду їх використання в підсилювальному режимі експлуатації визначаються параметрами вихідних характеристик:

вихідний опір СІТ багато менше вихідного опору МДН-транзистора, що забезпечує добре узгодження СІТ з низкоомним навантаженням і

100