Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
A_zernov.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
135.17 Кб
Скачать

Звіт

з лабораторної роботи

"Ергономічна оцінка робочих місць"

Студент: Зернов Олексій

Група: МП-51

Дата: 9 березня 2012 р.

Варіант: 3

Схема робочого місця оператора

Відстань L = 800 мм

Кутβ =15

Висота Н = 750 мм

Висота h =350…500 мм

Кут α = 10

Освітлення: природне через вікна

Пульт обладнаний: монітором з електронно-променевою трубкою з діаго­наллю 37 см, крісло має регулювання за висотою.

Шкали Ін.1 та Ін.2 мають: мають кольо­рову цифровану шкалу, що відповідає ходу процесу, також є звукова сигналізація виходу параметрів процесу за допустимі межі.

Додаткові умови: висока концентрація пилу на робочому місці

Завдання

Зусилля на важелі – 5 кг

Зусилля на кнопках Кн1 -Кн4 - 0,005 кг

Важіль має: фіксуючий пристрій на всі положення.

Кнопки мають: кольорову сигналізацію функцій.

  1. Характеристика засобів відображення інформації (зві):

Пульт обладнаний монітором з електронно-променевою трубкою з діаго­наллю 37 см. Це дає змогу оперативно та якісно слідкувати за змінами даних, бо завдяки великому монітору у оператора існує можливість без зусиль бачити інформацію, змінювати швидкість і форму її подання та інші налаштунки. З іншого боку такі монітори завдають великої шкоди зору людини та її нервовій системі завдяки випромінюванню та низькій частоті зображення. Шкали індикаторів мають кольорову шкалу, що відповідає ходу процесу. Це не зовсім зручно, бо після довгого і напруженого спостереження за змінами першого та четвертого індикаторів можна переплутати колір, тобто зробити помилку у роботі. Крісло має регулювання за висотою. Це також дуже зручно так як кожна людина має різний зріст і тому може сама під себе налаштовувати робоче місце.

  1. Характеристика органів керування (ок):

Близько до оператора знаходяться органи керування, а далі - індикатори. Це дуже зручне розташування, бо при використанні органів керування індикатори не перекриваються руками. Зусилля натиску кнопок та важеля незначне, але й ненавмисно не натиснеш. До того ж, важіль має фіксуючий пристрій на всі положення, що теж полегшує роботу. Кнопки мають кольорову сигналізацію функцій, що знижує ризик переплутати кнопки та прискорює процес керування. Також є звукова сигналізація виходу параметрів процесу за допустимі межі. Це дуже добре, так як людина зможе ввідразу відреагувати на будь-яку неполадку.

  1. Характеристика робочого місця оператора (рм):

Висота h ( висота сидіння оператора над підлогою) та H (висота столу над підлогою) є зручною1. Відстань від очей до приладів керування оптимальна. Кут α, який характеризує відхилення куту зору оператора від прямого куту зору на монітор та прилади керування, є допустимим (ергономічне значення куту α повинно бути від до ). Кут β є невеликим кутом нахилу тіла оператора від спинки сидіння, що тримає його хребет, шию і все тіло у вільному ненапруженому стані та не призводить до швидкої втоми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]