Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
53-56.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
73.22 Кб
Скачать

55. Адаптація живих організмів до умов навколишнього середовища. Навести приклади адаптацій організмів, що характерні для видів Арктики чи Антарктики.

Біологічна адаптація – це пристосування організму до умов навколишнього середовища у процесі еволюції. Адаптації забезпечують виживання організму в умовах конкретного місця проживання, стійкість до дії факторів абіотичного і біотичного характеру а також успішну конкуренцію з іншими видами, популяціями, особинами.

Адаптацію можна розглядати у трьох аспектах:

1)як властивість системи пристосовуватися до можливих змін функціонування – системна адаптація;

2)як сам процес пристосування адаптативної системи – власне адаптація;

3)як метод, заснований на обробці вхідної інформації і пристосований для досягнення певного критерію оптимізації – адаптаційні алгоритми.

Види адаптації:

I. Морфологічна: проявляється у зміні будови тіла.

II. Зміни забарвлення: для маскування, відлякування тощо.

III. Мімікрія – явище наслідування одного виду іншим, наприклад, неотруйний і безпечний вид наслідує отруйного, агресивного і небезпечного. Таким способом вид-імітатор може певним чином убезпечити себе від ворогів.

IV. Фізіологічні адаптації: сукупність фізіологічних реакцій, спрямованих на збереження відносної сталості його внутрішнього середовища – гомеостазу.

V. Адаптація поведінки: піклування про потомство, відлякування ворогів, імітація смерті, сплячка.

VI. Біохімічна адаптація:вироблення отрути, стійкість структури білків термостійких організмів і т.д.

Адаптації живих організмів у зоні Арктики та Антарктики спрямовані на виживання організмів в умовах екстремально низьких температур, незначної вологості повітря, сильних вітрів, мерзлоти та значних снігових заметів, полярної ночі.

Адаптації

а) Зміна зовнішньої будови тіла:

- рослини є низькорослими, приземистими, подушковидними, що зумовлено висотою снігового покрову, що захищая рослини від вітру та вимерзання; також подібна форма рослин сприяє тому, що влітку вони знаходяться в найбільш прогрітому шарі повітря;

- тварини мають густе та біле хутро, що, по-перше, допомагає їм зберігати тепло і, по-друге, допомагає у маскуванні на снігу;

- у лемінгів зростається декілька пальців у потужне копитце, використовуючи яке тваринка з легкістю прокопує ходи під снігом.

б) Зміна особливостей функціонування організму:

- тварини мають значний підшкірний запас жиру (морж), що допомагає їм виживати за низьких температур;

- рідкі тут види комах (тундра), наприклад джмелі, що здатні самозігріватися специфічними рухам черевця (завдяки цьому їх температура їх тіла становить 40˚С).

в) Зміна добових ритмів життєдіяльності:

- добові ритми рослин і тварин досить специфічні, оскільки для такої широти характерним є полярний день, що може тривати кілька місяців, від тривалості сонячного сяйва напряму залежить життєвий цикл рослин (рослини «довгого» дня).

г) Зміна річних ритмів життєдіяльності:

- річні ритми порушуються через такі характерні явища для даних широт, як плоярний день та полярна ніч.

д) Адаптації поведінки:

- до полярної ночі багато видів тварин мігрують у лісотундру, комахи впадають у стан анабіозу, а гризуни (соня) – у сплячку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]