Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕН філософія.docx
Скачиваний:
120
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
80.29 Кб
Скачать

5.Філософська думка епохи Відродження в Європі.

15-16 ст. в історії філософії називають епохою Відродження або Ренесанс. Цей термін вважався для визначення періоду Відродження античної культури під впливом ти змін, які відбувалися з житті західної Європи. В цей час виникають такі напрямки у філософії як: 1. Поміналізм 2. Раціоналізм 3. Емпюризм. В цей час виникає новий світогляд - антропоцентричний – в центрі уваги людина з її потребами.

Ідеалом людини в епоху Відродження стає її різнобічна діяльність. Одним із представників цієї епохи Піко дела Мірандола, який вважав що Бог давший людині життя дав її і свободу вибору. В цей час зявляється така особлива соц. група людей – гуманісти, які вважали основним смислом життя-заняття гуманітарними науками. В цей час виникає нова наука – картина бачення світу. Її авторами стають Коперник, Бруно і Галілей. В цей час виникають перші ідеї утопічного соціалізму. Автором стали Томас Мор («Утопія»), Томазз Закомпанелла («Місто сонця»).

Тема № 4Філософія нового часу

1.Особливості розвитку філософії нового часу.

2.Характеристика філософії 17ст.

3.Філософія просвітництва 18ст.

4.Просвітницькі погляди Жан-Жака Руссо.

1.Особливості розвитку філософії нового часу.

Філософія нового часу мала за мету формування та ствердження буржуазного способу виробництва в західній Європі, а також наукової революції 16-17ст. та встановлення експерементального природознавства. Найсуттєвішою особливістю філософії цього часу була орієнтація на природознавство. Головне своє призначення філософія нового часу вбачала в розробці методів наукового пізнання. На цій основі формується 2 напрямки: емпіризм та раціоналізм.

Емпіризм – проголошував, що основний зміст пізнання людини отримує з чуттєвого досвіту.

Раціоналізм – представники цього напрямку стверджували, що основний зміст наукових знань досягнення, через діяльність розумів. Ідеалом знань як емпіристи так і раціоналісти вважали математику. Основною формою світогляду на той час стає деїзм – це одночасне прийняття ролі Бога та природи у творенні світу.

2.Характеристика філософії 17ст.

Засновником емпіризму стає англійський філософ Френсіс Бекон.

Він створив такі праці:

  • Новий органон

  • Про гідність та примноження наук.

Головним завдання філосовії він вважав пізнання природи та володіння її силами. З цією метою він створив новий метод пізнання і назвав- метод наукової індукції.

Суть цього методу полягала в тому що для дослідження будь-якого явища необхідно виходити від одиничного до загального. Наприклад «студент- студенти»

Засновником протилежного раціоналістичного напряму був Рене Декарт.

Основні його праці:

-Міркування про метод

-Роздуми про першу філософію

-Начала філософії.

Він розробляє власний метод пізнання- метод наукової індукцї- від загального до одиничного (студенти- студент).

Продовжувачем раціоналізму стають нідерландський філософ Бенедикт Зпіноза який визнавав у людини вроджені здібності здобувати знання та французький математик Блез Паскаль, який вважав що істина є відносною тому що ми не можемо знати все про певну річ або явище.