Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна теорія.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
58.63 Кб
Скачать

ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ.

1. Інфляція, її суть, види і причини і соціально-економічні наслідки

Інфляція – це процес знецінення грошей у результаті перевищення кількості грошових знаків, що перебувають в обігу, над сумою цін товарів і послуг, тобто недотримання вимог закону грошового обігу. Інфляція проявляється у зростанні цін. Вона зумовлює загальне падіння купівельної спроможності та зниження курсу національної валюти і перерозподіл частки національного багатства на користь підприємств-монополістів, держави, тіньової економіки та мафіозних структур. Основними її причинами є: 1)    Диспропорції між основними сферами народного господарства. 2)    Монополістичні тенденції в економіці. 3)    Надмірні воєнні витрати. 4)    Зростання дефіциту державного бюджету. 5)    Необґрунтоване підвищення зарплати. 6)    Крах золотого стандарту. 7)    Дотації нерентабельним галузям і підприємствам. Крім названих внутрішніх причин, існують зовнішні: необґрунтоване встановлення валютного курсу при конвертації валют; ріст цін на імпортні товари і послуги тощо. За розмірами зростання цін інфляцію поділяють на: 1)    Повзуча, коли ціни зростають у незначному обсязі (до 5% на рік). 2)    Галопуюча - коли ціни зростають за рік на 10% і дещо більше. 3)    Гіперінфляція – коли ціни зростають на 1 – 2% щоденно. Розрізняють також інфляцію попиту та інфляцію (пропозиції). Інфляція викликає суттєві негативні наслідки в соціально-економічному житті суспільства. Вона: знецінює заощадження; зменшує поточне споживання; поглиблює майнову нерівність; зменшує зацікавленість виробників у продуктивній праці; гальмує технічний прогрес тощо. Інфляцію не можна подолати її можна лише приборкати з допомогою певних антиінфляційних заходів. Серед них жорстке обмеження грошової маси.

Наслідки інфляції різноманітні і суперечливі:

1. Інфляція приводить до перерозподілу національного доходу і багатства між різними групами суспільства, економічними і соціальними інститутами довільним і не прогнозованим чином. Боржники багатіють за рахунок своїх кредиторів.

2. Високі темпи інфляції і різка зміна структури цін ускладнюють планування фірм та домогосподарств. В результаті збільшується невизначеність і ризик ведення бюджету.

3. Населення та корпорації прагнуть матеріалізувати грошові кошти, які швидко знецінюються. Результатом є ріст сукупного попиту і ріст цін.

4. Відбувається знецінення амортизаційного фонду, що ускладнює процес відтворення. Крім того, знецінюються грошові заощадження населення, банківські вклади, облігації, страховки, готівкові гроші.

5. В результаті росту цін знижується конкурентоспроможність національних товарів, внаслідок чого росте імпорт і зменшується експорт, банкротують національні виробники.

6. Росте попит на більш стабільну іноземну валюту, посилюється втеча капіталів за кордон.

7. Знижується політична стабільність у суспільстві, росте соціальна напруженість.

8. Інфляція приводить до прихованої конфіскації грошових коштів у населення і підприємств через податки.

9. Інфляція погіршує керованість національним господарством, оскільки посилюється нестабільність, змінюються ціни, важко прогнозувати затрати і прибутки, що знижує економічну активність.

10. При гіперінфляції виробнича діяльність стає неефективною, йде переорієнтація на посередницьку діяльність

У наш час інфляція - одна з самих хворобливих і небезпечних процесів, що негативно впливають на фінанси, грошову і економічну систему загалом.