Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya_ekzamen2013.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
92.22 Кб
Скачать

34. Еволюція форм відображення

Здатність людського мозку відображати об’єктивну реальність стала результатом тривалого розвитком високоорганізованої матерії. Відображення як загальна властивість живої матерії пояснюється тим, що всі явища знаходяться між собою у певному взаємозв’язку. Відображення яке властиве матерії на всіх рівнях її організації пов’язане із живою матерією, тобто із життям. Життя – це процес взаємодії організму та навколишнього середовища. На планеті існує багато різних форм існування живої матерії. Існують такі форми відображення: 1. Подразливість – це вибіркове регулювання тіл на зовнішні подразники (механічні, світло, тепло), 2. Чутливість – це здатність відображати окремі властивості речей у вигляді відчуттів, 3. Психіка – система відчуттів та сприйнятть, які характерні для людини.

35. Свідомість та мова їх походження та взаємозв’язок

Виникнення свідомості та мови – це процес взаємопов’язаний. Це пояснюється тим що з початком трудової діяльності між людьми виникає потреба у спілкуванні. Виходом із цієї ситуації стає поява мовлення. Одночасно з мовою відбувається розвиток людської свідомості. Трудова діяльність впливала на розвиток людського скелету – черепа, руки та ін.. Мова стає необхідним елементом спілкування. Для того щоб зберігати інформацію отримувану в процесі трудової діяльності виникає писемність. Люди для написання використовували різні матеріали: каміння, дерево, вереста; пізніше на папірусі, пергаменті та папері. На сьогодні збереження інформації здійснюється завдяки цифровим носіям.

36. Поняття діалектики та її виникнення.

Під діалектикою слід розуміти мистецтво введення бесіди, дискусії та вміння вірно розвивати тему яка розглядається. Термін «діалектика» грецького походження. Це мистецтво зародилось в Греції де в стародавні часи високо цінувалось вміння доказувати, переконувати та обґрунтовувати правильність своєї точки зору. Зміст дискусії полягав у тому що її учасники задають один одному питання і при цьому намагаються зрозуміти іншу точку зору.

Розвиток діалектики пройшов певний шлях: відомим діалектиком був Сократ, який вважав що діалектика – це порозуміння різних точок зору і навіть діаметрально протилежних. Його учень Платон вважав що діалектика – це метод аналізу та синтезу понять. Діалектика розвивалась і в середньорічні часи. На той час був відомий такий діалектик як П’єр Абеляр, який написав книгу «Так і Ні» що була побудована на принципі запитань і відповіді. Це мистецтво використовувались середньорічною церквою для залучення неї невіруючих.

37.Еволюція форм діалектики

Формування діалектики від стародавньої до сучасної пройшло дуже довгий і тернистий шлях.

Серед історичних форм розвитку діалектики розрізняють такі:

1)Діалектика старогрецьких філософів, вона проявилась у допитливому пояснені різних явищ, які були доступні для звичайного спостереження. Прикладом може бути Гераклід.

2)У вигляді стрункої теоретичної системи діалектика виступає у поглядах німецького філософа-ідеаліста Георга Гегеля в основі його ідеалістичних поглядів була закладена ідея про ідеалістичне начало світу. Йому належить відкриття основних законів та категорій діалектики.

3)На матеріалістичну основу діалектики була поставлена німецьким економістом Карлом Марксом та Фредріхом Енгельсом. Діалектика стає на матеріалістичні позиції шляхом вивчення суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]