Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya_ekzamen2013.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
92.22 Кб
Скачать

10. Філософські погляди Августина Блаженого

Одним із представників патрістики був єпископ із північної Америки Августин Блаженний.

Він вважав що філософія поза богословям це ніщо. Він розгортав християнську с-му на основі неоплатонізму .Людська зброя на його думку- це сліпа зброя волі Бога

Вся історія людства на думку Августина- це історія боротьби між віруючими і невіруючими. Він пропагує теократичну державу тобто таку де є зверхність церкви. На його думку земне життя є гріховним та тимчасовим. Така філ. Августина формувала у людей рабську покору.

11.Розвиток неоплатонізму в поглядах Іоана Ерігуена.

Яскравим представником неоплатонізму 9ст. н.е. був богослов Іоан Еріуген.

Він створив першу філ. с-му суть якої він виклав у своєму творі про поділ природи. Він вважав що все бутя поділяється на 4 природи.

1.Природа не створена але сама здатна творити.

2. Природа створена і сама здатна творити.

3.Природа створена і нездатна творити.

4.Бог як кінцева мета що повертається.

Вчення Еріугена було пристосоване до потреб християнства.

12.Технологічна філософія Фоми Аквінского.

Видатним представником середньовічної філ. був Фома Аквінский. Він народився неподалік від м. Аквіно там отримав у Болонському університеті.

Він намагався поставити науку на служби релігії але водночас проводив розмежування між філ. та релігією

Анфінький був поміркованим реалістом і вважав що крайній реалізм приводить до безбожжя. За політичними переконаннями Аквінський був монархій-итупав за існування монархії, але був проти соц. нерівності . На сучасному етапі вчення Фоми Аквінського отримано назву неотомізму

13.Філософська думка епохи Відродження в Європі.

15-16 ст. в історії філософії називають епохою Відродження або Ренесанс. Цей термін вважався для визначення періоду Відродження античної культури під впливом ти змін, які відбувалися з житті західної Європи. В цей час виникають такі напрямки у філософії як: 1. Поміналізм 2. Раціоналізм 3. Емпюризм. В цей час виникає новий світогляд - антропоцентричний – в центрі уваги людина з її потребами.

Ідеалом людини в епоху Відродження стає її різнобічна діяльність. Одним із представників цієї епохи Піко дела Мірандола, який вважав що Бог давший людині життя дав її і свободу вибору. В цей час зявляється така особлива соц. група людей – гуманісти, які вважали основним смислом життя-заняття гуманітарними науками. В цей час виникає нова наука – картина бачення світу. Її авторами стають Коперник, Бруно і Галілей. В цей час виникають перші ідеї утопічного соціалізму. Автором стали Томас Мор («Утопія»), Томазз Закомпанелла («Місто сонця».

14.Особливості розвитку філософії нового часу.

Філософія нового часу мала за мету формування та ствердження буржуазного способу виробництва в західній Європі, а також наукової революції 16-17ст. та встановлення експерементального природознавства. Найсуттєвішою особливістю філософії цього часу була орієнтація на природознавство. Головне своє призначення філософія нового часу вбачала в розробці методів наукового пізнання. На цій основі формується 2 напрямки: емпіризм та раціоналізм.

Емпіризм – проголошував, що основний зміст пізнання людини отримує з чуттєвого досвіту.

Раціоналізм – представники цього напрямку стверджували, що основний зміст наукових знань досягнення, через діяльність розумів. Ідеалом знань як емпіристи так і раціоналісти вважали математику. Основною формою світогляду на той час стає деїзм – це одночасне прийняття ролі Бога та природи у творенні світу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]