Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya_ekzamen2013.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
92.22 Кб
Скачать

47. Поняття матеріального і духовного життя суспільства

Людина живе завдяки процесу виробництва матеріальних благ. В цьому процесі створилися не тільки матеріальні блага, але і відтворені суспільні відносини. Виробництво—процес взаємодії людини з природою. В процесі виробництва людина створює необхідні їй засоби існування. Трудова діяльність мала для людини такі наслідки:

1.Організм людини почав пристосовуватись до трудової діяльності

2.Праця стимулювала виникнення та розвиток мовлення

Основні риси, які відрізняють людину від тварин: виробництво знарядь праці, членорозподільна мова, здатність до абстрактного мислення. Якщо діяльність тварини являє собою просте пристосування до природи, то діяльність людини передбачає видозміни цієї природи. До духовного виробництва слід віднести такі сфери людського життя( мистецтво, література, релігія). Особливою рисою духовного виробництва є наявність творчості. Саме вона дає можливість створювати об’єкти духовного виробництва.

48. Поняття суспільно-економічної формації.

Виходячи з того, що в основі людського життя є матеріальне виробництво, то слід стверджувати і те, що в його основі є самі люди. Спосіб виробництва—матеріально-економічна основа суспільства яка визначає особливість як виробництво, так і відносини що виникають в процесі виробництва. Характер та особливості розвитку суспільно-економічних відносин при особливостях виробництва відносин та продуктивних сил в поняті суспільно-економічної формації.

Суспільно-економічна формація—цілісна система яка включає в себе поєднання економічних і соціальних явищ є такі типи суспільно-економічної формації:

1.Первісно-община суспільно-економічна формація

2.Рабовласницька суспільно-економічна формація

3.Капіталістична

4.Феодальна

5.Теоретична комунікативна формація

  1. Базис та надбудова суспільства

Кожне суспільство характеризується певним типом відносин . Ці відносини існують не тільки в суспільстві але і виникають у процесі діяльності людей. Суспільні відносини по своєму характеру дуже різноманітні:

  • Економічні

  • Політичні

  • Культурні

  • Правові

  • Моральні

Із усіх цих відносин виділяють 2 групи: Основні, Не основні

До основних відносять матеріальні або ж економічні відносини, якщо брати всю сукупність економічних відносин в суспільстві то вони становлять його фундамент або ж базис.

Базис --- це сукупність виробничих відносин, які становлять економічну структуру даного суспільства.

В той же час в суспільстві існують і інші відносини , які називають надбудовними відносинами , які називають надбудовними відносинами .

Надбудова---це сукупність суспільних ідей установ та відносин , що виникають на основі даного економічного базису .

Надбудова включає в себе 3 елементи:

  • Суспільні ідеї та соціальні почуття

  • Різні організації та установи

  • Ідеологічні відносини

Надбудова по відношенню до базису є вторинною але відіграє активну роль при її формуванні.

50. Діалектика розвитку продуктивних сил та виробничих відносин

Взаємодія розвитку виробничих відносин та продуктивних сил в суспільстві визначається в законі відповідності виробничих відносин до продуктивних сил суспільства.

Сутність даного закону полягає в тому, що в кожному суспільстві повинна існувати відповідність між продуктивними силами та виробничими відносинами. Це полягає в тому, що в кожному суспільному ладі повинна існувати дана відмінність.

В разі не відповідності продуктивних сил та виробничих відносин виникає соціальна революція, яка призводить до заміни одного ладу ( сфер) до іншого більш прогресивного.

Яскравим прикладом може бути заміна феодального на капіталістичний лад. Це пояснювалось не відповідністю відживаючих феодальних відносин по відношенню до виникнення капіталістичних моно фактур.

Таким чином даний закон вказує на необхідності продуктивних сил до рівня розвитку виробничих відносин .

Крім цього закону в суспільстві існують і інші економічні закони.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]