Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya_ekzamen2013.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
92.22 Кб
Скачать

51.Характеристика індивідуальної та суспільної свідомості

Індивідуальна свідомість являє собою усвідомлення окремими людьми тих явищ та процесів, які оточують людину. До основних факторів, які формують індивідуальну свідомість слід віднести: 1. Рівень освіченості; 2. Сімейне виховання; 3. Місце особи в соц.. середовищі.

Навідмінно від ідивідуальної, суспільна свідомість являє собою сукупність різнорідних поглядів, переконань та ідеологічних установок, які притаманні різним соціальним групам, громадянам та політичним угрупуванням. В практичному житті суспільна свідомість отримує своє вираження через такі форми як: політика, право, мистецтво, релігія, мораль.

являє собою систематизоване теоретичне відбиття поглядів певного класу на політичну організацію суспільства на форми держави, на відносини між різними класами та соц. групами. Політична свідомість використовується різними групами людей за їх політичними переконаннями для отримання політичної влади. Політична свідомість є основою для формування самосвідомості основних класів суспільства. Складовою політичної свідомості є політична ідеологія, яка являє собою сукупність політичних платформ та обставин кожної із існуючих партій.

52. Характеристика політичної свідомості

До найбільш поширеної форми суспільної свідомості слід віднести політичну свідомість. Вона являє собою систематизовану теоретичне відбиття поглядів певного класу, на політичну організацію , на форми держави, на відносин між різними класами і соціальними групами, вони використовуються різними групами людей за їх політичним переконанням для втримання політичної влади. Політична свідомість є основою для формування самосвідомості основних класів суспільства. Складовою політичної свідомості є політична ідеологія, яка являє собою сукупність політичних платформ і установок в кожній із існуючих партій.

53. Правова свідомість, як різновид суспільної свідомості

Правова свідомість – це особлива форма суспільної свідомості, яка є сукупністю поглядів людей щодо права в державному правопорядку.

Правова свідомість складається з 2 частин:

• Правова ідеологія – це теоретична правова свідомість різних класів.

• Правова психологія – це несистематизовані правові погляди, уявлення та почуття, які формуються в життєвій практиці людини.

Правова свідомість є необхідною умовою для правового регулювання суспільства. Правова ідеологія як і політична свідомість використовується різними політичними партіями для створення політичних програм.

54. Мораль, як різновид суспільної свідомості

Зачатки моралі виникають ще в первісному ладі і вона була пов’язана з звичаями та традиціями у племені. З ускладненнями сфери морального життя суспільства виникає також і різні моральні кодекси, до них відносять: заповіді, дотримання та правила поведінки. Філософія включає в себе частину знань морального спрямування, які вивчаються таким предметом як етика. Моральна свідомість – це свідомість зв’язку людини з іншими людьми у повсякденному спілкуванні. За мораллю стоїть сила переконання прикладом суспільної думки та виховання. Мораль – це система поглядів, уявлень, норм та оцінок які стосуються регулюванню поведінки людини, окремих її вчинків, створення та зміцнення моральних якостей та відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]