Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (3).docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
52.15 Кб
Скачать

Бізнес-план інноваційного проекту

I. Загальні відомості.

Повна і коротка назва інноваційного проекту «Технологія вирощування сливи на слаборослих підщепах».

Пріоритетний напрям.

Даний проект відповідає пріоритетному напряму, визначеному Законом України «Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні», ст. 8. п.5, «Високотехнологічний розвиток сільського господарства і переробної промисловості».

В проекті вирішуються проблеми галузевого характеру, зокрема ефективного вирощування високоякісних плодів сливи в Україні.

В основу покладено розробка ресурсозберігаючих технологій в сільському господарстві, збереження навколишнього середовища і виробництва екологічно чистих плодів. Наукові дослідження є складовою науково-технічної програми Інституту садівництва УААН «Садівництво і ягідництво» (2006-2010р.р.), яка завершується у 2010 році.

Інноваційний бізнес-проект вирішує комплексну проблему збільшення виробництва плодів кісточкових культур, зокрема сливи, оптимального забезпечення споживання плодів населенням у свіжому вигляду та переробної галузі сировиною.

Виконавець проекту: Інститут садівництва Української академії аграрних наук, ЄДРПОУ 00413297, тел.526-55-18, 526-65-49, р/р 35222005000188 в ГУДКУ у Київській обл., МФО 821018, і ПН 004132910136, № свідоцтва 13823699, адреса: 03027,м. Київ-27, Новосілки, вул.. Садова 23.

II. Інноваційні характеристики проекту.

2.1. Ключові слова.

Садівництво, кісточкові культури, слива, технологія, сорти, підщепи, системи формування і обрізування дерев, інноваційний продукт, якісні показники, виробництво, інвестиції.

2.2. Реферат інноваційного проекту.

2.2.1. Загальна характеристика проекту.

Інноваційний проект сприяє значному підвищенні продуктивності сливових насаджень за рахунок створення сучасних інтенсивних садів, збільшенню валового збору плодів в 4-5 рази, визначенню основних регіонів вирощування найбільш сприятливих за грунтово-кліматичними умовами.

Використання наукових розробок виробництвом дозволить значно підвищити ефективність виробництва плодів сливи за рахунок підбору високопродуктивних сортів та підщеп, що продукують стриманий ріст дерев, скороплідність, високу щорічну урожайність насаджень, впровадження науково-обгрунтованих систем удобрення і утримання ґрунту, захисту насаджень, переробку плодів, кон’юктуру ринку. Сорти сливи значно відрізняються за строками дозрівання плодів, що дає можливість при відповідному їх доборі забезпечити рівномірне надходження плодів протягом (2,5-3 місяців з липня до кінця вересня).

За калорійністю плоди сливи (43-53ккал.) поступається перед виноградом і вишнею, але перевершують яблука, груші , абрикоси, персик, аґрус, малина, смородина, суниця.

Фізіологічна норма споживання людиною на рік – 7 кг і яка в Україні на даний час забезпечується лише на половину. Таким чином, резерви підвищення продуктивності насаджень не вичерпані, що дає можливість шляхом удосконалення існуючих та розробкою сучасних, більш ефективних, вирішити проблему, як мінімум вдвічі виробництво плодів.

Важливим напрямком інтенсифікації є розробка заходів, що забезпечують різке зниження трудомісткості вирощування сливових садів. Особливу увагу заслуговує механізація трудомістких процесів та використання слаборослих сортів і слаборослих підщеп кісточкових порід.

Використання слаборослих сортів чи дерев на слаборослих підщепах – найдешевший і найперспективніший метод створення швидкоплідних високопродуктивних сливових садів у порівнянні з різними способами формування крон сильнорослих дерев та обрізування з метою обмеження їх розмірів. Слаборослі дерева зручні для догляду та збирання плодів як вручну, так і механізовано, вимагають менше витрат праці на обрізування.

2.2.2. Інноваційний продукт.

Інноваційним продуктом проекту є адаптована до певних грунтово-кліматичних умов енергоощадна технологія вирощування сливи на підщепах, що продукують стриманий ріст дерев та їх високу продуктивність.

2.2.3. Науково-технічне забезпечення (НТЗ).

До комплексної технології увійшли слідуючі науково-технічні розробки провідних вчених ІС УААН:

  • теоретичні основи створення і продуктивного використання інтенсивних сливових насаджень на клонових підщепах

  • типи плодових насаджень

  • системи формування крон та обрізування дерев

  • система захисту насаджень від шкідників і хвороб

  • система машин по догляду за насадженнями

  • економічна ефективність типів насаджень.

Проект виконується на науковій та виробничій базі Інституту садівництва УААН, де проводиться розробка сучасних технологій вирощування плодів та впровадження їх у виробництво.

Основні технічні параметри інноваційного бізнес-проекту на основі створення інтенсивних насаджень сливи на підщепах з механізацією окремих клонових технологічних процесів розроблено для площі 500 га з урожайністю 25-30 т/га і розраховані на 5 років, науково-інноваційне забезпечення проекту включає в себе такі блоки:

«А» - наявність та тестування маточників клонових підщеп та маточно

сортових насаджень на відсутність шкодочинним вірусів.

«В» - розмноження клонових підщеп зеленими живцями у теплицях з туманоутворюючими установками.

«С» - вирощування садивного матеріалу в розсаднику.

«Д» - застосування адаптивних технологій створення і продуктивного використання.

Забезпечення виробництва вигідними базовими вільними від вірусів клоновими підщепами для створення маточників та маточно –живцевим матеріалом.

Блок «А» - для створення промислових насаджень сливи на площі 500 га необхідно створити маточник клонових підщеп на площі 2,0 га та маточно-сортовий сад на площі 0,4 га де проводиться їх тестування на відсутність найбільш шкодочинним хвороб загальною вартістю – 160 500 грн.

Блок «В» - внаслідок розмноження клонових підщеп зеленими живцями необхідно отримати їх у кількості 700 тис. шт. на суму 3500 тис. грн.

Блок «С» - для створення насаджень сливи на площі 500 га необхідно забезпечити вирощування посадкового матеріалу в кількості 625 тис. шт. стандартних саджанців сливи на суму 15 625 тис. грн. (з розрахунку 25 грн. один саджанець).

Блок «Д» - адаптивна технологія створення та продуктивного використання насаджень сливи.

Для використання проекту необхідно:

  • виконавці, здатні виконувати поставлені завдання

  • садопридатні ділянки для втілення проекту

  • матеріально-технічне забезпечення технологічного циклу.

2.3. Масштаб проекту.

Реалізація даного інноваційного бізнес-проекту сприятиме зростанню виробництва плодів сливи на основі створення оптимально щільних конструкцій насаджень застосування клонових підщеп, ефективних систем формування крон і обрізування дерев, удобрення і захисту насаджень. Плоди будуть використані для споживання в свіжому вигляді та для забезпечення переробної галузі сировиною. За масштабами його слід віднести до міжгалузевого.

2.4. Спрямованість проекту.

Проект спрямований на підвищення ефективності виробництва плодів сливи, зростання урожайності та валового збору плодів сливи, забезпечення населення і переробної галузі сировиною, максимального заміщення імпортних плодів, розширення можливостей експорту продуктів переробки.

2.5. Ступінь новизни продукту.

Застосування даної технології вирощування сливи розробленої провідними науковцями співробітниками ІС УААН відповідає світовій тенденції створення високоефективних виробництв. Основна перевага даної технології полягає в розробці оптимально щільних конструкцій насаджень на клонових підщепах, менш трудомістким систем формування і обрізування дерев, включаючи і механізоване, мінімальне застосування пестицидного навантаження на плодоносні насадження сливи.

2.6.Опис інноваційного проекту.

Адаптована до певних грунтово-кліматичних умов енергоощадна технологія вирощування сливи представляє продукт інноваційного проекту.

Інтенсивна технологія включає в себе:

  • створення насаджень з використанням підщеп, що стримують ріст дерев, продукують високу закладку плодових утворень, зменшують витрати по догляду за насадженнями та на зборі плодів, частково механізують процес обрізування дерев з ручним збором плодів

  • максимальна біологізація технологічного процесу, переважне застосування агротехнічних і біологічних заходів боротьби з шкідниками, хворобами та бур’янами.

  • зменшення антропогенного навантаження на навколишнє середовище шляхом оптимізації мінерального живлення насаджень, механізованого обробітку і утримання ґрунту по типу чорного пару

  • щорічний стабільно високий рівень врожайності насаджень на рівні 25-30 т/га товарної продукції

  • високу ефективну систему формування і обрізування дерев з мінімальними витратами праці.

2.8. Можлива область застосування інноваційного проекту.

Інноваційна технологія придатна для широкого впровадження в виробництво для фермерських і спеціалізованих садівничих господарств.

Технологія забезпечує:

  • стабільний період експлуатації урожай плодів на рівні 25-30 т/га

  • високу рентабельність виробництва.

Впровадження в виробництво даної технології необхідно організовувати на умовах заключення контрактів зацікавленої сторони.

2.9. Перспективи удосконалення продукту.

Необхідно вирішити в послідуючих дослідженнях питання альтернативних систем удобрення насаджень сливи, мінерального живлення при різних системах утримання міжрядь, ефективності позакореневого підживлення комплексними добривами та розширення спектру застосування біологічних препаратів захисту насаджень.

Технологія складається з окремих елементів, які доповнюють один одного і в цілому створюють цілісну, максимально згладжуючи вплив негативних та лімітуючих чинників на продуктивність насаджень.

ІІІ. Оцінка ринків збуту. Конкуренція на ринку. Стратегія маркетингу.

3.1. Форма реалізації інноваційної продукції.

Реалізація інноваційного продукту буде проводитись під замовлення конкретним споживачам на договірних засадах.

При створенні насаджень передбачається надання на договірних засадах науково-методичного забезпечення та наукового супроводу технологічних процесів провідними вченими ІС УААН.

3.2. Аналіз ринку інноваційної продукції.

Тенденції світового виробництва плодів сливи за останні три роки дозволяють зробити деякі висновки. В світі найбільшими виробниками сливи є Китай – 4,4 млн. т., Румунія – 0,9 млн. т., США – 0,7 млн. т., біля пів мільйона тон отримують в Німеччині, Сербії і Чорногорії, 100-200 тис. т. – в Іспанії, Франції, Україні, Росії, Ірані, Італії. Але високою урожайністю відзначаються насадження у Чехії – 25,5 т/га, Словенії – 17,5 – 16,0 т/га, біля 10 т/га отримують в Іспанії, Румунії, Італії, Ірану і Франції.

Ринок плодів сливи в Україні.

Вирощуванням сливи займаються в основному господарства та приватний сектор Лісостепової зони, де відносно достатнє забезпечення насаджень вологою, родючі, вологоємкі грунти з оптимальною реакцією грунтового розчину, оптимальною сумою активних температур в сумі які дозволяють вирощувати високі урожаї плодів відмінної якості. В Степу слива забезпечує добру урожайність на поливі.

Площа насаджень сливи становить 22,8 тис. га. При середній багаторічній урожайності 67,1 ц/га Україна вирощувала в межах 135 тис. т. плодів.

Найбільші площі сливових насаджень знаходяться у Закарпатській (2,2 тис. га), Львівській (1,5 тис. га), Чернівецькій (1,4 тис. га.), Вінницькій і Дніпропетровській (1,3 тис. га), Івано-Франківській (1,1 тис. га) областях. Найбільший валовий збір плодів отримують у Закарпатській (17,5 тис. т.), Хмельницькій (16,4 тис. т.) і Дніпропетровській (12,2 тис. т.) областях з урожайністю 73,0-108,1 ц/га. Таким чином, резерви продуктивності є і їх необхідно втілити в новій технології і підвищити валовий збір плодів як мінімум удвічі.

В основному плоди вирощуються для споживання у свіжому вигляді, а також для виготовлення компотів, джемів, соку та чорносливу, який користується широким попитом у населення. Тому необхідно створювати нові насадження, за запропонованою технологією, яка забезпечує значне збільшення продуктивності садів.

3.3. Стратегія реалізації інноваційної продукції.

Аналізуючи виробництво плодів сливи в Україні, можна зробити висновок про недостатню увагу до культури. По перше, як і всі кісточкові плоди мають значно нижчу лежкість, ніж зерняткові, тому потребують негайної реалізації в свіжому вигляді та на переробку. Зростає попит на плоди в кондитерській промисловості та виготовленні чорносливу. Тому переробна галузь повинна сприяти створенню нових інтенсивних насаджень на правах дольової участі. При виробництві плодів в 135,2 тис. т. Україна експортує лише 77 тон плодів, що лише на 15 % більше , ніж Україна. Тому в нас є великий ринок збуту своїх плодів і в тій же Росії, Скандинавських країнах і внутрішньому ринку. Необхідно підняти урожайність в 3-4 рази, налагодити експорт плодів та промислову їх переробку.

3.4. Організація реклами.

Для широкого залучення потенційних покупців інноваційної продукції на сайті Інституту садівництва УААН розміщено рекламний проспект з короткою інформацією розробки, приймаємо участь у виставках, ярмарках, регіональних практичних конференціях, а також публікації у спеціалізованих наукових виданнях.

3.5. Сервіс і гарантії.

Гарантії закладаються взаємною згодою сторін на договірних засадах. Розробник проекту гарантує отримання показників, передбачених інноваційним проектом.