Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
66.05 Кб
Скачать

Комп'ютерна томографія

     Апарат комп'ютерної томографії (КТ) Комп'ютерна томографія (КТ / CT / DT) один з методів діагностики, який зробив революцію не тільки в рентгенології, а й у медичній діагностиці в цілому. З її винаходом вперше з'явилася можливість побачити дрібні анатомічні структури внутрішніх органів діаметром усього кілька міліметрів. Комп'ютерний томограф - складне пристрій з самими прогресивними комп'ютерними, електронними технологіями - дозволяє отримати пошарове зображення внутрішньої структури об'єкта дослідження (на відміну від класичної рентгенодіагностики, де результатом дослідження є зображення всіх внутрішніх органів, через які проходило рентгенівське випромінювання). Комп'ютер відтворює внутрішню структуру об'єкта дослідження, дозволяючи створювати 3х-мірні зображення.

Історія:

     Ще в 1963 році з'явилася наукова стаття про принципову можливість реконструкції зображення мозку. Але лише через 7 років з'явився перший дослідний зразок для сканування першого об'єкта - препарату мозку у формаліні. Ще через 2 роки була зроблена перша комп'ютерна томограма, а в 1979 році А.Кормаку і Г.Хаунсфільду, родоначальникам методу, була присуджена Нобелівська премія з медицини і фізіології. Перші томографи були призначені тільки для дослідження головного мозку. Однак швидкий розвиток комп'ютерної техніки дозволили вже до 1976 року створити томограф для дослідження тіла. Сьогодні вже більше сорока років десятки тисяч комп'ютерних томографів працюють на благо людства в усьому світі.

Рентгенографія:

     Отримання будь-якого рентгенівського зображення засноване на різній щільності органів і тканин, через які проходять рентгенівські промені. При звичайній рентгенографії знімок є відображенням досліджуваного органу або його частини. При цьому дрібні патологічні утворення можуть бути погано видно або зовсім не візуалізуватися внаслідок накладення одного шару тканини на інший. Для усунення цих перешкод в практику була введена методика КТ. Метод дає можливість отримання ізольованого зображення поперечного шару тканин. Це досягається за допомогою обертання рентгенівської трубки з вузьким пучком рентгенівських променів навколо пацієнта, а потім реконструкції зображення за допомогою спеціальних комп'ютерних програм. Зображення в поперечній площині, недоступне у звичайній рентгенодіагностиці, часто є оптимальним для діагностики, так як дає чітке уявлення про співвідношення органів.

     Здавалося б, відмінність від звичайної рентгенографії не таке вже велике - адже і простий рентгенівський знімок можна обробити на комп'ютері. Але насправді це не так. На рентгенівському знімку ми бачимо лише накладаються один на одного "тіні" всіх органів, через які пройшов рентгенівський промінь.

     А комп'ютерний томограф дозволяє отримати чітке зображення певного зрізу тіла. Зробивши ж "фотографії" кількох таких зрізів з кроком, скажімо, в 1 міліметр, ми отримаємо дуже якісне об'ємне, тривимірне зображення, яке дозволяє побачити в подробицях топографію органів пацієнта, локалізацію, протяжність і характер вогнищ захворювань, їх взаємозв'язок з оточуючими тканинами. Крім того, чутливість комп'ютерних томографів на порядок вище, ніж звичайних рентгенівських апаратів: на рентгенівському знімку можна досить чітко розрізнити тканини, що відрізняються за ступенем поглинання рентгенівських променів на 10-20%, а у сучасних комп'ютерних томографів цей показник становить 1-2%.