Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
83.85 Кб
Скачать

51

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА В УКРАЇНІ

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет обліку і аудиту Кафедра фінансів та кредиту

КУРСОВА РОБОТА

З дисципліни «Фінанси»

на тему:

«СИСТЕМА ВИДАТКІВ БЮДЖЕТУ В УКРАЇНІ»

Виконала:

студентка 25-ОА

денної форми навчання

Терещук А.В.

Керівник:

к.е.н. доцент Фаюра Н.Д.

Вінниця-2012

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………..

РОЗДІЛ 1. НАУКОВО-ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВИДАТКІВ БЮДЖЕТУ В УКРАЇНІ………………………………..

    1. Огляд економічних джерел………………………………..

    2. Нормативно-правове забезпечення……………………………..

РОЗДІЛ 2. СИСТЕМА ВИДАТКІВ БЮДЖЕТУ В УКРАЇНИ……………….

2.1 Видатки бюджету на економічну діяльність………………………..

2.2 Видатки бюджету на соціальний захист населення і соціальну сферу…………………………………………

2.3 Видатки бюджету на управління……………………………

РОЗДІЛ 3. ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ВИДАТКІВ БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ……………………..

ВИСНОВКИ…………………………………….

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………..

ДОДАТКИ………………………………...

ВСТУП

У сучасних умовах бюджетна система є провідною ланкою державних фінансів. Держава використовує бюджет як інструмент реалізації своєї соціально-економічної політики, адже він відображає складну систему перерозподільних відносин у суспільстві, охоплює практично кожну юридичну та фізичну особу. Тому питання, що стосуються видаткової частини державного бюджету України приділяється дедалі більше уваги.

В економічній літературі є багато публікацій, які розкривають питання, пов’язані з цією тематикою. Аналізом видаткової частини бюджету займалися як зарубіжні, так і вітчизняні вчені, зокрема, А.Швецов, А.Вагнер, В.Христинко, Г.Крилов, О.Кириленко, Р.Берд, С.Слухай, Ю.Любимцев, та інші.

Разом з тим узагальнення досягнень світової та вітчизняної економічної думки з даної проблематики свідчить, що не зважаючи на значну кількість наукових робіт, в розрізі проблеми, що розглядається в курсовій роботі вони носять фрагментарний та незакінчений характер і потребують комплексного та системного вирішення, що передбачає формування принципово нового підходу щодо розробки стратегії розвитку системи видатків України.

Під час підготовки даної курсової роботи були використані законодавчо-правові акти України, що регламентують проведення державної політики, закони України, а також підручники, навчальні посібники, наукові статті вітчизняних і зарубіжних авторів, аналітичні періодичні видання монографії, збірники.

Актуальним питанням у сфері видатків на сьогодні є впровадження заходів щодо подальшого ефективного і доцільного використання бюджету України. Для цього необхідно надійна законодавча база бюджетної системи України у сфері видатків, розробити стандарти і вимоги щодо величини спрямування видатків по різним сферам діяльності країни.

Метою курсової роботи являється дослідження видаткової частини державного бюджету України, зокрема факторів, що на неї впливають, визначити шляхи покращення ефективності видаткової частини державного бюджету України.

Поставлена мета передбачає розв’язання наступних завдань:

- чітке формулювання поняття видатків бюджету;

- нормативно-правове забезпечення видаткової частини бюджету;

- формування, використання і вплив спрямованих коштів бюджету України на економічну діяльність, соціальну сферу та на сферу управління країни;

- вияснення актуальних проблем та встановлення і впровадження шляхів вдосконалення видатків бюджету України.

Завданням роботи є виявлення та розкриття основних аспектів видаткової частини бюджету в Україні за умов сучасного стану економічного розвитку країни, проведення дослідження актуальності проблем видатків по різних сферам. Враховуючи це, в роботі висвітлюється суть видатків, аналізується його формування і використання на даному етапі розвитку України, визначається правове поле діяльності учасників формування і використання видатків.

Об’єктом виступає видатки бюджету України, які забезпечують суспільство необхідними привілеями на майбутнє.

Предметом курсової роботи є дослідження взаємовідносин, які складаються під час формування і реалізації державного бюджету України, зокрема його видаткової частини.

Розділ 1 теоретичні основи бюджету

    1. Огляд економічних джерел

Підвищенню результативності та якості соціально-економічних процесів в Україні повинні сприяти ідеї та заходи щодо подальшого вдосконалення формування і використання бюджету. Бюджет і його видаткова частина повинен сприяти тому, щоб Україна змогла повноправно війти у систему глобальних світових господарських зв’язків [1.132]

Розглянемо думки економістів та фінансистів щодо проблем бюджету та видаткової частини бюджету в табл.1.1.

Таблиця 1.1

Огляд економічних джерел

Літературне джерело

Короткий зміст, цитата, коментар

Мета використання

1

2

3

1.Барський Ю.М.

Теорія бюджетного стимулювання регіонального розвитку// Часопис Луцького національного технічного університету.-2011.-№5.-С.131-137

Визначено суть міжбюджетних відносин , а також представлено класифікацію моделей міжбюджетних відносин в контексті систематизації досвіду федеративних та унітарних держав.

Аналіз бюджетних відносин

Продовження табл.1.1

2. Боголіб Т.М.

Середньострокове бюджетне планування як бюджетний механізм стимулювання економічної активності в Україні // Економічний вісник Донбасу.-2010.-№2.-С.15-19

Досліджено середньострокове бюджетне планування як бюджетний механізм стимулювання економічної активності в Україні, розкрито значення середньострокового бюджетного планування для забезпечення успішного соціально-економічного розвитку України.

Аналіз середньострокового бюджетного планування

3. Бойко Т.А. Необхідністю бюджетного регулювання в ринкових умова господарювання// Проблеми матеріальної культури.-2010.-№1.-С.14-16

Дослідження принципів бюджетного регулювання економічних та соціальних процесів в державі, обгрунтування зростання ролі бюджету на сучасному етапі трансформації вітчизняної економіки.

Аналіз ролі бюджету на сучасному етапі трансформації вітчизняної економіки

Продовження табл.1.1

4. Галишин О.М. Видатки державного бюджету на фінансування соціальних потреб у сучасних умовах// Науковий вісник НЛТУ України.-2011.-№8.-С.185-188

Розглянуто видатки Державного бюджету на фінансування соціальних потреб. Особливе місце відводиться видаткам на освіту, наведено проблеми у цій сфері. Обґрунтовано необхідність підвищення рівня освіти в Україні.

Аналіз ролі видатків на соціальну сферу

5. Ганіч А.Є. Суть державного бюджету та його вплив на соціально-економічний розвиток України // Збірник науково-технічних праць Луцького НТУ.-2010.-№1.-С.180-185

Встановлено закономірності формування інвестиційно-інноваційний потенціал, формування потенціалу, оцінування потенціалу.

Аналіз впливу інвестиційно -інновайної політики на економічний розвиток України

6. Захожай К.В

Статистичний аналіз динаміки видаткової частини зведеного, державного та місцевого бюджетів// Науковий вісник НЛТУ України.-2010.-№6.-С.180-186

Розглянуто видаткову частину системи бюджетування регіонів, на основі обчислених коефіцієнтів еластичності зроблені порівняння динаміки видатків Державного бюджету України та місцевих бюджетів з динамікою видатків Зведеного бюджету України.

Аналіз видаткової частини бюджету

Продовження табл.1.1

7. Коваль В.В.

Засади функціонування бюджетної системи в умовах вдосконалення казначейського обслуговування бюджетів України// Науковий вісник ЖДТ України.-2011.-№1.-С.104-106

Обґрунтовано засади підвищення ефективності функціонування бюджетної системи через удосконалення казначейського обслуговування бюджетних коштів. Визначені особливості розвитку казначейського обслуговування бюджетних коштів.

Аналіз ефективності функціонування казначейського обслуговування

8. Комарова І.В. Фінансування освіти в Україні з бюджетів різних рівнів// Науковий вісник БУМіБ.-2011.-№2.-С.125-130

Досліджено динаміку бюджетних видатків на освіту та їх структуру за функціональною класифікацією. Охарактеризовано частку витрат на освіту у ВВП та бюджетах України порівняно з іншими країнами світу.

Детальний аналіз бюджетних видатків на освіту

9. Кулешір В.В.

Аналіз ефективності використання коштів бюджетів розвитку в Україні// Науковий вісник НЛУ України.-2009.-№5.-С.347-354

Проаналізовано стан і сучасний розвиток інвестиційної активності регіонів України, досліджено динаміку видатків місцевих бюджетів розвитку та їх структуру.

Аналіз динаміки розвитку та структури видатків місцевих бюджетів

Продовження табл.1.1

10. Кульчицький М.І.

Бюджетна система України та шляхи її вдосконалення // Науковий вісник НЛТУ України.-2011.-№7.-С.194-199

Розглянуто проблеми сучасного трактування сутності бюджетної системи та з’ясування її основних принципів. З’ясовано значення бюджетних ресурсів у формуванні бюджетної системи держави.

Аналіз сутності бюджетної системи

11. Лозова О.М.

Державні видатки у бюджетному регулюванні економічної стабілізації// Наука й економіка.-2010.-№1.- С.-28-36

Розглянуто вплив державних видатків на складові соціально-економічного розвитку держави. Визначено шляхи підвищення ефективності державних видатків в рамках програмно-цільового бюджетування.

Аналіз ефективності державних видатків в рамках програмно-цільового бюджетування

12. Лопушняк Г.А.

Бюджетні видатки як інструмент державного регулювання соціально-економічного розвитку України// Науковий вісник ЛНУ України.-2010.-№6.-С.1-12

Проаналізовано сучасний стан організації бюджетного процесу на загальнодержавному і місцевому рівнях, з урахуванням змін, які передбачені новою редакцією БК України. Запропоновано шляхи вдосконалення бюджетного процесу в Україні.

Аналіз бюджетного процесу в Україні

Продовження табл.1.1

13. Легкоступ І.І.

Теоретичні та практичні аспекти видатків місцевих бюджетів України в сучасних умовах// Економіка, фінанси і право.-2010.-№2.-С.22-26

Розглянуто теоретичні аспекти суті та класифікації місцевих видатків. Зроблено аналіз динаміки, складу та структури видатків місцевих бюджетів України за останні роки.

Аналіз структури видатків місцевих бюджетів України за останні роки

14. Малишко В.В.

Видатки державного та місцевого бюджетів на забезпечення функціонування закладів загальної середньої освіти// Економіка та держава.-2010.-№5.-С.7-14

У статті розкрито суть поняття видатків на забезпечення функціонування закладів загальної середньої освіти, досліджено механізм фінансування та напрямки фінансування закладів загальної середньої освіти.

Аналіз забезпечення видатками закладів загальної середньої освіти

15. Михалюк Ю.М.

Контроль і ревізія використання коштів загального фонду: теоретичні узагальнення та напрями проведення // Управління розвитком.-2011.-№17.- С.53-55

У статті розглянуто поняття контролю та ревізії; визначена сутність видатків загального фонду; виділено основні аспекти здійснення контролю і ревізії використання коштів загального фонду.

Аналіз контролю та ревізії видатків загального фонду

Продовження табл.1.1

16. Молдован О.О.

Новий бюджетний Кодекс України: ризики та можливості для економічного зростання// Вісник Національного інституту стратегічних досліджень.-2011.- №2.-С.511-516

Розглядаються проблеми і надбання нового бюджетного Кодексу України.

Аналіз динаміки бюджетного Кодексу України

17. Пасічний М.Д.

Система бюджетного регулювання економіки України в умовах економічної кризи// Теоретичні та прикладні питання економіки.-2011.-№21.-С.361-369

Досліджуються проблеми, пов’язані із визначенням сутності та ролі системи бюджетного регулювання в умовах кризових трансформацій. Досліджено роль та значення дефіцитного фінансування економіки в умовах кризи. Сформовано рекомендації та пропозиції, що дозволять збалансувати бюджет на циклічній основі.

Аналіз системи бюджетного регулювання

Продовження табл.1.1

18. Прушківський В.Г.

Роль і місце бюджету у формуванні макроекономічної стабільності економіки України// Наука й економіка/2011.-№3.-С.54-58

Розглянуто особливості бюджетної системи України, запропоновані шляхи вдосконалення бюджетної політики на сучасному етапі.

Аналіз бюджетної системи України

19.Скоропад І.С.

Значення бюджету для фінансування системи держави// Науковий вісник НЛУ України.-2010.-№3.-С.322-325

Охарактеризовано суспільну, економічну та політичну роль Державного бюджету України.

Аналіз ролі Державного бюджету України

20. Стадницький Ю.І. Напрями вдосконалення механізму бюджетного регулювання в Україні//

Сталий розвиток економіки.-2010.-№1.- С.247-251

Наведені результати дослідження проблем іноземного інвестування та особливостей його регулювання, обґрунтування ринку технологій міжнародних інвестицій та державної політики

заохочення іноземних інвестицій для забезпечення розвитку внутрішнього ринку України.

Аналіз напрямів вдосконалення механізму бюджетного регулювання в Україні

Продовження табл.1.1

21. Сукрушева Г.О.

Необхідність прогнозування видатків місцевих бюджетів в сучасних умовах розвитку економіки України//Вісник економіки транспорту і промисловості.-2011.-№36.-С.86-89

Визначено необхідність прогнозування видатків місцевих бюджетів за допомогою агрегованих

видатків, обґрунтовано вибір прогнозування на основі економіко-математичного моделювання.

Аналіз прогнозування видатків місцевих рівнів

22. Троцик Т.І.

Видатки на освіту та науку в Україні: проблеми та основні шляхи вдосконалення// Науковий вісник КНТЕ України.-2010.-№1.-С.34-37

Проаналізовано погляди науковців щодо визначень бюджетного процесу та його стадій.

Аналіз стадій бюджетного процесу

23. Трубін Н.В.

Фінансово-правовий зміст фінансування видатків на дитячо-юнацький спорт в Україні// Фінансове право.-2011.-№3.-С.17-21

Розкривається проблема бюджетно-правового фінансування видатків на дитячо-юнацький спорт в Україні.

Аналіз бюджетно-правового фінансування видатків на спорт в Україні