Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод курсова фін підприємств(2014).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
308.74 Кб
Скачать
  1. Вибір об`єкту дослідження

Об`єкт дослідження студент обирає самостійно. Ним може бути будь-яке підприємство, банківські установи, бюджетні установи та страхові компанії. При цьому оптимальним варіантом є вибір підприємства, на базі якого студент проходить виробничу практику та яке є базовим об`єктом дослідження для виконання випускної роботи, або підприємство, що є місцем роботи студента.

  1. Структура та Зміст курсової роботи

При виконанні курсової роботи студент повинен дотримуватися умови послідовного і логічного викладення матеріалу. Дані методичні вказівки допоможуть студентам скласти план курсової роботи. Для допомоги студентам у виконанні курсової роботи рекомендуємо зміст її теми викладати у чіткій послідовності.

За своєю будовою курсова робота, незалежно від теми, складається з таких структурних елементів:

  • Рецензія 1 с.;

  • Титульна сторінка 1 с.;

  • Завдання на курсову роботу 1 с.;

  • Зміст 1- с.;

  • Вступ 2 с;

  • Розділ 1. Науково-теоретичні основи проблем, що вивчаються (огляд літератури) 8-10с.;

  • Розділ 2. Організаційно-економічна характеристика об’єкту дослідження, зміст і результати проведеного дослідження, спеціальна, аналітична частина 5-6с.;

  • Розділ 3. Проектний розділ, який містить напрями і перспективи вирішення проблеми 18-20с.;

  • Висновки 2-3 с.;

  • Список використаних джерел;

  • Додатки (за необхідністю).

Загальний обсяг курсової роботи становить 40-45 сторінок комп’ютерного набору без врахування списку використаних джерел і додатків.

Титульний аркуш є першою сторінкою курсової роботи. Він повинен бути написаний стандартним шрифтом (14 розміру) або надрукований відповідно до рекомендованої форми (Додаток А).

Завдання на виконання курсової роботи заповнюється студентом після вибору теми курсової роботи та інформаційної бази (об’єкту дослідження); затвердження плану та встановлення календарних строків для написання окремих підрозділів. Завдання на курсову роботу оформляють на стандартному бланку (Додаток Б) і підписують студент і керівник.

Зміст подають на початку курсової роботи. У ньому послідовно перераховуються найменування розділів, підрозділів та додатків. Зміст повинен включати в себе всі заголовки, які є в тексті та номера сторінок, де розміщений кожен з них.

У вступістуденти коротко обґрунтовують актуальність та значення досліджуваної проблеми, розкривають мету виконання роботи, завдання, показують предмет, об'єкт і методи дослідження, а також джерела вихідної інформації.

Актуальність теми. Шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими розв’язаннями проблеми (наукової задачі) обґрунтовують актуальність і доцільність дослідження. Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне – сутність проблеми або наукового завдання. Тут наводиться аналіз останніх досліджень і публікацій, в яких започатковано розв’язання даної проблеми і на які спирається автор, виділення невирішених раніше частин загальної проблеми, котрим буде приділятись увага у курсовій роботі.

Мета і завдання дослідження. Формулюють мету роботи і завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети.

Об’єкт дослідження– це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію й обране для вивчення.

Предмет дослідженняміститься в межах об’єкта.

Об’єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об’єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Саме на нього спрямована основна увага дослідження, оскільки предмет дослідження визначає тему курсової роботи, яка визначається на титульному аркуші як її назва.

Методи дослідження. Подають перелік використаних методів дослідження для досягнення поставленої в роботі мети. Перераховувати їх треба не відірвано від змісту роботи, а коротко та змістовно визначаючи, що саме досліджувалось тим чи тим методом. Це дасть змогу пересвідчитися в логічності та прийнятності вибору саме цих методів.

В першому розділі роботи студенти розкривають теоретичні основи досліджуваної проблеми, висвітлюють зміст основних законодавчих документів. Особлива увага студентів повинна бути направлена на вивчення економічної літератури по досліджуваній проблемі. Студенти повинні вміти проводити аналіз точки зору авторів на досліджувану проблему та вести дискусію з ними на сторінках роботи. Робота буде цінитися, якщо в списку літератури нараховується не менше 50-ти літературних джерел.

Другий розділ –організаційно-економічна характеристика:

Даний розділ містить загальну інформацію про підприємство і висвітлюється в основному на підставі його Статуту. Має бути наведена правова форма підприємства, форма власності, місце розташування, розмір основних видів ресурсів, інші відомості. Матеріали можуть узагальнюватись у формі таблиці. Далі у цьому розділі досліджується фінансовий стан підприємства (ФСП). ФСП характеризується системою показників, що відображають стан капіталу в процесі його кругообороту і здатність суб'єкта господарювання фінансувати свою діяльність на фіксований момент часу.Оцінка фінансового стану підприємства - проводиться на підставі основних форм фінансової звітності, які мають бути приведені у додатках до курсової роботи.

В третьому розділікурсової роботи, який є основним, розкривається суть досліджуваної проблеми.

Метою третього (основного) розділу курсової роботи є дослідження тих напрямків діяльності підприємств, котрі передбачені темою роботи. Даний розділ повинен обов’язково базуватися на практичних даних по підприємству. Він повинен містити таблиці, схеми, діаграми. В ньому повинні мати місце посилання на додатки.

Висновки і пропозиції являють собою коротке резюме курсової роботи. В них показують, якою мірою досягнуто мети, сформульованої у вступі і вирішено завдання роботи. В висновках узагальнюються рекомендації і пропозиції щодо теоретико-методологічних аспектів і способів дослідження проблеми. Висновки повинні носити конкретний характер.

Список використаних джерел закінчує виклад тексту роботи. Він складається у алфавітному порядку і включає тільки ті видання, що дійсно були вивчені і використані в процесі підготовки роботи: законодавчі документи, постанови Уряду, монографії, статті в періодичній пресі та ін.

Важливим доповненням курсової роботи є додатки. В додатках до кожної курсової роботи повинна бути фінансова звітність, також інші додатки, які мають відношення до теми дослідження.