Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Gospodarske_pravo_Ukr_Nesinova2011

.pdf
Скачиваний:
53
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
4.67 Mб
Скачать

Тема 26. Правове регулювання відносин у капітальному будівництві

Договір підряду є оплатним. Замовник зобов’язаний оплатити виконану роботу. Оплата відбувається на основі погодженої сторонами ціни роботи, що включає відшкодування витрат підрядника та плату за виконану ним роботу. Згідно зі ст. 854 ЦК України якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов’язаний сплатити підряднику обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що робота виконана належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника – достроково. Підрядник має право вимагати виплати йому авансу лише у випадках та

врозмірі, встановлених договором.

26.2.Сторонидоговорупідрядунакапітальнебудівництво: замовник, генеральний підрядник та субпідрядник

Базові положення щодо договорів підряду на капітальне будівництво містяться в ЦК України (ст. 875–891) та ГК України (гл. 33).

Ч. 1 ст. 318 ГК України встановлює, що за договором підряду на капітальне будівництво одна сторона (підрядник) зобов’язується своїми силами і засобами на замовлення другої сторони (замовника) побудувати і здати замовникові у встановлений строк визначений договором об’єкт відповідно до проектно-кошторисної документації або виконати обумовлені договором будівельні та інші роботи, а замовник зобов’язуєтьсяпередатипідрядникузатвердженупроектно-кошторисну документацію, надати йому будівельний майданчик, прийняти закінчені будівництвом об’єкти і оплатити їх.

Договірпідрядунакапітальнебудівництвоукладаєтьсянабудівництво, розширення, реконструкцію та перепрофілювання об’єктів; виконання робіт з проектування, поставки обладнання, виконання будівельних, монтажних, спеціальних, проектно-конструкторських та інших робіт, пов’язаних з будівництвом об’єктів.

Договір підряду на капітальне будівництво є оплатним, консенсуальним, двостороннім.

Сторонами в договорі є підрядник та замовник. Ними можуть бути юридичні та фізичні особи, а також іноземні громадяни.

Ст.319ГКУкраїнивказуєнаправопідрядниказазгодоюзамовника залучати для виконання договору як третіх осіб субпідрядників. У цьому разі на стороні підрядника можуть виступати:

– генеральний підрядник – підрядник, який відповідає за виконаннякомплексуробіт,передбаченихзамовленням,передачуїхзамовнику і забезпечує координацію діяльності інших підрядників;

381

Розділ 3. Особливості правового регулювання

вокремих галузях господарювання

головний підрядник – підрядник, який відповідає за виконання частини робіт на об’єкті, здає їх генеральному підряднику або замовнику і забезпечує координацію діяльності субпідрядників;

субпідрядники – підрядники, які виконують спеціальні і окремі види робіт за домовленістю з генеральним підрядником, головним підрядником або замовником.

Генеральний підрядник укладає з іншими спеціалізованими будівельними організаціями договори субпідряду на виконання спеціальних або монтажних робіт.

Замовник знаходиться в договірних відносинах тільки з генеральним підрядником, який відповідає перед замовником за виконаннявсіх робіт у строки, передбачені договором, та їх необхідну якість, в тому числі робіт, які виконує субпідрядник.

Субпідрядник зобов’язаний за договором субпідряду своїми силами та засобами виконати передбачені монтажні та інші спеціальні роботи відповідно до затвердженої проектно-кошторисною документації та у встановлений строк, забезпечити належну якість цих робіт, своєчасно усунути недоліки у виконаних роботах, які виявлені в процесі їх прийняття.Насубпідрядникапокладаєтьсязабезпеченняробіт,яківінвиконує всіма матеріалами, деталями та конструкціями, за винятком матеріалів, забезпечення якими здійснює генеральний підрядник та замовник.

Обов’язком генерального підрядника є забезпечення будівельної готовності об’єкта, конструкцій та окремих видів робіт для здійснення субпідрядником наступних монтажних та інших спеціальних робіт. Генеральний підрядник зобов’язаний передати субпідрядникам затверджену проектно-кошторисну документацію, забезпечити своєчасне фінансування субпідрядних робіт, координувати роботу субпідрядників, здійснювати контроль за їх роботою без втручання в оперативногосподарську діяльність.

Замовник здійснює контроль і технічний нагляд за відповідністю обсягу, вартості та якості виконуваних робіт проектам та кошторисам. Він може в будь-який час перевіряти хід та якість будівельних та монтажних робіт, а також якість матеріалів, які використовуються, при цьому він не повинен втручатися в оперативно-господарську діяльність. Якщо замовник виявляє ухилення від проектно-кошторисної документації, будівельних норм та правил, він має право вимагати від підрядника усунення допущених відхилень, а в необхідних випадках – призупинити роботи та не оплачувати їх до усунення відхилень.

Право контролю та технічного нагляду поширюється не тільки на роботи, які виконуються генеральним підрядником, а також і на роботи, які виконують субпідрядники. У свою чергу, генеральний підрядник,

382

Тема 26. Правове регулювання відносин у капітальному будівництві

який є замовником щодо субпідрядної організації, має право здійснювати аналогічні функції контролю за діяльністю субпідрядників.

Ч. 2 ст. 320 ГК України передбачає право замовника розірвання договору та відшкодування збитків, якщо підрядник несвоєчасно виконує договір, чи виконує роботу настільки повільно, що закінчення її в установлений строк явно неможливе.

Усвою чергу, підрядник має право не братися за роботу, а розпочату роботу призупинити у випадках, коли замовник порушує свої зобов’язання за договором підряду на капітальне будівництво. Підрядник зобов’язаний усунути недоліки та дефекти, які виявлені в процесі прийняття робіт, а також усунути за свій рахунок недоліки, які допущені

зйого вини(чиз винисубпідрядника)та які виявлені протягом гарантійних строків. Недоліки в спеціальних монтажних роботах, які допущені з вини субпідрядника, усуваються за рахунок генерального підрядника з наданням йому права регресу до винуватої сторони.

26.3.Розрахунки за договором підряду на капітальне будівництво

Удоговорі підряду на капітальне будівництво сторони визначають вартість робіт (ціну договору) чи спосіб її визначення. Ціна встановлюється на основі базисного рівня кошторисної вартості та додаткових витрат підрядника (подорожчання матеріальних ресурсів, різні надбавки при реалізації через посередників тощо).

Згідно зі ст. 854 ЦК України, якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовникзобов’язанийсплатити підрядникові обумовленуцінупісля остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, – достроково.

Ціна у договорі підряду може бути визначена у кошторисі, який може бути приблизним та твердим. Кошторис є твердим, якщо інше не встановлено договором. Зміни в такий кошторис можуть бути внесені тільки за згодою сторін.

Якщовиникаєнеобхідністьзначноперевищитиприблизнийкошторис, підрядник зобов’язаний своєчасно попередити про це замовника. Якщо підрядник своєчасно не попередив замовника про необхідність перевищенняприблизногокошторису,товінзобов’язанийвиконатироботу, не вимагаючи відшкодування додаткових витрат, які він поніс.

Підрядникнемає прававимагатизбільшеннятвердогокошторису,

азамовник – його зменшення. У разі істотного зростання після укладання договору вартості матеріалу, устаткування, які мали бути надані під-

383

Розділ 3. Особливості правового регулювання в окремих галузях господарювання

рядником, а також вартості послуг, які надавали треті особи, підрядник маєправовимагатизбільшеннявстановленоївартостіробіт,аувипадку відмови замовника – розірвання договору.

Правила визначення вартості будівництва: Державні будівельні норми України, затверджені наказом Держбуду від 27.08.2000 р. (ДБН

2000).

Якщо в договорі не передбачена попередня оплата виконаної роботи чи окремих її етапів, замовник зобов’язаний виплатити обумовленудоговоромцінупіслякінцевоїздачіоб’єктабудівництва,заумови,що робота виконана належним чином та в обумовлений строк, чи за згодою замовника – достроково.

Якправило,оплатаробітпроводитьсяпісляприйняттязамовником збудованого об’єкта (виконаних робіт), якщо інший порядок розрахунків не встановлений за згодою сторін. Порядок розрахунків за виконання підрядником робіт визначається за згодою сторін. Можуть передбачатись платежі щомісячні чи щоквартальні або за фактично виконані роботи. Підрядник має право вимагати виплати авансу, якщо така виплата та розмір передбачені договором.

Увипадку пошкодження об’єкта будівництва внаслідок нездоланної сили до встановленого договором строку здачі об’єкта, а також у випадку неможливості завершити будівництво чи будівельні роботи з інших причин, які не залежать від замовника, підрядник не має права вимагати від замовника плату за роботу чи оплату витрат, якщо інше не встановлено договором.

Уразі, коли виникає необхідність консервації будівництва через незалежні від сторін обставини, замовник зобов’язаний оплатити підряднику виконані до консервації роботи та відшкодувати йому витрати, які пов’язані з консервацією об’єкта.

26.4. Відповідальність за порушення договору підряду на капітальне будівництво

Відповідальність сторін за порушення договору підряду на капітальне будівництво може бути передбачена як в нормативному (передбаченомузаконодавством),таківдоговірному(передбаченомуукладеним договором) порядку.

Ст. 322 ГК України за невиконання чи неналежне виконання обов’язків за договором підряду на капітальне будівництво винна сторона виплачує штрафні санкції, а також відшкодовує іншій стороні збитки в сумі, яка не покривається штрафними санкціями, якщо інший порядок не передбачений законом. За загальним принципом цивільно-

384

Тема 26. Правове регулювання відносин у капітальному будівництві

правової відповідальності сторони несуть відповідальність за порушення договору тільки за наявності їх вини. Оскільки відповідальність за порушення субпідрядниками їх зобов’язань покладається на генерального підрядника, він несе відповідальність перед замовником не тільки за свою вину, а й за вину третіх осіб (субпідрядників).

Недоліки, які виявлені при прийнятті роботи (об’єкта), підрядник зобов’язанийусунутизасвійрахунокустроки,узгодженііззамовником. При порушені строків усунення недоліків підрядник несе відповідальність, передбачену договором.

Позовна давність для вимог, які випливають з неналежної якості робіт за договором підряду на капітальне будівництво, визначається з дня прийняття роботи замовником та становить:

один рік – щодо недоліків некапітальних конструкцій, а у випадку якщо недоліки не могли бути виявлені при звичайному способі прийняття роботи – два роки;

три роки – щодо недоліків капітальних конструкцій, а у разі якщо недоліки не могли бути виявлені при звичайному способі прийняття роботи – десять років;

тридцять років – щодо відшкодування збитків, завданих замовникові протиправними діями підрядника, які призвели до руйнувань чи аварії.

26.5. Умови укладання та виконання договору підряду на капітальне будівництво

Договори підряду (субпідряду) на капітальне будівництво укладаютьсятавиконуютьсяназагальнихумовахукладаннятавиконаннядоговорів підряду в капітальному будівництві, затверджених Кабінетом Міністрів, відповідно із законом. 1 серпня 2005 р. була прийнята Постанова Кабінету Міністрів «Про затвердження загальних умов укладання та виконання договорів підряду в капітальному будівництві» № 668. ЗгіднозцієюпостановоюзагальніумовивідповіднодоЦивільноготаГосподарського Кодексу України визначають порядок укладання та виконання договорів підряду на виконання робіт щодо нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту будівель, споруд, технічного переоснащення підприємств, а також окремих комплексів та видів робіт, пов’язаних з будівництвом об’єктів.

Договори підряду на капітальне будівництво за участі іноземних суб’єктів господарювання укладаються та виконуються в порядку, передбаченому Господарським кодексом, міждержавними угодами, а також особливими умовами укладання та виконання договорів підряду

385

Розділ 3. Особливості правового регулювання

вокремих галузях господарювання

вкапітальному будівництві, затвердженими в порядку, встановленому

Кабінетом Міністрів.

26.6. Договір підряду на проведення дослідних та проектних робіт

Ст.324ГКУкраїнидаєвизначеннядоговорупідрядунапроведення досліднихтапроектнихробіт.Згіднозцієюстаттеюзадоговоромпідряду на проведення дослідних та проектних робіт підрядник зобов’язується розробити на замовлення замовника проектну документацію чи виконатиобумовленнідоговоромпроектніроботи,атакожвиконатидослідні роботи, а замовник зобов’язується прийняти та оплатити їх.

За цим договором замовник зобов’язаний передати підряднику завдання­ на проектування а також інші вихідні дані, які необхідні для складання проектно-кошторисної документації. Завдання на проектування може бути підготовлено за дорученням замовника підрядником. В такому випадку завдання є обов’язковим для сторін з моменту його затвердження замовником. Підрядник зобов’язаний дотримуватись вимог, які містяться в завданні та інших вихідних даних для проектування та виконання дослідних робіт, і має право відступити від них тільки за

згодою замовника.

Зміст договору підряду на проведення проектних та дослідних робіт.

Замовник зобов’язаний: виплатити підряднику обумовлену плату післязакінченнявсіхробітабовиплачуватиїїчастинамипіслязавершення окремих етапів роботи, чи в іншому порядку, передбаченому законом чи договором; використовувати проектно-кошторисну документацію,отриманувідпідрядника,тількинацілі,якіпередбаченідоговором; не передавати проектно-кошторисну документацію іншим особам та не розголошувати дані, які містяться в ній, без згоди підрядника; надавати послугипідрядникуувиконанніпроектнихтадосліднихробітвобсязіта наумовах,передбаченихдоговором;братиучастьразомзпідрядником в узгодженні готової проектно-кошторисної документації з компетентними органами державної влади та органами місцевого самоврядування; відшкодовувати підряднику додаткові затрати, які викликані зміною вихідних даних для проведення проектних та дослідних робіт внаслідок обставин, які не залежать від підрядника.

Обов’язки підрядника: виконувати роботи відповідно до вихідних даних для проведення проектування і згідно з договором; узгоджувати готову проектно-кошторисну документацію із замовником, а у разі необхідності – також з компетентними органами державної влади та органами місцевого самоврядування; передати замовнику готову проектно-

386

Тема 26. Правове регулювання відносин у капітальному будівництві

кошторисну документацію та результати дослідних робіт; не передава- тибеззгодизамовникапроектно-кошториснудокументаціюіншимосо- бам; гарантуватизамовнику відсутність у третіх осіб права перешкоджати чи обмежувати виконання робіт на підставі підготовленої за договором проектно-кошторисної документації.

Ч. 3 ст. 324 ГК України передбачає відповідальність підрядника за недоліки проекту, в тому числі, які виявлені в процесі його реалізації та експлуатації побудованого за цим проектом об’єкта.

Увипадкувиявленнянедоліківупроектно-кошториснійдокумента- ціїчивдосліднихроботахпідрядникнавимогузамовниказобов’язаний безоплатно переробити проектно-кошторисну документацію чи здійснити необхідні додаткові дослідні роботи, а також відшкодувати спричинені збитки, якщо інше не встановлено договором чи законом. Позов про відшкодування замовнику збитків, які викликані недоліками проекту, може бути пред’явлений протягом десяти років, а якщо збитки замовнику спричинені протиправними діями підрядника, що спричинили руйнування, аварії, обвали, – протягом тридцяти років з дня прийняття побудованого об’єкта.

Питання для самостійного вивчення

1.Відмінностіпроектно-кошторисноїдокументаціїдляпроведення капітального будівництва та капітального ремонту.

2.Кошторис договору підряду на капітальне будівництво згідно з ДБН 2000.

3.Введення об’єкта в експлуатацію: поняття та процедура.

4.Страхування об’єкта капітального будівництва.

5.Ліцензування певних видів будівельної діяльності.

6.Самочинне будівництво: ризики та правові наслідки.

Тести для поточного контролю

26.1. Знайдіть хибне твердження. Капітальне будівництво – це процес:

створення нових підприємств, об’єктів виробничого і невиробничого призначення, пускових комплексів;

розширення діючих підприємств;

капітальний ремонт діючих підприємств, об’єктів виробничого і невиробничого призначення;

реконструкціяоб’єктіввиробничогоіневиробничогопризначення;

технічне переоснащення діючих підприємств, об’єктів виробничого і невиробничого призначення, пускових комплексів.

387

Розділ 3. Особливості правового регулювання

вокремих галузях господарювання

26.2.Переобладнання діючих цехів без розширення існуючих будівель і споруд основного призначення та без збільшення чисельності працівниківзодночаснимполіпшеннямумовїхпрацітаохоронинавколишньогоприродногосередовища,здійснюванезметоювдосконалення виробництва, – це:

реконструкція діючих підприємств;

розширення діючих підприємств;

створення нових підприємств;

технічне переоснащення діючих підприємств.

26.3. Знайдіть хибне твердження. Договори, які опосередковують підрядні відносини в капітальному будівництві – це:

договір підряду на капітальне будівництво;

договір субпідряду;

договір комерційної концесії;

договір підряду на виконання проектних та дослідних робіт;

договір підряду на виконання геологічних, геодезичних та інших робіт, необхідних для капітального будівництва.

26.4.Забезпечення будівельної готовності об’єкта, конструкцій та окремих видів робіт для здійснення субпідрядником наступних монтажних та інших спеціальних робіт є:

обов’язком генерального підрядника;

правом генерального підрядника;

обов’язком замовника.

26.5.Замовникможеперевірятихідтаякістьбудівельнихтамон­ тажнихробіт,атакожякістьматеріалів,яківикористовуються:

у будь-який час виконання робіт;

лише під час прийняття об’єкта;

під час підписання актів прийняття робіт та під час прийняття об’єкта.

26.6.Замовник має право розірвати договір, якщо:

підрядник несвоєчасно виконує договір чи виконує роботу настільки повільно, що закінчення її в установлений строк явно неможливе;

підрядник несвоєчасно виконує договір;

підрядник виконує роботу настільки повільно, що закінчення її в установлений строк явно неможливе.

388

Тема 26. Правове регулювання відносин у капітальному будівництві

26.7. Якщо у договорі капітального будівництва не зазначено інше, кошторис є:

– приблизним;

– твердим;

– м’яким.

26.8. Зміни в твердий кошторис у договорі капітального будів­ ництва можуть бути внесені:

– тільки за згодою сторін;

– на вимогу підрядника;

– не можуть вноситися зовсім.

26.9.Якщопідрядниксвоєчаснонепопередивзамовникапронеобхідність перевищення приблизного кошторису, то він:

– зобов’язаний виконати роботу, не вимагаючи відшкодування додаткових витрат, які він поніс;

– має право на відшкодування додаткових витрат, але з відстрочкою оплати;

–маєправонавідшкодуваннядодатковихвитратлишеуразі,якщо він доведе необхідність такого перевищення.

26.10.Увипадкупошкодженняоб’єктабудівництвавнаслідокнездоланної сили до встановленого договором строку здачі об’єкта, а такожувипадкунеможливостізавершитибудівництвочибудівельні роботи з інших причин, які не залежать від замовника:

підрядник не має права вимагати від замовника плату за роботу чи оплату витрат, якщо інше не встановлено договором;

підрядник має право вимагати від замовника плату за фактично виконану роботу;

підрядник має право вимагати від замовника плату за виконану роботутаоплатудодатковихвитратдляусуненнянаслідківпошкодження об’єкта.

389

Розділ 3. Особливості правового регулювання в окремих галузях господарювання

Тема 27. Банківська діяльність та страхування

27.1.Фінансова діяльність суб’єктів господарювання.

27.2.Правовий статус банків. Система банків України.

27.3.Організаційно-правові форми банків. Державні та кооперативні банки.

27.4.Банківські операції. Депозитні та розрахункові операції банків. Відповідальністьзапорушеннястроківрозрахунків.Кредитування господарської діяльності.

27.5.Страхування у сфері господарювання. Суб’єкти страхової діяльності у сфері господарювання.

27.6.Законодавствопрострахуванняусферігосподарювання.Договір страхування.

27.1.Фінансова діяльність суб’єктів господарювання

Особливостям правового регулювання фінансової діяльності присвячена гл. 35 ГК України.

Фінанси суб’єктів господарювання є самостійною ланкою національної фінансово-кредитної системи з індивідуальним кругообігом коштів­ , що забезпечує покриття витрат виробництва продукції (робіт, послуг) і одержання прибутку.

Згідно з ч. 2 ст. 333 Г України фінансова діяльність суб’єктів господарювання включає:

грошове та інше фінансове посередництво – діяльність, пов’я­ зана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів, крім випадків, передбачених законодавством. Фінансове посередництво здійснюється установами банків та іншими фінансово-кредитними організаціями;

страхування–діяльність,спрямовананапокриттядовготерміно-

вих та короткотермінових ризиків суб’єктів господарювання з використанням заощаджень через кредитно-фінансову систему або без такого

використання;

допоміжну діяльність у сфері фінансів і страхування – недер-

жавне управління фінансовими ринками, біржові операції з фондовими цінностями, інші види діяльності (посередництво у кредитуванні, фінансові консультації, діяльність, пов’язана з іноземною валютою, страхуванням вантажів, оцінювання страхового ризику та збитків, інші види допоміжної діяльності).

390

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]