Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Титульный екран Приходько_и_др(7.05010301)

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.4 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВООСВІТИІНАУКИ, МОЛОДІТАСПОРТУУКРАЇНИ

Національнийуніверситеткораблебудування імені адмірала Макарова

С. Б. ПРИХОДЬКО, С. В. СУСЛОВ, Л. О. ЛАТАНСЬКА, І. В. УСТЕНКО, Т. В. ПОНОМАРЕНКО

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ до дипломного проектування зі спеціальності

7.05010301 – "Програмне забезпечення систем"

Рекомендовано Методичною радою НУК

Електронневидання комбінованоговикористаннянаDVD-ROM

МИКОЛАЇВ • НУК • 2012

УДК004.4(076) ББК32.973-01 М54

Укладачі:

С. Б. Приходько, канд. техн. наук, доцент, завідувачкафедриПЗАС; С. В. Суслов, канд. техн. наук, доценткафедриПЗАС; Л. О. Латанська, канд. фіз.-мат. наук, доценткафедриПЗАС; І. В. Устенко, канд. техн. наук, доценткафедриПЗАС;

Т. В. Пономаренко, канд. техн. наук, доценткафедриПЗАС Рецензентд-ртехн. наук, професорК. В. Кошкін

Методичнівказівкидодипломногопроектування зі спеціально-

М54 сті 7.05010301 – "Програмнезабезпеченнясистем" / С. Б. Приходько, С. В. Суслов, Л. О. Латанська, І. В. Устенко, Т. В. Пономаренко. –

Миколаїв: НУК, 2012. – 50 с.

Розробленокафедроюпрограмногозабезпеченняавтоматизованихсистем Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова.

Призначенодлястудентівтехнічнихспеціальностей.

УДК 004.4(076) ББК 32.973-01

Навчальне видання

ПРИХОДЬКО Сергій Борисович СУСЛОВ Сергій Віталійович ЛАТАНСЬКА Людмила Олексіївна УСТЕНКО Ірина Валеріївна

ПОНОМАРЕНКО Тетяна Вікторівна

МЕТОДИЧНІВКАЗІВКИ до дипломного проектування зі спеціальності

7.05010301 – "Програмне забезпечення систем"

Комп'ютерневерстанняВ.Г. Мазанко

КоректорМ.О. Паненко

©ПриходькоС. Б., СусловС. В., ЛатанськаЛ. О., УстенкоІ. В., ПономаренкоТ. В., 2012

©Національнийуніверситеткораблебудування іменіадміралаМакарова, 2012

рФоам т06 × 84/16м. У р. дкук. ар . 2,9. Об'єм даних 1389бк .

Тираж 14. Вид. № 14. Зам. № 312.

ВидавецьівиготівникНаціональний університеткораблебудування іменіадміралаМакарова

просп. Героїв Сталінграда, 9, м. Миколаїв, 54025 E-mail : publishing@nuos.edu.ua

Свідоцтво суб'єкта видавничої справи ДК № 2506 від 25.05.2006 р.

2

3

ВСТУП

Дипломнепроектуванняєоднимізважливихетапівнавчанняспеціаліста. На цьому етапі майбутній інженер повинен не тільки закріпити набуті теоретичні знання, але й одержати навички практичної роботи зобраноїспеціальності. Етапудипломногопроектуванняпередуєпереддипломна практика, під час якої випускник університету має ознайомитися з практичною роботою щодо створення та супроводу програмного забезпечення і, почавши роботу над дипломним проектом, зробити попередніпрактичнікрокидойогореалізації.

Наетапідипломногопроектуваннявипускникмаєздобутинавички постановки задачі щодо проектування програмного забезпечення (ПЗ), вибратизбагатьохсучаснихзасобівпроектуванняті, якінайбільшепідходять до розв'язання поставленого завдання, виконати всі основні етапи проектуванняПЗ– розробкуіаналізмоделі, формалізаціюмоделі, власне кодування ПЗ, тестування і налагодження розробленого ПЗ, а також документування розробленого ПЗ і здачу його до експлуатації. Суттєвимзавданням, щостоїтьпередрозробниками, єетапнавчаннякористувачів роботі з програмним продуктом.

Дипломне проектування вимагає вдумливої та серйозної роботи. Оцінкадипломної роботидержавноюекзаменаційноюкомісієює, посуті, оцінкоюроботистудентапротягомусьогонавчання. Навсіхетапахдипломного проектування застосовуються комп'ютерні безпаперові технології, які дозволяють студентам позбутися рутинної роботи і направити своїзусиллянапідготовкуякісногопроекту.

Дані методичні вказівки містять опис вимог, яким мають відповідати документація та дипломна робота за спеціальністю 7.05010301 – "ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМ", та процедуру її захисту.

3

1.РОЗРОБКА ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 7.05010301 "ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМ"

1.1. Вибіртемидипломноїроботи

Вибір теми дипломної роботи здійснюється керівником відповідно дооб'єктудіяльностівипускниківспеціальності"Програмнезабезпечення систем" (ПЗС). Бажано, щоб тема відповідала загальному напрямку наукової і практичної діяльності керівника роботи та побажанням студента. Тема має задовольняти таким критеріям [18]:

актуальність і можливе практичне застосування;

відповідністьоб'єктудіяльностівипускникаспеціальностіПЗС;

відповідність основним науковим напрямкам кафедри ПЗС;

комплексність, достатня для демонстрації теоретичних знань

іпрактичних навичок, отриманих під час навчання.

Як правило, теми робіт можуть бути двох видів:

1)розробка проекту ПЗ;

2)дослідження в галузі технології розробки ПЗ, архітектури ПЗ обчислювальнихтаінформаційних систем, якостіПЗтощо.

Зміст і обсяг роботи з теми повинні відповідати кваліфікаційним характеристикамспеціальності7.05010301 ічасу, щовідведенінаїївиконання.

В цілому випускники університету можуть виконувати теми такого спрямування: дослідницькі, конструкторсько-технологічні, системотехнічні, програмно-алгоритмічні.

Для студентів спеціальності ПЗС рекомендуються програмно-алго- ритмічнітеми– темизрозробкипроектуПЗ. Дослідницькітемивиконуютьмагістри, але це не виключає виконання їх спеціалістами.

4

Темиможутьбутипов'язаніякізрозробкоюновогоПЗ, такізіствореннямновихметодикабокомп'ютернихтехнологійвикористаннястандартних програмно-технічних комплексів. В останньому випадку необхідно чітко сформулювати, що має бути результатом дипломної роботи (модернізаціяприкладногоПЗдлярозв'язанняконкретнихзавдань, математичнаімітаційнамодель, методикатестуванняПЗствореноїабоіснуючоїсистемиуправління, тощо).

Студент може запропонувати свою тему з необхідним обґрунтуванням доцільності її розробки. Теми дипломних робіт закріплюються за студентами до моменту направлення на переддипломну практику.

Метоюпереддипломноїпрактикиєаналізлітературнихджерел, вивчення предметної галузі, постановка задачі та збір матеріалу для дипломної роботи. Під час практики дипломник повинен розпочати роботу над цільовим ПЗ.

Перед початком переддипломної практики студент повинен отримати завдання на переддипломну практику та оформити індивідуальне завдання її проходження (додаток А). Після проходження практики студентунеобхідноотриматисвоюхарактеристикунапідприємствітаоформитипротоколпроходженняпереддипломноїпрактики(зворотнасторона бланку з додатка А).

Переддипломнапрактикапоможливостімаєпроходитиворганізації або на підприємстві, де передбачається працевлаштування студента по закінченнінавчаннявуніверситеті. Зарезультатамипереддипломноїпрактики дипломник повинен підготувати звіт. У звіті з практики керівник ставить свій підпис, який свідчить, що отримані в ході практики дані ірозробленірішеннявідповідаютьвимогамдопроекту.

Після завершення переддипломної практики теми можуть бути, за необхідності, відкориговані. Остаточні теми дипломних робіт рекомендуються кафедрою до затвердження та затверджуються наказом ректора університету.

Після остаточного затвердження теми студент оформлює бланк завдання надипломнуроботу, вякому відображені тема, вихідніданідо дипломної роботи, зміст пояснювальної записки, список ікількість графічнихматеріалів, календарний план(див. додатокБ). Студентповинен узгодитизконсультантамитемиспеціальнихрозділівтаотриматипідпис керівника.

Дипломна робота вважається реальною, якщо її виконання завершується створенням нової прикладної програми для конкретного впровадження. Використання результатів дипломної роботи бажано

5

підтвердити актом (довідкою) впровадження результатів у навчальному процесіабонавиробництві.

Авторські права на розробки, виконані в ході дипломного проектування, належать університету, автору і його керівнику. Університет гарантуєдотриманняавторськихправдипломникатайогокерівниказгідно до чинного законодавства України. У випадку, коли у ході дипломного проектуваннярозробленеПЗ, щоєзавданнямвідприватноїабодержавної установи, між установою, університетом і студентом має бути укладенийтристороннійдоговір, якийвключаєпараграфпророзподілавторськихправ. Документи, щонеобхіднооформитидляреєстраціїавторського права, наведено в додатку Ж.

1.2. Комплекснідипломніпроекти

Однією з можливих форм дипломного проектування є комплексна дипломна робота, яка виконується кількома дипломниками.

У цьому випадку необхідно щоб для кожного дипломника була визначенаконкретначастинароботи, заякоюможе бутиоціненайогоперсональна кваліфікація. По цій частині роботи складається окрема пояснювальназапискаіпроводитьсяіндивідуальнийзахист.

Такаформадозволяє, зодногобоку, ставитизадачіпідвищеноїскладності, азіншого, навчитивипускниківпрацювативколективі, виконуючи різніфункціональні обов'язки(адміністратор проекту, системний аналітик, програміст, тощо). Необхідно зазначити, що комплексний проект підсвідомо знімає частину відповідальності з окремого дипломника – учасника групи. Тому на початку роботи над комплексним дипломним проектомнеобхідночіткорозмежуватитемикожногодипломникавконтексті рішення загальної задачі. Кожен учасник комплексного проекту повиненподатиповноціннуроботу, виконануувиглядіокремогомодуля, що бере участь у розв'язанні загальної задачі. Для кращої координації керівникпроектумаєвиділитиодногодипломника– координатораданогопроекту.

1.3. Етапирозробкидипломноїроботи

Після того, як тема дипломної роботи визначена, подальша робота над проектом складається з таких етапів:

дипломнепроектування;

підготовка до захисту і захист дипломної роботи.

6

У ході дипломного проектування дипломник опрацьовує теоретичнийматеріал, закінчуєрозробкуПЗ, складаєпояснювальнузаписку, розробляє економічну частину (якщо така передбачена), вирішує питання безпекижиттєдіяльностііохоронипрацітанавколишньогосередовища.

Підготовка до захисту є етапом, який проходить в обмеженому часі і тому має бути чітко спланованим. Зважаючи на важливість цього етапу, йомубудеприсвяченийокремийрозділданихметодичнихвказівок.

7

2. ЗМІСТ ПОЯСНЮВАЛЬНОЇ ЗАПИСКИ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 7.05010301 "ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМ"

2.1. Вимоги до структури та змісту пояснювальної записки на здобуття кваліфікації "спеціаліст"

Пояснювальназапискадипломноїроботиповиннаміститинаступні розділи:

Титульний аркуш на дипломну роботу (додаток Г);

Завдання на дипломну роботу;

Анотацію(українською, російськоютаанглійськоюмовами);

Зміст;

Перелікумовнихпозначень, символів, одиницьітермінів(занеобхідності);

Вступ;

Аналіз предметної галузі і постановку задачі;

Проектпрограмногозабезпечення(якщодипломнароботаєдослідницькою, тоцейрозділіменуєтьсявідповіднодотеми);

Результати розробки;

Спеціальнірозділи;

Висновки;

Списоквикористанихджерел;

Додатки.

2.1.1. Завдання на дипломну роботу

Завдання на дипломну роботу оформлюється на бланку, наведеному у додатку А. У ньому вказується тема роботи з посиланням на наказ

8

проїїзатвердження, основнівихіднідані, найменуваннярозроблюваних графічнихдокументівіспеціальнихрозділів, календарнийплан.

2.1.2.Анотація

Ванотації коротко вказуються об'єкт і мета розробки, використані методи, досягнуті результати, а також обсяг пояснювальної записки. Анотаціянаводитьсяукраїнською, російськоютаанглійськоюмовами.

Наприклад, анотація може бути такою. В роботі розроблено проект програмного забезпечення для обліку продукції на складі. Робота виконана на 90 сторінках друкованого тексту, містить 13 рисунків, 10 таблиць, 6 додатків і список використаних джерел з 25 найменувань.

2.1.3.Зміст

У змісті перераховуються найменування всіх розділів, підрозділів, пунктівідодатківпояснювальноїзапискиіззазначеннямномеріввідповіднихсторінок.

2.1.4. Перелік умовних позначень, символів, одиниць і термінів

Уцьомурозділінаводятьсяздетальноюрозшифровкоюспецифічні позначення, одиницівимірювання, скороченняітерміни, яківикористані

втексті пояснювальної записки. Перелік умовних позначень, символів, одиницьітермінівнаводитьсязанеобхідності.

2.1.5.Вступ

Увступіповиннібути:

коротка характеристика предметної галузі за темою роботи;

короткийописпредметноїзадачі, длярішенняякоїрозробляєтьсяПЗ;

аргументація доцільності розробки відповідного ПЗ, враховуючи існуючіаналоги;

сформульовано мету роботи;

переліченінайбільшважливііспецифічнізадачі, якінеобхідновирішити в роботі для досягнення поставленої мети;

дані про апробацію або впровадження результатів роботи (у разі наявності).

9

2.1.6. Розділи основної частини

Розділи основної частини містять викладення виконаної роботи зконкретнимирезультатами. Розділиосновноїчастинимаютьнумерацію (число без крапки). Кожний розділ може поділятися на підрозділи, які маютьподвійнунумерацію– двачисла, яківідокремленіодинвідодного крапкою (перше число – номер розділу, а друге – номер підрозділу у цьому розділі). Кожний підрозділ може поділятися на пункти, які мають потрійну нумерацію – три числа, які відокремлені один від одного крапкою(першечисло– номеррозділу, друге– номерпідрозділууцьому розділі, а третє – номер пункту у цьому підрозділі). В розділи основної частинирекомендуєтьсявключитинаступнірозділи:

Розділ 1. Аналіз предметної галузі та постановка задачі; Розділ 2. Проект програмного забезпечення; Розділ 3. Результати розробки; Спеціальнірозділи.

Рекомендуєтьсявикористовуватиєдинуметодологіюпривиконанні всіх етапів роботи (наприклад, структурну або об'єктно-орієнтовану). Уразізастосуванняоб'єктно-орієнтованоїметодології[7], рекомендується використовувати засоби UML [8]. Доцільність використання комбінації методологійповиннаобґрунтовуватися.

2.1.6.1. Аналіз предметної галузі та постановка задачі

Цейрозділповиненвключатидвапідрозділи:

опис та аналіз предметної галузі;

постановка задачі.

Упершомупідрозділі:

а) здійснюється вивчення та стислий опис предметної галузі; б) розробляється модель предметної галузі – опис об'єктів реально-

го світу; в) наводитьсяописіснуючихметодівітехнологійрозв'язаннязадачі

з теми розробки; г) аналізуються труднощі і недоліки, які можуть бути усунені або

зменшені зарахунок використання сучасних інформаційних технологій (запотребинаводитьсяілюструванняпринциповимисхемамиорганізаційнихструктур), інформаційнихпотоків, документообігу, якіснуючих, так іпропонованихавторомроботидлявирішеннярозглянутихпроблем.

10

Удругомупідрозділі:

а) наосновіпопередньогоаналізуформулюютьсяіобґрунтовуються конкретніціліізавданнядипломноїроботизурахуваннямреальнихможливостейітермініввиконання;

б) наводитьсяописзастосовуванихматематичнихтаіншихметодів, а також пов'язані з цим допущення та обмеження;

в) проводиться визначення вимог до ПЗ; г) здійснюєтьсяаналізвимог, концептуалізаціясистеми(формаліза-

ція вимог до ПЗ) та документування вимог.

В разі використання структурної методології для аналізу вимог до ПЗ застосовуються діаграми потоків даних.

При використанні об'єктно-орієнтованої методології для побудови моделіпредметноїгалузізастосовуєтьсядіаграмакласів. Длявизначення та аналізу вимог до ПЗ розробляється діаграма варіантів використання (Use Case), виконуєтьсяструктуризаціяваріантіввикористаннятаїхспецифікація.

Специфікаціяваріантіввикористанняповиннавідображати:

Назву варіанту використання;

Короткийопис(мету варіанту використання);

Суб'єктів, які беруть участь у варіанті використання;

Передумови, необхіднідляініціюванняпрецеденту(початковий стан);

Деталізованийописпотокуподій, якийвключає:

cОсновнийсценарій– описуєтьсятиповапослідовністьдій, яка веде до успішного завершення сценарію і задовольняє потреби всіх зацікавлених осіб;

c Альтернативнийпотік– тутвказуютьсявсііншісценарії або гілки, що призводять до успішного або невдалого завершення прецеденту;

– Післяумовуваріантавикористання(кінцевийстан).

Дляверифікаціївимогдоцільностворитигоризонтальнийпрототип (одноразовийкористувальницькийінтерфейс).

Уданомупідрозділірекомендуєтьсяпривеститількиосновнінеобхідні длярозумінняпостановкизадачівимоги(асамевимогидофункціональних характеристик, вимоги до складу та параметрів технічних засобів, вимогидоінформаційноїтапрограмноїсумісності).

Наприклад: Виходячи з аналізу предметної галузі (назва галузі вказується конкретна) сформулюємо наступну постановку задачі:

11