Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 3 аемв.doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
12.85 Mб
Скачать

Література:

  1. Бойовий статут ВДВ, частини ІІ.ІІІ.М.: Воениздат, 1984.

  2. Средства индивидуальной и коллективной защиты. К.М.Николаев, М., ВКАХЗ, 1977 г., стр.164 -185

  3. Средства защиты органов дыхания человека. С.Н.Васильев, П.С.Ларев, М., ВКАХЗ, 1965 г., стр.96 -113.

Навчальні питання і розрахунок часу

Ввідна частина – 5хв.

Основна частина – 70хв.:

  1. Індивідуальні засоби захисту, їх призначення і загальний пристрій.

  2. Перша медична допомога при ураженнях радіоактивними та отруйними речовинами.

  3. Практичне виконання нормативів Н-ЗЗМУ-1,4-7.

Заключна частина – 5хв.

  1. Ввідна частина:

  • прийняти рапорт чергового про готовність групи до заняття;

  • перевірити наявність та зовнішній вигляд навчаємих;

  • зробити запис в журналі;

  1. Основна частина.

  • оголосити тему і навчальну мету заняття.

Перше навчальне питання. Індивідуальні засоби захисту, їх призначення і загальний пристрій.

До загальновійськових засобів індивідуального захисту органів дихання фільтруючого типу відносяться:

  • протигази: РШ-4, ПМГ, ПМГ-2, ПМК, ПМК-2, ПБФ;

  • респіратор: Р-2;

  • комплект додаткового патрона (КДП).

До загальновійськових засобів індивідуального захисту органів дихання ізолюючого типу відносяться:

  • протигази: ІП-4, ІП-5.

До загальновійськових засобів індивідуального захисту шкіри (ЗІЗШ) ізолюючого типу відносяться:

  • загальновійськовий захисний комплект (ЗЗК);

  • костюм захисний плівковий (КЗП).

Загальновійськові фільтруючі протигази призначені для захисту органів дихання, обличчя та очей від ОР, РП, БА. Принцип дії протигазів базується на ізоляції органів дихання від навколишнього середовища та очищення вдихаємого повітря від токсичних аерозолів і парів у фільтруючо-поглинаючій системі.

Протигази не збагачують вдихаєме повітря киснем, саме завдяки цьому їх використовують в атмосфері, яка має не менш 17% кисню ( по об’єму ).

Протигаз складається з: лицевої частини та фільтруючо-поглинаючої системи ФПС, які з’єднуються між собою безпосередньо або за допомогою з’єднувальної трубки. В комплект протигаза входять : сумка , незапотіваючі плівки , мембрани переговорного пристрою, трикотажний гідрофобний чохол , накладі утеплювальні манжети , вологонепроникний мішок, кришка для фляжки з клапаном, бирка.

Фільтруючо-поглинаюча система призначена для очищення вдихаємого повітря від аерозолів і парів ОР, РП, БА. Очищення від аерозолів виконується завдяки проти аерозольному фільтру, а від парів поглинаючим шаром вугілля-каталізатора.

У протигазів різних типів фільтруючо-поглинальна система виповнена у вигляді фільтруючо-поглинаючої коробки (ФПК), або у вигляді фільтруючо-поглинального елементу (ФПЕ).В окремих випадках ФПС може складатися з ФПК та додаткового патрона (ДП). Додаткові патрони і ФПК мають вигляд циліндричного металевого корпуса з дном та кришкою, герметизуються при збереженні гумовою пробкою та металевим ковпачком з гумовою прокладкою.

Лицева частина ( шолом-маска або маска ) призначена для захисту обличчя та очей від ОР, РП, БА, підводу до органів дихання очищеного повітря та викиду в атмосферу видихаємого повітря. Вона складається з корпуса, окулярного вузла, клапанної коробки, обтікачів і системи закріплення на голові. Може також обладнуватись підмасочником, обтюратором, переговорним пристроєм та системою для прийому рідини. Лицева частина виробляється з гуми сірого або чорного кольору.

Клапанна коробка лицевої частини призначена для розподілення потоків вдихаємого та видихаємого повітря. В лицевих частинах ШМ-41Му, ШМС, ШМ-62, ШМ-66Му в клапанних коробках розташовано один клапан вдиху і два клапани видиху – основний та додатковий. В інших лицевих частинах клапан вдиху розташовано у вузлі з’єднання ФПС. Клапани видиху є найбільш вразливими елементами протигаза, так як при їх несправності (засміченні, примерзанні ) отруєне повітря проникає під лицеву частину.

Обтікачі призначені для обдування окулярного вузла вдихаємим повітрям. Вони виконані у вигляді каналів-повітроводів, відформованих разом із корпусом лицевої частини. У протигазів ПМК та ПМК-2 обтікачі виконані у вигляді патрубків із полімерного матеріалу.

Переговорний пристрій призначено для поліпшення якості передачі розмови при використанні протигаза. Цей пристрій може бути виконано у вигляді нерозбірної капсули, вмонтованої при зборці у виробничих умовах, або у вигляді розбірної конструкції, яка складається з : корпусу, гумового кільця, мембрани, опорного кільця, фланця та кришки. При розбірній конструкції переговорний пристрій лицевої частини комплектується коробками з п’ятьма запасними мембранами. Коробки герметизовані по лінії роз’єднання ізоляційною стрічкою.

Система закріплення лицевої частини на голові призначена для герметизації протигаза по лінії обтюрації та для утримання лицевої частини на голові. Система кріплення у шолом-масках виконана разом із масочною частиною у вигляді шолома, у масок у вигляді наголовника з п’ятьма лямками, який фіксується до маски за допомогою відліпок і пряжок. Лямки мають нумеровані упори (уступи ).

Обтюратор призначений для поліпшення герметизуючих властивостей лицевої частини. Виконаний у вигляді тонкої гумової стрічки, яка підвернута всередину.

Підмасочник призначений для зниження запотівання і обмерзання окулярного вузла. Він виконаний у вигляді гумової напівмаски з двома клапанами вдиху. Виключає попадання видихаємого повітря на окулярний вузол.

Система для прийому рідини призначена для прийому води і рідкої їжі у забрудненій атмосфері. Вона складається з : загубника, штуцера, гумової трубки, ніпелю, кришки фляги з клапаном. Кришку фляги з клапаном установлюють на флягу замість звичайної кришки. Інші елементи розташовані на лицевій частині (протигази ПМК та ПМК-2).

З’єднувальна трубка призначена для з’єднання лицевої частини з’єднувальна трубка виготовлена з гуми в трикотажній опльотці і має поперечні складки (гофри), що надає їй необхідну пружність та забезпечує проходження повітря при скручуванні. До комплекту малогабаритних протигазів не входить.

Сумка призначена для носіння, захисту та зберігання протигаза. Вона має плечовий ремінь і ремінну тесьму з пряжками для регулювання довжини, корпус, клапан, одне або декілька відділень, внутрішні й зовнішні кишені для розташування складових частин комплекту протигаза.

Незапотіваючі плівки односторонні (НП ) або двосторонні (НПН). Вони призначені для збереження окулярного вузла від запотівання. Комплект з шести плівок упакований у металеву коробку, герметизовану по лінії відкриття ізоляційною стрічкою.

Накладні утеплювальні манжети ( НМУ ) призначені для збереження окулярного вузла від обмерзання при низьких температурах. Використовують при температурах нижче –10оС.

Трикотажний гідрофобний чохол призначений для збереження ФПК відпопадання до неї грубодисперсного пилу, капельно-рідинної вологи, снігу та інших забруднень. У протигазах із з’єднувальною трубкою роль чохла виконує сумка.

Вологонепроникний мішок з герметизуючими гумовими кільцями призначений для зберігання зібраного протигаза від попадання у нього води при форсуванні водних перешкод. Він виготовлений з подвійної поліетиленової плівки.

Бірка призначена для вказання номера протигаза, прізвища військовослужбовця, за яким закріплений протигаз, та розміру лицевої частини. Пластмасова бірка розміром 35 см входить у комплект протигазів ПМК і ПМК-2, для інших протигазів її виготовляють з місцевих матеріалів. Прикріплюють на лівій боковій стороні сумки.

Респіратор Р-2 призначений для захисту органів дихання від радіоактивного пилу та звичайного атмосферного пилу, а також служить для дій у вторинній хмарі бактеріальних ( біологічних ) засобів.

Принцип дії фільтруючого респіратора полягає в тому, що органи дихання ізолюються від навколишнього середовища полумаскою, а вдихуєме повітря очищується від аерозолів у пакеті фільтруючих матеріалів.

Респіратор не збагачує вдихуєме повітря киснем, саме тому його можна використовувати в атмосфері, яка має не менш 17% кисню ( по об’єму ). Респіратор не захищає від токсичних газів і парів.

Фільтруюча напівмаска респіратора Р-2 виготовлена з трьох шарів матеріалів. Зовнішній шар – пінополіуретан захисного кольору, внутрішній – повітря непроникаюча поліетиленова плівка з вмонтованими двома клапанами вдиху. Між ними розташований подвійний шар фільтруючого матеріалу типу ФПП із полімерних волокон, який очищує вдихаємє повітря від високо дисперсних часток пилу.

Клапан видиху розташований в передній частині напівмаски і закритий із зовні екраном. Респіратор має носовий зажим, призначений для піджимання напівмаски до обличчя в області перенісся.

Напівмаска кріпиться на голові за допомогою наголовника, який складається з двох еластичних і двох лямок, які не розтягуються. Еластичні лямки мають пряжки для регулювання довжини у відповідності з розмірами голови.

При вдиханні повітря проходить крізь зовнішню поверхню напівмаски, де очищується від пилу, і крізь клапан вдиху поступає до органів дихання. При видиху виходить зовні крізь клапан видиху.

Респіратори Р-2 виготовляють трьох розмірів (1,2,3).

Маркування на респіратор нанесено вологостійкою мастикою. На внутрішній стороні полумаски або на носовому зажимі вказано розмір респіратора; на еластичній лямці вказано найменування виробу, умовне позначення підприємства-виробника та дві останні цифри року виготовлення.

Комплект додаткового патрона (КДП) – призначено для захисту органів дихання від оксиду вуглецю ( чадного газу ) та РП. Додатковий патрон використовують за призначенням із любим загальновійськовим протигазом, крім ПБФ.Комплект КДП складається з таких частин: додатковий патрон ДП-2, проти аерозольний фільтр, пакет з герметизуючим кільцем для проти аерозольного фільтру, з’єднувальна трубка, сумка.

Загальновійськовий захисний комплект (ЗЗК) у поєднанні з фільтруючими протигазами призначений для захисту шкіряних покровів особового складу від ОР, РП, БА, а також для зниження забруднення обмундирування, спорядження, взуття та індивідуальної зброї. При завчасному одяганні ЗЗК підвищується рівень захисту шкіряних покровів від світлового випромінювання ядерного вибуху, запальних сумішей та відкритого полум’я, а також послаблюється руйнівна дія термічних факторів на предмети екіпіровки, що знаходяться під ЗЗК. ЗЗК це засіб захисту періодичного ношення. При забрудненні ОР, РП, БА ЗЗК підлягає спеціальній обробці і використовують багаторазово.

У комплект ЗЗК входить:

  • захисний плащ ОП-1М (ОП) із чохлом 1шт

  • захисні панчохи 1пара

  • захисні рукавички 1пара

  • чохол для панчох і рукавичок 1шт.

У комплект захисного плаща ОП-1М (ОП) входить: плащ, чохол для плаща, тримачі плаща –2 шт., шпеньки –19шт.(плащ ОП –22шт), закріпки –4шт.

Для забезпечення герметичності і зручності низки рукавів стягнуті резинками. Розмір капюшону регулюють затяжником. Фіксування рукавів здійснюють петельками, які одягають на великий пальці рук. Для застібання плаща використовуються шпеньки. Стальні рамки, центральний шпеньок, тримачі плаща, закріпки та хлястики із резинками призначені для одягання плаща у вигляді комбінезона. На лівому рукаві є кишеня для збереження запасних шпеньків та закріпок.

Захисні плащі виготовляють з прогумованої тканини типу БЦК, БЦ-УТ, Т-15, 780.

Захисні плащі виготовляють п’яти розмірів :

перший – для військовослужбовців зростом до 165см,

другий – від 166 до 172 см,

третій – від 172 до 178 см,

четвертий – від 178 до 184 см,

п’ятий – вище184 см.

Захисні панчохи виготовляють зі спеціальної тканини типу БЦК, БЦ-УТ, Т-15, 780, НМФ. Їх підошви посилені гумовою осоюзкою. Панчохи мають по три хлястика для кріплення їх до ноги та по одній тісьомці для кріплення до поясного ременю.

Панчохи випускаються трьох розмірів:

перший – для чобіт 37-40 розміру,

другий – для чобіт 41-42 розміру,

третій – для чобіт вище 43 розміру.

Захисні рукавички – гумові, з подовженими крагами виготовляють двох типів: літні – БЛ-1М (п’ятипалі) та зимові – БЗ-1М (двопалі). Зимові рукавички мають утеплювальний вкладиш, який пристьобується на рукавички.

Підбір рукавичок здійснюють за підсумком вимірювання обхвату долоні на рівні п’ятого зап’ястно - фалангового суглоба.

Розміри рукавичок:

БЛ-1М: перший – до 21см, БЗ-1М: перший – до 22,5см,

другий – від 21 до 23см, другий – більше 22,5см.

третій – більше 23см.

Вага ЗЗК залежить від типу прогумованої тканини та розміру виробу і складає 3-4 кг.

Плащ та панчохи мають маркування, яке нанесено на нижню частину плащу (на вивороті) і на верхню частину халяв панчох (на лицевій стороні):

  • перший рядок – шифр підприємства, номер надходження (цифрами), марка матеріалу;

  • другий рядок – місяць та дві останні цифри року виготовлення, зріст.

Маркування на рукавички наносять на краги:

  • перший рядок – шифр підприємства-виробника;

  • другий рядок – умовне позначення виробу (БЛ-1М або БЗ-1М) і розмір рукавичок;

  • третій рядок – місяць та дві останні цифри року виготовлення.

Друге навчальне питання. Перша медична допомога при ураженнях радіоактивними та отруйними речовинами.

Основними завданнями по наданню першої допомоги в осередку ядерного ураження є:

  • розшук важко уражених, витягання їх з-під уламків і інших важкодоступних місць;

  • надання першої допомоги за невідкладними показниками (зупинка кровотечі, накладення пов'язок і т. д.);

  • надягання на важко уражених протигазів або накладення на ніс і рот декількох шарів зволоженої марлі і закріплення їх пращевідной пов'язкою (у тих випадках, коли за даними радіаційної розвідки місцевість заражена радіоактивними речовинами);

  • евакуація з осередку ураження і часткова санітарна обробка відкритих частин тіла.

Часткова санітарна обробка уражених радіоактивними речовинами полягає в протиранні відкритих ділянок їх тіла (обличчя, кисті рук, шия, вуха) ганчіркою або марлею, змоченими водою з фляги. Щоб видалити радіоактивні речовини з рота, носа, очей, слід дати прополоскати ураженому порожнину рота, протерти у нього зовнішні отвори носа вологою або сухою ганчіркою, промити очі водою.

Місцевий матеріал (жердини, дошки і т. д.), що знаходився в зараженій зоні, використовувати для надання першої допомоги і санітарної обробки без попередньої дезактивації забороняється.

Надання першої допомоги ураженим отруйними речовинами полягає в захисті дихальних шляхів уражених від додаткового проникнення в них отруйних речовин (надягання протигазів на тих уражених, в яких вони не одягнені, перевірка справності надітих протигазів і при необхідності їх заміна); введенні з допомогою шприц - тюбика антидоту (афіна) при поразці ОР і ампули з амілнітрітом під шолом-маску протигаза при розладі дихання; винесенні (вивозі) постраждалого із зараженої зони.

При потраплянні краплино - рідких ОР на відкриті ділянки шкіри (обличчя, руки) або на одяг необхідно провести часткову санітарну обробку за допомогою індивідуального протихімічного пакету. До накладення пов'язки на рани на відкритих ділянках тіла шкіра довкола ран також обробляється рідиною індивідуального протихімічного пакету. Якщо протихімічного пакету немає, краплі ОР можна зняти ганчіркою, марлею і потім обмити заражені місця водою з фляги. Важкопоранені і уражені мають бути негайно винесені із зараженої ділянки місцевості.

Індивідуальний протихімічний пакет призначається для обеззараження краплиннорідкими отруйними речовинами, що потрапили на шкіру, одяг і спорядження. Пакет складається із складного флакону з розчином для дегазації і чотирьох ватномарлевих тампонів. Коли необхідно, рідиною із флакону змочуються тампони і у першу чергу притираються відкриті ділянки шкіри (наприклад, кисті рук, обличчя), а потім краї коміру і манжети одягу, засоби індивідуального захисту і спорядження. При обробці рідиною може виникнути відчуття печії шкіри, яке швидко зникає і не впливає на самопочуття і працездатність. Рідина пакету отруйна  вона не повинна потрапити в очі. Рідина для дегазації здатна вбивати мікробів, тобто володіє дегазуючими властивостями: пакет може використовуватись і при зараженні бактеріальними засобами. Однак цільове його призначення  це проведення часткової  санітарної  обробки  при  заражені  отруйними речовинами.

Аптечка індивідуальнаАІ-1 призначена для надання першої медичної допомоги на полі бою в порядку само- і взаємодопомоги. Знаходиться на оснащенні у кожного військовослужбовця.

Вміст аптечки — шприц - тюбики і пенали розміщені в пластмасовій коробці які утримуються внутрішніми перегородками корпусу. Вага аптечки 0,1 кг.

Всі ліки в аптечці знаходяться в строго відведених місцях:

  • Секція № 1: 2 шприц-тюбики із засобом при отруєнні ФОР — з червоним ковпачком (афін 1,0 або будаксим 2,0).

  • Секція № 2: шприц-тюбик з протибольовим засобом — промедол в шприці-тюбику з безбарвним ковпачком. (1 мл 2 % розчину промедолу або омнопон. У аптечку не вкладений, видається по спеціальному рішенню.

  • Секція № 3: радіозахисний засіб (цистамін в пігулках) — 2 пенали червоного кольору.

  • Секція № 4: проти бактерійний засіб (тетрацикліну гидрохлорід, після 1987 року віброміцин), два безбарвні пенали.

  • Секція № 5: резервне місце (вкладався, залежно від умов, профілактичний антидот П-6 (тарен) або радіозахисний засіб № 2 (каліййодід).

  • Секція № 6: проти блювотний засіб (етаперазін 0,006 р. або дімерткарб в пігулках) 1 синій пенал.

Аптечка індивідуальна медична АІ-1М має наступні відмінності від АІ-1, доданий засіб для профілактики отруєнь ФОР П-10М (один пенал), антисептичний засіб (розчин йоду 5% у ампулах - дві ампули), а також засіб знезараження води (пантоцид в пігулках - один пенал). Дата прийняття на озброєння — 1995 рік.

Аптечка індивідуальна медична АІ-2 розроблена як штатний засіб медичної допомоги для силових структур і сил цивільної оборони. В умовах військового конфлікту із застосуванням зброї масового ураження мала бути роздана цивільному населенню в зонах, близьких до осередків ураження.

Усередині — декілька місць для ліків, пенали з ліками, інструкція. Аптечка комплектується :

  • Проти бактерійний засіб № 1 (хлор тетрациклін 0,006 г.) — 2 пенали без забарвлення з квадратними корпусами на 5 пігулок кожензастосовується при загрозі поразки біологічними засобами, а також при пораненнях і опіках (для профілактики інфекції від поранень);

  • Проти бактерійний засіб № 2 (сульфадиметоксин 0,2 г.) — 1 подовжений пенал без забарвлення на 15 пігулок застосовується для профілактики поразки бактерійними засобами і профілактики інфекції від поранень;

  • Радіозахисний засіб № 1 (цистамін 0,2 р.) — 2 пенали малинового кольору на 6 пігулок кожен застосовується при загрозі опромінення проникаючою радіацією

  • Радіозахисний засіб № 2 (калію йодид 0,125 г.) — 1 пенал білого кольору на 10 пігулок застосовується при знаходженні на зараженою радіацією території;

  • Проти блювотний засіб (етаперазін 0,006 г.) — 1 пенал блакитного кольору на 6 пігулокзастосовується при загрозі опромінення або ж відразу після його, а також при появі нудоти в результаті контузії і травм. Застосовують по одній пігулці двічі в день, по можливості запиваючи водою.

Раніше в склад входив препарат тарен, що містить речовину апрофен, протиотрута від фосфорорганічних ОР. У аптечках, що знаходяться на оснащенні співробітників державних структур, знаходяться додатково 2 шприц-тюбики:

  • Білий шприц-тюбик містить промедол, наркотичний опіодний анальгетик застосовується при переломах, багаточисельних ураженнях шкіряних покривів і інших випадках коли це може привести до больового шоку;

  • Червоний шприц-тюбик містить афін — антидот, який вживають в разі поразки фосфорорганічними отруйними речовинами.

Третє навчальне питання. Практичне виконання нормативів Н-ЗЗМУ-1,4-7.

Найменування

нормативу

Умови і порядок виконання нормативу

Категорія тих, хто навчається

Оцінка за часом (хв.с)

5

4

3

1

Одягнення протигазу або респіратора

Ті, хто навчаються у складі підрозділу знаходяться на позиції, у бойовій або спеціальній техніці, ведуть бойові дії, відпочивають на привалі т.ін. Протигази і респіратори у похідному положенні. Раптово подається команда "Гази" або "Респіратор одягнути".

Ті, хто навчається одягають протигази або респіратори.

Час відраховується від моменту подачі команди до відновлення дихання після одягнення протигазу (респіратора).

Примітка. В чисельнику вказано час одягнення протигазу, в знаменнику - респіратора.

Оцінка знижується на один бал, якщо:

при одягненні протигазу той, хто навчається, не закрив очі і не затамував дихання, або після одягнення не зробив повний видих;

шолом - маска (маска) одягнена з перекосом або перекручена з'єднувальна трубка;

кінці носового зажиму респіратора не притиснуті до носа.

Оцінка ставиться "Незадовільно", якщо допущено утворення таких складок чи перекосів, коли зовнішнє повітря може проникати під шолом - маску (маску) або не щільно закручена з'єднувальна трубка

в/сл.

від - ня.

взвод

0.7

0.11

0.8

0.12

0.9

0.13

0.8

0.12

0.9

0.13

0.10

0.14

0.10

0.14

0.11

0.15

0.12

0.17

4

Одягнення загальновійськового захисного комплекту і протигаза

Ті, хто навчаються у складі підрозділу знаходяться на незараженій місцевості (ведуть бойові дії, знаходяться в районі розташування, в укриттях або закритих машинах).

а) За командою "Плащ в рукава. Гази" ті, хто навчаються, одягають захисні панчохи, протигази, плащі в рукави, рукавиці і під час дій на машинах вишиковуються біля них:

  • На відкритій місцевості

  • В укриттях або закритих машинах.

б) За командою "Захисний комплект одягнути. Гази" ті, хто навчаються одягають панчохи, плащі у вигляді комбінезону, протигази, підшоломники, рукавиці і під час дій на машинах вишиковуються біля них:

  • На відкритій місцевості

  • В укриттях або закритих машинах.

Час на виконання нормативу відраховується від моменту подачі команди до повного одягнення ЗЗК (КЗП).

Оцінка знижується на один бал, якщо:

не повністю виконані окремі операції при одягненні засобів захисту;

допущено помилки, які знижують оцінку на один бал, при одягненні протигаза (норматив №1).

Оцінка визначається "незадовільно", якщо:

не застібнута більше двох шпеньків;

допущено помилки, які визначають оцінку "незадовільно" при одягненні протигаза(норм. №1)

в/сл.

взвод

3.00

4.00

3.20

4.20

4.00

5.10

в/сл.

взвод

4.35

5.40

5.00

6.10

6.00

7.20

в/сл.

взвод

4.35

4.50

5.00

5.20

6.00

6.20

в/сл.

взвод

7.00

8.50

7.40

9.40

9.10

12.00

6.

Дії за спалахом ядерного вибуху

Ті, хто навчаються, у складі підрозділу виконують бойове завдання у пішому порядку або на відкритій штатній техніці, знаходяться в районі розташування, на відкритих бронетранспортерах (автомобілях) або біля машин. Імітується спалах справа (зліва) і т.ін. За спалахом або командою ті, хто навчається залягають на місцевості (на дно кузова), а при наявності в 2 - 3 кроках укрить, бліндажів або сховищ займають їх.

Час відраховується від моменту подачі команди до заняття тими, хто навчається відповідного положення.

Оцінка знижується на один бал, якщо:

не сховані кисті рук під себе і не підтягнутий комір шинелі.

Оцінка визначається "незадовільно", якщо:

на відкритій місцевості той, хто навчається, не ліг головою в сторону, протилежну вибуху;

не використано захисні властивості місцевості, інженерних споруджень, техніки.

в/сл.

від-ня,

взвод

0.2

0.3

0.3

0.4

0.4

0.5

7.

Дії за сигналом "Радіаційна небезпека"

Ті, хто навчається у складі підрозділу виконують бойове завдання, знаходяться в районі розташування відкрито або поблизу інженерних споруджень, штатної техніки. Засоби захисту при них. Подається сигнал "Радіаційна небезпека":

під час дій на місцевості, відкритій техніці ті, хто навчається одягають респіратори, захисні плащі в рукава, захисні панчохи і рукавиці.

При наявності за 5 - 10м від підрозділу укрить (сховищ, бліндажів, перекритих ділянок траншеї), закритої бойової техніки, ті, хто навчаються, одягають респіратори, займають укриття або свої місця в машинах, закривають двери, люки, шторки, вмикають систему колективного захисту та бортові прилади радіаційної розвідки.

Час відраховується від моменту подачі сигналу до повного одягнення засобів захисту (зайняття укрить, техніки і вмикання системи колективного захисту та приладу радіаційної розвідки). Оцінка знижується на один бал, якщо:

не повністю закриті вікна, двері, шторки і люки танка (БМП, БТР) або бокове скло автомобіля;не ввімкнено систему колективного захисту і бортовий прилад радіаціийної розвідки; допущені помилки, які знижують оцінку на один бал, при одяганні респиратора (норматив №1) і засобів захисту шкіри (норматив №4).

Оцінка визначається "незадовільно", якщо не використані укриття і штатна техніка; допущені помилки, які визначають оцінку ”незадовільно” при одяганні распиратора (норматив №1) і засобів захісту шкіри (норматив №4).

в/сл.

від-ня,

взвод

3.00

3.20

3.20

3.40

4.00

4.00

8.

Дії за сигналом "Хімічна тривога"

Ті, хто навчаються, у складі підрозділу виконують бойове завдання, знаходяться в районі розташування. Засоби захисту при них. Подається сигнал "Хімічна тривога".

При діях на місцевості і відкритій техніці, ті, хто навчаються одягають протигази, плащі у вигляді накидки і ведуть спостереження за місцевістю. При наявності за 5-10 м від підрозділу укрить (сховищ, бліндажів, перекритих ділянок траншей), закритої техніки ті, хто навчаються, одягають протигази, займають спорудження або свої місця в машинах, закривають двері, шторки, вмикають систему колективного захисту.

Час відраховується від моменту подачі сигналу до повного одягнення засобів захисту (зайняття укрить, техніки і вмикання системи колективного захисту).

Оцінка знижується на один бал, якщо:

не повністю закриті вікна, двері, шторки і люки бойової та спеціальної техніки;

ті, хто навчаються, не ведуть спостереження за місцевістю;

допущено помилки, які знижують оцінку на один бал при одягненні протигаза (норматив №1).

Оцінка визначається "незадовільно", якщо:

залишились незахищеними окремі частини тіла, обмундирування і взуття при одягненні плаща у вигляді накидки;

не ввімкнено систему колективного захисту (там де вона є);

допущено помилки, які визначають оцінку "незадовільно" при одягненні засобів захисту і протигаза (норматив №1)

в/сл.

від-ня,

взвод

0.35

0.40

0.40

0.45

0.50

0.55