Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 3 аемв.doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
12.85 Mб
Скачать

Транспортування

пораненого може здійснюватися за допомогою підручних засобів: лиж, рюкзака, саморобних но­силок и волокуш. На невеликі відстані поранені можуть бути перенесені без носилок.

Третє навчальне питання. Завдання спостереження, склад спостережного посту. Вивчення місцевості та визначення відстані до орієнтирів та місцевих предметів.

Для вибору і зайняття місця спостереження солдатом, якого призначено спостерігачем потрібно дотримуватись деяких умов:

  • він му­сить усе бачити й чути і при цьому залишатися непоміче­ним для противника.

  • місце має забезпечувати достатній огляд, маскування, укриття від вогню противника і мати зручні підходи.

  • не потрібно влаштовуватися на вершинах, горбах, біля одинокого дерева чи будинку, в невеликому гаю, тобто поблизу тих об'єктів місцевості, які приверта­ють увагу противника і допомагають йому орієнтуватися.

  • окопи, канави, вирви від снарядів є найзручнішими для спостереження, місце для спостерігача в них оби­рається так, щоб позаду був насип, горбок чи пустир, і тоді постать спостерігача не вирізнятиметься на тлі неба.

  • поблизу предметів на місцевості (стовпа, дерева) спостереження ведеться з тіньового боку в положенні ле­жачи.

Для зручності спостереження і детального огляду міс­цевості призначений спостерігачеві сектор умовно розби­вається на такі три зони спостереження: 1) близька, найдоступніша для спостереження неозброєним оком, на відста­ні 400-500 м; 2) середня - до 1000 м; 3) далека, до межі ви­димості. Межі зон встановлюються за добре видимими орієнтирами або предметами на місцевості. Орієнтири виз­начаються справа наліво, від себе вдалину.

Спостережний пост (спостерігач) призначається для розвідки наземного і повітряного противника, а також для ведення радіаційного, хімічного і біологічного спостереження за місцевістю. До складу сторожового посту призначається штатне відділення, обслугу (екіпаж) або декілька спостерігачів, у тому числі для радіаційного, хімічного і біологічного спостереження. Один зі спостерігачів призначається старшим. Спостережний пост розташовується в місці, яке забезпечує найкращий перегляд місцевості перед фронтом і на флангах.

Перед початком розвідки наземного противника спостерігач зобов'язаний детально вивчити місцевість у секторі спостереження; визначити відстані до орієнтирів і характерних місцевих предметів і де, імовірніше всього, противник може розташувати вогневі засоби, інженерні спорудження і загородження, бойову техніку і живу силу; запам'ятати кількість, форму, розміри і місця розташування місцевих предметів.

Спостереження починається, як правило, з ближньої зони і ведеться праворуч - ліворуч, від себе в глибину послідовним оглядом місцевості і місцевих предметів по зонах спостереження. Спостерігач спочатку оглядає усе довкола (в наступі — від себе до противника, в обороні — від противника до себе). Потім уважніше оглядає близьку зону (спостереження ведеться справа наліво за умовно визначеними орієнтирами від себе вдалину). Відкриті ділянки огля­даються швидше, закриті — детальніше. Про все помі­чене спостерігач доповідає командирові, не припиняю­чи спостереження. У доповіді спостерігач вказує орієн­тир і відстань від нього (вправо, вліво, далі, ближче), те, що помічено, наприклад: «Орієнтир два — вліво 50, ближче — 100, біля пожовклого куща — кулемет про­тивника» .

Спостереження є одним з основних способів ведення розвідки, від якої, як відомо, залежить успіх бою, а от­же, дії солдата-спостерігача повинні бути грамотними і вмілими.

Четверте навчальне питання. Практичне виконання Н-ТП-7,8, Н-РП-1.

Найменування

нормативу

Умови і порядок виконання нормативу

Категорія тих, хто навчається

Оцінка за часом

відмінно

добре

задовільно

Тактична підготовка

7

Приховане висування до об'єкту противника:

Військовослужбовець (відділення) знаходиться в положенні для стрільби лежачи.

За командою (сигналом) військовослужбовець (відділення) переповзає по-пластунськи ділянку 20 м або долає 50 м: перебіжкою – 15 м, переповзанням по-пластунськи – 20 м і перебіжкою – 15 м.

Час відраховується від команди (сигналу) на висування до досягнення вказаного рубежу та приготування до стрільби (у відділенні – останнім військовослужбовцем).

а) переповзанням

в/сл.*

відділення

25 с.

30 с.

30 с.

35 с.

35 с.

40 с.

б) перебіжками і переповзанням

в/сл.

відділення

40 с.

45 с.

45 с.

50 с.

55 с.

1 хв.

8

Пересування на полі бою:

Військовослужбовець (підрозділ) долає ділянку місцевості довжиною 300 м короткими перебіжками (у відділеннях – по одному) або 50 м переповзанням по-пластунськи.

Час відраховується від команди (сигналу) на висування до досягнення вказаного рубежу та приготування до стрільби (у підрозділі – останнім військовослужбовцем).

а) перебіжками

в/сл.

відділення

взвод

2 хв. 20 с.

2 хв. 45 с.

3 хв.

2 хв. 30 с.

3 хв.

3 хв. 15 с.

3 хв.

3 хв. 30 с.

3 хв. 45 с.

б) переповзанням

в/сл.

відділення

взвод

1 хв. 50 с.

2 хв.

2 хв. 10 с.

2 хв.

2 хв. 10 с.

2 хв. 20 с.

2 хв. 25 с.

2 хв. 35 с.

2 хв. 50 с.

При виконанні нормативів оцінка знижується на один бал:

- коли голова і тіло при пересуванні піднімаються від землі;

- якщо довжина перебіжки між зупинками більше встановленої;

- якщо військовослужбовець під час зупинки після перебіжки не відповз у сторону та не приготувався для ведення вогню;

- якщо для зупинок при перебіжці не використовувались укриті місця (укриття).

Розвідувальна підготовка

1

Складання схеми місцевості

Ті, хто навчаються, знаходяться на спостережному посту. Завдання поставлене.

За командою “ До роботи приступити ” складають схему місцевості та визначають відстань до шести призначених орієнтирів, розміщених на відстані 500 – 3000 м. Дозволяється використовувати бінокль, прилади спостереження та прицілювання штатної бойової техніки.

Час відраховується від моменту постановки завдання до здачі відпрацьованої схеми.

Допустимі помилки у визначенні відстаней до орієнтирів:

“ відмінно ” – 5%,

“ добре ” – 7%,

“ задовільно ” – 10%;

Солдати

Сержанти

8 хв.

7 хв.

9 хв.

8 хв.

10 хв.

9 хв.