Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы по муз. пед. высшей школы с сайта.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
129.6 Кб
Скачать

25 Принцип послідовності навчання у музичній педагогіці вищої школи

Принцип послідовності ( та системності ) навчання стосується як змістового , так і процесуального компонентів навчального процесу , тобто визначає його логіку і послідовність .

Я . А . Коменський ( Ян Амо ́ с Ко ́ менський 1592 - 1670 - чеський педагог - гуманіст , письменник , основоположник наукової педагогіки ) вважав цей принцип одним із основних правил освіти : освіта стане зрозумілою , а тому міцною й ґрунтовною , якщо все те , що викладається і вивчається , « буде не темним і заплутаним , а світлим , роздільним , ніби пальці руки » . Порушення правил системності й послідовності в навчанні спричиняє уривчастість знань , які важко використовувати в практичній діяльності . Коменський говорив , що все перебуває у взаємозв ' язку , тому слід викладати матеріал у такому самому зв ' язку .

Принцип послідовності має враховуватися під час складання навчальних програм . Він передбачає розміщення за правилами лінійності та концентричності , правило лінійності – вивчається матеріал з повторенням ; правило концентричності – матеріал вивчається без повторення , на більш високому рівні мислення суб ' єктів навчання з кожним наступним заняттям .

Этот принцип требует соблюдения таких основных правил :

1. широке застосування логіки навчального процесу і структурування змісту навчання ;

2. послідовний і внутрішньо узгоджений розподіл навчального матеріалу з урахуванням всіх знань , навичок і вмінь , змістового компонента , кінцевого результату та особливостей попередньої підготовки учнів ;

3. цілеспрямоване планування навчального процесу з урахуванням оптимальної послідовності вивчення навчальних дисциплін і найбільш раціонального розташування навчального матеріалу за темами ;

4. перехід від простих систем і структур до складних , від конкретних до загальних , і навпаки ;

5. чітке виокремлення головного , суттєвого в матеріалі , що вивчається , намагання його систематизувати , узагальнити і класифікувати учнями .

Принцип послідовності ( та системності ) тісно пов ' язаний із принципами науковості та доступності навчання .

материал конспекта Коростелева :

Навчальний процес може бути організований трьома способами :

· концентрична побудова ( для школи , початковий та середній період ) – повторність і нове потроху ;

· лінійно ( ВУЗи , лекції ) – важлива логічна послідовність , момент повторності не виключений ;

· по спіралі ( найбільш довершена система , ХХ ст .) – постійний рух вперед ( тут музичним прикладом можуть слугувати етюди Черні : ор .299 і ор .740 як еволюційний шлях для виконавця ; всі закладені технічні прийоми у ор .299 використані у ор .740 на більш складному рівні , без бази ор . 299 их очень трудно будет освоить ).

Навчальний репертуар завжди має бути націлений на близькі цілі без завищення та заниження складності . Хоча стандартні репертуарні списки – іноді далекі від живої практики .