Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы по муз. пед. высшей школы с сайта.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
129.6 Кб
Скачать

18. Средства воздействия на особист и во музыканта в вузе

М етоди впливу - конкретні шляхи впливу на свідомість , почуття , волю учнів з метою розв ' язання педагогічних та творчих завдань .

Не існує універсальних методів впливу ні в загальній , ні в музичній педагогіці . Але їх удосконалення - необхідна умова процессу навчання , і кожен педагог вносить у метод и впливу свої доповнення і зміни , що відповідають конкретним умовам навчального творчого процесу .

Існують словесний , наочний , практичний методи . Перелічені методи виконують навчальну , розвивальну , виховну , мотиваційну та контрольно - корегувальну функції .

Словесні методи ( розповідь , пояснення , бесіда , дискусія ) посідають провідне місце у навчанні . Вони дають змогу у короткий термін передати велику за обсягом інформацію , визначити проблему та намітити шляхи її розв ' язання , зробити висновки . Слово активізує уяву , пам ' ять , почуття . Воно не може повністю пояснити музику , але допомагає наблизитися до цієї тонкої сфери . При цьому музикант - педагог має пам ' ятати , що надмірна вербалізація музичного навчання може призвести до втрати самоцінності музики . Слово має дати лише напрям , в якому буде розвиватися творча уява учня . Окрім прямого пояснення можна використовувати порівняння , словесний приклад , аналогію , аналіз та інші засоби . При цьому бажане апелювання не лише до розуму , а й до емоційно - почуттєвої сфери учнів . Словесні методи розвивають музичне сприйняття , чуйність в учня , більш глибоке розуміння , сприяють розвитку музично - слухових уявлень та стимулюють музичну діяльність учня .

Наочні методи використовуються для ознайомлення учня з музичними чи життєвими явищами у натуральному або символічному вигляді . Внаслідок звукової природи музики особливого значення набуває наочно - слуховий метод ( приклад викладача на інструменті , прослуховування аудіозаписів ). Також у музично - педагогічній практиці широко застосовується метод зорової наочності ( також на прикладі гри викладача чи використанні відеозаписів , прикладів пластичних видів мистецтва – репродукції картин , скульптури , архітектурні споруди , що мають відношення до змісту твору ).

Практичні засоби спрямовані на навчання , пошук вірного в самому процесі дій ( гри на інструменті ). Цей метод випливає зі словесного : педагог вказує учню на проблему , яку він одразу намагається розв ' язати . При цьому педагог може дати словесний поштовх до вирішення проблеми , або запропонувати варіанти її вирішення , ( також педагог може запропонувати учню самостійно шукати вирішення проблеми ).

Існуть і інші засоби впливу на учня , які стимулюють його творчу діяльність : цьому сприяє створення ситуацій успіху , заохочення учня до роботи , підбадьорення та позитивна оцінка , залучення цікавих фактів – все , що створює в класі обстановку розкутості та безпосередності . Ці методи тісно поєднані із словесними і підбираються з урахуванням індивідуальних особливостей учня , його темпераменту .

Також одним з методів впливу на особистість учня є проведення групового уроку , відкритого уроку чи концертного виступу : в такій ситуації загартовується воля учня , виявляються його творчі якості як виконавця , відкривається більш видима перспектива подальшої роботи .

Важливим засобом впливу на музикантів є метод творчих завдань . Він є основою освіти музиканта , оскільки об ' єднує всі елементи музичного заняття в єдиний процес , інтегрує культурологічну , виконавську і методичну підготовку учня , формує його художню культуру .

Усі форми впливу взаємопов ' язані та взаємозумовлені . Жодна з ни х не є універсальним засобом .

Методи впливу на учня мають бути передусім направлені на розвиток творчої , самостійно мислячої особистості . Враховуючи , що формування особистості учня полягає у створенні суб ' єктивних образів , педагог має дбати , щоб його слова і вчинки утворювали гармонійну єдність , яка б адекватно впливала на інтелектуальну та емоційну сфери учня .