Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 СЕМЕСТР / метод№5т7психо.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
3.4 Mб
Скачать

Основними завданнями військово-психіатричної експертизи є:

  1. добір громадян, придатних за станом психічного здоров'я до військової служби;

  2. медичний огляд призовників, військовослужбовців, військовозобов'язаних з метою визначення придатності до військової служби, служби за військовим фахом;

  3. аналіз результатів медичного огляду;

  4. аналіз результатів і розроблення пропозицій по удосконаленню цієї роботи;

  5. надання методичної та практичної допомоги з питань військово-психіатричної експертизи військово-лікарським комісіям та лікувально-профілактичним установам;

  6. визначення причинного зв'язку психічних захворювань у військовослужбовців;

  7. розроблення вимог щодо стану здоров'я призовників, кандидатів, які вступають до ВНЗ, військовослужбовців, а також показань для найдоцільнішого використання їх на військовій службі за станом здоров'я;

  8. проведення наукової роботи з питань діяльності військово-психіатричної експертизи.

Дане питання врегульовано в Наказі Міноборони "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу та медичний огляд у Збройних Силах України" № 2 від 04.01.1994 року.

Психоневрологічний диспансер забезпечує проведення обов'язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів, зокрема попередні профілактичні медичні огляди при прийнятті на роботу та для отримання посвідчення водія транспортних засобів (крім випадків, коли медичні огляди проводяться за направленнями органів державної служби зайнятості), медичні огляди для отримання дозволу на право отримання та носіння зброї громадянами.

Метою проведення обов'язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів є встановлення придатності особи до виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану її психічного здоров'я. Обов'язковий попередній психіатричний огляд проводиться перед початком діяльності (влаштуванням на роботу), а обов'язковий періодичний - у процесі діяльності. Періодичність проведення цих психіатричних оглядів визначається переліком медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності, що можуть становити безпосередню небезпеку для особи, яка провадить цю діяльність, або оточуючих.

Обов'язкові попередній та періодичний психіатричні огляди проводяться лікарем-психіатром у державних та комунальних психіатричних закладах, закладах охорони здоров'я, що мають у своєму складі спеціалізовані психоневрологічні центри, відділення, кабінети (далі - психоневрологічні заклади), за місцем постійного проживання громадянина.

На основі проведення огляду видається Довідка про проходження попереднього (періодичного) психіатричного огляду встановленого зразка.

У разі амбулаторного лікування психічних захворювань (інвалідів І та II груп, а також хворих, які працюють в лікувально-виробничих майстернях психоневрологічних і психіатричних закладів) лікарські засоби відпускаються безоплатно.

Соседние файлы в папке 2 СЕМЕСТР