Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 СЕМЕСТР / Метод№1т3дитполік.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
104.96 Кб
Скачать

ТЕМА: Організація медичної допомоги дитячому населенню в містах, використання диспансерного методу. Структура та діяльність дитячої міської поліклініки (заняття проводиться на базі дитячої поліклініки №3).

V. Зміст теми заняття.

Ми живемо в умовах, коли фактори несприятливого впливу на стан здоров'я людини значно активізувались у зв'язку з економічними і соціальними кризовими явищами. Рівень здоров'я будь-якої нації визначає стан здоров'я дітей, які є індикатором піклування суспільства про своє майбутнє.

Охорона здоров’я матері та дитини – це комплекс державних і громадських заходів, спрямованих на зміцнення здоров’я жінок і дітей та покращення демографічної ситуації, на забезпечення здорового всебічного розвитку молоді та дітей.

Заходи з охорони здоров'я дитячого населення включають наступне:

антенатальну охорону плода (антенатальний, або допологовий, патронаж);

патронаж новонароджених;

патронаж дітей першого року життя;

диспансеризацію дітей дошкільного і шкільного віку.

У системі медичних заходів, спрямованих на охорону здоров’я дітей, провідне місце займає амбулаторно-поліклінічна допомога. Її основні принципи – дільничний принцип обслуговування та диспансерний метод роботи, які включають:

  • безкоштовне, систематичне, кваліфіковане, доступне спостереження за здоровими дітьми;

  • первинна та вторинна профілактика захворювань;

  • раннє виявлення та своєчасне лікування хворих дітей;

  • реабілітація хворих;

  • просвітницька робота з питань виховання здорової дитини, забезпечення її нормального фізичного та психічного розвитку.

Лікувально-профілактична допомога дітям здійснюється у медичних закладах різних рівнів:

– первинний рівень: сільська лікарська амбулаторія чи амбулаторія сімейного лікаря, дільнична лікарня, фельдшерсько-акушерський пункт, фельдшерський пункт – жителям села, жителям міста – дитячі поліклініки, заклади швидкої та невідкладної допомоги;

– вторинний рівень: міські дитячі лікарні та центральні районні лікарні з поліклінічним дитячим відділенням і стаціонаром;

  • третинний рівень: обласні дитячі лікарні, спеціалізовані диспансери, ЦПС та генетичного консультування, центри матері і дитини, клініки НДІ (НДІПАГ, ОХМАДИТ, центри республіканського рівня (онкологічний, кардіохірургічний, трансплантаційний, гемодіалізу та ін.).

Самостійну дитячу міську поліклініку очолює головний лікар, який безпосередньо керує всією її діяльністю. Дитячу міську поліклініку, яка входить до складу дитячої міської лікарні або міської лікарні очолює завідувач поліклініки або заступник головного лікаря з поліклінічного розділу роботи.

До складу дитячої поліклініки входять структурні підрозділи, що затверджені чинними штатними нормативами і складаються з адміністративно-господарської, лікувально-профілактичної, діагностичної та лабораторної частини, молочної кухні, ліжок денного стаціонару.(додаток 1)

Розділи роботи та завдання дитячої поліклініки – у додатку 2.

Дільничний педіатр — це кваліфікований фахівець, який надає лікувально-профілактичну допомогу дітям на території своєї дільниці. Він проводить динамічне спостереження за групою диспансерного обліку, здійснює оздоровлення дітей разом з лікарями інших спеціальностей, оцінює ефективність диспансеризації, забезпечує обстеження, необхідні оздоровчі і профілактичні заходи перед вступом у дошкільно-шкільні заклади, проводить облік і відбір дітей, які потребують санаторного лікування.

Соседние файлы в папке 2 СЕМЕСТР