Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички / Методичка№5(укр).doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
284.67 Кб
Скачать

Для представлення хворого на мсек лікуючому лікарю необхідно підготувати наступну документацію:

– висновок ЛКК про необхідність направлення на МСЕК ( форма встановлюється лікувально-профілактичним закладом ),

– виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (форма 027/о ),

– лист консультацій ( довільної форми ),

– направлення на МСЕК ( форма 088/о )

– Паспорт чи інший документ, що посвідчує особу, лікарняний листок.

Додатково на розгляд МСЕК у різних випадках потрібно також надати :

– акт про нещасний випадок складений на виробництві,

– висновок спеціалізованого закладу про наявність професійного захворювання,

– свідоцтво про хворобу ( форма №8, затверджена Міноборони ),

– довідку про поранення ( форма №12 ) тощо.

Порядок направлення на медико-соціальну експертну комісію

1.Направлення хворого для огляду до МСЕК здійснюють ЛКК лікувально-профілактичних закладів за місцем проживання або лікування при наявності стійкого чи необерненого характеру захворювання, а також у тому разі, коли хворий був звільнений від роботи протягом чотирьох місяців з дня настання тимчасової непрацездатності чи протягом п'яти місяців у зв'язку з одним і тим самим захворюванням за останні дванадцять місяців, а при захворюванні на туберкульоз та профзахворюванні - протягом 10-12 місяців з дня настання непрацездатності.

2.На МСЕК направляються інваліди для переогляду в зв'язку із змінами в стані здоров'я, працюючі інваліди - для зміни трудової рекомендації чи внесення доповнень до індивідуальної програми реабілітації інваліда тощо.

Направлення особи на медико-соціальну експертизу здійснюється відповідно до місця її прописки та основного інвалідизуючого діагнозу. Особи, які не є громадянами України або немає документів, які підтверджують їх особу, громадянство та місце проживання, не підлягають медико-соціальній експертизі.

Якщо хворий за станом здоров'я не може з'явитися на МСЕК, огляд проводять удома чи в стаціонарі, де він перебуває на лікуванні. МСЕК проводить огляд хворих за місцем проживання чи лікування не пізніше семи днів.

З метою об'єктивної оцінки стану здоров'я і ступеня обмеження життєдіяльності при огляді у МСЕК в кожному випадку проводиться комплексне обстеження хворого: опитування, вивчення необхідних документів, комісійний огляд усіма членами МСЕК та оцінка стану всіх систем організму, вивчення всіх необхідних даних лабораторних та функціональних методів дослідження.

Рішення про інвалідність ґрунтується на оцінці комплексу клініко-функціональних, соціально-педагогічних, соціально-побутових та професійних факторів. При цьому враховуються характер захворювання, ступінь вираженості порушених функцій організму, в тому числі, що значно впливають на професію, ефективність лікування, та реабілітаційних заходів, стан компенсаторно-адаптаційних можливостей організму, клінічний та трудовий прогноз, здатність до соціальної адаптації, потреба в різних видах реабілітації та соціальної допомоги, особисті установки, конкретні умови і зміст праці, освіта та професійна підготовка, вік, необхідність і можливість працевлаштування.

Основні функції МСЕК:

  1. Ступінь втрати здоров’я (у відсотках), обмеження життєдіяльності людини, стан працездатності, групу, час настання та причинний зв'язок інвалідності з захворюванням чи каліцтвом, виконанням обов'язків військової служби чи постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, інвалідності з дитинства.

  2. Встановлення потреби інвалідів у соціальній допомозі, що спрямована на полегшення наслідків погіршення здоров’я (протезування, засоби пересування, робочі пристосування, постійний догляд тощо).

  3. Розроблення заходів медико-соціальної реабілітації та індивідуальних програм реабілітації та адаптації інвалідів, контроль за їх працевлаштуванням.

  4. Визначення причин смерті інваліда на підставі свідоцтва про смерть у випадках, коли законодавством передбачається надання родині померлого певних пільг.

  5. Вивчення структури та динаміки показників інвалідності, результатів диспансеризації інвалідів та осіб, що тривало хворіють, ефективності медико-соціальної реабілітації.

  6. Консультативна допомога практичним лікарям з питань медико-соціальної реабілітації інвалідів.

  7. Оцінка стану здоров’я населення, організаційна робота по профілактиці та зниженню інвалідності (інформування населення, владних структур про інвалідність), підвищення кваліфікації фахівців МСЕК тощо.

Соседние файлы в папке методички