Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

гигиена

.pdf
Скачиваний:
281
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.79 Mб
Скачать

144.У промисловому районі одного з індустріальних міст у дітей дошкільного віку почастішали випадки захворювань хронічним бронхітом з астматичним компонентом і бронхіальною астмою. Який з постійних забруднювачів повітря міг стати їх причиною?

1.*Діоксид сірки.

2.Оксид вуглецю.

3.Свинець.

4.Оксиди азоту.

5.Продукти фотохімічних реакцій.

145.Атмосферне повітря забруднюється викидами промислових підприємств, теплоелектроцентралей (ТЕЦ) тощо. Найбільш шкідливими є так звані універсальні забруднювачі: сірчаний ангідрид (S02), чадний

газ (СО), сполуки азоту (N02, N203), пил та інші. Серед населення міста, особливо дітей та підлітків, щорічно зростає захворюваність органів дихання, травлення, травматичні ураження слизових оболонок очей. Запропонуйте найбільш радикальні засоби боротьби з шкідливою дією забруднювачів атмосферного повітря в місті:

1.Проведення планувальних заходів (збільшення розмірів санітарно­захисних зон тощо).

2.Технологічні заходи (удосконалення технології виробництва та ін.).

3.*Винесення найбільш шкідливих виробництв за межі населеного пункту.

4.Озеленення території міста.

5.Облаштування виробництв (циклонами тощо).

146.При порівнянні сумарного показника забруднення атмосферного повітря (ПЗ) міста з гігієнічним нормативом було встановлено, що кратність перевищення (ГДЗ) атмосферного повітря становила 7. Які зміни в стані здоров'я населення міста слід очікувати?

1.Зростання специфічної та неспецифічної захворюваності.

2.*Виражені фізіологічні зрушення в органах та системах.

3.Гострі отруєння.

4.Зміни у стані здоров’я по окремих функціональних показниках.

5.Смертельні отруєння серед дітей.

147.До міської санітарно­епідеміологічної станції надійшов на експертизу генеральний план розбудови міста на віддалену перспективу (15­річний період). У пояснювальній записці вказується виділення кількох функціональних зон території міста. Вкажіть недоцільність однієї з таких зон:

1.Сельбищна.

2.Виробнича.

3.Ландшафтно­рекреаційна.

4.*Удосконаленого звалища і поховань побутових та виробничих твердих відходів.

5.Санітарно­захисна.

148.Атмосферне повітря міста забруднюється викидами підприємств вугільної, нафтопереробної галузей, з виробництва мінеральних добрив тощо. Серед мешканців міста почастішали випадки захворювань ротової порожнини, особливо у дітей та підлітків (крейдоподібні і навіть забарвлені у жовтий колір плями на зубах), скарги на скованість опорно­рухового апарату у людей старшого віку. Найбільш імовірною причиною появи характерних ознак на зубах дітей та підлітків може бути хронічна дія сполук:

1.*Фтору (флюороз зубів).

2.Чадного газу.

3.Свинцю (сатурнізм).

4.Ртуті (меркуріалізм).

5.Кадмію.

149.На підприємствах у процесі виробництва утворюються особливо токсичні неутилізовані промислові відходи. Запропонуйте найбільш доцільний метод їх знешкодження та утилізації:

1.Термічне оброблення (спалювання).

2.Біотермічний метод (переробка на удосконалених звалищах).

3.Захоронення в котлованах полігонів з ізоляцією дна і стінок ущільненим шаром глини.

4.*Захоронення в контейнерній тарі в котлованах спеціальних полігонів.

5.Використання як сировини для повторної переробки.

150.Серед населення, що мешкає поблизу підприємства з виробництва пестицидів, динамічно підвищується рівень вроджених вад розвитку, що виражаються в центральному паралічі, ідіотії та сліпоті новонароджених. Сполуки якого забруднювача навколишнього середовища найбільш імовірно можуть зумовити розвиток даної патології?

1.Стронцію.

2.Кадмію.

3.Заліза.

4.Хрому.

5.*Ртуті.

151.У житловій кімнаті площею 32 м² є два вікна розміром 2 х 4 м2. Розрахуйте світловий коефіцієнт і дайте гігієнічну оцінку природному освітленню приміщення по даному показнику, якщо поряд з житловим будинком відсутні будь­які об′єкти, що можуть негативно впливати на нього.

1.1:4.

2.*1:2

3.1:1.

4.1:3.

5.1:5.

152.На санітарно­технічній нараді архітектори запланували різні варіанти розбудови сельбищної зони міста. Вкажіть найдоцільніший з них, якщо на обговорення поставлені наступні варіанти:

1.Кварталами закритого типу.

2.Кварталами з рядовою забудовою.

3.*Мікрорайонна забудова.

4.Кварталами з суцільною (ущільненою) забудовою.

5.Адміністративно­районна забудова.

153.На території загальноміського парку згідно з проектом споруджено 9­поверховий житловий будинок. Обласна адміністрація вирішила передати вже збудований будинок у користування іншим структурам міста і запропонувала органам охорони здоров'я міста висловити свої рекомендації щодо можливого використання даного об'єкта. Використання вже збудованого будинку найбільш недоцільне для облаштування:

1.Дошкільного навчального закладу.

2.Готелю.

3.Центру дитячої творчості.

4.*Протитуберкульозної лікарні.

5.Загальноосвітньої школи.

154.У місті­мільйоннику побудували 5­зірковий готель. Невдовзі з'ясувалось, що потреби в такого роду об'єкті місто не має. Громадськості міста запропонували висловити свою думку щодо подальшого використання даного об'єкта. Висловіть вашу думку щодо найбільш доцільного з точки зору медичної галузі його використання:

1.*Житлового будинку (гуртожитку).

2.Лікарні швидкої допомоги.

3.Обласної психоневрологічної лікарні.

4.Обласної онкологічної лікарні.

5.Навчального закладу (середньоосвітньої школи, університету).

155.При формуванні фотохімічного туману під дією сонячного ультрафіолетового випромінювання вуглеводні й азоту оксиди в присутності озону вступають у ланцюгові хімічні реакції, утворюючи високоактивні сполуки, які несприятливо діють на органи дихання та подразнюють очі у мешканців міста. Які сполуки при цьому утворюються?

1.Сірки діоксиду, азоту діоксиду, пероксиацетилнітрат, пероксибензоїлнітрат.

2.*Пероксиацетилнітрат, пероксибензоїлнітрат, пероксипропіонілнітрат.

3.Вуглецю діоксиду, бенз(а)пірен, альдегіди, пероксиацетилнітрат, пе­ роксипропіонілнітрат.

4.Вуглецю оксиду, сполуки свинцю, сажа.

5.Сірководень, пероксипропіонілнітрат.

156.При проведенні моніторингу дитячої захворюваності було встановлено залежність значних підйомів частоти респіраторних захворювань від дії атмосферного повітря, забрудненого сірки діоксидом. Яка дія атмосферного повітря, забрудненого сірки діоксидом, спричинила захворювання дітей?

1.Резорбтивна.

2.Канцерогенна.

3.Гепатотоксична.

4.Нефротоксична.

5.*Рефлекторна.

157.З метою запобігання виникненню гострих отруєнь, рефлекторного впливу атмосферних забруднень на здоров'я населення, концентрації інгредієнтів, що викидаються промисловими підприємствами в атмосферу, повинні відповідати гігієнічним нормативам. Який гігієнічний норматив атмосферних забруднюючих речовин буде гарантувати відсутність їх рефлекторного впливу?

1.Граничнодопустима концентрація, середньодобова.

2.Орієнтовно­безпечний рівень впливу.

3.*Граничнодопустима концентрація, максимально­разова.

4.Граничнодопустиме забруднення.

5.Базова забруднююча концентрація.

158.В сучасних містах відпрацьовані гази автотранспорту забруднюють приземний шар атмосферного повітря галогенідними, оксигалогенідними, оксидними сполуками свинцю, концентрації яких перевищують ГДК м. р. у 10 і більше разів, що є небезпечним для здоров'я населення. Який провідний синдром свинцевої інтоксикації реєструється у постраждалих?

1.Ентеральний.

2.*Гематологічний.

3.Коронарно­церебральний.

4.Гастрокардіальний.

5.Вазовагальний.

159.Хвороба, спричинена дією атмосферного повітря, забрудненого кадмієм, на здоров'я населення отримала назву "Ітай­ітай", або "Ох­ох". Які зміни в стані здоров'я хворих зумовили таку назву хвороби?

1.*Численні кісткові переломи, навіть при незначному навантаженні, кашлі.

2.Акнеморфна висипка.

3.Гіперкератоз.

4.Дисплазія слизової оболонки шлунка.

5.Рак печінки.

160.У дітей, які проживають поблизу промислового виробництва, у технологічному процесі якого окислюється ацетальдегід, було виявлено природжені органічні захворювання ЦНС, затримку психомоторної активності, парези, паралічі, втрату чутливості. Наслідком дії якого етіологічного фактора є виявлена патологія у дітей?

1.Поліхлоровані біфеніли. 2.Кадмій.

3.Свинець.

4.Бенз(а)пірен

5.*Метилртуть.

161.3а численними зверненнями мешканців промислового району міста була встановлена інтоксикація, спричинена поліхлорованими біфенілами. Які шкірні прояви є маркером дії цих речовин?

1.Хлоракне.

2.Чорні плями.

3.Пухирці.

4.*Коричнева пігментація нігтів, шкіри, слизових оболонок очей, ясен, губ.

5.Пустули.

162.Важливе значення у порушенні здоров'я населення мають канцерогенні сполуки викидів підприємств нафтохімічної та нафтопереробної промисловості. Жителі таких районів хворіють у 1,8 раза частіше, ніж мешканці екологічно чистих районів. На якій максимальній відстані (км) від таких виробництв яскраво виражається відповідна реакція організму людини?

1.15.

2.10.

3.*20.

4.5.

5.3.

163.Внаслідок впливу атмосферного повітря, забрудненого гербіцидом з 2,4­ди­, трихлорфеноксіоцтовою кислотою, яким були оброблені вирощувані на полі культури, на стан здоров'я населення виявлені такі системні ефекти, як фіброз печінки, гіперхолестеринемія, ураження серцево­судинної, дихальної систем, сечовивідних шляхів та підшлункової залози. В якій біологічній тканині акумулюються й тривалий час утримуються ці речовини?

1.*Жирова тканина.

2.Підшкірна клітковина.

3.Мальпігіїв шар епідермісу.

4.Сполучна тканина.

5.Кісткова тканина.

164.В процесі утворення “кислотного” дощу беруть участь озон, пероксид водню, пероксіацетилнітрат, гідропероксидні, органічні пероксидні радикали. Який радикал є найбільш реакційноздатним?

1. НО°2.

2.*НО°.

3.RОО°.

4.ПАН.

5.Н202.

Гігієна праці

165.Людина похилого віку (70 р.) звернулась до лікаря зі скаргами, що в останній час втрачає слух до деяких звуків: не чує дзвінка свого помешкання, виникла приглухуватість до гучності приймача тощо. Лікар мав усі підстави пов'язати втрату чутливості слухового аналізатора до звуків високих частот з віковими змінами організму. Назвіть діапазон частотних коливань, що сприймається слуховим аналізатором як найбільш чутний у будь­який віковий період людини:

1.Низькочастотні (менше 350 Гц).

2.Високочастотні (понад 1000 Гц).

3.Ультразвуки (понад 2 х 104).

4.*Середньочастотні (350­1000 Гц).

5.Інфразвуки (менше 2x10 Гц).

166.Під час опитування мешканців будинку, який знаходиться на примагістральній території, були виявлені такі скарги: дратівливість, порушення сну, зниження концентрації уваги, загострення хвороб серце¬во­судинної системи, шлунково­кишкового тракту. Назвіть причини виникнення означених клінічних ознак та загострення патологічних станів у населення під впливом шуму на рівні 56­60 дБА.

1.В результаті впливу великих рівнів звуку.

2.В результаті анатомічних особливостей будови кортієвого органа.

3.В результаті рефлекторних порушень.

4.В результаті нейрогуморальних порушень.

5.*В результаті тривалої дії шуму

167.У пояснювальній записці до проекту будівництва сельбищної зони міста зазначається, що при мікрорайонній його забудові в житлових будинках звуковий тиск (на еталонній частоті 1000 Гц)

складатиме 2 х 10ˉ4 н/м², при квартальній забудові ­ 2 х 10ˉ² н/м². Наскільки рівні звукового тиску (в дБ) при мікрорайонній забудові будуть нижчі у порівнянні з такими ж величинами при квартальній забудові?

1.На 10 дБ.

2.На 30 дБ.

3.*На 20 дБ.

4.На 40 дБ.

5.На 50 дБ.

168.Рівень шуму на території житлового кварталу від транспорту, що надходить від розміщеної поряд автомагістралі, в нічний час становить 50 дБ. У денний час кількість автомобілів на автомагістралі зростає втричі. До якого рівня зростає рівень шуму на території житлового кварталу в денний час?

1.*До 75 дБ.

2.До 80 дБ.

3.До 85 дБ.

4.До 90 дБ.

5.ДО 100 дБ.

169.Мешканка будинку, розташованого на вулиці з рівнем шуму 50 дБА, звернулась до сімейного лікаря зі скаргами на: тривалий період засинання (до 1 години), неспокійний сон, хронічну втому, дратівливість. Найбільш значущими профілактичними заходами щодо попередження дії шуму на мешканку будинку є:

1.Заходи технологічного характеру.

2.*Планувальні заходи.

3.Періодичні медичні огляди.

4.Заходи технічного характеру.

5.Заходи медичної профілактики.

170.Мешканці однієї з квартир звернулись до лікаря у зв′язку з появою у всіх членів сім′ї схожих скарг: підвищену збудженість, відсутність апетиту, втому. Лікар з′ясував, що голова сім′ї власноруч постійно проводить ремонт потужної мікрохвильової печі, яка інтенсивно експлуатується для випічки хліба та інших виробів на продаж. Проведені обстеження виявили, що під час роботи згаданої печі в окремих місцях квартири, особливо на кухні, мають місце витоки щільності електромагнітних полів діапазону радіочастот, що перевищують гігієнічні рівні. Назвіть найбільш значущі у даному випадку заходи профілактики:

1.Планово­архітектурні (перепланування житла, облаштування екранами мікрохвильової печі).

2.Заходи індивідуального захисту (використання металізованого одягу, окулярів тощо).

3.Позачерговий медичний огляд усіх членів сім’ї.

4.*Технологічні (заміна мікрохвильової печі або її якісний ремонт кваліфікованим спеціалістом).

5.Фармацевтичні засоби (призначення снодійних ліків тощо).

171.Медичні працівники і пацієнти фізіотерапевтичного кабінету звернулись зі скаргами на втому, головний біль, гіпергідроз та біль у серці, що виникають у них після прийняття процедур. Було встановлено, що розташовані в кабінетах апарати, які розділені ширмами з бавовняних тканин, випромінюють електромагнітні поля діапазону радіочастот, щільність яких перевищує гігієнічні нормативи. Назвіть найбільш значущі у даному випадку профілактичні заходи.

1.Своєчасний планово­запобіжний ремонт апаратів.

2.Призначення лікувально­профілактичного харчування.

3.Заходи медичної профілактики (попереджувального та періодичного медичного нагляду).

4.Технічні заходи (використання ширм із бавовняних тканин з металевими волокнами).

5.*Планувально­архітектурні.

172.Рівень шуму в бібліотеці кардіологічного санаторію становить 40 дБА. Який психофізіологічний ефект є найбільш можливим у читачів бібліотеки?

1.Ризик отримання акустичної травми.

2.Анатомічні зміни з боку кортієвого органа.

3.*Подразнююча дія.

4.Порушення мовного зв’язку.

5.Галопуючий перебіг хронічних захворювань.

173.Для визначення впливу мікроклімату на організм проведені дослідження фізіологічних показників напруження функцій органів і систем, які беруть участь у теплообмінних процесах: температуру шкіри, пульс, артеріальний тиск, кількість дихань на хвилину, величину потовиділення за хвилину, швидкість зорової та слухової реакцій та ін. Назвіть показник, який найбільш об'єктивно відображує напруження процесів терморегуляції організму:

1.Пульс і АТ.

2.*Різниця температур шкіри лоба і тилу кисті.

3.Кількість дихань за хвилину.

4.Потовиділення за хвилину.

5.Швидкість зорової та слухової реакції.

174.У багатьох мешканців найближчого до аеропорту населеного пункту має місце погіршення сну (продовжений період засинання, скорочена його тривалість, почастішали пробудження тощо), втричі зріс продаж в аптеках снодійних засобів. Найсуттєвішими причинами виникнення ранньої патології під впливом дії шуму високих частот (4000 Гц і більше) слід вважати:

1.*Нервово­рефлекторні порушення.

2.Порушення слухо­ та зоромоторної реакції.

3.Розлад травної системи.

4.Розлад кровотворної системи.

5.Порушення будови кортієвого органа.

175.З метою оцінки мікроклімату палати терапевтичного відділення лікарні проведені вимірювання показників мікроклімату. Результати вимірювань: середня температура повітря 20 °С, швидкість руху повітря ­ 0,3 м/с, відносна вологість повітря ­ 58 %, радіаційна температура (температура внутрішньої поверхні зовнішньої стіни) 18 °С. Дайте гігієнічну оцінку мікроклімату палати.

1.Дискомфортний, охолоджуючий.

2.Дискомфортний, нагріваючий.

3.Дискомфортний з підвищеною вологістю повітря.

4.*Комфортний.

5.Дискомфортний з підвищеною швидкістю руху повітря.

176.Розрахункові параметри мікроклімату в палатах для хворих з опіками, для дітей грудного віку, новонароджених, недоношених згідно з проектом лікарні плануються наступні: температура повітря 20°С, відносна вологість 55­60 %, швидкість руху повітря ­ 0,25 м/с, радіаційна температура (температура внутрішньої поверхні зовнішньої стіни) 23 °С. Кратність обміну повітря за 1 годину ­ не

менше 80 м³/ліжко. Назвіть основний недолік, що закладений у параметри мікроклімату повітря та кратності його обміну у відповідному приміщенні лікарні.

1.Відносна вологість.

2.Швидкість руху повітря.

3.*Температура повітря.

4.Радіаційна температура (температура внутрішньої поверхні зовнішньої стіни).

5.Кратність обміну повітря.

177.У процесі аналізу аудіограм осіб, які проживали в шумному районі 10 років, виявлено порушення слуху, стану центральної нервової системи, про що свідчить зміна прихованого часу умовнорефлекторної реакції на звуковий і світловий подразники. Найбільш значущими у даному випадку профілактичними заходами є:

1.Періодичні медичні огляди.

2.Заходи індивідуального захисту.

3.Розгляд скарг населення працівниками СЕС.

4.Використання звукоізолюючих вентиляційних вікон.

5.*Запобіжний санітарний нагляд.

178.Реконструкція міжнародного аеропорту передбачає одночасну модернізацію його інфраструктури, зокрема заміну устаткування радіолокаційної станції (РЛС) на більш сучасне і потужне. "Пелюстка" електромагнітних полів (ЕП), що випромінює нове устаткування РЛС, своєю горизонтальною віссю може створювати щільність потоку потужності вдвічі більшу, ніж встановлена гігієнічними нормативами для населених міст. Системами організму, найбільш вразливими до дії ЕП діапазону радіочастот, є:

1.Дихальна.

2.*Нервова і серцево­судинна.

3.Шлунково­кишковий тракт.

4.Ендокринна.

5.Сечовидільна.

179.Клініко­фізіологічне обстеження населення будинку, розташованого на відстані менше 40 м від стіни тунелю метро, яке зазнає впливу механічних коливань від роботи метрополітену, показало об'єктивні фізіологічні зміни у стані центральної нервової системи (астенічний, астено­ вегетативний синдром, ознаки неврастенії). Найбільш дієвим засобом захисту приміщення житлового будинку від шуму і вібрації є:

1.Періодичні медичні огляди населення.

2.Заходи індивідуального захисту.

3.Використання пружинних віброізоляторів.

4.*Віброізоляція тунелів від грунту за допомогою гумових прокладок.

5.Поточний санітарний нагляд за житловим будинком.

180.Рівень шуму на території школи становить 72 дБА, що значно перевищує гігієнічно допустимий рівень. Який психофізіологічний ефект є найбільш можливим у школярів під час перебування у школі?

1.*Подразнююча дія.

2.Ризик отримання акустичної травми.

3.Втрата слуху.

4.Галопуючий перебіг хронічних захворювань.

5.Втрата чутливості шкіри.

181.В лікарню звернувся хворий зі скаргами на порушення сну, частий головний біль, підвищену втомлюваність, дратівливість, послаблення пам'яті тощо. Хворий працює консьєржем і проживає в житловому будинку, розташованому поряд із залізницею. Яку патологію в першу чергу слід запідозрити в даному випадку?

1.Шумова хвороба.

2.Гіпертонічна хвороба.

3.*Вегетосудинна дистонія.

4.Вібраційна хвороба.

5.Астенічний синдром.

182.В аеропорті постійно зростає кількість авіарейсів, потужність двигунів літаків, структура з його обслуговування (кількість радіолокаційних станцій тощо). Системами, найбільш вразливими до впливу електромагнітних полів діапазону радіочастот, є:

1.Шлунково­кишковий тракт і дихальна система.

2.*Серцево­судинна система і водно­сольовий обмін.

3.Серцево­судинна і дихальна системи.

4.Нервова і серцево­судинна системи.

5.Нервова система і шлунково­кишковий тракт.

183.У кардіологічний санаторій прибуло кілька пацієнтів зі схожими клінічними симптомами: підвищений артеріальний тиск, швидка стомлюваність, безсоння, дратівливість тощо. Всі пацієнти проживають у одному і тому ж густонаселеному житловому кварталі суцільної забудови, поряд з яким знаходиться транспортно­тролейбусне депо, транспорт якого протягом доби створює вкрай несприятливу шумову ситуацію: переважає високочастотний шум, рівень якого в 1,5 раза вдень і в 2 рази вночі перевищує гігієнічні нормативи. Лікар природно пов'язує наявність у пацієнтів симптомів шумової хвороби з несприятливими умовами їх помешкання і повинен запропонувати найбільш радикальні заходи їх усунення. Найбільш дієвим з них є:

1.Встановлення між депо і житловим кварталом звукопоглинаючих огорож.

2.Упорядкувати територію між депо і житловим кварталом зеленими насадженнями.

3.Здійснити заходи по раціоналізації харчування мешканців житлового масиву (збагатити раціони харчування вітамінами тощо).

4.Здійснити заходи медикаментозної терапії (призначення заспокійливих засобів тощо).

5.*Усунення джерел шуму за межі житлової забудови (винести депо на територію виробничої зони міста).

184.При аудіометричному дослідженні слухової функції пацієнта, що мешкає в будинку з інтенсивним рівнем шуму, встановлено, що вранці після сну його слуховий поріг зріс на 10 дБ на обидва вуха, але через 5 хвилин повернувся до норми. Як можна оцінити ці функціональні зміни у слуховому аналізаторі пацієнта?

1.Слухова адаптація.

2.Стомлення.

3.*Приглухуватість.

4.Перевтома.

5.Позамежове гальмування.

185.Лікарська комісія в поліклініці перевіряє дотримання порядку реєстрації випадків тимчасової непрацездатності. Які документи комісії належить перевірити?

1.*Ф.025/о, журнал обліку тимчасової непрацездатності, відривні талони.

2.Медичні карти амбулаторного хворого.

3.Статистичні карти вибулого із стаціонару.

4.Статистичний талон реєстрації захворювань.

5.Журнал обліку тимчасової непрацездатності.

186.Комісія перевіряє роботу медико­санітарної частини заводу. Який основний документ роботи цехового лікаря їй належить перевірити?

1.Щоденник роботи лікаря.

2.Паспорт цехової дільниці.

3.Звіт про роботу цехової дільниці.

4.*Комплексний план оздоровчих заходів.

5.Звіт про захворюваність і травматизм.

187.Всі працюючі у шкідливих умовах повинні бути оглянуті лікарем у визначені строки. Що є джерелом визначення періодичності оглядів робітників, які працюють у шкідливих умовах?

1.Ступінь шкідливості виробничих умов.

2.*Наказ № 246. 3.Динаміка стану робітника.

4.Частота і тривалість випадків тимчасової непрацездатності.

5.Наказ ЛПЗ про проведення обов’язкових профоглядів.

188.Клінікою НДІ у робітника, який працює на збагачувальній фабриці, встановлено професійне захворювання ­ хронічний пиловий бронхіт. Розслідування випадку проводить комісія у складі представників: підприємств, медико­санітарної частини, територіальної СЕС, відділення Фонду соціального страхування, профспілкової організації. Представник якого закладу повинен очолити роботу з розслідування?

1.Підприємства.

2.Фонду соціального страхування.

3.*Територіальної СЕС.

4.Профспілкової організації.

5.Медико­санітарної частини.

189.Шліфувальник механічного цеху працює ручною шліфувальною машиною. Рівень переривчастої локальної вібрації, яка діє на робітника при цьому, перевищує доступне за санітарними нормами значення на 3 дБ. Який із названих заходів повинен виконати роботодавець у першу чергу для профілактики вібраційної хвороби?

1.Забезпечити віброзахисними рукавицями.

2.Забезпечити оптимальні параметри мікроклімату.

3.Зменшити вагу машини.

4.Організувати теплові процедури для рук.

5.*Розробити режим праці та відпочинку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]