Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод студ 11.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
260.61 Кб
Скачать

Міністерство охорони здоров'я україни

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. М.І. ПИРОГОВА

“Затверджено”

на методичній нараді

кафедри клінічної фармації

і клінічної фармакології

Завідувач кафедри

______проф. Яковлева О.О.

«___»___________20___р.

Методичні рекомендації

для самостійної роботи студентів при підготовці

до практичного (семінарського) заняття

Навчальна дисципліна

Клінічна фармакологія

Змістовий модуль № 2

Клінічна фармакологія лікарських засобів, що впливають на бронхіальну прохідність. Протизапальні лікарські засоби. Антибактеріальні лікарські засоби.

Тема № 10

Клініко-фармакологічна характеристика антибактеріальних лікарських засобів, що впливають на внутрішньоклітинну інфекцію

Курс

5-й

Факультет

Медичний

Вінниця – 2009

1. Актуальність теми

Антибактеріальні препарати складають в різних країнах від 6 до 21% ринку лікарських засобів. Лікувальні заклади витрачають на закупівлю медикаментів 15 – 20% бюджету стаціонарів, антибактеріальні засоби в цій структурі складають близько 60%. Разом з тим, проведення раціональної антибактеріальної терапії є однією з найскладніших проблем.

Основні правила проведення раціональної антибактеріальної терапії

І. Антибактеріальна терапія вважається раціональною якщо вона етіотропна, а це передумовлює наступні етапи:

1. виділення збудника;

2. визначення кількості мікробних тілець в одиниці обсягу доставленого матеріалу (якщо кількість мікробних тілець конкретного мікроорганізму перевищує критичний рівень, саме такий збудник вважають етіологічно значущим);

3. визначення чутливості етіологічно значущого збудника до спектру антибіотиків (з урахуванням локалізації інфекційного процесу та переважного накопичення в терапевтичних концентраціях препарату в окремих органах та тканинах).

ІІ. Необхідно забезпечити введення препарату в тому дозовому режимі, який надає постійну терапевтичну концентрацію в органах та тканинах:

1. дотримуватись дозового режиму зазначеного в інструкції на лікарський засіб;

2. оцінити можливість фармацевтичної (фізіко-хімічної) або фармакокінетичної взаємодії, яка може значно знизити ефективність терапії.

ІІІ. При можливості вибору між декількома препаратами перевагу надають найбільш ефективному та найменш токсичному з урахуванням:

1. віку хворого;

2. лікарського анамнезу (алергія на медикаменти в анамнезі);

3. наявності супутніх захворювань які впливають на адсорбцію, розподіл, біотрансформацію та виведення антибактеріального препарату;

4. вагітності та періоду грудного вигодовування.

Класифікація антибактеріальних препаратів

Існує декілька класифікацій антибактеріальних засобів, але найбільш доцільним є розподіл препаратів згідно АТС (Anatomical Therapeutic Chemical (ATC) classification, WHO Collaborating Centre for Drug Statistics Methodology) а саме: пеніциліни широкого спектру дії, цефалоспорини, карбопенеми, аміноглікозиди, тетрацикліни, амфеніколи, макроліди, лінкозаміди, глікопептидні антибіотики та антибактеріальні хіміотерапевтичні засоби такі як хіноліни, фторхінолони, похідні імідазолу, похідні нітрофурану, сульфаніламіди. Протигрибкові препарати поділяють на антибіотики (амфотерицин В), похідні імідазолу (кетоконазол), похідні триазолу (флуконазол, інтраконазол).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]