Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Албом Пат А часть 8 + атлас и тесты.doc
Скачиваний:
938
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
49.16 Mб
Скачать

Макропрепарати. Макропрепарат: Зливна вогнищева пневмонія.

Здебільшого уражаються базальні відділи легень з двох сторін, які при розтині мають сірий або сіро-червоний колір. Запальні зміни в тканині легень можуть бути продемонстровані при легкому натисканні на пошкоджену ділянку: нормальна легеня при натисканні не виявляє значного опору (як губка), тоді як при пневмонії визначається невеликий опір. При гістологічному дослідженні визначається типове гостре запалення з ексудацією.

Макропрепарат: Крупозна пневмонія в стадії cірої гепатизації

характеризується накопичуванням фібрину і руйнуванням еритроцитів в ексудаті, який є фібринозно-гнійним через появу в ньому великої екількості нейтрофілів. Легені на розрізі стають сірувато-коричневими та щільними.

Макропрепарат: Фібринозний перикардит

Макропрепарат:Дифтеритичний коліт при дизентерії

Форма органа збережена, маса й розміри збільшені за рахунок стовщення стінки. Слизова брудно-сірого кольору, на вершині складок і між ними плівкові відкладання коричнево-зеленого кольору покривають слизову, некротизировані маси та виразки, у багатьох місцях вільно звисають у просвіт кишки(який звужений).

Макропрепарат: Флегмонозний пендицит

Флегмонозний апендицит - макроскопічно апендикс виглядає набряклим і червоним, його поверхня часто покрита фібринозно-гнійним ексудатом. Інколи на цьому тлі виявляються множинні дрібні гнійники, апендицит позначають як апостематозний.

Макропрепарат: Гнійний менінгіт

Макропрепарат: Пілефлебітичні абсцеси печінки

Форма органа збережена, маса й розміри не збільшені. Темно-бурого кольору. Внизу органа розташовується поглиблення овальної форми 5x8 см, глибиною до 4 см., внутрішня поверхня якого вистелена сполучною тканиною. Сполучна тканина розташована по межі поглиблення й у безпосередній близькості від нього. Опис патологічних змін. Дані патологічні зміни могли розвинутися в результаті інфекційного пошкодження печінки, що могло бути первинним (самостійне захворювання) і бути проявом іншої хвороби. Розвивається ексудативне гнійне запалення, при якому навколо вогнища інфекції утворюється вал грануляційної тканини, що відмежовує порожнину абсцесу й поставляє в інфекційне вогнище лейкоцити. Грануляційна тканина згодом заміщається грубоволокнистою сполучною тканиною. Формуються капсули й гострий абсцес переходить у хронічну форму.

Підпис викладача _________________Дата_______________________

Тема: продуктивне запалення.

Мікропрепарат №33 Цироз печінки.Забарвлення г+е

1-розростання сполучної тканини

2-псевдо часточка

3-лімфоїдна інфільтрація портальних трактів

При малому збільшенні звернути увагу на розростання в печінці грубих тяжів сполучної тканини, яка ділить часточки печінки на сегменти – «несправжня часточка». При великому збільшенні відзначити наявність лімфоїдно – клітинних інфільтратів у портальних трактах і сполучній тканині, що розростається.

Мікропрепарат №35 Трихіна у м'язі .Забарвлення г+е

1-трихінела

2-гіалінізована оболонка

3-фіброзна капсула

Трихінела – це дрібний, круглий черв'як, паразитує в організмі пацюків, свиней, людини. Людина заражається, вживаючи м'ясо хворої трихінельозом свині. В шлунку капсула паразита розплавляється, він потрапляє у тонку кишку. Тут самці запліднюють самок і гинуть. Самка через три тижні проникає під слизову оболонку кишки і занурює хвостовий дітородний кінець у просвіт капіляра, куди народжує від 200 до 300 трихінел.

Останні розносяться по організму і осідають перш за все у постійно працюючих м'язах, найбільш багатих на глікоген, зокрема, у м'язах дихання (міжреберних і у діафрагмі). Навколо паразита, який потрапив у саркоплазму м’язового волокна, розвивається продуктивне запалення. У препараті необхідно відшукати такі елементи:

а) тіло трихінели (вона базофільна);

б)детрит тканини, що оточує тіло трихінели;

в)гіалінізовану оболонку;

г)вузьку фіброзну капсулу.

Мікропрепарат №65 Кардіосклероз. Забарвлення г+е

1-фіброзна тканина на місці м’язових волокон

2-тонкостінні судини

3-гіпертрофовані кардіоміоцити

Звернути увагу на наявність грубої сполучної тканини, на зменшення в об’ємі кардіоміоцитів в одних місцях і потовщення їх в інших ділянках, відповідно – атрофія і компенсаторна гіпертрофія м’язових волокон.