Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Албом Пат А часть 8 + атлас и тесты.doc
Скачиваний:
938
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
49.16 Mб
Скачать

Макропрепарат: проміжна емфізема легенів при кору.

Проміжна (інтерстиційна) емфізема принципово відрізняється від всіх інших видів. Вона виникає при попаданні повітря в інтерстицій в результаті травматичного розриву повітроносних шляхів (при посилених кашльових рухах) або спонтанного розриву були. Інтерстиційна емфізема може поширюватися на середостіння і під шкіру. При натисканні на роздуті повітрям ділянки шкіри чути характерний хруст (крепітація). 

Підпис викладача _________________Дата_______________________

Тема: дифтерія , скарлатина, менінгококова інфекція.

Мікропрепарат №101 Гортань при дифтерії

1-ділянки некрозу епітелію з фібринозними нашаруваннями

2-лімфоїдні клітини

3-нейтрофільні лейкоцити

4-повнокрівні судини

Мікропрепарат №103 Хронічний гломерулонефрит

1-склерозовані і гіалінізовані клубочки

2-гіпертрофовані клубочки

3- сполучна тканина

4- атрофовані канальці

Звернути увагу на склероз та гіаліноз більшості клубочків, на вигляд клубочків, що збереглись, на їх розміри, наявність проліферації клітин мезангію та склероз судинних петель, канальці розширенні, епітелій їх в основному атрофований. Строма мозкової речовини також склерозована.

Макропрепарати. Дифтерія

гостра інфекційна хвороба, яка характеризується фібринозним запаленням у місці вхідних воріт інфекції (головним чином у верхніх дихальних шляхах) і загальною інтоксикацією, пов’язаною з всмоктуванням екзотоксину збудника захворювання (корінебактерія дифтерії або паличка Леффлера).

Скарлатина

«малиновий» язик при скарлатині – червоного кольору з добре помітними сосочками.

одна з форм стрептококової інфекції у вигляді гострого інфекційного захворювання, яке характеризується місцевими та загальними змінами. Хворіють найчастіше діти до 16 років.

Морфологічні зміни при скарлатині обумовлені дією збудника інфекції і його токсину. У місці прникнення збудника відзначаються набряк, гіперемія, міелоідна метаплазія, некроз тканин. Характер і глибина морфологічних змін залежать від важкості хвороби.

Макропрепарат: менінгіт

Мяка мозкова оболонка потовщена, жовто – зеленого кольору, тьмяна з вогнищевими крововиливами.

Черевний тиф - гостре інфекційне захворювання з переважним ураженням тонкої і товстої кишки та загальними змінами, які викликані бактеріємією. Збудник – черевнотифозна паличка (група сальмонел).

Дизентерія - гостре інфекційне захворювання, яке характеризується інтоксикацією, функціональними та морфологічними змінами з боку товстої кишки. Збудник захворювання – група шигел.

Холера – гостре інфекційне карантинне захворювання, яке викликається холерними вібріонами і характеризується ураженням шлунка і тонкої кишки з розвитком важкої інтоксикації та дегідратації організму.

Підпис викладача _________________Дата_______________________

Тема: хвороби щелеп:

ПЕРІОСТИТ, ОСТЕОМІЄЛІТ. ОДОНТОГЕННИЙ СЕПСИС.

ЗМІНИ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОГО СКЕЛЕТУ ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ОПОРНО-РУХОВОГО АПАРАТУ.

ПЕРИОСТИТ

запалення періосту, воно може бути простим, гнійним, фіброзним, осифікуючим та специфічним (туберкульозним, сифілітичним). Найчастіше періостит локалізується в ділянці альвеолярного відростку, рідше в тілі щелепи.

ОСТЕОМІЕЛІТ

запалення кісткового мозку щелепних кісток, яке частіше зустрічається в нижній щелепі на рівні молярів при їх карієсі, ускладненому прогресуючим гнійним перицементитом.

Макропрепарат: ОДОНТОГЕННИЙ СЕПСИС

Флегмнона м’яких тканин підщелепної ділянки та шиї.

ускладнює гнійний пульпіт, періодонтит та пародонтоз, перицементит, періостит та остеомієліт. Проявляється гнійним запаленням тканин обличчя, м’яких тканин порожнини рота з розвитком в них абсцесів, флегмони, перифокального набряку. Це може бути джерелом одонтогенного сепсису.

Підпис викладача _________________Дата_______________________

Тема: ХВОРОБИ ЯСЕН ТА ПАРОДОНТА: