Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Албом Пат А часть 8 + атлас и тесты.doc
Скачиваний:
938
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
49.16 Mб
Скачать

Макропрепарати.

Макропрепарат: Метастази раку шлунку в печінку.

Пухлина у вигляді одного або декількох вузлів. Займає значну частину печінки (печінка збільшена в розмірах).

Макропрепарат:Тромб в аневризмі серця

Має як правило кулеподібну форму, як тромби в порожнині серця. Може також виповнювати порожнину аневризми.

Макропрепарат:Пристінкові тромби в аорті

З'являються при атеросклерозі, мають щільну консистенцію. Колір як правило білий.Розташовуються на стінках аорти та дещо звужують просвіт судин.

Макропрепарат:Тромби в глибоких венах нижніх кінцівок

Спостерігаються в венах стегон, гомілок, стоп при тромбофлебіті та флеботромбозі. Можуть носити пристінковий або обтуруючий характер, як правило - це червоні тромби.

Макропрепарат:Емболічний гнійний нефрит

може бути як двох- так і однобічним. Нирки збільшені в розмірах, у корковому шарі виявляються зони нагноєння (абсцеси) з радіальними жовтими смугами, які пересікають мозкову речовину. При гематогенному гнійному інтерстиційному нефриті невеличкі абсцеси розташовуються хаотично, переважно у верхньому, а при уриногенному гнійному інтерстиційному нефриті - у нижньому полюсі нирки. Також може спостерігатися запалення чашечок і мисок, що супроводжується накопиченням гною у просвіті мисок.

Макропрепарат:Ішемічний інфаркт в селезінці і нирці

В нирці - симетричні некрози кіркової речовинидканина некрозу світлого кольору. Навколо некрозу некротичний вінчик, форма некрозу - неправильна. В селезінці - тканина некрозу білого кольору, сам інфаркт клиновидної форми.

Макропрепарат:Інфаркт міокарда

Ділянка інфаркту являє собою некротизовану тканину, в якій периваскулярно зберігаються острівці незміненого міокарду. Тканина білого чи біло - сірого кольору з геморагічним вінчиком навколо зони некрозу.

Макропрепарат: Геморагічні інфаркти в легені

Має форму конуса,основа якого знаходиться під плеврою. На плеврі в області інфаркту з'являється накладання фібрину. Біля верхівки конуса, яка направлена до кореня легені знаходиться тромб або ембол. Омертвіла тканина щільна, зерниста, темно - червоного кольору.

Підпис викладача _________________Дата_______________________

Тема: ЗАГАЛЬНЕ ВЧЕНННЯ ПРО ЗАПАЛЕННЯ.

Ексудативне запалення.

Мікропрепарат №29 Крупозна пневмонія в стадії сірої гепатизації

Забарвлення г+е

1-фібринозний ексудат в альвеолах,

2- лейкоцити

3-повнокрівні судини

При малому збільшенні мікроскопа переконатися в тому, що в препараті тканини легень всі альвеоли, на відміну від легень з вогнищевим запаленням, заповнені ексудатом, а міжальвеолярні перегородки стиснені. При великому збільшенні мікроскопа розглянути в ексудаті нитки фібрину і клітинний склад.

Мікропрепарат№32 Флегмонозний апендицит Забарвлення г+е

1-дифузна лейкоцитарна інфільтрація всіх шарів апендиксу

При малому і великому збільшені мікроскопа відзначити дифузну інфільтрацію лейкоцитами всіх шарів стінки червоподібного відростка.

Мікропрепарат №73 Вогнищева пневмоніяЗабарвлення г+е

1-повнокрівна тканина легенів

2-серозно-лейкоцитарний ексудат в альвеолах

При малому збільшенні мікроскопа визначити наявність повнокровних, розширених судин, відсутність звичайного типу альвеол, вони заповненні серозним (рожевим) ексудатом. Знайти дрібні бронхи з гнійним ексудатом в просвіті (бронхіт). Розглянути при великому збільшенні склад серозного ексудату (клітинні елементи) і міжальвеолярні перегородки з повнокровними капілярами.

Мікропрепарат №105 Гнійний лептоменінгіт Забарвлення г+е

1-гнійна інфільтрація м'якої мозкової оболонки

2-тканина мозку

На препараті при малому збільшенні мікроскопа звернути увагу на потовщення м'якої мозкової оболонки. При великому збільшенні мікроскопа вивчити, за рахунок чого сталося потовщення.