Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Албом Пат А часть 8 + атлас и тесты.doc
Скачиваний:
938
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
49.16 Mб
Скачать

Гінгівіт, пародонтит, пародонтоз, пародонтоліз.

Макропрепарат:ГІНГІВІТ

це запалення слизової оболонки ясен без порушення цілісності зубоясневого сполучення. Він буває локальним, генералізованим, гострим та хронічним.

Макропрепарат:ПАРОДОНТИТ

це запалення пародонта з наступною деструкцією периодонта, кісткової тканини зубних перегородок з утворенням ясневої та пародонтальної кишені. Може бути локальний та генералізований, гострий та хронічний.

Макропрепарат:ПАРОДОНТОЗ

хронічне захворювання пародонта первинно-дистрофічного характеру. Ознаками його є ретракція ясен з оголенням шийки зубів, а пізніше і коренів зубів без явищ гінгівіту та пародонтиту.

ПАРОДОНТОЛІЗ

захворювання невідомої етіології, яке характеризується прогресуючим лізисом усіх тканин пародонту, переважно в дитячому та юнацькому віці.

Підпис викладача _________________Дата_______________________

ТЕСТИ: Паренхіматозні дистрофії (білкові, вуглеводні, жирові).

У хворої на цукровий діабет при обстеженні виявлено збільшення розмірів печінки. У крові підвищення рівня тригліцеридів, ліпопротеїдів. Який вид дистрофії можна чекати в біоптаті із печінки?

+Паренхіматозна жирова дистрофія

-Гіаліново-крапельна дистрофія

-Амілоїдоз

-Гіаліноз

-Мукоїдне набухання

У чоловіка 62 років, що помер при наростаючих явищах серцевої недостатності, на розтині знайдено збільшене в об’ємі серце. Серце дряблої консистенції, камери розтягнуті, міокард на розрізі тьмяний, глинисто-жовтий. З боку ендокарда видно жовто-білу посмугованість, яка особливо виражена в сосочкових м’язах. Який патологічний процес найбільш

+Жирова дистрофія міокарда

-Ожиріння серця

-Дилятаційна кардіоміопатія

-Міомаляція

-Кардіосклероз

У дитини діагностовано в клініці дифтерія зіву. Померла від гострої серцевої недостатності. На розтині виявлено, що порожнини серця розширені в поперечнику. М’яз серця тьмяний, в’ялий, на розрізі строкатий, з жовтуватими ділянками. У цитоплазмі деяких кардіоміоцитів зі збереженою цитоплазмою виявляються дрібні вакуолі. На заморожених зрізах вакуолі забарвлюються суданом 3 у померанчовий колір. Який вид дистрофії виявлений у кардіоміоцитах?

+Жирова

-Вуглеводна

-Балонна

-Гіаліново-крапельна

-Гідропічна

На вскрытии трупа больного, страдавшего лейкозом и умершего от нарастающей хронической анемии, на вскрытии сердце увеличено в размерах, мышца сердца на разрезе тусклая, дряблая, бледно-серого цвета, под эндокардом определяются желтые пятна и полосы. Какой патологический процесс развился в сердце?

+Паренхиматозная жировая дистрофия

-Вакуольная дистрофия.

-Гиалиново-капельная дистрофия.

-Мезенхимальная жировая дистрофия.

-Рабочая гипертрофия

При розтині чоловіка 49 років, який поступив у стаціонар з картиною гепатотропної інтоксикації і раптово помер, печінка збільшена, дрябла, жовто-коричневого кольору; на поверхні розрізу печінки і лезі ножа помітні краплини жиру. Мікроскопічно: гепатоцити периферії класичних печінкових часточок вміщують масу дрібних крапель, які виповнюють цитоплазму і відсовують ядро на периферію. Який процес найімовірніше має місце в печінці ?

+Жирова дистрофія печінки

-Цереброзидліпідоз (хвороба Гоше)

-Сфінгомієлінліпідоз (хвороба Німанна-Піка)

-Гангліозидліпідоз (хвороба Тея-Сакса)

-Генералізований гангліозидоз(хвороба Нормана-Ландінга)

У померлого від хронічної серцево-судинної недостатності на розтині виявлене “тигрове серце”. З боку ендокарду помітне жовтувато-біле покреслення , міокард тьмяний, глинисто-жовтий. Який процес зумовив дану патологію?

+Жирова паренхіматозна дистрофія.

-Вуглеводна дистрофія

-Гіаліново-краплинна дистрофія.

-Жирова судинно-стромальна дистрофія.

-Амілоїдоз

У жінки віком 45 років, яка померла від хронічної алкогольної інтоксикації, на аутопсії виявлена різко збільшена печінка, тістоподібної консистенції, жовтоватого кольору. Мікроскопічно в цитоплазмі гепатоцитів при фарбуванні гаматоксилино та еозином виявляються різних розмірів оптично порожні вакуолі. Який вид дистрофії має місце?

+Паренхіматозна жирова

-Вуглеводна паренхіматозна

-Гіаліново-крапельна

-Мезенхімальна жирова

-Гідропічна

При зовнішньому огляді новонародженого виявлялися виражені зміни шкірних покривів всього тіла. Шкіра суха, тьмяна із нерівною поверхнею та з наявністю сірих пластин, які відшаровуються. З яким видом дистрофії пов’язана ця

+Роговою

-Гідропічною

-Гіаліново-крапельною

-Фібриноїдним набуханням

-Мукоїдним набуханням

У жінки з важкою інтоксикацією, зумовленою сепсисом, який і послужив безпосередньою причиною смерті, на розтині виявлене “тигрове серце”. Мікроскопічно в цитоплазмі кардіоміоцитів виявлені ліпіди. Який морфогенетичний механізм розвитку переважно лежить в основі даної дистрофії?

+Декомпозиція

-Інфільтрація

-Трансформація

-Спотворений синтез

На розтині трупа на підставі характерних макроскопічних змін діагностована паренхіматозна жирова дистрофія міокарда серця. Яка образна назва серця при цій дистрофії?

+Тигрове серце

-Волове серце

-Волосате серце

-Панцирне серце

-Легеневе серце

Тести: Стромально-судинні дистрофії (білкові, вуглеводні, жирові).

У жінки 35 років діагностована дифтерія зіву. Померла при явищах гострої серцевої недостатності. На розтині: порожнини серця розширені в поперечнику, м’яз серця тьмяний, в’ялий, строкатий на розрізі, з жовтуватими ділянками під ендокардом. Який вид дистрофії виявлений у кардІоміоцитах?

+жирова

-вуглеводна

-балонна

-гіаліново-крапельна

-гідропічна

Хворий 66 років за 10 років до смерті переніс перітоніт. На розтині капсула печінки та селезінки місцями різко потовщана, ущільнена, напівпрозора. Найвірогідніше це:

+гіаліноз

-некроз

-мукоїдне набухання

-фібріноїдне набуханняя

-амілоїдоз

Мужчина 42 лет, в течение 8 лет страдавший хроническим гранулематозным периодонтитом, хроническим гнойным остемиелитом нижней челюсти, умер при явлениях хронической почечной недостаточности. Какое осложнение гнойного остеомиелита развилось в почках?

+Амилоидоз

-Гиалиноз

-Жировая дистрофия

-Атрофия

-Некроз эпителия извитых канальцев

Макроскопічно печінка збільшена в розмірах, ущільнена, тканина сірувато-жовтого кольору, з сальним блиском. Який патологічний процес лежить в основі писаних змін?

+Амілоїдоз

-Гіаліноз

-Жирова дистрофія

-Мукоїдне набухання

-Гемахроматоз

Мужчина 42 лет, в течение 8 лет страдавший хроническим гранулематозным периодонтитом, хроническим гнойным остемиелитом нижней челюсти, умер при явлениях хронической почечной недостаточности. Какое осложнение гнойного остеомиелита развилось в почках?

+Амилоидоз

-Гиалиноз

-Жировая дистрофия

-Атрофия

-Некроз эпителия извитых канальцев

При дослідженні біоптату шкіри хворого алергічним васкулітом знайдено: стінка судин потовщена, гомогенна, пікрофуксином забарвлена в жовтий колір, ШИК-позитивна. Який патологічний процес розвинувся в стінках судин?

+Фибриноїдне набухання

-Амілоїдоз

-Мукоїдне набухання

-Гиаліноз

-Ліпідоз

При исследовании удаленного желудка, врач обнаружил в антральном отделе по малой кривизне глубокий дефект, доходящий до мышечного слоя, диаметром 1,5 см, округлой формы с ровными краями. В дне дефекта определялся полупрозрачный, плотноватый участок, по внешнему виду напоминавший гиалиновый хрящ. Какой процесс развился в дне дефекта в желудке?

+Местный гиалиноз

-Амилоидоз

-Мукоидное набухание

-Фибриноидные изменения

-Общий гиалиноз

Чоловік, який тривалий час хворів на хронічний остеомієліт нижньої щелепи, помер від хронічної ниркової недостатності. На секції виявлені великі сальні нирки. Який процес розвився в

+Амілоідоз нирок

-Атеросклеротичний нефросклероз

-Гломерулонефрит

-Некротичний нефроз

-Первинно-зморщена нирка

Тести: Змішані дистрофії. Стан зубів при порфірії.

У харкотинні хворого з мітральною вадою серця виявлені клітини, які вміщують бурий пігмент. Реакція Перлса позитивна. Який це пігмент ?

+Гемосидерин

-Гематоідин

-Меланін

-Порфірин

-Білірубін

У чоловіка, що за життя страждав на митральний стеноз, під час розтину виявлені ущільненіі легені, бурого кольору. Про який патологічний процес в легенях йде мова?

+Гемосидероз

-Гемохроматоз

-Жовтяниця

-Гемомеланоз

-Ліпофусциноз

Під час розтину трупа чоловіка 55 років, який протягом останніх восьми років хворів на хронічну форму тропічної малярії, виявлено, що сіра речовина головного мозку та селезінка аспідно-сірого кольору. Який пігмент зумовив таке

+Гемомеланін

-Ліпофусцин

-Гематопорфірин

-Меланін

-Гемосидерин

У истощенного больного, умершего от рака пищевода, обнаружена на вскрытии атрофия печени, сердца, исчезновение жировой клетчатки. При этом в цитоплазме кардиомиоцитов при гистологическом исследовании трупного материала имеются вблизи ядер отложения буро-желтых зерен и глыбок, не дающих положительной реакции Перлса. Какое это вещество?

+Липофусцин

-Меланин

-Гемосидерин

-Ферритин

-Гемомеланин

У хворого, з двобічним ураження надниркових залоз, з’явилися темне коричневе пофарбування шкірних покривів, при гістохімічному дослідженні шкіри реакція Перлса негативна. Який пігмент зумовив зміну кольору шкіри?

+Меланін

-Гемосидерин

-Порфірин

-Ліпофусцин

-Білівердін

На розтині померлого чоловіка 70 років серце зменшене у розмірах, жирова клітковина під епікардом відсутня, міокард щільний, бурого кольору. При мікроскопії – кардіоміоцити зменшені у розмірах, в саркоплазмі багато гранул бурого пігменту ліпофусцину. Встановити характер патологічного процесу в міокарді

+Бура атрофія

-Амілоїдоз

-Жирова дистрофія

-гемохроматоз

-Гіпертрофія

У больного страдающего малярией при вскрытии: выражена желтушность кожи, склер и слизистых оболочек. Селезенка увеличина в размере, аспидно-серого цвета. Аспидно-серая окраска селезенки обусловлена наличием

+Гемомеланина

-Гемосидерина

-Липофусцина

-Меланина

-Гемопорфирина

Чоловік тривалий час хворів гемобластозом. На розтині виявлено, що кістковий мозок, селезінка, печінка, лімфатичні вузли коричневого кольору. Проведено гістохімічну реакцію Перлса. Встановлено, що ретикулярні, ендотеліальні і гістіоцитарні елементи цих органів містять гранули синього кольору. Який пігмент виявлено при застосуванні зазначеної

+Гемосидерин

-Білірубін

-Гематоїдин

-Гематоїдин

-Гематопорфірин

На розтині чоловіка, який помер від хроніосепсису, виявлено атрофію скелетних м’язів, буру атрофію міокарда, печінки. Порушення обміну якого пігменту виявлено у померлого?

+Ліпофусцину

-Ліпохрому

-Гемосидерину

-Гемомеланіну

-Меланіну

Мужчина 50 лет поступил в хирургическое отделение с жалобами на постепенно развившееся желтушное окрашивание склер, кожных покровов, темную мочу, обесцвеченный кал. Смерть наступила от нарастающей интоксикации. На вскрытии в головке поджелудочной железы обнаружен опухолевый узел размерами 5х4см, сдавливающий общий желчный проток. Нарушение обмена какого вещества имеет место в данном случае?

+Нарушение обмена билирубина.

-Нарушение обмена липофусцина.

-Нарушение обмена меланина

-Нарушение обмена ферритина

-Нарушение обмена гемосидерина.

При вскрытии мужчины 87 лет обращает на себя внимание выраженное истощение и коричневато-бурого цвета ткань сердца, печени. В кардиомиоцитах, гепатоцитах и в цитоплазме нейронов выявлено накопление гранулярного золотисто-коричневатого пигмента. Какой пигмент обнаружен из

+липофусцин

-гемомеланин

-билирубин

-гемосидерин

-цероид

Чоловік, 70 років, зі скаргами на біль у дрібних суглобах рук і ніг. Суглоби деформовані, болючі. Виявлений підвищений рівень солей сечової кислоти в крові та сечі. Про порушений обмін яких речовин йде мова?

+Нуклеопротеїдів.

-Кальція.

-Хромопротеідів.

-Ліпопротеїдів.

-Калію.

У хворого з вадою мітрального клапану з'явився кашель, мокротиння ржавого кольору. Який пігмент обумовив такий колір мокротиння?

+Гемосидерин

-Меланін

-Гемоглобін

-Гемомеланін

-Сірчасте залізо

Тести: Некроз, смерть. Мінеральні дистрофії. Зубний наліт і зубний камінь. Камені протоків слинних залоз.

У хворого загострення хронічного періодонтиту, наявність свищевого ходу з гнійним виділенням, на рентгенограмі: ділянки розрідження кістки, секвестри. Який патологічний процес виник в щелепі?

+остеомієліт

-Пролежні

-Гангрена

-Фіброзна дисплазія

-Остеома

У померлої з атеросклерозом судин головного мозку на аутопсії у лівій півкулі головного мозку виявлено вогнище, яке представлене в’ялою, безструктурною, сірувато-жовтуватою тканиною, з нечіткими краями. Про наявність якого патологічного процесу йде мова?

+ішемічний інсульт

-мультифокальний ріст пухлини з кістозним перетворенням

-безліч осередків свіжих і старих крововиливів у мозок

-вогнищевий енцефаліт

-стареча енцефалопатія

У хворого 77 років, що страждав на атеросклероз, з'явився біль у правій стопі. Стопа збільшена в розмірі, шкірні покрови чорного кольору, мацеровані, демаркаційна зона не виражена. Який патологічний процес у стопі діагностовано

+Волога гангрена

-Нома

-Суха гангрена

-Секвестр

-Коагуляційний некроз

У хворого на цукровий діабет з'явився біль у правій нозі, тканини першого пальця стали набряклими, чорного кольору, епідерміс відшарувався, з'(явилися виділення з неприємним запахом. Визначити патологічний процес:

+Волога гангрена

-Суха гангрена

-Коагуляційний некроз

-Секвестр

-Інфаркт

У лежачого хворого з недостатністю кровообігу, нерухомого після перенесеного інсульту, шкіра і м’які тканини над крижами почорніли і набрякли, після відторгнення епідермісу в чорних тканинах відкрились виразки. Який процес розвився у хворого?

+Пролежні

-Суха гангрена

-Флегмона

-Інфаркт

-Абсцес

Чоловік 38 років раптово помер, на розтині у задній стінці лівого шлуночку серця знайдено інфаркт міокарду. Які найбільш вірогідні зміни у будові міокардіоцитів можна побачити у вогнищі інфаркту мікроскопійно?

+Каріолізіс

-Жирова дистрофія

-Вуглеводна дистрофія

-Обвапнення

-Білкова дистрофія

Хвора 70 років прооперована з приводу “гострого живота”. Під час операції виявлено близько 80 см клубової кишки чорного кольору, очеревина тьмяна, просвіт верхньої брижової артерії обтурований тромбом. Який процес розвинувся в кишці?

+Гангрена

-Пролежень

-Білий інфаркт

-Білий інфаркт із геморагічним вінчиком

-Коагуляційний некроз

У хворого цукровим діабетом з'явився різкий біль у правій стопі. При огляді великий палець стопи чорного кольору, тканини стопи набряклі, осередки відшарування епідермісу, виділення з неприємним запахом. Яка клініко-морфологічна форма некрозу розвилася в хворого?

+Гангрена волога

-Пролежень

-Секвестр

-Гангрена суха

-Інфаркт

На розтині трупа чоловіка віком 57 років, який помер від висипного тифу, виявлено, що м’язи передньої черевної стінки і стегон щільні, білуваато-жовтого кольору, нагадують стеаринову свічу. Проявом якого патологічного процесу є

+восковидного некрозу

-апоптозу

-фібриноїдного некрозу

-колікваційного некрозу

-казеозного некрозу

У хворого 77 років, що страждав на атеросклероз, з'явився біль у правій ступні. Ступня збільшена в розмірі, шкірні покрови чорного кольору, мацеровані, демаркаційна зона не виражена. Який патологічний процес у ступні діагностовано:

+Волога гангрена

-Суха гангрена

-Нома

-Секвестр

-Коагуляційний некроз

У хворого з крововиливом у головний мозок, що довго знаходився в ліжку у вимушеному стані (лежав на спині) уздовж хребта в окремих ділянках шкіра набула темно-бурого кольору, м'які тканини з ознаками набряку, епідерміс злущився. Яка з клінічних форм некрозу найбільш вірогідна?

+Пролежні

-Суха гангрена

-Волога гангрена

-Коагуляційний некроз

-Секвестр

У больного 38 лет, страдавшего брюшным тифом, на 4-й неделе заболевания развилась перфорация стенки подвздошной кишки, больной умер от разлитого гнойного перитонита. На вскрытии в мышцах передней брюшной стенки обнаружен участок 12х7 см серовато-желтого цвета, плотноватый с тусклой поверхностью. Какой процесс развился в мышцах передней брюшной стенки?

+Восковидный некроз

-Казеозный некроз

-Колликвационный некроз

-Влажная гангрена

-Инфаркт мышцы

На вскрытии в затылочной доле головного мозга обнаружена полость 2,5х1,5 см, заполненная прозрачной жидкостью, стенка ее гладкая буроватого цвета. Какой процесс развился в головном мозге?

+Киста на месте кровоизлияния

-Серое размягчение мозга

-Абсцесс мозга

-Порок развития мозга

-Киста на месте серого размягчения

?

В доме ребенка при профосмотре у детей в возрасте 1-1,5 лет выявили очаговые утолщения в области рёбер, запястий, искривление ножек. Стоматолог указал на позднее прорезывание зубов, нарушение порядка прорезывания зубов, неравномерную минерализацию эмали и дентина, конфигурацию верхней челюсти в горизонтальном направлении в виде “высокого нёба”. Какое заболевание развилось у детей?

+Рахит

-Дистрофическое обызвествление

-Метаболическое обызвествление

-Метастатическое обызвествление

-Остеомаляция

У дитини, після перенесеного кору, при огляді виявлено у м’яких тканинах щік і промежини нечітко відмежовані, набряклі, червоно-чорного кольору ділянки, які злегка флуктують. Яке ускладнення розвинулося у дитини?

+Волога гангрена (нома)

-Суха гангрена

-Газова гангрена

-Пролежень

-Трофічна виразка

Під час розтину тіла жінки, яка померла внаслідок пухлинної дисемінації муцинозної цистаденокарциноми і тривалий час мала вимушене положення в ліжку, були знайдені велики ділянки некрозу шкіри та підлеглих м’яких тканин крижової ділянці. Діагностуйте форму некрозу.

+Пролежень

-Інфаркт

-Секвестр

-Сирнистий некроз

-Воскоподібний (ценкеровський) некроз

У дівчинки 6 років, яка перенесла кір, при огляді лікар виявив у м’яких тканинах щік нечітко відмежовані, набряклі, червоно-чорного кольору ділянки. Назвіть ускладнення кіру

+Волога гангрена [нома]

-Суха гангрена

-Газова гангрена

-Пролежень

-Трофічна виразка

При электронномикроскопическом исследовании слюнной железы обнаружены фрагменты клетки, окруженные мембраной и содержащие конденсированные частицы ядерного вещества и отдельные органеллы; воспалительная реакция непосредственно вокруг этих клеток отсутствовала. Назовите описанный здесь процесс.

+Апоптоз

-Кариорексис

-Коагуляционный некроз

-Кариопикноз

-Кариолизис

До хірурга звернувся чоловік 60 років, що тривалий час страждав на сахарний діабет. Тканини правої стопи були чорного кольору, щільні з чіткими краями. Який діагноз поставив

+Суха гангрена.

-Волога ганрена.

-Газова гангрена.

-Пролежень.

-Трофічна виразка.

У хворої 77 років із защемленою паховою килою при лапаротомії стінка кишки ціанотичного кольору, роздута, набрякла, вкрита нитками фібрину, перистальтика не виявляється. Який патологічний процес розвинувся у стінці кишки внаслідок пристінкового защемлення кили?

+Волога гангрена.

-Суха гангрена.

-Коагуляційний некроз

-Колікваційний некроз

-Пролежень

Під час розтину в верхній долі правої легені виявлений крупний клиноподібний осередок темно-червоної, щільної тканини. При гістологічному дослідженні в ній виявлений некроз стінок альвеол, просвіт альвеол щільно заповнений еритроцитами. Який процес розвинувся в легенях?

+Геморагічний інфаркт легень

-Карніфікація легень

-Гангрена легень

-Крововилив в легені

-Ателектаз легень

Тести : Розлади кровообігу (повнокрів'я, недокрів'я, стаз, кровотеча).

Больной, страдавший на протяжении 20 лет бронхиальной астмой, приведшей к развитию эмфиземы легких, умер при явлениях хронической легочно-сердечной недостаточности. На вскрытии обнаружены выраженный отек подкожной жировой клетчатки, асцит, гидроторакс, мускатная печень, цианотическая индурация почек и селезенки. Какое расстройство кровообращения развилось у больного?

+Общее венозное полнокровие.

-Общее артериальное полнокровие.

-Общее хроническое малокровие.

-Общее острое малокровие.

-Разжижение крови.

На аутопсії хворого 69 років, що помер від хронічної серцевої недостатності, печінка збільшена, щільна, на розрізі строката - сіро-жовтого кольору з темно-червоним крапом. Образно таку печінку визначають як:

+“мускатну”

-“жовту”

-“крапчасту”

-“строкату”

-“червону”

Больной умер при явлениях сердечно-сосудистой недостаточности. Результаты вскрытия: постинфарктный кардиосклероз, гипертрофия миокарда и дилатация его полостей, особенно правого желудочка. Печень увеличена, с гладкой поверхностью, на разрезе полнокровна, с темно-красным крапом на буроватом фоне ткани. Гистологически: полнокровие центральных отделов долек; в периферических отделах вокруг портальных трактов - гепатоциты в состоянии жировой дистрофии. Как называются описанные выше изменения печени?

+Мускатная печень (хроническое венозное полнокровие)

-Ложномускатная печень

-Амилоидоз

-Цирроз печени

-Стеатоз печени

Під час емоційно напруженої роботи раптово помер молодий мужчина. На розтині виявлено нерівномірне кровонаповнення міокарда. Гістохімічно – зниження вмісту глікогену. Електронно мікроскопічно –деструкція мітохондрій, контрактури міофібрил. Вкажіть ймовірний розлад кровообігу?

+Гостра ішемія

-Хронічна ішемія

-Вакатна артеріальна гіперемія

-Гостра венозна гіперемія

-Ангіоневротична артеріальна гіперемія

На розтині хворого 65 років, що помер від хронічної серцевої недостатності внаслідок ревматичної вади серця легені бурого кольору, збільшені у розмірах, ущільнені. Як звуться такі зміни у легенях?

+бура індурація легень

-мускатні легені

-сотові легені

-хронічний бронхіт

-хронічна емфізема

На розтиніпомерлого, хворівшого вадою серця виявлена збільшена в розмірі печінка строкатого виду, з малюнком мускатного горіха на розрізі. Назвіть вид порушення кровообігу

+загальне венозне повнокрів'я

-Загальне артеріальне повнокрів'я

-Недокрів'я

-Крововилив

-Кровотеча

На розтині померлого виявлено, що печінка збільшена в розмірах, щільна, краї закруглені, на розрізі тканина жовтувато-коричневого кольору з темно-червоними крапками та смужками, що нагадує малюнок мускатного горіху. Який патологічний процес лежить в основі таких змін печінки?

+Хронічне венозне повнокрів’я

-Гостре венозне повнокрів'я

-Артеріальне повнокрів’я

-Артеріальне недокрів’я

-Хронічна кровотеча

У больного, длительно страдавшего ревматизмом, обнаружен стеноз митрального отверстия, смерть наступила от сердечно-легочной недостаточности. На вскрытии обнаружена бурая индурация легких. Назовите при каком виде нарушения кровообращения возникают подобные изменения в легких.

+Хроническая левожелудочковая недостаточность.

-Хроническая правожелудочковая недостаточность.

-Острая левожелудочковая недостаточность.

-Острая правожелудочковая недостаточность

-Портальная гипертензия.

Хворий, який страждав ішемічною хворобою серця і переніс повторний інфаркт міокарда, помер при явищах прогресуючої серцево-судинної недостатності. На розтині виявлена збільшена щільна селезінка, темно-вишневого кольору на розрізі. При мікроскопічному дослідженні органа встановлені склероз пульпи і атрофія фолікулів. Яким терміном визначають зміни

+Цианотична індурація селезінки

-“Сагова” селезінка

-“Сальна” селезінка

-Порфирова селезінка

-Септична селезінка

На розтині померлого в підкоркових ядрах правої півкулі головного мозку визначається порожнина неправильної форми 5 х 3,5 см, заповнена червоними згортками крові і розмякшеною тканиною мозку. Назвіть патологію, яка розвинулась у

+Гематома.

-Геморагічне просякнення.

-Ішемічний інфаркт.

-Кіста.

-Абсцес.

При розтині померлого, що страждав на гіпертонічну хворобу, у речовині головного мозку виявлена порожнина , стінки якої мають іржавий кольор. Що передувало виникненню данних

+Гематома

-Діапедезні крововиливи

-Ішемічний інфаркт

-Плазморагії

-Абсцес

На розтині померлого від хронічної серцевої недостатності легені великі, ущільнені, іржавого віддтінку, з розростанням сполучної тканини сірого кольору навколо бронхів, судин. Найбільш імовірний діагноз?

+Бура індурація легенів

-Вогнищева пневмонія

-Крупозна пневмонія

-Інтерстиційна пневмонія

-Геморагічна пневмонія

Тести : Тромбоз, емболія, інфаркт.

На розтині померлого 48 років виявлена обтурація просвіту середньої мозкової артерії тромбом. У тім`яно-скроневій області лівої півкулі головного мозку -- вогнище кашеподібної консистенції сірого кольору. Найвірогідніше це:

+інфаркт

-секвестр

-гангрена

-казеозний некроз

-фібріноїдний некроз

Больной 59 лет, страдающий трансмуральным инфарктом миокарда левого желудочка, умер от истинного разрыва сердца - тампонады сердца. Какой процесс в зоне инфаркта мог способствовать разрыву сердца? Выберите правильный ответ.

+Аутолические процессы расплавлением ткани миокарда (миомаляция)

-Замещение соединительной тканью зоны инфаркта (организация)

-Повышение давления в малом круге кровообращения

-Формирование рубца с истончением стенки левого желудочка

На секції виявлено: множинні геморагічні інфаркти легень, у деяких судинах легень буруватого кольору щільні маси, які не прикріплені до стінки судин, варикозне розширення вен нижніх кінцівок, в яких наявні тромби. Про який патологічний процес

+Тромбемболія судин легеневої артерії.

-Жирова емболія судин легеневої артерії.

-Тканинна емболія судин легеневої артерії.

-Застійний тромбоз судин легеневої артерії.

-Геморагічна бронхопневмонія.

При розтині померлого від набряку легень в міокарді знайдено велике вогнище жовто-сірого кольору, а в коронарній артерії – свіжий тромб. Уточніть діагноз:

+Інфаркт міокарда

-Кардіосклероз

-Міокардит

-Амілоїдоз

-Кардіоміопатія

На розтині померлого після абдомінальної операції в венах малого тазу були знайдені численні тромби. Клінічно був зафіксований тромбоемболічний синдром. Де слід шукати

+Легеневі артерії

-Портальна вена

-Лівий шлуночок серця

-Головний мозок

-Вени нижніх кінцівок

Під час дорожно-транспортної пригоди водій отримав поранення в шию розбитим склом. Кровотеча була невелика, але через декілька хвилин потерпілий помер при явищах гострої ядухи. При розтині серця померлого у заповненій водою порожнині перикарду виділяються пухирці. Вкажіть ймовіринй патологічний

+Повітряна емболія

-Газова емболія

-Жирова емболія

-Тромбоемболія

-Емболія чужерідними тілами

У больной 65 лет, страдающей тромбофлебитом глубоких вен голени, в поликлинике, в очереди на прием к врачу, внезапно наступила смерть. На вскрытии трупа в общем стволе и бифуркации легочной артерии найдены свободно лежащие красные рыхлые массы с тусклой гофрированой поверхностью. Какой патологический процесс в легочной артерии нашел патологоанатом?

+Тромбоэмболию

-Тромбоз

-Тканевую эмболию

-Эмболию инородными телами

-Жировую эмболию

У хворого 29 років з діагнозом: багатооскольчастий перелом правого стегна на 3 добу від одержання травми з’явилися скарги на біль у грудній порожнині зправа, утруднене дихання. Через добу на фоні прогресуючої серцево-дихальної недостатності настала смерть. При гістологічному дослідженні у кровоносних судинах легень та головного мозку виявлені суданофільні краплини оранжевого кольору, які повністю перекривали просвіти судин мікроциркуляторного руслу. З яким ускладненням пов’язана смерть хворого?

+Жировою емболією

-Газовою емболією

-Медикаментозною емболією

-Мікробною емболією

-Тромбоемболією

При розтині трупу чоловіка 62 років, який хворів на атеросклероз і помер від гострої серцевої недостатності, у передній стінці лівого шлуночка серця виявлена щільна ділянка біло-жовтого кольору розміром 6х5 см, неправильної форми, чітко відмежована від навколишніх тканин гемарагічним

+Інфаркт міокарду

-Постінфарктний кардіосклероз

-Дрібно-осередковий кардіосклероз

-Міокардит

При жизни у больного был диагностирован острый инфаркт миокарда по ЭКГ признакам. На вскрытии в полости перикарда обнаружено: 200 мл жидкой крови и 400гр свертков, в задней стенке левого желудочка сквозной дефект длинной 2 см. Какое осложнение инфаркта миокарда развилось?

+Разрыв миокарда с тампонадой

-Панцирное сердце

-Геморрагический перикардит

-Экссудативный перикардит

-Идиопатический миокардит

У хворого 58 р. при розтині в правій скроневій частці головного мозку знайдено великий осередок розм’якшеної сірої речовини кашицеподібної консистенції, блідо-сірого кольору. В артеріях основи мозку чисельні білувато-жовті потовщення інтими, які різко звужують просвіт. Ваш діагноз?

+Ішемічний інсульт

-Абсцесс мозку

-Крововилив

-Геморагічний інфаркт

-Набряк мозку

Тести : Загальне вчення про запалення. Ексудативне запалення.

У жінки віком 34 років після наобережного поводження з праскою на правому вказівному пальці з’явився різкий біль, почервоніння, припухлість. Через кілька хвилин виник міхур, заповнений прозорою рідиною солом’яно-жовтого кольору. Проявом якого патологічного процесу є описані зміни?

+Ексудативного запалення

-Травматичного набряку

-Альтеративного запалення

-Проліферативного запалення

-Вакуольної дистрофії

У хворого з періодонтитом підшкірна жирова клітковина дна порожнини роту ташиї дифузно просякнута зеленкувато-жовтою тягучою рідиною. Який вид ексудативного запалення розвився на шиї у хворого?

+Гнійне

-Серозне

-Катаральне

-Геморагічне

-Фібринозне

У жінки віком 34 років після наобережного поводження з праскою на правому вказівному пальці з’явився різкий біль, почервоніння, припухлість. Через кілька хвилин виник міхур, заповнений прозорою рідиною солом’яно-жовтого кольору. Проявом якого патологічного процесу є описані зміни?

+Ексудативного запалення

-Травматичного набряку

-Альтеративного запалення

-Проліферативного запалення

-Вакуольної дистрофії

Ребенок 7 лет заболел остро. При осмотре педиатр отметил, что слизистая оболочка зева гиперемирована, отечная, набухшая, покрыта большим количеством слизи. На слизистой оболочке щек беловатые пятна. На следующие сутки у ребенка появилась крупнопятнистая сыпь на коже лица, шеи, туловища. Какое воспаление лежит в основе изменения в слизистой оболочке зева?

*Катаральное

-Серозное

-Серозно-фибринозное

-Фибринозное

-Геморрагическое

У хворого з періодонтитом підшкірна жирова клітковина дна порожнини роту ташиї дифузно просякнута зеленкувато-жовтою тягучою рідиною. Який вид ексудативного запалення розвився на шиї у хворого?

+Гнійне

-Серозне

-Катаральне

-Геморагічне

-Фібринозне

Хвора 19 років, звернулася зі скаргами на біль у яснах, кровоточивість, що з'явилася через 2 дні після прийому сульфадімезина. Об'єктивно: ясневі сосочки, ясневий край є гіпереміровані, набряклі, кровоточать при незначному механічному подразненні. Який вид запалення розвинувся в яснах?

+Гостре катаральне запалення

-Хронічне катаральне запалення

-Геморагічне запалення

-Гнійне запалення

-Фібринозне запалення

У хворого зі скаргами на зубний біль звертає на себе увагу асиметрія обличчя, припухлість лівої щоки (флюс). Слизова оболонка ясен нижньої щелепи зліва гіперемована із набряком. У малому кореневому зубі - каріозна порожнина, яка досягає пульпи. Пульпа має сіруватий колір. Діагностовано карієс, ускладнений пульпітом та періодонтитом. Який процес зумовив зміни м'яких тканин поруч із ураженим зубом?

+Серозне запалення

-Гнійне запалення

-Гранульоматозне запалення

-Катаральне запалення

-Хронічне запалення

Хвора 19 років, звернулася зі скаргами на біль у яснах, кровоточивість, що з'явилася через 2 дні після прийому сульфадімезина. Об'єктивно: ясневі сосочки, ясневий край є гіпереміровані, набряклі, кровоточать при незначному механічному подразненні. Який вид запалення розвинувся в яснах?

+Гостре катаральне запалення

-Хронічне катаральне запалення

-Геморагічне запалення

-Гнійне запалення

-Фібринозне запалення

При огляді дитини 7 р., яка поступила в інфекційне відділення зі скаргами на різкий біль у горлі, затруднення при ковтанні, підвищення температури тіла до 390С, набряк шиї виявлено: мигдалики збільшені, їх слизова оболонка повнокрівна, вкрита великою кількістю плівок білувато-жовтого кольру, які щільно прилягають до слизової оболонки. При спробі зніти плівку залишається глибокий дефект, який кровоточить. Який вид запалення має місце?

+Дифтеритичне

-Гнійне

-Серозне

-Крупозне

-Геморагічне

У дитини з помірно вираженою загальною інтоксикацією виявлена дифтерія з поразкою крупних бронхів. Який вид запалення характерний для цього виду дифтерії?

+Крупозне

-Діфтеритичне

-Альтеративне

-Геморагічне

-Продуктивне

У хворого зі скаргами на зубний біль звертає на себе увагу асиметрія обличчя, припухлість лівої щоки (флюс). Слизова оболонка ясен нижньої щелепи зліва гіперемована із набряком. У малому кореневому зубі - каріозна порожнина, яка досягає пульпи. Пульпа має сіруватий колір. Діагностовано карієс, ускладнений пульпітом та періодонтитом. Який процес зумовив зміни м'яких тканин поруч із ураженим зубом?

+Серозне запалення

-Гнійне запалення

-Гранульоматозне запалення

-Катаральне запалення

-Хронічне запалення

У хворого 28 років мигдалики значно збільшені, повнокровні, болючі, на їх поверхні – щільні брудно-сірі плівки, які поширюються на тверде піднебіння, щільно зв’язані з підлеглими тканинами, при спробі відокремити їх – розвивається кровотеча. Який патологічний процес обумовлює дані морфологічні зміни?

+Дифтеритичне ексудативне запалення.

-Крупозне ексудативне запалення.

-Катаральне ексудативне запалення.

-Гнійне ексудативне запалення.

-Геморрагічне ексудативне запалення.

Ребенок 6 лет доставлен в приемный покой детской больницы в состаянии асфиксии. В гортани обнаружены беловатые обтурирующиеся просвет и легко отдаляющиеся пленки . Произведена трахеостомия. Какой вид воспаления развился в гортани?

+Крупозное воспаление

-Геморрагическое воспаление

-Дифтеретическое воспаление

-Катаральное воспаление

-Гнойное воспаление

Слизова оболонка трахеї тьмяна, повнокровна, з нашаруванням сіро-білих плівок. Найвірогідніша форма запалення:

+фібринозне

-гнійне

-серозне

-проліферативне

-змішане

Губчастий та кортикальний шари гомілкової кістки на окремих ділянках у стані розпаду, порожниниі, що створилися, заповнені вершкоподібними масами зеленувато-жовтого кольору. Найвірогідніша форма запалення:

+гнійне

-катаральне

-серозне

-проліферативне

-змішане

У розтині у печінці померлого 62 років виявлено вогнище розпаду тканини діаметром 4 см, заповнене рідиною жовтувато-зеленого кольору. Найвірогідніший діагноз:

+абсцес

-флегмона

-карбункул

-емпієма

-гранульома

Слизова оболонка товстої кишки у померлого при дизентерії на розтині повнокровна, покрита плівкою сірого кольору, що відривається із зусиллям. Який вид запалення розвинувся в кишці у хворого?

+Дифтеритичне запалення

-Крупозне запалення

-Геморагічне запалення

-Серозне запалення

-Катаральне запалення

При розтині померлого хворого від хронічної ниркової недостатності в слизуватій оболонці товстої кишки виявлені сіро-жовті, щільно з'єднані плівки , які відокремлюються з утворенням виразок. Уточніть вид запалення.

+Дифтерітичне

-Серозне

-Катаральне

-Крупозне

-Гнійне

Чоловік віком 55 років тривалий час хворів на хронічний гломерулонефрит. Помер при явищах хронічної ниркової недостатності.. На поверхні епікарда і перикарда виявляються сірувато-білуваті ворсинчасті нашарування. Який процес патологічний процес мав місце в перикарді?

+фібринозне запалення

-організація

-проліферативне запалення

-геморагічне запалення

-артеріальне повнокрів’я

Дівчинка віком 6 років захворіла на дифтерію і померла на третю добу від асфіксії На аутопсії слизова оболонка трахеї і бронхів стовщена, набрякла, тьмяна, покрита сіруватими плівками, які легко відокремлюються. Про який вид запалення свідчать морфологічні зміни.

+крупозне запалення

-Серозне запалення

-Геморагічне запалення

-Дифтеритичне запалення

-Катаральне запалення

У хворго після операційного втручання (опікова хвороба) в умовах різкого зниження реактивності організму став прогресувати сепсис, що привело до смертельного наслідку. В області передньої стінки черевно порожнини на розтині мікроскопічно спостерігається дифузна інфільтрація сегментоядерніми лейкоцитами міжм'язевих проміжків, набряк тканини, лізис м'язових волокон. Визначити характер

+Флегмона .

-Дифтеритичне запалення.

-Абсцес.

-Некроз.

-Катаральне запалення.

На розтині померлого 34 років від ревматизму т - поверхня епікарду ворсиста, покрита плівками сірого кольору, що легко відділяються. Після їх відділення визначається набрякла повнокровна поверхня епікарду . Найвірогідніший діагноз:

+фібрінозий перікардіт

-гнійний перікардіт

-геморагічний перікардіт

-проліферативний перікардіт

-катаральний перікардіт

6-річну дитину доставлено в стаціонар у стані асфіксії. У гортані виявлено сірувато-жовті плівки, що легко видаляються. Який вид запалення розвинувся?

+Фібринозне

-Катаральне

-Гнійне

-Геморагічне

-Десквамативно-некротичне

Дитина 4-х років захворіла гостро і померла. На розтині виявлено набряк головного мозку, мозкові оболонки різко повнокровні та просочені густим мутним жовто-зеленуватим гнійним ексудатом. Про який процес в оболонках мозку йде

+Гнійне запалення

-Серозне запалення

-Фібринозне запалення

-Геморагічне запалення

На розтині у хворого в черевній порожнині виявлено близько 2.0 л гнійної рідини. Очеревина тьмяна, з сіруватим відтінком, на серозній оболонці кишок сіруватого кольору нашарування, що легко знімаються. Найвірогідніше це:

+фібрінозно-гнійний перітоніт

-геморагічний перітоніт

-серозний перітоніт

-туберкульозний перітоніт

На розтині померлого від гострої серцевої недостатності, під вісцеральним листком перікарду дрібні крововиливи, поверхня серозної оболонки тьмяна, дифузно вкрита нашаруваннями сіро-білого кольору у вигляді сіточки, волосків та плівок, в просвіті перикарда 200 мл каламутної рідини. Який вид запалення характерний для даної форми перикардиту?

+Серозно-фібринозне

-Дифтеритичне фібринозне

-Серозне

-Гнійне

-Катаральне

У больного 43 лет ожоги пламенем правой кисти. На ладони и тыльной поверхности кисти возникло отслоение эпидермиса и образование пузырей, заполненных слегка мутной жидкостью. Какое наиболее вероятное воспаление возникло у больного?

+Серозное

-Гнойное

-Катаральное

-Гнильное

-Фибринозное

Дівчинка 4 років на 3 добу від початку захворювання на дифтерію померла від справжнього крупу. На аутопсії слизова оболонка гортані, трахеї та бронхів потовщена, набрякла, тьмяна, вкрита сіруватою плівкою, що легко відокремлюється. Визначити вид ексудативного запалення гортані

+Фібринозне

-Серозне

-Гнійне

-Змішане

-Катаральне

Під час розтину загиблого від раку шлунку, у черевній порожнині виявлено біля 1000 мл мутної, зеленуватої рідини, на вісцеральному та пристінковому листках очеревини ниткоподібні нашарування сіруватого кольору. Який вид запалення на серозному покрові?

+Фібринозно-гнійне запалення

-Катаральне запалення

-Серозне запалення

-Геморагічне запалення

При дослідженні стегнової кістки виявлено хронічне гнійне запалення компактної речовини та кісткового мозку, утворення секвестрів. При якому захворюванні розвиваються такі зміни?

+Остеомієліт

-Ретикулосаркома

-Мієломна хвороба

-Остеобластокластома

-Периостит

Після хірургічного видалення порожнини печінки проведено її патологоанатомічне дослідження. Стінка порожнини утворена щільною волокнистою сполучною, грануляційною тканинами, в просвіті густа каламутна рідина з неприємним запахом, в якій переважають поліморфно-ядерні лейкоцити. Визначитти патологічний процес.

+Хронічний абсцесс

-Гострий абсцес

-Флегмона печінки

-Однокамерний ехінокок

-Проста кіста печінки

При розтині чоловіка 28 років, який хворів підгострим гломерулонефритом і помер при явищах прогресуючої уремії, на поверхні перикарду, вісцеральному та пристінковому листках плеври, очеревини спостерігалися нашарування у вигляді білуватих ниток, які легко відокремлювалися від підлеглої тканини. Вказати різновид запалення в серозних оболонках.

+Крупозне фібринозне запалення

-Дифтеритичне фібринозне запалення

-Гнійне запалення

-Дифузне проліферативне запалення

-Серозне запалення

На слизовій оболонці мигдаликів та м’якого піднебіння виявляються білувато-сірого кольору плівки, які щільно з’єднані з підлеглою тканиною, при спробі зняти плівку на її місці виникає глибокий дефект тканини. Визначити патологічний процес, який виник на слизовій оболонці мигдаликів та м’якого

+Дифтеритичне запалення

-Серозне запаленя

-Крупозне запалення

-Гнійне запалення

-Змішане запалення

У померлого від гострого трансмурального інфаркту міокарда на розтині на поверхні перикарда виявлено: ниткоподібні відкладення білувато-коричневого кольору, які з’єднували парієтальний та вісцеральний листки перикарда між собою. Вказати різновид запалення в перикарді?

+Крупозне запалення

-Дифтеритичне запалення

-Серозне запалення

-Гнійне запалення

-Гранульоматозне запалення

Чоловік віком 55 років хворів на хронічний гломерулонефрит. Смерть наступила при явищах хронічної ниркової недостатності. Макроскопічно: на поверхні епікарда і перикарда сірувато-білуваті ворсинчасті нашарування, після зняття яких добре видно різко розширені і переповнені кров’ю судини. Який процес мав місце в перикарді?

+Фібринозне запалення

-Організація

-Проліферативне запалення

-Геморагічне запалення

-Артеріальне повнокров’я

Хворий віком 34 роки, звернувся до лікаря зі скаргами на локальний біль в області потилиці, підвищення температури тіла у цій ділянці. Макроскопічно визначається інфільтрат конусоподібної форми багряно-синюшного кольору з жовтувато-зеленуватою верхівкою, яка піднімається над поверхнею шкіри. Поставте діагноз.

+Фурункул

-Флегмона

-Абсцес

-Карбункул

-Емпієма

Дівчинка віком 5 років захворіла на дифтерію. На третю добу померла від асфіксії внаслідок справжнього крупу. На розтині встановлено, що слизова оболонка гортані, трахеї та бронхів стовщена, набрякла, тьмяна, покрита сіруватими плівками, які легко відокремлюються. Про який патологічний процес свідчать морфологічні зміни у гортані:

+Крупозне запалення

-Серозне запалення

-Гнійне запалення

-Дифтеритичне запалення

-Катаральне запалення

На розтині померлого від гострої серцевої недостатності, під вісцеральним листком перікарду дрібні крововиливи, поверхня серозної оболонки тьмяна, дифузно вкрита нашаруваннями сіро-білого кольору у вигляді сіточки, волосків та плівок, в просвіті перикарда 200 мл каламутної рідини. Який вид запалення характерний для даної форми перикардиту?

+Серозно-фібринозне

-Дифтеритичне фібринозне

-Серозне

-Гнійне

-Катаральне

Після хірургічного видалення порожнини печінки проведено її патологоанатомічне дослідження. Стінка порожнини утворена щільною волокнистою сполучною, грануляційною тканинами, в просвіті густа каламутна рідина з неприємним запахом, в якій переважають поліморфно-ядерні лейкоцити. Визначитти патологічний процес.

+Хронічний абсцесс

-Гострий абсцес

-Флегмона печінки

-Однокамерний ехінокок

-Проста кіста печінки

Під час розтину загиблого від раку шлунку, у черевній порожнині виявлено біля 1000 мл мутної, зеленуватої рідини, на вісцеральному та пристінковому листках очеревини ниткоподібні нашарування сіруватого кольору. Який вид запалення на серозному покрові?

+Фібринозно-гнійне запалення

-Катаральне запалення

-Серозне запалення

-Геморагічне запалення

Дитина 4-х років захворіла гостро і померла. На розтині виявлено набряк головного мозку, мозкові оболонки різко повнокровні та просочені густим мутним жовто-зеленуватим гнійним ексудатом. Про який процес в оболонках мозку йде

+Гнійне запалення

-Серозне запалення

-Фібринозне запалення

-Геморагічне запалення

6-річну дитину доставлено в стаціонар у стані асфіксії. У гортані виявлено сірувато-жовті плівки, що легко видаляються. Який вид запалення розвинувся?

+Фібринозне

-Катаральне

-Гнійне

-Геморагічне

-Десквамативно-некротичне

Удалённый оперативно червеобразный отросток был утолщён, серозная оболочка его тусклая, полнокровная, с беловатыми рыхлыми плёнчатыми наложениями, в просвете мутная, беловато-желтоватая жидкость. При микроскопическом исследовании стенка отростка диффузно инфильтрирована нейтрофилами. О каком варианте аппендицита можно думать в

+Флегмонозном

-Гангренозном

-Простом

-Поверхностном

-Хроническом

При гистологическом исследовании легких больного умершего от сердечной недостаточности, выявлены очаги воспаления с заполнением альвеол жидкостью окрашенной в бледно-розовый цвет, местами с наличием тонких розоватых нитей образующих мелкопетлистую сеть с небольшим количеством лимфоцитов. Каков характер экссудата в легких?

+Серозно-фибринозный

-Геморрагический

-Серозный

-Гнойный

-Фибринозный

Заболевание ребенка началось с насморка, недомагания. Появилась высокая температура, головная боль, тошнота, рвота. Ребенок госпитализирован в инфекционное отделение, однако через 2 суток, несмотря на лечение, наступила смерть. На вскрытии обнаружены резко утолщенные, тусклые, отечные полнокровные желтовато-зеленоватого цвета мягкие мозговые оболочки, мозг резко отечен с ущемлением ствола в большом затылочном отверстии. Какая разновидность экссудативного воспаления развилась в оболочках мозга?

+Гнойное

-Катаральное

-Геморрагическое

-Фибринозное

-Серозное

Ребенок 7 лет заболел остро. При осмотре педиатр отметил, что слизистая оболочка зева гиперемирована, отечная, набухшая, покрыта большим количеством слизи. На слизистой оболочке щек беловатые пятна. На следующие сутки у ребенка появилась крупнопятнистая сыпь на коже лица, шеи, туловища. Какое воспаление лежит в основе изменения в слизистой оболочке зева?

*Катаральное

-Серозное

-Серозно-фибринозное

-Фибринозное

-Геморрагическое

Хворий хронічним пієлонефритом помер від хронічної ниркової недостатності. При житті аускультативно відмічено феномен “шум тертя перикарду”. На розтині виявлено, що епікард тьм’яний, шорсткий, ніби покритий волосяним покривом. Який перикардит за характером запалення має місце?

+Крупозний

-Дифтеритичний

-Гнійний

-Гнильний

-Серозний

Тести : Продуктивне запалення. Тканинні реакції при туберкульозі.

У больного на операции удалены из полости носа разрастания слизистой оболочки. При гистологическом исследовании в них выявлена диффузная инфильтрация лимфоцитами, плазмоцитами, макрофагами. Назовите вид воспаления.

+С образованием полипов

-Образованием остроконечных кондилом

-Интерстициальное

-Гранулематозное

-Экссудативное

При мікроскопічному дослідженні біопсії нирки виявлено вогнища, в центрі яких знаходяться зернисті еозинофільні маси, оточені інфільтратом з лімфоцитів, епітеліоїдних клітин та поодиноких клітин Пирогова-Лангханса. Виберіть патологічний процес, що найбільш повно відповідає описаним змінам.

+Гранулематозне запалення

-Коагуляційний некроз

-Казеозний некроз

-Альтеративне запалення

-Проліферація та диференціювання макрофагів

У больного на операции удалены из полости носа разрастания слизистой оболочки. При гистологическом исследовании в них выявлена диффузная инфильтрация лимфоцитами, плазмоцитами, макрофагами. Назовите вид воспаления.

+С образованием полипов

-Образованием остроконечных кондилом

-Интерстициальное

-Гранулематозное

-Экссудативное

Больной 22-х лет поступил в стационар с жалобами на лихорадку, слабость. Один из увеличенных шейных лимфоузлов взят на гистологическое исследование. Результаты: в ткани лимфоузла обнаружены очаги некроза, окруженные эпителиоидными клетками, гигантскими многоядерными клетками Пирогова-Лангханса, а также лимфоцитами. Какое заболевание можно предполагать в данном

+Туберкулез

-Лимфогранулематоз

-Лимфолейкоз

-Саркоидоз

-Сифилис

У відділенні щелепно-лицьової хірургії у хворої І. Оперативно видалено утворення біля верхівки зуба. Утворення має фіброзну капсулу. Мікроскопічно складається з фібробластів, макрофагів, невеликої кількості лімфоцитів, плазматичних та ксантомних клітин, кристаллів холестерину, поодиноких клітин чужорідних тіл, а також тяжів багатошарового епітелію. Назвіть

+Проста гранульома

-Складна гранульома

-Кистогранульома

-Радікулярна кіста щелепи

-Фолікулярна кіста щелепи

У молодого чоловіка видалено збільшений надключичний лімфовузол. Гістологічно: у центрі – осередок сирчастого некрозу, на периферії – вал епітеліоїдних клітин та лімфоцитів, серед яких зустрічаються клітини Пірогова-Лангханса. Діагностуйте процес у лімфатичних вузлах.

+Туберкульозний лімфаденіт

-Сифілітичний лімфаденіт

-Лепроматозний лімфаденіт

-Лімфогранульоматоз

-Метастаз Вірхова

При удалении кариозного зуба хирург обнаружил в области корня зуба узелок диаметром 1,3 см серовато-розового цвета мягко эластической консистенции. Микроскопически узелок предоставлен грануляционной тканью с наличием в ней лимфоцитов, плазматических, тучных клеток, макрофагов, ксантомных клеток, фибробластов. Установите диагноз.

+Простая гранулема

-Эозинофильная гранулема

-Кистогранулема

-Эпителиальная гранулема

-Гранулирующий периодонтит.

Тести : Специфічне запалення: лепра, склерома, сифіліс, сап.

В біоптаті слизової носа знайдені епітеліоїдні клітини, плазмоцити, клітини Мікуліча, еозинофільні тільця Русселя. Ваш

+Ріносклерома

-Сифіліс

-Туберкульоз

-Респіраторносинцитіальна інфекція

-Алергічний риніт

У хворого М. 14 років, діагностована тріада Гетчинсона: зуби діжкоподібної форми, паренхіматозний кератит та глухота.. Для якої хвороби характерні виявлені зміни?

+Сифіліс.

-Токсоплазмоз.

-Проказа.

-Туберкульоз.

-Опісторхоз.

В биоптате дужек мягкого неба, взятого в связи с подозрением на опухоль (макроскопически определялась язва с плотным дном), обнаружен некроз слизистой оболочки с инфильтрацией подслизистого слоя лимфоцитами, эпителиоидными клетками, плазматическими клетками, единичными нейтрофилами. Обращает внимание наличие выраженного эндо- и периваскулита. Описанные изменения характерны для:

+Первичного сифилиса

-Афтозного стоматита

-Язвенного стоматита

-Язвенно-некротического стоматита Венсана

-Дифтерии зева

При мікроскопічному дослідженні біоптату шкіри виявляються гранульоми, які складаються з епітеліоїдних клітин, оточених в основному Т-лімфоцитами. Серед епітеліоїдних клітин розташовуються поодинокі гігантські багатоядерні клітини типу Пирогова-Лангхаінса. В центрі деяких гранульом виявляються ділянки казеозного некрозу. Кровоносні судини відсутні. Для якого захворювання характерні описані гранульому?

+Туберкульозу

-Сифілісу

-Лепри

-Риносклероми

-Сапу

При мікроскопії біоптату печінки виявлені гранульоми, які складаються з плазматичних, лімфоїдних, гігантських багатоядерних клітин типу Пирогова-Лангхарса, дрібних судин з ознаками ендо- і периваскуліту, зустрічаються осередки казеозного некрозу. Такі гранулеми характерні для

+Сифілісу

-Туберкульозу

-Лепри

-Риносклероми

-Сапу

При исследовании биоптата обнаружена гранулема, состоящая из лимфоцитов, плазматических клеток, макрофагов с пенистой цитоплазмой (клетками Микулича), много гиалиновых шаров. О каком заболевании можно думать?

+Риносклерома

-Лепра

-Сифилис

-Туберкулез

-Актиномикоз

У хворої, що страждала вторинним сифілісом, з'явилися вогнища депігментації шкіри у верхніх відділах спини. Назвіть патологічний процес у шкірі.

+Лейкодерма

-Метаплазія

-Лейкоплакія

-Дисплазія

-Пара кератоз

Тести : Імунопатологічні процеси.

При гістологічному дослідженні біоптату лімфатичного вузла хворого, який працював на підприємстві з шкідливими умовами прац,і виявлено повнокрів’я та набряк коркового шару, в світлому центрі фолікулів та в мозковій речовині велика кількість плазматичних клітин, зменшення кількості лімфоцитів, активна проліферація клітин синусів та значна макрофагальна реакція. Назвіть характер змін в лімфовузлі ?

+Антигенна стимуляція лімфоїдної тканини

-Гострий лімфаденіт

-Пригнічення лімфоїдної тканини

-Лімфогранулематоз

-Спадкова недостатність периферичної лімфоїдної тканини

При гістологічному дослідженні трансплантату шкіри хворого, якому здійснено дерматопластику, встановлені лімфогістіоцитарна інфільтрація, набряк та крововиливи з появою макрофагів та нейтрофілів. Який з перелічених діагнозів

+Реакція відторгнення трансплантату.

-Реакція гіперчутливості сповільненого типу.

-Реакція гіперчутливості негайного типу.

-Інтерстиціальне запалення.

-Феномен Артюса.

Хворому 39 років у зв’язку із лікуванням гнійного пульпіту була проведена інфільтраційна анестезія розчином ультракаїну з адреналіном. Після чого раптово виникли почервоніння , набряк шкіри з пухирцями та свербіж. Який тип гіперчутливості має місце у хворого?

+Анафілактичний

-Цитотоксичний

-Імунокомплексне пошкодження

-Гіперчутливість сповільненого типу

-Грануломатозний

На слизовій оболонці правого піднебінного мигдалика спостерігається безболісна виразка з гладким лакованим дном та рівними хрящеподібної консистенції краями. Мікроскопічно: запальний інфільтрат що складається з лімфоцитів, плазмоцитів, невеликої кількості нейтрофілів та епітеліоїдних клітин та наявність єндо та периваскуліту. Про яке захворювання йде

+Сифіліс

-Актиномікоз

-Туберкульоз

-Дифтерія зеву

-Виразково-некротична ангина Венсана

Больная 38 лет умерла во время некупируемого приступа бронхиальной астмы. При гистологическом исследовании в просвете бронхов обнаружены скопления слизи, в стенке бронхов много тучных клеток (лаброцитов), многие из них в состоянии дегрануляции, а также много эозинофилов. Каков патогенез этих изменений в бронхах?

+Атопия, анафилаксия

-Цитотоксическое, цитолитическое действие антител

-Иммунокомплексный механизм

-Клеточно обусловленный цитолиз

-Гранулематоз

У больного 23 лет после перенесенной ангины развился мочевой синдром (гематурия, протеинурия, лейкоцитурия). В пункционной биопсии почек обнаружена картина интракапиллярного пролиферативного гломерулонефрита, а электронномикроскопически выявлены крупные субэпителиальные депозиты. Каков патогенез этого

+Иммунокомплексный механизм

-Атопия, анафилаксия с образованием IgE и фиксацией их на тучных клетках.

-Цитотоксическое, цитолитическое действие антител

-Клеточно обусловленный цитолиз

-Гранулематоз

Чотирьохрічній дитині зроблена реакція Манту. Через 60 годин після введення у шкіру туберкуліну з’явилося вогнищеве затвердіння і почервоніння шкіри, діаметром 15 мм, що було розцінено як позитивний тест. Який вид реакції гіперчутливості лежить в основі цього тесту?

+Гіперчутливость сповільненого типу

-Імунокомплекс-опосередкована гіперчутливість

-Комплімент-опосередкована цитотоксична

-Гіперчутливість негайного типуІ

После проведения туберкулиновой пробы (проба Манту) у ребенка через 48 часов на месте введения туберкулина образовалась папула размером до 10 мм в диаметре. Какой механизм гиперчувствительности лежит в основе описанных

+Клеточная цитотоксичность

-Анафилаксия

-Антителозависимая цитотоксичность

-Иммунокомплексная цитотоксичность

-Гранулематоз

Експериментальній тварині після попередньої сенсибілізації підшкірно введено дозу антигену. У місці ін?єкції розвинулось фібринозне запалення з альтерацією стінок судин, основної речовини та волокнистих структур сполучної тканини у вигляді мукоїдного на фібриноїдного набухання, фібриноїдного некрозу. Яка іммунологічна реакція має місце?

+Гіперчутливість негайного типу

-Гіперчутливість сповільненого типу

-Реакція трансплантаційного імунітету

-Нормергічна реакція

-Гранульоматоз

У померлого від задухи чоловіка, який багато років страждав на бронхіальну астму, при гістологічному дослідженні легень виявлено: в просвітах бронхіол та дрібних бронхів багато слизу з домішкою еозинофілів, склероз міжальвеолярних перегородок, розширення просвітів альвеол. Який з механізмів розвитку реакції гіперчутливості має місце?

+Реагінова реакція

-Цитотоксична реакція

-Імунокомплексна реакція

-Цитоліз, обумовлений лімфоцитами

-Гранульоматоз

Дитина 3 років з множинними порушеннями розвитку кісток лицевого відділу черепа. Причина смерті – сепсис, який розвився на фоні бронхопневмонії. В крові вміст імуноглобулінів в межах фізіологічної норми.На розтині встановлена відсутність тимусу. Назвати головну причину

+Синдром недостатності клітинного імунітету

-Синдром комбінованого імунодефіциту

-Вторинний імунодефіцитний синдром

-Гострий лімфолейкоз

-Синдром хронічної інтоксикації

Тести : Пристосувальні та компенсаторні процеси. Регенерація, гіпертрофія, гіперплазія. Загоювання ран та лунки після видалення зубів.

У хворого, який помер в результаті легенево-серцевої недостатності серце збільшене в розмірах, стінка правого шлуночку на розтині потовщена, порожнина розширена. Визначити характер патологічног процесу.

+Гiпертрофiя.

-Гiперпластичні розростання запальної природи.

-Метаплазія.

-Атрофiя.

-Склероз.

Хвора 45 років скаржиться на біль і кровотечу з каріозної порожнини 36 під час їжі. Раніше спостерігався неспровокований біль. При огляді 36 на жувальній поверхні – глибока каріозна порожнина, виконана тканиною червоного кольору, при зондуванні відмічається біль і кровотеча. Яка тканина розрослася в каріозну порожнину?

+Грануляційна

-Фіброзна

-Жирова

-Епітеліальна

-М’язова

Після травматичного пошкодження печінки згодом відбулося повне відновлення будови та функції печінки. Як називається такий вид регенерації?

+Реституція

-Неповна регенерація

-Патологічна регенерація

-Звичайна фізіологічна регенерація

-Субституція

У больного с ампутированной нижней конечностью в культе появились болезненные узелки. При микроскопическом исследовании обнаружены ампутационные невромы, к какому общепатологическому процессу относятся эти образования.

+Патологическая регенерация

-Полная репаративная регенерация

-Воспаление

-Неполная репаративная регенерация

-Метаплазия

Больной умер от сердечной недостаточности, в анамнезе - пульмонэктомия по поводу кисты правого легкого. На вскрытии обнаружено увеличенное в размере левое легкое. Назовите патологический процесс в левом легком.

+Викарная гипертрофия

-Нейрогуморальная гипертрофия

-Дисфункциональная атрофия

-Дисциркуляторная атрофия

-Нейротическая атрофия

Хвора 45 років скаржиться на біль і кровотечу з каріозної порожнини 36 під час їжі. Раніше спостерігався неспровокований біль. При огляді 36 на жувальній поверхні – глибока каріозна порожнина, виконана тканиною червоного кольору, при зондуванні відмічається біль і кровотеча. Яка тканина розрослася в каріозну порожнину?

+Грануляційна

-Фіброзна

-Жирова

-Епітеліальна

-М’язова

У хворого 10 років тому було видалено праву легеню з приводу пухлини, після чого об'єм лівої легені збільшився на 50\%. Який процес розвинувся в лівій легені?

+Вікарна гіпертрофія

-Нейрогуморальна гіпертрофія

-Несправжня гіпертрофія

-Робоча гіпертрофія

-Гипертрофічні розростання

У хворого – глибока рвана рана із нерівними краями, вкрита гноєм. У крайових відділах – сочна грануляційна тканина, яка не здіймається над рівнем рани. Назвіть вид загоєння рани.

+Загоювання вторинним натягом.

-Загоювання первинним натягом.

-Загоювання під струпом.

-Безпосереднє закриття дефекту епітеліальної тканини.

-Організація рани.

Тести : Атрофія, метаплазія. Зміни в зубощелепній системі при ортопедичному, ортодонтичному втручанні.

Хворий 65 років, який зловживав палінням. При мікроскопічному дослідженні легенів слозова оболонка бронхів місцями вистелений незроговілим багатошаровим епітелієм замість війчастого багаторядного епітелію . Зміни в епітелії слизової оболонки бронха - це прояви ..?

+Метаплазії

-Гіпертрофії

-Регенерації

-Гіперплазії

-Організації

У 40-річного чоловіка із стенозуючим (без метастазів) раком стравоходу виявляються наступні зміни: атрофія скелетних м`язів, жирової клітковини. Шкіра землисто-коричневого забарвлення, епідерміс потоншаний, серце зменшене за розмірами. Міокард та печінка бурого кольору. Поставте

+Аліментарна кахексія.

-Міастенія.

-Ракова кахексія

-Бура атрофія.

-Хвороба Аддісона

На секції виявлено значне збільшення об’єму правої нирки. На розрізі в ній міститься камінь. Просвіт ниркової миски розтягнутий сечею, яка накопичується. Паренхіма нирки різко потоншана. Який з діагнозів є найбільш вірним?

+Гідронефроз.

-Пієлоектазія

-Гідроуретронефроз.

-Кіста нирки

Підліток скаржиться на потоншення м’язів і зменшення об’єму гомілки, які виникли після тривало незагоювавшогося перелому стегнової кістки без пошкодження нервів. Як називається така атрофія м’язів.

+Дисфункціональна

-Нейротична

-Визвана недостатнім кровопостачанням

-Визвана здавлюванням

-Від дії фізичних факторів

У померлої жінки, 86 років, яка страждала на атеросклероз судин головного мозку, на розтині виявлена атрофія кори головного мозку. Як називається ця атрофія відносно причини?

+Від недостатнього кровопостачання.

-Від тиску.

-Від дії фізичних та хімічних факторів.

-Нейротична.

-Дисфункціональна.

При осмотре больного, врач-стоматолог отметил, что края зубной ячейки, лишенной зуба , значительно сближены, диаметр ее уменьшен. О каком общепатологическом процессе идет речь в данном случае?

+атрофии дисфункциональной

-гипоплазии

-атрофии вызванной недостаточностью кровообращения

-атрофия нейротическая (при денервации)

-атрофия от давления

На розтині померлого чоловіка 70 років серце зменшене у розмірах, жирова клітковина під епікардом відсутня, міокард щільний, бурого кольору. При мікроскопії – кардіоміоцити зменшені у розмірах, в саркоплазмі багато гранул бурого пігменту ліпофусцину. Встановити характер патологічного процесу в міокарді

+Бура атрофія

-Амілоїдоз

-Жирова дистрофія

-гемохроматоз

-Гіпертрофія

При микроскопическом исследовании удаленного зуба обнаруживается уменьшение количества и размеров одонтобластов и других клеток пульпы зуба, с своеобразным склерозом соединительнотканной основы пульпы. О каком общепатологическом процессе в пульпе зуба можно думать?

+Сетчатая атрофия пульпы

-Жировая дистрофия

-Амилоидоз

-Гиалиноз

-Гиперплазия пульпы

У больного хроническим циститом в биоптате со слизистой оболочки мочевого пузыря вместе с переходным эпителием выявлены очаги многослойного плоского неороговевающего эпителия. Какой процесс лежит в основе описанных изменений в эпителии?

+Метаплазии

-Дистрофии

-Гиперплазии

-Дисплазии

-Гиперкератоза

У біоптаті слизової оболонки бронха в хворого на хронічний бронхіт були знайдені ділянки багатошарового плоского незроговілого епітелію. Діагностуйте патологічний процес в слизовій оболонці бронха.

+Метаплазія

-Атрофія

-Гіперплазія

-Дисплазія

При розтині трупа жінки, 69 років яка тривалий час страждала на гіпертрофічну хворобу, паталогоанатом виявив, що обидві нирки щільної консистенції, значно зменшені у розмірах, поверхня їх дрібнозерниста. Ці зміни свідчать про

+Атрофію від недостатнього кровопостачання

-Атрофію від тиску

-Старечу атрофію

-Атрофію дисфункціональну

-Гіпоплазію

При микроскопическом исследовании удаленного зуба обнаруживается уменьшение количества и размеров одонтобластов и других клеток пульпы зуба, с своеобразным склерозом соединительнотканной основы пульпы. О каком общепатологическом процессе в пульпе зуба можно думать?

+Сетчатая атрофия пульпы

-Жировая дистрофия

-Амилоидоз

-Гиалиноз

-Гиперплазия пульпы

Після видалення зуба у пацієнта через деякий час розвинулась атрофія країв зубної лунки. Назвіть цей вид атрофії.

+Дисфункціональна атрофія

-Атрофія внаслідок недостатності кровообігу

-Атрофія від тиску

-Нейротична атрофія

-Атрофія від дії фізичних та хімічних факторів

При гістологічному дослідженні видаленого зуба знайдено зменшену кількість і розміри одонтобластів і пульпоцитів зі склерозом сполучнотканинной основи пульпи. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Атрофія пульпи.

-Дистрофія пульпи.

-Некроз пульпи.

-Гіаліноз пульпи.

-Гострий пульпіт.

Тести : Загальне вчення про пухлини. Гісто- і морфогенез пухлин. Пухлини із епітелію без специфічної локалізації. Пухлини щелепно-лицевої ділянки.

При мікроскопічному дослідженні бронхобіопсії виявлена пухлина, яка побудована з гніздних скупчень атипових клітин багатошарового плоского епітелію, місцями із характерними “перлинами”. Ваш діагноз?

+Плоскоклітинний рак із ороговінням.

-Плоскоклітинний рак без ороговіння.

-Солідний рак.

-Слизовий рак.

-Скір.

При гістологічному дослідженні стінки бронха і прилеглих ділянок легені пласти і тяжі атипового плоского епітелію. У клітинах - помірно виражені ознаки атипізму: поліморфізм, гиперхромія ядер, мітози. У центрі комплексів концентричні утворення рожевого кольору. Поставте діагноз:

+Плоскоклітинний рак з ороговінням

-Плоскоклітинний рак без ороговіння

-Аденокарцинома

-Скірозний рак

-Недиференційований рак

У хворого 60 років видалено пухлину нижньої губи. Вона має вигляд вузла м'якої консистенції, проростає у навколишні тканини, поверхня її нерівна, з виразками. Гістологічно побудована з тяжів атипових клітин багатошарового епітелію, які проростають у підлеглу тканину, руйнують її, утворюють гніздні скупчення.. Назвіть пухлину.

+Плоскоклітинний рак без ороговіння

-Плоскоклітинний рак з ороговінням

-Солідний рак

-Рак на місці

-Аденокарцинома

При мікроскопічному дослідженні бронхобіопсії виявлена пухлина, яка побудована з гніздних скупчень атипових клітин багатошарового плоского епітелію, місцями із характерними “перлинами”. Ваш діагноз?

+Плоскоклітинний рак із ороговінням.

-Плоскоклітинний рак без ороговіння.

-Солідний рак.

-Слизовий рак.

-Скір.

У хворого видалено новоутворення шкіри, яке має вигляд вузла з сосочковою поверхнею, що нагадує цвітну капусту, щільної консистенції. Мікроскопічно пухлина складається з багатьох сосочків. Паренхіма сформована з покривного епітелію із збільшеним числом шарів. В епітелії збережена полярність клітин, стратифікація, цілісність власної мембрани. Строма пухлини розташована в центрі сосочків. Ваш діагноз?

+Папілома

-Фіброма

-Аденома

-Фіброаденома

-Цистоаденома

При гістологічному дослідженні новоутворення шкіри виявлено: паренхіма сформована з покривного епітелію із збільшеним числом шарів. Строма разом з розростаннями епітелію формує сосочки. Вкажіть вид атипізму.

+Тканинний

-Клітинний.

-Гістохімічний

-Функціональний.

-Метаболічний.

В толстой кишке при колоноскопии выявлен дефект слизистой оболочки диаметром 3,5см с неровным бугристым дном, возвышающимися на 1,7см над дном неровными краями, граница этого возвышения нечеткая. Ткань дне и краях дефекта плотная, беловатая, слои стенки кишки в этом участке не различимы. Установите макроскопическую форму опухоли.

+Язва

-Узел.

-Инфильтрат.

-Киста.

-Инфильтративно-язвенная форма.

У хворого, з(явилася охриплість голосу, під час лярінгоскопії виявлена пухлина гортані, сіро-білого кольору, з сосочковою поверхнею. Мікроскопійно: розростання сполучної тканини, що вкрите багатошаровим плоским епітелієм зі збільшеним ороговінням, без клітинного атипізму. Найвірогідніше це:

+папілома

-фіброма

-поліп

-ангіома

-ангіофіброма

У хворого 46 років, запеклого палія в правому куті рота на слизовій оболонці - виразка з кратероподібними щільними краями, білого кольору. Мікроскопічно при забарвленні еозином визначаються тяжі атипового багатошарового епітелію, що вростають у прилеглі тканини й утворюють гніздні скупчення. У центрі гніздних скупчень - округлої форми рожеві концентричні утворення. Ваш діагноз?

+Плоскоклітинний рак з ороговінням

-Базальноклітинний рак

-Плоскоклітинний рак без ороговіння

-Лейкоплакія

-Аденокарцинома

На слизовій оболонці лівої щоки визначається безболісне еластичної консистенції новоутворення, розташоване на вузькій м'якій ніжці, розміром 1х1см, нерухоме, поверхня його нерівна, сосочкова. Слизова оболонка, що покриває новоутворення, у кольорі не змінена. Який діагноз можна припустити?

+Папілома

-Поліп

-Аденокістозна карцинома

-Аденома

-Рак

Мужчина, 40 лет страдал хроническим бронхитом, умер от истощения. На вскрытии в легких в просвете бронхов обнаружено эндофитное разрастание светло-серой мягковатой ткани. При микроскопическом исследовании єтой ткани среди разрастаний атипичного плоского эпителия обнаружены роговые жемчужины. Ваш диагноз.

+Плоскоклеточный рак с ороговением

-Плоскоклеточный рак без ороговения

-Аденокарцинома

-Недиффиринцированный рак

-Апудома

При розтині трупу чоловіка, померлого від ракової інтоксикації, при макроскопічному дослідженні стінка шлунку потовщена до 1,2 см, слизова оболонка нерухома, її складки не виявляються. На розрізі однорідна, білісувата, хрящоподібної щільності. Для якої макроскопічної форми пухлини характерні описані зміни?

+Інфільтрат

-Вузол

-Виразка

-Виразково-інфільтративна

-Кіста

У хворої 57 років з'явились периодично виникаючі маточні кровотечі. З диагностичною ціллю проведено вишкрібання матки. В отриманму матеріалі серед елементів крові спостерігаються залозисті комплекси різних розмірів та форми, утворені атипічними клітинами з гіперхромними ядрами з численними мітозами (в тому числі неправильними). Ваш діагноз?

+Аденокарцинома.

-Фіброміома матки.

-Хоріонепітеліома.

-Залозиста гіперплазія ендометрію.

-Ендометрит.

Тести: Мезенхімальні пухлини.

Спустя несколько лет после ушиба локтя у мальчика 12 лет появилось опухолевидное разрастание в области эпифиза плечевой кости, не имеющая четких границ. При исследовании биоптата обнаружено, большое количество полиморфных клеток остеобластического типа с большим числом патологических митозов. Поставте предположительный диагноз.

+Остеосаркома

-Хондросаркома

-Остеоид-остеома

-Фибросаркома

-Синовиальная саркома

При огляді хворої 25 років об'єктивно: права половина тіла нижньої щелепи веретеновидно роздута, пальпаторно тверда, поверхня її гладка. При пункції - рідина бурого кольору. В пункційному біоптаті: однотипні одноядерні клітини типу остеобластів та гігантські багатоядерні клітини, з осередками лакунарної резорбції кістних балок. Зустрічалися дрібні крововиливи і зерна гемосидерину. Який найбільш вирогідний діагноз?

+Остеобластокластома

-Амілобластома

-Фіброзна остеодисплазія

-Остеосаркома

-Гігантоклітинний епуліс

У женщины 30-и лет удалена опухоль нижнечелюстной кости; ткань опухоли бурая, с кистами; состоит из мелких одноядерных и гигантских многоядерных клеток; много мелких сосудов, зерна гемосидерина. Наиболее вероятное заключение патогистолога?

+Остеобластокластома

-Остеосаркома

-Остеома

-Фиброзная остеодисплазия

-Гемангиома кости

Для гістологічного дослідження доставлена видалена на операції матка. Під слизовою оболонкою визначені численні округлої форми вузли, які чітко відмежовані від оточуючої тканини. Мікроскопічно пухлина побудована з пучків гладкої мускулатури із явищами тканинного атипізму. Ваш діагноз?

+Лейоміома.

-Рак матки.

-Фіброміоми.

-Хоріонепітеліома

-Лейоміосаркома

В шкірі виявлена щільна, рухома, чітко відмежована від оточуючих тканин пухлина. На розрізі вона білого кольору, представлена волокнистою тканиною. Мікроскопічно - хаотично переплетені колагенові волокна, клітин мало. Назвіть пухлину?

+фіброма

-міома

-Гістіоцитома

-Дерматофіброма

-Десмоїд.

При мікроскопічному дослідженні пухлини верхньої губи, виявлено, що вона побудована з числених щілиноподібних порожнин, стінка яких вистелена сплощеним ендотелієм, заповнених рідкою кров`ю і згортками. Поставити діагноз.

+Капілярна гемангіома.

-Венозна гемангіома.

-Кавернозна гемангіома.

-Гемангіоперицитома.

-Гломус-ангіома.

Тести: Передпухлинні процеси та пухлини слизової оболонки і органів ротової порожнини. Передпухлинні процеси та пухлини слинних залоз.

До лікаря-стоматолога звернулася жінка зі скаргами на деформацію нижньої щелепи.Після видалення пухлини, яка руйнувала нижню щелепу на значній ділянці, встановлено, що вона має вигляд добре відокремленого щільного вузла, на розрізі - червоного кольору з білими плямами та дрібними кістами. Гістологічно - паренхіма пухлини складається з дрібних одноядерних клітин , між якими утворюються кісткові балочки та велетенських багатоядерних клітин. Назвіть пухлину.

+Остеобластокластома

-Остеома

-Остеоїдостеома

-Остеосаркома

-Амелобластома

У хворого 30 років діагностована пухлина тіла нижньої щелепи, яка з'явилася декілька місяців тому. Макроскопічно пухлина представлена щільною білуватою тканиною, яка руйнує кістку щелепи. Після видалення пухлина досліджена мікроскопічно: побудована із сітки тяжів одонтогенного епітелію з різноманітними розгалуженями. Назвіть пухлину.

+Плексиформна амелобластома

-Фолікулярна амелобластома

-Акантоматозна амелобластома

-Базальноклітинна амелобластома

-Гранулярно-клітинна амелобластома

У жінки 50 років видалено новоутворення правої привушної слинної залози. Макроскопічно являє собою вузол округлої форми, щільної консистенції, з горбистою поверхнею, оточений тонкою капсулою. На розрізі тканина білувата із дрібними кістами. Гістологічно складається з епітеліальних структур, мукоїдної, міксоїдної та хондроїдної речовин. Назвіть

+Плеоморфна аденома

-Мономорфна аденома

-Аденолімфома

-Мукоепідермоїдна пухлина

-Ациноклітинна пухлина

При обстеженні у хворого на твердому піднебінні виявлена пухлина у вигляді невеликого щільного вузла сірого кольору без чітких меж. Після видалення пухлина досліджена гістологічно. Побудована з дрібних, кубічної форми клітин з гіперхромним ядром, які формують альвеоли, трабекули, солідні та кріброзні структури. Ріст пухлини - інвазивний. Назвіть пухлину.

+Аденокістозна карцинома

-Злоякісна плеоморфна аденома

-Мукоепідермоїдний рак

-Аденолімфома

-Мономорфна аденома

У женщины 45 лет, удалена опухоль в области подчелюстной слюнной железы, размером 2,5х2 см, при микроскопическом исследовании она была представлена железистоподобными структурами, с наличием солидных эпителиальных комплексов, мукоидных, хондроидных миксоидных очагов. Какая опухоль развилась у больного?

+Полиморфная аденома

-Рак слюнной железы

-Амелобластома

-Остеобластокластома

-Цементома

Тести: Пухлиноподібні процеси зубощелепної системи: фіброзна дисплазія, паратиреоїдна остеодистрофія, херувізм, еозинофільна гранульома. Кісти щелепно-лицевої ділянки. Одонтогенні пухлини.

У хворого хірургом-стоматологом видалена кіста нижньої щелепи, яка пов'язана з другим премоляром. Кіста була сформована в альвеалярному краю щелепи, стінка її тонка, мікроскопічно епітелій, який вистилає порожнину кісти - плоский багатошаровий. У порожнині кісти знаходиться рудиментарний зуб.Назвіть захворювання

+Фолікулярна кіста

-Радикулярна кіста

-Кистогранульома

-Премордіальна кіста

-Ретенційна кіста

У хворого на хронічний періодонтит рентгенологічно виявлено кісту кореня зуба. Мікроскопово в операційному матеріалі встановлено, що порожнина кісти вистелена багатошаровим плоским епітелієм, стінка кісти утворена грануляційною тканиною різного ступеня зрілості з дифузним запальним інфільтратом. Діагностуйте захворювання.

+Радикулярна кіста

-Фолікулярна кіста

-Примордіальна кіста

-Амелобластома

У хворого, який довгий час страждав на хронічний періодонтит, видалена кіста верхньої щелепи поблизу кореня ураженого зуба. Мікроскопічно стінка кісти складається з фіброзної тканини, інфільтрованої лімфоцитами та плазматичними клітинами. Внутрішня поверхня кісти вкрита багапошаровим плоским епітелієм без ознак кератинізації. Поставте діагноз.

+Радікулярна кіста

-Фолікулярна кіста

-Примордіальна кіста

-Еозинофільнагранульома

-Фіброматоз ясен

Хвора 27 років скаржиться на сухість губ, появу лусочок, котрі вона зкусує. Об’єктивно: губи сухі, на межі червоної кайми та слизової оболонки губ наявність сірих прозорих лусочок, краї яких дещо виступають над поверхнею слизової. Після зняття лусочок ерозій немає, відмічається гіперемія. Який найбільш

+Ексфоліативний хейліт

-Червоний вівчак

-Кандидозний хейліт

-Метеорологічний хейліт

-Лейкоплакія

До лікаря звернувся хворий 53 років зі скаргами на наявність білої бляшки на слизовій оболонці язика. Бляшка здіймається над слизовою оболонкою, її поверхня вкрита тріщинами. Мікроскопічно визначається потовщення багатошарового епітелію, паракератоз та акантоз. Поставте діагноз.

+Лейкоплакія

-Географічний язик

-Плоскоклітинний рак

-Папілома

-Ромбоподібний глосит

У дівчинки 6 років на протязі 5 місяців розвинулася деформація обличчя внаслідок симетричного збільшення об’єму обидвох кутів нижньої щелепи. Мікроскопічно: кісткова тканина щелепи заміщена волокнистою сполучною тканиною з великою кількістю судин, примітивними кістковими балочками. Яке захворювання може бути в даному випадку?

+Херувізм

-Еозинофільна гранульома

-Цементома

-Остеобластокластома

-Фіброзна дисплазія

У хворого 26 р. верхня щелепа розширилась, потовщилась, деформуючи обличчя. При біопсії спостерігається волокниста фіброзна тканина, серед якої визначаються малообвапнені кісткові балки примітивної будови та остеоїдні балочки. Ваш

+Моноосальна фіброзна дисплазія

-Поліосальна фіброзна дисплазія

-Ревматоїдний артрит

-Остеомієліт

-Херувізм

У хворого на слизовій оболонці порожнини рота з'явилося вогнище сірувато-білого кольору, щільне, яке виступає над слизовою оболонкою. Гістологічно в цієй ділянці виявлено гиперкератоз, паракератоз та акантоз епітелію. Який патологічний процес розвинувся в слизовій оболонці?

+Лейкоплакія

-Гіаліноз

-Лейкодерма

-Локальний пухлинний амілоїдоз

-Осередковий іхтіоз

У хворої людини деформовані кістки щелеп. Гістологічно виявлено розростання на місці кісток клітинно-волокнистої пухлиноподібної тканини з примітивним остеогенезом. Для якого захворювання характерна така картина?

+Фіброзна дисплазія

-Амелобластома

-Остеосаркома

-Еозинофільна гранульома

-Паратиреоїдна остеодистрофія

При огляді порожнини рота у хворого звертає увагу повна відсутність сосочків з папіломатозними розростаннями на обмеженій ділянці язика, яка має форму ромбу. Ця ділянка розташовується на середній лінії спинки язика. Поставте діагноз.

+Ромбоподібний глосит

-Десквамативний глосит

-Вільозний язик

-Складчастий язик

-Ексфоліативний глосит

У хворого на хронічний періодонтит рентгенологічно виявлено кісту кореня зуба. Мікроскопово в операційному матеріалі встановлено, що порожнина кісти вистелена багатошаровим плоским епітелієм, стінка кісти утворена грануляційною тканиною різного ступеня зрілості з дифузним запальним інфільтратом. Діагностуйте захворювання.

+Радикулярна кіста

-Фолікулярна кіста

-Примордіальна кіста

-Амелобластома

У чоловіка 35 років під язиком, в області вуздечки виявлена бляшка білого кольору, розмірами 0,8х0,5 см, що виступає над поверхнею слизової оболонки, шорсткувата. Мікроскопічно: епітелій потовщений із гіперкератозом, акантозом. У підепітеліальній сполучній тканині круглоклітинна інфільтрація з розростанням колагенових волокон. Ваш діагноз?

+Лейкоплакія

-Папілома

-Афтозний стоматит

-Хронічний виразковий стоматит

-Плоскоклітинний рак із ороговінням

У хворої 32 років видалено новоутворення ясен грибоподібної форми, буруватого кольору. Мікроскопічно: сполучна тканина, багата на судини синусоїдного типу, великі багатоядерні клітини типу остеокластів та дрібні клітини типу остеобластів. Спостерігаються дрібні крововиливи, накопичення гемосидерину. Назвіть новоутворення.

+Гігантоклітинний епуліс

-Фіброматозний епуліс

-Ангіоматозний епуліс

-Фіброматоз ясен

-Гіпертрофічний гінгівіт

У жінки 28 років на вестибулярній поверхні ясен над різцем верхньої щелепи виявлено утворення грибоподібної форми, на широкій основі, білуватого кольору. Мікроскопічно утворення побудовано з хаотично переплетених пучків колагенових волокон і невеликої кількості фібробластів, вкрите багатошаровим плоским епітелієм. Назвіть дане утворення.

+Фіброзний епуліс

-Фіброматоз ясен

-Ангіоматозний епуліс.

-Амелобластома

-Гігантоклітинний епуліс

При гистологическом исследовании стенки кисты, локализовавшейся в области верхней челюсти, установленно, что стенка кисты изнутри выстлана многослойным плоским эпителием с подлежащей грануляционной тканью с лимфолейкоцитарной инфильтрацией. Наружный слой представлен рыхлой волокнистой соединительной ткани, окруженной рубцовой фиброзной тканью. Эти данные позволили

+Кистогранулема

-Простая гранулема

-Эпителиальная гранулема

-Кератокиста

-Амелобластома

У вагітної жінки 24 років виявлено пухлиноподібне утворення на яснах різців округлої форми. Мікроскопічно складається з колагенових пучків та невеликої кількості клітин. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Епуліс фіброматозний.

-Епуліс ангіоматозний.

-Епуліс гігантоклітинний.

-Фіброматоз ясен.

-Гіпертрофічний хронічний гінгівіт.

У вагітної жінки 20 років на вестібулярній поверхні ясен різця знайдено кругле формування червонуватого кольору з виразкуванням на поверхні. При мікроскопічному дослідженні воно нагадуе капілярну гемангіому. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Ангіоматозний епуліс.

-Фіброзний епуліс.

-Гігантоклітинний епуліс.

-Папілома.

-Фіброма.

При обстеженні ротової порожнини на слизовій оболонці язика виявлено білу бляшку, що виступає над поверхнею; гістологічно спостерігається потовщення багатошарового плоского епітелію, явища гіперкератозу та акантозу, . Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Лейкоплакія.

-Глосит десквамативний.

-Плоскоклітинний рак.

-Папілома.

-Ромбовидний глосит.

Женщина 35 лет обратилась к врачу с жалобами на наличие опухолевого образования на слизистой оболочке десны в области верхних резцов. При осмотре врач на слизистой оболочке десны обнаружил узелок 1см в диаметре мягкой консистенции розового цвета, кровоточащий при дотрагивании. О каком процессе идет речь в данном случае?

+Ангиоматозном эпулиcе

-Фиброзном эпулиcе

-Гигантоклеточном эпулиcе

-Хроническом гингивите

-Опухоли

У хворої людини деформовані кістки щелеп. Гістологічно виявлено розростання на місці кісток клітинно-волокнистої пухлиноподібної тканини з примітивним остеогенезом. Для якого захворювання характерна така картина?

+Фіброзна дисплазія

-Амелобластома

-Остеосаркома

-Еозинофільна гранульома

У пацієнта в області 4 премоляра виявлено пухлину сіроватого кольору При гістологічному дослідженні пухлина складається із острівців проліферуючего одонтогенного епітелію і пухкої тканини, яка нагадує тканину зубного сосочка сполучної тканини. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Амелобластична фіброма.

-Одонтогенна фіброма.

-Одонтоамелобластома.

-Одонтогенна міксома.

-Амелобластична одонтосаркома.

У чоловіка 30 років на нижній щелепі зліва в області моляра визначається пухлиноподібне утворення щільної консистенції, дрібногорбисте, що значно деформує щелепу, місцями нечітко відділене від кісткової тканини. Мікроскопічно: у стромі біоптату виявляються тяжі, фолікули на прериферії яких - клітини одонтогенного циліндричного епітелію, у центрі - зірчасті клітини, нагадують пульпу емалевого органа. Поставте діагноз?

+Амелобластома

-Аденоматоїдна пухлина

-Первинний внутрішньокістковий рак

-Аденокарцинома

-Остеобластокластома

У чоловіка 32 років на нижній щелепі зліва в області моляра визначається горбисте пухлиноподібне утворення з чіткими межами, щільної консистенції, що значно деформує щелепу. Мікроскопічно: строма пухлини складається з ембріональної сполучної тканини, серед якої знаходяться осередки (фолікули) з епітеліальних клітин. По краях фолікулів розташовані клітини одонтогенного епітелію, у центрі осередків - зірчасті клітини, нагадують пульпу емалевого органа. Яка це пухлина?

+Адамантинома

-Аденоматоїдна пухлина

-Первинний внутрішньокістковий рак

-Остеобластокластома

-Аденокарцинома

У хворої 48 років видалена пухлина нижньої щелепи, яка руйнує кістку. Макроскопічно вона представлена щільною, білого кольору тканиною, із буроватими включеннями та кістами. Мікроскопічно побудована з острівців округлої та неправильної форми, які оточені одонтогенним циліндричним епітелієм. У центральній частині є полігональні зірчасті клітини, які утворюють сітку. Назвіть пухлину.

+Фолікулярна амелобластома

-Плексиформна амелобластома

-Акантоматозна амелобластома

-Базальноклітинна амелобластома

-Гранулярноклітинна амелобластома

При огляді хворої 25 років об'єктивно: права половина тіла нижньої щелепи веретеновидно роздута, пальпаторно тверда, поверхня її гладка. При пункції - рідина бурого кольору. В пункційному біоптаті: однотипні одноядерні клітини типу остеобластів та гігантські багатоядерні клітини, з осередками лакунарної резорбції кістних балок. Зустрічалися дрібні крововиливи і зерна гемосидерину. Який найбільш вирогідний діагноз?

+Остеобластокластома

-Амілобластома

-Фіброзна остеодисплазія

-Остеосаркома

-Гігантоклітинний епуліс

Тести: Хвороби системи крові. Гемобластози, анемії.

При гістологічному дослідженні збільшеного шийного лімфатичного вузла відмічено, що загальний рисунок вузла нечіткий за рахунок розростання атипових гістіоцитарних клітин, з наявністю гігантських клітин Березовського-Штернберга, маються ділянки некрозу, склерозу, гіалінозу. Для якого захворювання характерні виявлені морфологічні зміни в

+Лімфогранулематозу

-Гострого мієлолейкозу

-Хронічного мієлолейкозу

-Грибовидного мікозу

-Туберкульозу

У жінки 22 роки виявлені збільшені лімфатичні вузли. При гістологічному дослідженні в лімфатичному вузлі спостерігаються лімфоцити, гістіоцити, ретикулярні клітини, малі та великі клітини Ходжкіна, багатоядерні клітини Березовського-Штернберга, поодинокі осередки казеозного некрозу. Для якого захворювання характерні такі зміни?

+Лімфогранулематоз.

-Лімфосаркома.

-Хронічний лейкоз.

-Гострий лейкоз.

-Метастаз рака легень.

У хворого при огляді порожнини рота визначається атрофія слизової оболонки язика з червоними плямами (Гунтеровський глосит). Склери жовтуваті. В аналізі крові - кольоровий показник більше одиниці. Для якої анемії характерні ці зміни?

+В-12-фолієводефіцитна

-Залізодефіцитна

-Гостра постгеморагічна

-Хронічна постгеморагічна

-Гемолітична

При розтині чоловіка, який страждав на хронічну анемію, знайдено лимонно-жовтий відтінок шкіри, водянисту кров, гунтеровський глосит, атрофічний гастрит. Печінка, селезінка та нирки щільні, бурого кольору, кістковий мозок малиново-червоний, соковитий, має вигляд малинового желе. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Перніціозна анемія.

-Гіпопластична анемія.

-Апластична анемія

-Спадкова гемолітична анемія.

-Залізодефіцітна анемія.

Швидкою медичною допомогою в клініку доставлена хвора 46 років зі скаргами на луночкову кровотечу на протязі 6 годин після видалення зуба, загальну слабкість, головокружіння. В анамнезі - гіпертонічна хвороба. Об'єктивно: блідість шкіри та видимих слизових оболонок, кількість гемоглобіну у крові 80 г/л, гематокрит - 30\%, показникі часу кровотечі та зсідання крові знаходяться в межах норми. Яке ускладнення розвилося у хворої в зв'язку з кровотечею?

+Гостра постгеморагічна анемія

-Залізодефіцитна анемія

-Хронічна постгеморагічна анемія

-Фолієводефіцитна анемія

-Гемолітична анемія

При исследовании биопсии увеличенного шейного лимфатического узла выявлена стертость рисунка, ткань его представлена большим количеством пролиферирующих лимфоцитов с примесью единичных клеток Березовского-Штернберга. Эти изменения свидетельствуют о?

+Лимфогранулематозе, с преобладанием лимфоидной ткани

-Лимфогранулематозе, с истощением лимфоидной ткани

-Смешано-клеточном варианте лимфогранулематоза

-Лимфосаркоме

-Нодулярно-склеротическом варианте лимфогранулематоза

При розтині чоловіка, який страждав на хронічну анемію, знайдено лимонно-жовтий відтінок шкіри, водянисту кров, гунтеровський глосит, атрофічний гастрит. Печінка, селезінка та нирки щільні, бурого кольору, кістковий мозок малиново-червоний, соковитий, має вигляд малинового желе. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Перніціозна анемія.

-Гіпопластична анемія.

-Апластична анемія

-Спадкова гемолітична анемія.

-Залізодефіцітна анемія.

При гистологическом исследовании лимфоузла больного 18 лет, из области заднего треугольника шеи, морфолог обнаружил скопление клеток, среди которых единичные многоядерные клетки Березовского-Штенберга, большие клетки Ходжкина, малые клетки Ходжкина и много лимфоцитов, единичные плазматические клетки, эозинфилы. Какое заболевание

+Лимфогрануломатоз

-Нодулярная лимфома

-Опухоль Беркита

-Лимфоцитарная лимфома

-Хронический лимфоидный лейкоз

При розтині тіла померлого в гематологічному відділенні чоловіка виявлено: піоїдний кістковий мозок з наявністю в ньому мієлоцитів, промієлоцитів та бластних клітин, спленомегалію (до 7 кг) з інфільтрацією мієлоцитами, гепатомегалію (до 6 кг) з дифузною лейкозною інфільтрацією синусоїдів. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Хронічний мієлолейкоз

-Гострий мієлолейкоз

-Гострий недиференційований лейкоз

-Гострий лімфолейкоз

-Хронічний лімфолейкоз

Тести: Атеросклероз. Гіпертонічна хвороба. Ішемічна хвороба.

При макроскопічному дослідженні судин основи головного мозку у померлого від ішемічного інсульту виявлено, що інтима судин головного мозку нерівна з помірною кількістю жовтих плям і жовтувато-білуватих бляшок, що звужують просвіт.

+Атеросклероз

-Гіпертонічна хвороба

-Облітеруючий тромбангіїт

-Ревматизм

-Вузликовий періартеріїт

Мікроскопійне дослідження коронарної артерії у померлого 53 років виявило звуження прозору судини за рахунок фіброзної бляшки з домішком ліпідів. Найвірогідніша форма атеросклерозу:

+ліпосклероз

-ліпоїдоз

-доліпідна

-атероматоз

-виразкування

На вскрытии умершего 78 лет, забрюшинная клетчатка пропитана кровью, в брюшном отделе аорты обнаружено мешковидное выпячивание, в котором определяется дефект с неровным краем, стенка аорты местами каменистой плотности. Осложнение какого заболевания развилось у больного?

+Атеросклероза

-Гипертонической болезни

-Системного васкулита

-Висцерального сифилиса

-Болезни Морфана

При розтині трупа чоловіка 47 років померлого раптово, в інтимі черевного відділу аорти знайдені осередки жовтого кольору у вигляді плям та смуг, що не вибухають над поверхнею інтими. При фарбуванні суданом ІІІ спостерігається померанчове забарвлення. Для якої сдадії атеросклерозу характерні такі

+Ліпоїдозу.

-Ліпосклерозу.

-Атероматозу.

-Атерокальцинозу.

-Стадія утворення атероматозної виразки.

При розтині трупа жінки 69 років, підвищеного харчування, померлої від гострого інфаркту міокарду, в інтимі коронарних артерій знайдені багаточисленні білуваті, щільні, вибухаючі в просвіт та різко звужуючі його формування. Для якої стадії атеросклерозу характерні такі зміни?

+Ліпосклерозу.

-Ліпоїдозу.

-Атероматозу.

-Атерокальцинозу.

-Стадія утворення атероматозної виразки.

На вскрытии больного А., 76 лет длительно курившего, который вел малоподвижный образ жизни, имел избыточный вес на интиме аотры обнаружены серо-желтые пятна и полосы, фиброзные бляшки, изъязвленные участки с кровоизлияниями, участки с кальцинозом. На какое заболевание указывают эти

+Атеросклероз

-Гипертоническая болезнь

-Системная красная волчанка

-Висцеральный сифилис

-Неспецифический аорто-аортит

Під час мікроскопічного дослідження аорти виявлено: вогнищева інфільтрація інтими ліпідами, білками. Ліпіди просочують інтиму та накопичуються у міоцитах середнього шару та макрофагах. Встановіть стадію атеросклерозу.

+Ліпоідоз

-Ліпосклероз

-Атероматоз

-Атерокальциноз

-Доліпідна стадія

У хворого 70 років, який помер від сердцевої недостатності, під час розтину виявлено деформовані, звужені коронарні артерії. На розрізі внутрішня поверхня артерій бугриста, стінка білувата, ламка, кам’янистої щільності. Про яку стадію атеросклероза йде мова?

+Атерокальциноз

-Липосклероз

-Атероматоз.

-Ліпоїдоз.

-Виразкування.

При розтині трупу жінки 48 років, яка раптово померла, в інтимі аорти визначаються ділянки жовтуватого кольору, які не підвищуються над її поверхнею. При гістологічному дослідженні цих ділянок виявляються клітини з пінистою цитоплазмою, а при фарбуванні суданом ІІІ жовтого кольору. Для якої стадії атеросклерозу характерні такі зміни в аорті

+Ліпоїдозу

-Ліпосклерозу

-Атероматозу

-Виразки

-Атерокальцинозу

При исследовании коронарных артерий сердца обнаружены атеросклеротические бляшки с кальцинозом, закрывающие просвет на 1/3. В мышце мелкие множественные белесоватые прослойки соединительной ткани. Как называется процесс, обнаруженный в миокарде?

+Диффузный кардиосклероз

-Тигровое сердце

-Постинфарктный кардиосклероз

-Миокардит

-Инфаркт миокарда

Тести: Ревматичні хвороби. Тонзилокардіальний синдром.

У хворого 50 років на протязі багатьох років була ревматична вада серця. При загостренні захворювання розвинулась геміплегія і наступила смерть. Гістологічно в мітральному клапані виявлено виражений склероз, вогнищеві клітинні інфільтрати, фібринозні накладання. Для якої форми ендокардиту характерні виявлені зміни?

+Поворотно-бородавчастого

-Гострого бородавчастого

-Дифузного

-Фібропластичного

-Виразково-поліпозного

У больного 68 лет, умершего от хронической сердечной недостаточности, на вскрытии обнаружены деформированные, утолщенные, сросшиеся между собой створки митрального клапана, по краю смыкания клапанов определяются мелкие (1-2 мм) тромбы. Какой эндокардит был причиной развития хронической сердечной недостаточности?

+Возвратно-бородавчатый

-Диффузный

-Острый бородавчатый

-Фибропластический

-Полипозно-язвенный

На розтині жінки віком 49 років, померлої від хронічної нирокової недостатності нирки ущільнені, зменшені, строкаті, з діляками крововиливів. Мікроскопічо - у ядрах епітелію канальців гематоксилінові тільця, потовщення базальних мембран капілярів клубочків, які мають вигляд дротяних петель, подекуди в капілярах - гіалінові тромби та вогнища фібриноїдного некрозу. Поставте діагноз.

+Системний червоний вовчак

-Ревматизм

-Артеріосклеротичний нефросклероз

-Амілоїдоз

-Атеросклеротичний нефросклероз

На вскрытии женщины 23 лет, умершей при явлениях почечной недостаточности, обнаружена на коже лица “красная бабочка”, на митральном клапане мелкие до 0.2 см красновато-розовые бородавчатые наложения, в почках очаги фибриноидного некроза в клубочках, утолщение базальных мембран капилляров клубочков в виде “проволочных петель”, гематоксилиновые тельца, кариорексис. Какое заболевание

+Системная красная волчанка

-Узелковый периартериит

-Ревматизм

-Ревматоидный артрит

-Системная склеродермия

На розтині жінки віком 49 років, померлої від хронічної нирокової недостатності нирки ущільнені, зменшені, строкаті, з діляками крововиливів. Мікроскопічо - у ядрах епітелію канальців гематоксилінові тільця, потовщення базальних мембран капілярів клубочків, які мають вигляд дротяних петель, подекуди в капілярах - гіалінові тромби та вогнища фібриноїдного некрозу. Поставте діагноз.

+Системний червоний вовчак

-Ревматизм

-Артеріосклеротичний нефросклероз

-Амілоїдоз

-Атеросклеротичний нефросклероз

Під час розтину тіла жінки 45 років, що померла від хронічної ниркової недостатності, знайдено: склероз та гіаліноз дерми, великовогнищеві некрози кортикального шару нирок та нефросклероз, великовогнищевий кардіосклероз та базальний пневмосклероз. Діагностуйте захворювання.

+Системна склеродермія

-Вузликовий периартеріїт

-Дерматоміозит

-Системний червоний вовчак

-Ревматизм

Тести: Карієс, некаріозні зміни зубів. Пульпіт, періодонтит.

У працівника підприємства з застосуванням кислорт розвинулося некаріозне ураження зубів. Яке некаріозне ураження твердих тканин зуба відноситься до професійних

+Кислотний некроз

-Флюороз

-Ерозія зубів

-Клиновидні дефекти

-Плямистість емалі

У хворого, що тривалий час страждав карієсом зуба, пульпа зуба стала у вигляді сіро-чорної маси із гнильним запахом, мікроскопічно вона безструктурна, містить мікроби. Який патологічний процес розвився в пульпі зуба?

+Гангрена пульпи

-Гнійний пульпіт

-Серозний пульпіт

-Гранулюючий пульпіт

-Фіброзний пульпіт

Мікроскопічне дослідження видаленого зуба виявило руйнування емалі та дентино-емалевого сполучення; дентинні канальці розширені, заповнені мікробними масами. Відростки одонтобластів в стані дистрофії та некрозу; зустрічаються осередки демінералізації дентину. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Середній карієс.

-Поверхневий карієс.

-Глибокій карієс.

-Флюороз.

-Карієс цементу.

При гістологічному дослідженню тканини пульпи зуба встановлено заповнення більшої частини його порожнини сполучною тканиною із значною кількістю колагенових волокон, з клітинними інфільтратами, які складаються переважно із лімфоцитів та плазматичних клітин. Частина колагенових волокон з ознаками гіалінозу; зустрічаються осередки петріфікатів. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Фіброзний пульпіт.

-Гранулюючий пульпіт.

-Гангренозний пульпіт.

-Гангрена пульпи.

-Дифузний гнійний пульпіт.

При огляді порожнини рота на губній та язиковій поверхні зубів знайдені темно-жовті та коричневі плями, які займають більше половини поверхні зубів; зруйновані емаль та дентин. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Флюороз

-Карієс емалі

-Ерозія зубів.

-Клиноподібні дефекти.

-Глибокий карієс.

У паціента, що звернувся за допомогою до стоматолога у розм'якшеному дентині премоляра знайдено каверну. Між каріозною порожниною і пульпою зберігається вузкий шар дентину. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Глибокий карієс.

-Поверхневий карієс.

-Середній карієс.

-Крейдова пляма.

-Флюороз.

При огляді порожнини рота на вестібулярній поверхні різців, премолярів верхньої щелепи виявлено чашеподібної форми зменьшення емалі і дентину; дефекти болісні. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Ерозія зубів.

-Клиноподібний дефект.

-Некроз твердих тканин.

-Флюороз.

-Гіпоплазія емалі.

При мікроскопічному дослідженні видаленого зуба виявлено осередок руйнування емалі в межах дентино-емалевого сполучення зі скопиченням у ньому мікробних тіл, зникненням з емалевих призм солей кальція та порушенням межпризменної речовини; місцями призми зруйновані. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Поверхневий карієс.

-Середній карієс.

-Глибокий карієс.

-Флюороз.

-Карієс цементу.

При огляді ротової порожнини на поверхні одного з премолярів виявлено непрозорий білий осередок округлої форми з розм(якшенням емалі. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Крейдяна пляма.

-Поверхневий карієс.

-Середній карієс.

-Глибокий карієс.

-Флюороз.

При обстеженні ротової порожнини встановлено пошкодження емалі у вигляді поодиноких та множинних ерозій різної форми від жовто-коричневого до чорного кольору; зуби крихкі, частина з них зруйнована. Який з перелічених діагнозів найбільш

+Флюороз

-Атроія емалі

-Глибокий карієс.

-Передній карієс.

-Ерозія зубів.

Робітник хімічної промисловості звернувся до лікаря зі скаргою на зтирання емалі. При огляді виявлено розповсюджене руйнування коронок зубів з утворенням замісного дентину. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Некроз твердих тканин зубів.

-Ерозія зубів.

-Клиноподібні дефекти.

-Флюороз .

-Середній карієс.

У дитини 10 років, яка постійно мешкала в місцевості, де вміст фтору у воді перевищував припустиму норму, при обстеженні зубів виявлено пошкодження у вигляді крейдяноподібних, а також пігментних плям і смуг . Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Флюороз.

-Середній карієс.

-Клиноподібні дефекти.

-Ерозія зубів.

-Кислотний некроз твердих тканин зубів.

У хворого хронічне генералізоване ушкодження зубів с формуванням зубоясневих карманів. За результатами рентгенологічного обстеження щелепніх кісток виявлено, що краї зубних ямок знаходяться на рівні 2/3 довжини кореня зуба. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Пародонтит 3 ступені резорбції.

-Пародонтит 1 ступені резорбції.

-Пародонтит 2 ступені резорбції.

-Пародонтит 4 ступені резорбції.

-Пародонтоз.

Больной 40 лет обратился к врачу с жалобами на боли в области премоляров справа и наличие полостей в зубах. При осмотре стоматолог обнаружил в области нижних премоляров справа, на жевательной поверхности кариозные полости, захватывающие большую часть дентина. Установите стадию

+4 стадия

-1 стадия

-2 стадия

-3 стадия

-5 стадия

Женщина 29 лет предъявляет жалобы на кровоточивость десен и подвижность передних зубов нижней челюсти в последние 6 месяцев. Объективно: слизистая оболочка десны в области передних нижних зубов гиперемирована, отечна, кровоточит при дотрагивании, из-под слизистой десны гнойное отделяемое с неприятным запахом. Врач установил 3 стадию пародонтита. На основании каких данных установлена стадия заболевания?

+Обнажение корней зубов

-Воспаление слизистой оболочки

-Характер отделяемого из десен

-Длительность заболевания

-Подвижность зубов

До лікаря-стоматолога звернувся хворий Д. зі скаргами на гострий зубний біль. При обстеженні виялено каріозна порожнина в малому кореневому зубі на верхній щелепі праворуч. Каріозна порожнина досягає пульпи. Назвіть найбільш ймовірне ускладнення карієсу, яке зумовило біль у

+Пульпіт

-Періодонтит

-Пародонтит

-Ерозія зуба

При гистологическом исследовании узелка диаметром 0,3см серовато-розового цвета эластической консистенции, обнаруженного хирургом у корня удаленного зуба, определяется грануляционная ткань с тяжами многослойного плоского эпителия. Поставьте диагноз.

+Гранулемотозный периодонтит

-Эозинофильная гранулема

-Гранулирующий пульпит

-Острый апикальный периодонтит

-Гранулирующий периодонтит

У больного, страдавшего кариесом, осложненным хроническим пульпитом, при осмотре стоматолог обнаружил над сохранившейся частью коронки зуба разрастание ткани мягкой консистенции ярко-розового цвета в виде полипа. Уточните диагноз?

+гранулирующий пульпит

-Фиброзный пульпит

-Гангренозный пульпит

-Диффузный гнойнный пульпит

-Серозный пульпит

Студент при изучении экзаменационного гистологического препарата декальцинированного кариозного зуба отметил расширенные дентинные канальцы темносинего цвета с четкообразными утолщениями, сливающимися в полости (каверны), поперечные трещины дентина. Для какой зоны кариозного дентина характерны данные морфологические изменения?

+Зона размягчения

-Зона распада

-Зона вторичного дентина

-Зона прозрачного дентина

-Зона заместительного дентина.

Женщина 32 лет жалуется на кровоточивость десен при чистке зубов, подвижность фронтальных зубов нижней челюсти, болеет в течение последних трех месяцев. Рентгенологически выявлена резорбция межальвеолярных перегородок до1/2 корней нижних фронтальных зубов. Выставлен диагноз пародонтита. Установите стадию данного заболевания.

+2 стадия

-1 стадия

-3 стадия

-4 стадия

-5 стадия

При профілактичному обстеженні лікарем-стоматологом у пацієнта виявлена каріозна порожнина на жувальній поверхні першого моляра верхньої щелепи зліва. Порожнина має форму конуса верхівкою до кореня зуба. Між порожниною та пульпою є зони розм'якшеного дентину, прозорого та замісного дентину. Назвіть стадію карієсу.

+Гострий середній карієс

-Початковий

-Гострий поверхневий карієс

-Хронічний поверхневий карієс

-Гострий глибокий карієс

Хворому проведено видалення зуба з приводу гострого карієсу, ускладненого пульпітом. У видаленому зубі пульпа гнійно розплавлена, з утворенням порожнини, заповненої гнійним ексудатом. Назвіть різновид пульпіту, який ускладнив карієс у хворого.

+Дифузний гнійний пульпіт

-Хронічний гангренозний пульпіт

-Гострий серозний пульпіт

-Осередкований гнійний пульпіт

-Осередкований серозно-гнійний пульпіт

При обстеженні порожнини рота у хворої жінки визначається гіперемія слизової оболонки щік, дна порожнини рота, м'якого та твердого піднебіння. Слизова оболонка тьмяна, з великою кільістю дрібних виразок, вкрита непрозорим слизом. Визначити

+Виразковий стоматит

-Катаральний стоматит

-Гангренозний стоматит

-Везикулоутворюючий стоматит

-Гнійний стоматит

Лікарем-стоматологом при профілактичному огляді у хлопчика 2 років виявлено білу непрозору пляму на другому кореневому зубі нижньої щелепи зліва. Пляма за кольором зовні нагадує крейду. Шар емалі не порушено. Поставте діагноз.

+Карієс, стадія плями

-Поверхневий карієс

-Середній карієс

-Глибокий карієс

-Флюороз

В ендемічному районі, де вміст фтору у воді перевищує норму, стоматологами виявлене враження зубів, яке характеризується появою на зубах фарфороподібних і крейдоподібних плям і смуг. Частина з них пігментована. Спостерігається руйнування емалі та дентину. Поставити зіагноз.

+Флюороз

-Карієс

-Ерозія зубів

-Клиноподібий дефект

-Гіпоплазія емалі

Лікар-стоматолог оглянув хворого, який скаржився на гострий зубний біль. У малому кореневому зубі виявлено каріозну порожнину, що проникає аж до пульпи. Пульпа має вигляд сіро-чорної маси з гнильним запахом. Назвіть патологічний процес у пульпі.

+Гангрена пульпи

-Серозне запалення

-Атрофія пульпи

-Гіаліноз пульпи

-Кальциноз пульпи

Під час операції видалення каріознозміненого зуба у хворого 21 року в області верхівки зуба знайдена невелика порожнина заповнена гноєм. М'які тканини навколо хворого зуба набряклі, гіперемовані. Поставте діагноз.

+Гнійний періодонтит з утворенням абсцесу

-Гіпертрофічний пульпіт з утворенням поліпу

-Хронічний фіброзний періодонтит

-Хронічний гранулюючий періодонтит

-Хронічний гранулематозний періодонтит

Під час морфологічного дослідження дна каріозної порожнини зуба чітко диференціюються три зони: розм’якшеного дентину, прозорого дентину, замісного дентину. Вкажіть, для якої стадії карієсу характерні ці зміни.

+Середній карієс

-Стадія плями

-Поверхневий карієс

-Глибокий карієс

-Хронічний карієс

Під час гістологічного дослідження видаленого зуба виявлено, що в пульповій камері некротичний детрит з кристалами жирних кислот та численними колоніями мікробів. Діагностуйте захворювання.

+Гангрена пульпи

-Хронічний пульпіт

-Хронічний пульпіт з загостренням

-Серозний пульпіт

-Гнійний пульпіт

Хворий 20 років звернувся із скаргами на появу короткочасних болісних відчуттів в області 2-го зуба справа на нижній щелепі під дією хімічних або механічних подразників. При огляді зуба виявлений середньої глибини дефект твердих тканин, що перетинає дентино-емалеву межу. Дентин пігментований, дещо розм'якшений. Ваш діагноз?

+Середній карієс

-Поверхневий карієс

-Глибокий карієс

-Флюороз

-Клиноподібний дефект

Тести: Гострі захворювання органів дихання.

У хворого, померлого через 3 тижні від початку пневмонії, нижня доля правої легені різко збільшена, щільна, безповітряна, сіра, з накладеннями фібрину на плеврі. При мікроскопії у всих альвеолах цієї долі виявлено фібрин та сегментоядерні лейкоцити. Ваш діагноз:

+Крупозна пневмонія

-Вогнищева бронхопневмонія

-Грипозна пневмонія

-Фібринозний плеврит

-Інтерстициальна пневмонія

При розтині тіла дівчинки, яка померла від асфіксії, виявлено, що слизова трахеї і бронхів покрита біло-сірою плівкою, яка рихло з’єднана з підлеглими тканинами і легко знімається пінцетом. Просвіт сегментарних бронхів виповнений рихлими масами сіро-білого кольору. Який трахеобронхіт за характером ексудату відмічений при розтині?

+Крупозний

-Катаральний

-Дифтеритичний

-Гнійний

-Гнильний

На розтині виявлено, що вся права легеня збільшена, щільна, на плеврі нашарування фібрину, на розрізі тканина сірого кольору, з якої стікає каламутна рідина. Для якого захворювання легенів характерна така картина?

+Крупозна пневмонія

-Вогнищева пневмонія

-Інрерстиціальна пневмонія

-Гангрена легені

-Фіброзуючий альвеоліт

У хворого висока температура, задуха, біль у правій половині грудної клітини. Під час плевральної пункціїї видалено 700 мл вершкоподібної рідини жовтувато-зеленого кольору. Найвірогідніший діагноз:

+емпієма плеври

-карціноматоз плеври

-серозний плеврит

-фібринозний плеврит

-геморагічний плеврит

При вскрытии умершего от пневмонии больного выявлено, что нижняя доля правого легкого плотная, безвоздушная, на разрезе серого цвета, на висцеральной плевре наложения фибрина. Укажите наиболее вероятную этиологию пневмонии.

+Пневмококковая

-Стафилококковая

-Стрептококковая

-Микоплазменная

-Вирусная

Тести: Хронічні захворювання органів дихання.

На вскрытии больного 42-х лет, страдавшего хроническим диффузным бронхитом и умершего от легочно-сердечной недостаточности, обнаружены большие, повышенной воздушности легкие, которые своими краями прикрывают средостение, не спадаются, бледно-серого цвета, режутся с хрустом, при надавливании пальцем на поверхности легких остается ямка. Из просвета бронхов выделяется слизисто-гнойный эксудат. Установите диагноз.

+Хроническая диффузная обструктивная эмфизема легких

-Хроническая очаговая эмфизема

-Интерстициальная, межуточная эмфизема

-Первичная идиопатическая эмфизема

-Викарная компенсаторная эмфизема

При макроскопическом исследовании ткани легкого, обнаружены участки повышенной воздушности с наличием мелких пузырей, а гистологически истончение и разрыв альвеолярных перегородок с образованием крупных полостей различной формы. Какое заболевание обнаружено в легком?

+Эмфизема легких

-Бронхоэктатическая болезнь

-Кавернозный туберкулез

-Хронический бронхит

-Фиброзирующий альвеолит

Хворий, що страждав хронічною обструктивною емфіземою легень, помер від легенево-серцевої недостатності. Які зміни можна виявити в серці?

+Гіпертрофію правого шлуночка серця

-Гіпертрофію лівого шлуночка серця

-Амілоїдоз

-Великоосередковий кардіосклероз

-Розрив серця

Тести: Ангіни. Стоматит, глосіт, хейліт.

При огляді порожнини рота у хворого звертає увагу повна відсутність сосочків з папіломатозними розростаннями на обмеженій ділянці язика, яка має форму ромбу. Ця ділянка розташовується на середній лінії спинки язика. Поставте діагноз.

+Ромбоподібний глосит

-Десквамативний глосит

-Вільозний язик

-Складчастий язик

-Ексфоліативний глосит

Хвора 27 років скаржиться на сухість губ, появу лусочок, котрі вона зкусує. Об’єктивно: губи сухі, на межі червоної кайми та слизової оболонки губ наявність сірих прозорих лусочок, краї яких дещо виступають над поверхнею слизової. Після зняття лусочок ерозій немає, відмічається гіперемія. Який найбільш

+Ексфоліативний хейліт

-Червоний вівчак

-Кандидозний хейліт

-Метеорологічний хейліт

-Лейкоплакія

При обстеженні порожнини рота у хворої жінки визначається гіперемія слизової оболонки щік, дна порожнини рота, м'якого та твердого піднебіння. Слизова оболонка тьмяна, з великою кільістю дрібних виразок, вкрита непрозорим слизом. Визначити

+Виразковий стоматит

-Катаральний стоматит

-Гангренозний стоматит

-Везикулоутворюючий стоматит

-Гнійний стоматит

Тести: Гастрити. Виразкова хвороба.

При ендоскопії шлунку, на гістологічне дослідження взято біоптат слизової оболонки. Його дослідження виявило: слизова оболонка збережена, стовщена, набрякла, гіперемірована, з багато численними мілкими крововиливами, щільно вкрита слизом. Визначити форму гострого гастриту.

+катаральний (простий)

-ерозівний

-фібринозний

-гнійний

-некротичний

На гістологічне дослідження прислали видалений червоподібний відросток. Розміри його збільшені, серозна оболонка тускла, повнокровна, вкрита плівками фібрину, стінки стовщені, на розрізі із просвіту виділяється гній. При мікроскопічному дослідженні спостерігається повнокров’я судин, набряк всіх шарів і дифузна інфільтрація їх лейкоцитами. Назвіть форму

+флегмонозний

-апостематозний

-простий

-поверховий

-гангренозний

Під час розтину тіла чоловіка 29 років, який тривалий час хворів на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки були знайдені ознаки перитоніту, множинні стеатонекрози позаочеревинної жирової тканини та підшлункової залози, а в діляці тіла ії знайдений виразкоподібний дефект діаметром 5 мм і глибиною до 10 мм, краї якого містили некротичні маси. Діагностуйте ускладнення виразкової хвороби дванадцятипалої

+Пенетрація

-Кровотеча

-Стеноз

-Перфорація

-Малігнізація

На розтині чоловіка похилого віку, який протягом останніх 2 тижнів страждав від гострого розладу кишечника виявлені зміни у прямій та сигмоподібній кишках: на поверхні слизової оболонки відмічається коричньово-зелена плівка. Стінка кишки потовщена, порожнина різко звужена. Мікроскопічно виявляється проникаючий на різну глибину некроз слизової оболонки, некротичні маси пронизані нитками фібрину, з лейкоцитарною інфільтрацією. Який з перелічених діагнозів

+Фібринозний коліт.

-Катаральнийй коліт.

-Виразковийй коліт.

-Фолікулярний коліт.

Гістологічно в апендиксі в усіх шарах знайдені в значній кількості поліморфноядерні лейкоцити, повнокрів’я, стази. Така картина є характерною для:

+Флегмонозного апендициту

-Гангренозного апендициту

-Поверхневого апендициту

-Простого апендициту

-Хронічного апендициту

При вскрытии умершего, в прямой и сигмовидной кишке видны дефекты слизистой оболочки неправильной формы с неровными контурами, они сливаются между собой , оставляя небольшие островки сохранившейся слизистой оболочки. О какой разновидности колита можно думать?

+Язвенный колит

-Фибринозный колит

-Гнойный колит

-Фолликулярный колит

-Катаральный колит

У хворого виразковою хворобою шлунка з кровотечею при ендоскопії в шлунку знайдена рідина кольору кавової гущавини. Який пігмент обумовив такий колір вмісту шлунка?

+Солянокислий гематин

-Гемосидерин

-Білірубін

-Феритин

-Порфірин

На розтині чоловіка похилого віку, який протягом останніх 2 тижнів страждав від гострого розладу кишечника виявлені зміни у прямій та сигмоподібній кишках: на поверхні слизової оболонки відмічається коричньово-зелена плівка. Стінка кишки потовщена, порожнина різко звужена. Мікроскопічно виявляється проникаючий на різну глибину некроз слизової оболонки, некротичні маси пронизані нитками фібрину, з лейкоцитарною інфільтрацією. Який з перелічених діагнозів

+Фібринозний коліт.

-Катаральнийй коліт.

-Виразковийй коліт.

-Фолікулярний коліт.

При гістологічному дослідженні біоптату зі слизової оболонки шлунку жінки 50 років виявлено: потоншення слизової оболонки, зменшення кількості залоз, фокуси кишкової метаплазії; повнокрів’я, набряк та склероз строми; дифузна лімфоплазмоцитарна інфільтрація зі значними домішками полінуклеарних лейкоцитів. Встановити діагноз.

+Хронічний атрофічний гастрит в активній фазі

-Хронічний атрофічний гастрит у неактивній фазі

-Хронічний поверхневий гастрит

-Гострий катаральний гастрит

-Гострий фібринозний гастрит

-Острый гепатит

У хворого знайдено асцит, в два рази збільшена селезінка, варикозне розширення вен стравоходу і прямої кишки. При гістологічному дослідженні біоптата печінки виявлений мікронодулярний цироз. Який процес ускладнив цироз печінки?

+Синдром портальної гіпертензії

-Серцева недостатність

-Гепато-лієнальний синдром

-Печінково-клітинна недостатність

Тести: Гепатити. Цирози печінки.

Чоловік 59 років мав ознаки паренхіматозної жовтяниці та портальної гіпертензії. Під час гістологічного дослідження пункційного біоптату печінки було знайдено: балково-часточкова будова порушена, частина гепатоцитів має ознаки жирової дистрофії, утворюються порто-портальні сполучнотканинні септи з формуванням псевдочасточок, з наявністю періпортальних лімфо-макрофагальних інфільтратів. Діагностуйте захворювання

+Цироз печінки

-Алкогольний гепатит

-Хронічний гепатоз

-Вірусний гепатит

-Токсичная дисрофія

В пункционном биоптате печени найдена дистрофия гепатоцитов,и некрозы их, склероз с нарушение балочного и дольчатого строения с образованием ложных долек, регенераторных узлов. Выбирите наиболее верный диагноз.

+Цирроз печени

-Хронический гепатоз

-Хронический гепатит

-Прогрессирующий массивный некроз печени

-Острый гепатит

У хворого знайдено асцит, в два рази збільшена селезінка, варикозне розширення вен стравоходу і прямої кишки. При гістологічному дослідженні біоптата печінки виявлений мікронодулярний цироз. Який процес ускладнив цироз печінки?

+Синдром портальної гіпертензії

-Серцева недостатність

-Гепато-лієнальний синдром

-Печінково-клітинна недостатність

Тести: Гломерулонефрит.

У дитини 15 років через 14 днів після перенесеної ангіни з’явилися набряки на обличчі зранку, підвищення артеріального тиску, сеча у вигляді “м’ясних помиїв”. Імуногістохімічне дослідження біоптату нирки виявило відкладання імунних комплексів на базальних мембранах капілярів та у мезангії клубочків. Яке захворювання розвинулось у хворого?

+Гострий гломерулонефрит

-Гострий інтерстіційний нефрит

-Ліпоїдний нефроз

-Гострий пієлонефрит

-Некротичний нефроз

50-річний хворий протягом 10 років хворів на мембранозно-проліферативний гломерулонефрит і постійно отримував сеанси гемодіалізу з метою корекції ниркової недостатності. Останнього півроку уникав лікування. Доставлений у відділення гемодіалізу у вкрай важкому стані, без свідомості, із запахом сечовини від тіла, набряками, ознаками вираженого плевриту, перикардиту та перитоніту, що було розцінено як уремія. Який вид запалення найбільш

+Фібринозне

-Гнійне

-Катаральне

-Геморагічне

-Серозне

Назовите заболевание инфекционно-аллергической или неустановленной природы при котором развивается двусторонне диффузное или очаговое негнойное воспаление клубочкового аппарата почек с характерными почечными и внепочечными симптомами.

+Гломерулонефрит.

-Пиелонефрит.

-Нефролитиаз.

-Поликистоз почек.

-Нефросклероз.

Тести: Гостра і хронічна ниркова недостатність.

На розтині померлого від ниркової недостатності, який протягом останніх 5-ти років хворів бронхоектатичною хворобою виявлені збільшені в розмірах нирки щільної консистенції з потовщеним кірковим шаром білого кольору та сальним блиском. Яке захворювання в нирках?

+Вторинний амілоїдоз

-Гломерулонефрит

-Хронічний пієлонефрит

-Некротичний нефроз

При розтині жінки, яка померла від уремії, нирки різних розмірів, поверхня їх великобугриста, між нирковою поверхнею та капсулою нирок – щільні спайки. Мікроскопічно в нирковой тканині виявляются інкасуловані абсцеси, розростання сполучної тканини з лімфогістіоцитарною інфільтрацією, осередки метаплазії перехідного епітелію в багатошаровий, дистрофія та атрофія канальців. Який з перелічених діагнозів найбільш

+Хронічний пієлонефрит.

-Хронічний гломерулонефрит.

-Гострий пієлонефрит.

-Гострий гломерулонефрит.

-Тубулоінтерстиціальний нефрит.

При розтині жінки, яка померла від уремії, нирки різних розмірів, поверхня їх великобугриста, між нирковою поверхнею та капсулою нирок – щільні спайки. Мікроскопічно в нирковой тканині виявляются інкасуловані абсцеси, розростання сполучної тканини з лімфогістіоцитарною інфільтрацією, осередки метаплазії перехідного епітелію в багатошаровий, дистрофія та атрофія канальців. Який з перелічених діагнозів найбільш

+Хронічний пієлонефрит.

-Хронічний гломерулонефрит.

-Гострий пієлонефрит.

-Гострий гломерулонефрит.

-Тубулоінтерстиціальний нефрит.

Чоловік 62 роки помер від хронічної ниркової недостатності. На секції виявлено: нирки зменшені, щільної консистенції, фіброзна капсула знімається важко, поверхня зерниста, коркова речовина витончена. Гістологічно - в частині клубочків проліферація ендотеліальних та мезангіальних клітин, потовщення мембран капілярів клубочків, деякі клубочки слерозовані та гіализовані. В стромі нечисленні лімфоїдні

+Хронічний гломерулонефрит

-Артеросклеротичний нефросклероз (первинно зморщена нирка)

-Атеросклеротично зморщена нирка

-Гострий екстракапілярний ексудактивний гломерулонефрит

-Підгострий гломерулонефрит

На розтині померлого від ниркової недостатності, який протягом останніх 5-ти років хворів бронхоектатичною хворобою виявлені збільшені в розмірах нирки щільної консистенції з потовщеним кірковим шаром білого кольору та сальним блиском. Яке захворювання в нирках?

+Вторинний амілоїдоз

-Гломерулонефрит

-Хронічний пієлонефрит

-Некротичний нефроз

На аутопсії померлої, яка тривалий час хворіла цистітом і дискінезією сечоводів, виявлено морфологічні ознаки уремії. Нирка була нерівномірно рубцево-зморщена. У просвіті мисок містилися дрібні уратні камені і пісок. Гістологічно виявлено “щитовидну нирку”, вогнища інтерстиційного запалення. Який із нижчеперерахованих діагнозів є найбільш вірогідний?

+Хронічний пієлонефрит

-Гострий пієлонефрит

-Атеросклеротично зморщена нирка

-Первинно зморщена нирка

-Амілоїдно зморщена нирка

Хворий 67 років протягом 20 років страждав гіпертонічною хворобою. Помер від хронічної ниркової недостатності. Який вид мали нирки при розтині трупа?

+Маленькі, щільні, поверхня дрібнозерниста.

-Великі строкаті

-Великі червоні

-Великі білі

-Великі з множинними тонкостінними кістами

На вскрытии умершей 38 лет обнаружены почки размером 18 х 16 х 8 см., напоминающие виноградные гроздья, на разрезе состоящие из множества полостей от 0,5 см. до 3 см. в диаметре, заполненных серозной жидкостью или коллоидными массами, паренхима почки между полостями резко истончена до 0,1 см. Каким заболеванием страдала умершая?

+Поликистоз почек

-Хронический пиелонефрит

-Острый пиелонефрит

-Нефролитиаз

-Дисплазия почек

У больного, длительно страдавшего почечнокаменной болезнью, удалена почка. Она представляет собой тонкостенный, заполненный мочой мешочек. Почечная паренхима атрофирована. Назовите это осложнение нефролитиаза?

+Гидронефроз.

-Пиелонефрит.

-Пионефроз.

-Поликистоз почек.

-Нефросклероз.

На розтині трупа жінки 52 років, яка тривалий час хворіла на хронічним гломерулонефритом, виявлено:значно зменьшені , щільні, дрібнозернисті нирки; фібринозне запалення серозних і слизових оболонок; дистрофічні зміни паренхіматозних органів; набряк головного мозку. Яким ускладненням зумовлені описані зміни серозних оболонок і внурішніх органів:

+уремією;

-анемією;

-сепсисом;

-ДВЗ-синдромом;

-тромбоцитопенією.

Хворий протягом багатьох років страждав на хронічний остеомієліт нижньої щелепи. Останнім часом в аналізі крові - гіпопротеїнемія, диспротеїнемія; у сечі - протеїнурія, білкові циліндри . Помер від хронічної ниркової недостатності. Який патологічний процес у нирках був виявлений на розтині?

+Амілоїдоз

-Хронічний гломерулонефрит

-Гідронефроз

-Хронічний піелонефрит

-Інтерстиційний нефрит

У хворого, який помер від хронічної ниркової недостатності на грунті хронічного гломерулонефрита нирки зменшені в розмірах, щільної консистенції, капсула знімається важко, оголяючи зернисту поверхню. На розрізі кірковий та мозковий шари тонкі, тканина нирок суха, недокрівна, сірого кольору. Як називається така нирка?

+Вторинно-зморщені нирки

-Первинно-зморщені нирки

-Атеросклеротично-зморщені нирки

-Амілоїдно-зморщені нирки

-Пієлонефротично-зморщені нирки

На аутопсії хворого, померлого від отруєння етиленгліколем, нирки дещо збільшені у розмірах, набряклі, їх капсула знімається дуже легко, кіркова речовина широка, блідо-сіра, мозкова речовина - темно-червона. Яка патологія нирок розвинулась у хворого?

+Некротичний нефроз

-Гострий пієлонефрит

-Гострий гломерулонефрит

-Гострий тубуло-інтерстиціальний нефрит

Ліпоїдний нефроз

Тести: Туберкульоз - первинний і гематогенний.

Вторинний туберкульоз.

На розтині тіла чоловіка, який помер від гострої постгеморагічної анемії внаслідок легеневої кровотечі, було знайдено: макроскопово - верхівки легень деформовані, на розрізі містять множинні білувато-сірі осередки діаметром 10-15 мм та множинні патологічні порожнини діаметром до 15 мм зі щільними стінками; мікроскопово - в стінках порожнин розростання сполучної тканини з наявністю інфільтрату, якій складається з епітеліоїдних клітин, багатоядерних гігантів та лімфоцитів. Діагностуйте

+Вторинний фіброзно-кавернозний туберкульоз

-Первинний туберкульоз без ознак прогресування

-Прогресуючий первинний туберкульозний комплекс

-Гематогенно-дисемінований туберкульоз легень

-Гематогенний міліарний туберкульоз легень

У молодого чоловіка видалено збільшений надключичний лімфовузол. Гістологічно: у центрі – осередок сирчастого некрозу, на периферії – вал епітеліоїдних клітин та лімфоцитів, серед яких зустрічаються клітини Пірогова-Лангханса. Діагностуйте процес у лімфатичних вузлах.

+Туберкульозний лімфаденіт

-Сифілітичний лімфаденіт

-Лепроматозний лімфаденіт

-Лімфогранульоматоз

-Метастаз Вірхова

У дитини після перенесеної ангіни різко збільшилися лімфатичні вузли: паратрахеальні, біфуркаційні, шийні. При мікроскопічному дослідженні шийного лімфатичного вузла виявлені вогнища некрозу, обмежовані лімфоцитами, епітеліоїдними клітинами, та клітинами Пірогова-Лангханса. Вкажіть найбільш вірогідну патологію.

+Туберкульоз

-Саркоїдоз

-Риносклерома

-Сап

-Сифіліс

Больной 22-х лет поступил в стационар с жалобами на лихорадку, слабость. Один из увеличенных шейных лимфоузлов взят на гистологическое исследование. Результаты: в ткани лимфоузла обнаружены очаги некроза, окруженные эпителиоидными клетками, гигантскими многоядерными клетками Пирогова-Лангханса, а также лимфоцитами. Какое заболевание можно предполагать в данном

+Туберкулез

-Лимфогранулематоз

-Лимфолейкоз

-Саркоидоз

-Сифилис

На розтині тіла чоловіка 63 років, були знайдені множинні патологічні порожнини в обидвох легенях, мікроскопічно у внутрішньому шарі стінки порожнини знайдені некротичні маси, які дифузно інфільтровані нейтрофілами, середній - містить інфільтрат з епітеліоїдних клітин, лімфоцитів та багатоядерних гігантів, зовнішній шар складається із зрілої сполучної тканини. Діагностуйте форму вторинного туберкульозу.

+Фіброзно-кавернозний

-Гострий вогнищевой

-Фіброзно-вогнищевий

-Гострий кавернозний

-Циротичний туберкульоз

На розтині тіла чоловіка, який помер від гострої постгеморагічної анемії внаслідок легеневої кровотечі, було знайдено: макроскопово - верхівки легень деформовані, на розрізі містять множинні білувато-сірі осередки діаметром 10-15 мм та множинні патологічні порожнини діаметром до 15 мм зі щільними стінками; мікроскопово - в стінках порожнин розростання сполучної тканини з наявністю інфільтрату, якій складається з епітеліоїдних клітин, багатоядерних гігантів та лімфоцитів. Діагностуйте

+Вторинний фіброзно-кавернозний туберкульоз

-Первинний туберкульоз без ознак прогресування

-Прогресуючий первинний туберкульозний комплекс

-Гематогенно-дисемінований туберкульоз легень

-Гематогенний міліарний туберкульоз легень

При розтині померлого, який хворів на туберкульоз, у верхній долі правої легені знайдено порожнину розмірами 3х2 см, яка сполучається з бронхом. Стінка порожнини щільна, має три шари: внутрішній – піогенний, середній – шар туберкульозної грануляційної тканини, зовнішній – сполучнотканинний. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Фіброзно-кавернозний туберкульоз.

-Фіброзно-осередковий туберкульоз.

-Туберкульома.

-Гострий осередковий туберкульоз.

-Гострий кавернозний тубеокульоз.

У чоловіка 43 років, який тривалий час хворів на туберкульоз, розвинулась кровотеча з легень, що призвела до смерті. На розтині в легенях виявлено декілька порожнин овальної або круглої форми, стінка яких створена некротичними масами та тканиною легень. Для якої форми туберкульозу характерні такі зміни

+Гострий кавернозний

-Фіброзно-кавернозний

-Туберкулома

-Казеозна пневмонія

-Гострий вогнищевий

Тести: Сифіліс. Склерома. Актиномікоз.

На слизовій оболонці правого піднебінного мигдалика спостерігається безболісна виразка з гладким лакованим дном та рівними хрящеподібної консистенції краями. Мікроскопічно: запальний інфільтрат що складається з лімфоцитів, плазмоцитів, невеликої кількості нейтрофілів та епітеліоїдних клітин та наявність єндо та периваскуліту. Про яке захворювання йде

+Сифіліс

-Актиномікоз

-Туберкульоз

-Дифтерія зеву

-Виразково-некротична ангина Венсана

При мікроскопії біоптату печінки виявлені гранульоми, які складаються з плазматичних, лімфоїдних, гігантських багатоядерних клітин типу Пирогова-Лангхарса, дрібних судин з ознаками ендо- і периваскуліту, зустрічаються осередки казеозного некрозу. Такі гранулеми характерні для

+Сифілісу

-Туберкульозу

-Лепри

-Риносклероми

-Сапу

При исследовании биоптата обнаружена гранулема, состоящая из лимфоцитов, плазматических клеток, макрофагов с пенистой цитоплазмой (клетками Микулича), много гиалиновых шаров. О каком заболевании можно думать?

+Риносклерома

-Лепра

-Сифилис

-Туберкулез

-Актиномикоз

В биоптате дужек мягкого неба, взятого в связи с подозрением на опухоль (макроскопически определялась язва с плотным дном), обнаружен некроз слизистой оболочки с инфильтрацией подслизистого слоя лимфоцитами, эпителиоидными клетками, плазматическими клетками, единичными нейтрофилами. Обращает внимание наличие выраженного эндо- и периваскулита. Описанные изменения характерны для:

+Первичного сифилиса

-Афтозного стоматита

-Язвенного стоматита

-Язвенно-некротического стоматита Венсана

-Дифтерии зева

У хворого М. 14 років, діагностована тріада Гетчинсона: зуби діжкоподібної форми, паренхіматозний кератит та глухота.. Для якої хвороби характерні виявлені зміни?

+Сифіліс.

-Токсоплазмоз.

-Проказа.

-Туберкульоз.

-Опісторхоз.

В біоптаті слизової носа знайдені епітеліоїдні клітини, плазмоцити, клітини Мікуліча, еозинофільні тільця Русселя. Ваш

+Ріносклерома

-Сифіліс

-Туберкульоз

-Респіраторносинцитіальна інфекція

-Алергічний риніт

Тести: Вірусні інфекційні хвороби: ГРВІ, кір, СНІД, вірусний гепатит.

Какому из приведенных ниже заболеваний соответствуют следующие проявления: катаральный конъюнктивит, фарингит, ларинготрахеобронхит, на слизистой оболочке щек, соответственно нижним малым коренным зубам, белые пятна, крупнопятнистая и папулезная сыпь на лице, туловище, конечностях.

+Корь

-Сыпной тиф

-Скарлатина

-Менингококковая инфекция

-Грипп

Больной заболел остро. Предъявлял жалбы на озноб, повышение температуры до 40°С, головную боль, кашель, одышку. На 5 день больной скончался. На вскрытии: легкие увеличены в объеме, пестрого вида – “большое пестрое легкое”. Для какого заболевания характерна такая картина в

+Грипп

-Аденовирусная инфекция

-Крупозная пневмония

-Респираторно-синцитиальная инфекция

-Бронхоэктазы

При вскрытии трупа больного, умершего от легочной недостаточности обнаружено увеличенное легкое с очагами темно-красного, розовато-желтого цвета "большое пестрое легкое", некротический трахеобронхит. Каким заболеванием наиболее вероятно страдал больной?

+Гриппозная пневмония

-Крупозная пневмония

-Казеозная пневмония

-Фиброзирующий альвеолит

-Коревая пневмония

У ребенка 2 лет появился катаральный конъюктивит, фарингит, ларинготрахеобронхит. На слизистой оболочке щек, соответственно нижним малым коренным зубам, белые пятна, а позднее – крупнопятнистая и папулезная сыпь на лице, туловище, конечностях. О каком заболевании следует думать?

+Корь

-Скарлатина

-Менингококковая инфекция

-Сыпной тиф

-Грипп

Під час патологоанатомічного дослідження тіла хлопчика 5 років, померлого від гострої легенево-серцевої недостатності, було знайдено: серозно-геморагічний трахеобронхіт з ділянками некрозу слизової оболонки, в легенях – множинні вогнища геморагічної пневмонії. Про яке захворювання йде мова?

+Грип

-Кір

-Скарлатіна

-Дифтерія

-Крупозна пневмонія

Больной заболел остро. Предъявлял жалбы на озноб, повышение температуры до 40°С, головную боль, кашель, одышку. На 5 день больной скончался. На вскрытии: легкие увеличены в объеме, пестрого вида – “большое пестрое легкое”. Для какого заболевания характерна такая картина в

+Грипп

-Аденовирусная инфекция

-Крупозная пневмония

-Респираторно-синцитиальная инфекция

-Бронхоэктазы

Під час патологоанатомічного дослідження тіла хлопчика 5 років, померлого від гострої легенево-серцевої недостатності, було знайдено: серозно-геморагічний трахеобронхіт з ділянками некрозу слизової оболонки, в легенях – множинні вогнища геморагічної пневмонії. Про яке захворювання йде мова?

+Грип

-Кір

-Скарлатіна

-Дифтерія

-Крупозна пневмонія

У ребенка 12 лет, лечившегося в инфекционном отделении по поводу гриппа, на 5-е сутки заболевания появились сильная головная боль, тошнота, головокружение, менингиальные знаки. Смерть наступила через сутки от нарастающего отека мозга. При вскрытии полости черепа мягкие мозговые оболочки отечны, полнокровны, диффузно пропитаны ярко красного цвета жидкостью. Извилины и борозды сглажены. О каком осложнении гриппа следует думать?

+Геморрагический менингит

-Кровоизлияние в мозг

-Венозная гиперемия оболочек мозга

-Гнойный лептоменингит

-Серозный менингит

У ребенка 5 лет появилась температура до 40°С, резкая головная боль, рвота, беспокойство, озноб. Через 4 дня появилась геморрагическая сыпь на коже, олигоурия и надпочечниковая недостаточность, что и послужило причиной смерти. При бактериологическом исследовании мазков из глотки обнаружен менингококк. Какая форма болезни обнаружена?

+Менингококкцемия

-Менингококковый менингит

-Менингоэнцефалит

-Менингококковый назофарингит

Ребенок 6 лет, заболел остро, заболевание началось с катарального назофарингита. Через 2 суток больной умер. На аутопсии: мягкие мозговые оболочки мозга резко полнокровны, отечны, пропитаны густой мутной желтовато-зеленоватой жидкостью. Мозг отечен, миндалики мозжечка увеличены в объеме, выражена странгуляционная борозда. Описанные изменения наиболее характерны для:

+Менингококковой инфекции

-Гриппа

-Коклюша

-Дифтерии

-Кори

У девочки 12 лет при вскрытии выявлено: множественные кровоизлияния в коже (преимущественно ягодиц, нижних конечностей), серозных и слизистых оболочках, в головном мозгу. В надпочечниках очаговый некроз и массивные кровоизлеяния, в почках- некротический нефроз, гнойный артрит, иридоциклит, васкулит. Выберите правильный диагноз.

+Менингококцемия

-Сыпной тиф

-Узелковый периартериит

-Системная красная волчанка

-Лучевая болезнь

У ребенка 12 лет, лечившегося в инфекционном отделении по поводу гриппа, на 5-е сутки заболевания появились сильная головная боль, тошнота, головокружение, менингиальные знаки. Смерть наступила через сутки от нарастающего отека мозга. При вскрытии полости черепа мягкие мозговые оболочки отечны, полнокровны, диффузно пропитаны ярко красного цвета жидкостью. Извилины и борозды сглажены. О каком осложнении гриппа следует думать?

+Геморрагический менингит

-Кровоизлияние в мозг

-Венозная гиперемия оболочек мозга

-Гнойный лептоменингит

-Серозный менингит

Дитина віком 8 років захворіла гостро. Через дві доби від початку захворювання наступила смерть. На аутопсії виявлено, що м’які мозкові оболонки різко повнокровні, просякнуті густим каламутним жовтувато-зеленуватим ексудатом на базальній поверхні головного мозку. Тканина

+Менінгококова інфекція

-Скарлатина

-Коклюш

-Дифтерія

-Кір

При вскрытии ребенка 5 лет мягкие мозговые оболочки резко полнокровные, мутные, в виде желтовато-зеленоватого “чепчика”. Микроскопически: мягкая мозговая оболочка резко утолщена, полнокровна, пропитана гнойным эксудатом с наличием фибрина. О каком заболевании следует думать?

+Менингококковая инфекция

-Туберкулез

-Сибирская язва

-Вирусный грипп

-Корь

Чоловік віком 42 роки помер при явищах вираженої інтоксикації і дихальної недостатності. На розрізі тканина легень у всіх відділах строката, з множинними дрібновогнищевими крововиливами та вогнищами емфіземи. Гістологічно у легенях: геморагічна бронхопневмонія з абсцедуванням, у цитоплазмі клітин епітелію бронхів еозинофільні і базофільні включення. Діагностуйте виявлене на секції захворювання.

+Грип

-Парагрип

-Аденовірусна інфекція

-Респіраторно-синцитіальна інфекція

-Стафілококова бронхопневмонія

Мягкие мозговые оболочки тусклые, на их поверхности имеются наложения зеленовато-желтого цвета, захватывающие практически всю конвекситальную поверхность полушарий головного мозга. При гистологическом исследовании наблюдается резкое полнокровие оболочек мозга с диффузной лейкоцитарной инфильтрацией. Какое из ниже перечисленных заболеваний наиболее вероятно?

+Менингококковая инфекция

-Корь

-Сибирская язва

-Туберкулез

-Грипп

Ребенок 7 лет заболел остро. При осмотре педиатр отметил, что слизистая оболочка зева гиперемирована, отечная, набухшая, покрыта большим количеством слизи. На слизистой оболочке щек беловатые пятна. На следующие сутки у ребенка появилась крупнопятнистая сыпь на коже лица, шеи, туловища. О каком заболевании можно думать?

+Корь

-Скарлатина

-Дифтерия

-Менингококцемия

-Аллергический дерматит

У ребенка 6-ти лет, госпитализированного в связи с коревой пневмонией, на слизистой оболочке щеки обнаружен участок грязно-серого цвета размерами 2х2,5 см без четких границ. Мягкие ткани дряблые, тусклые, с неприятным зловонным запахом. Какой диагноз установил стоматолог?

+Нома

-Гангренозный стоматит

-Пустулезный стоматит

-Флегмонозный стоматит

-Язвенный стоматит.

Тема: Бактеріальні інфекції: дифтерія, скарлатина.

При какой инфекции в первый период ее развития отмечается резкое полнокровие сосудов зева, миндалин, слизистой оболочки порлости рта, языка (“малиновый язык”)?

+Скарлатина

-Дифтерия

-Корь

-Коклюш

-Менингококковая инфекция

У мальчика 6 лет появилась резкая боль при глотании, выраженный отек шеи, температура тела повысилась до 39С. На миндалине серовато-желтые пленки, которые снимаются с большим трудом. Резко выражены признаки интоксикации. Ваш диагноз?

+дифтерия

-скарлатина

-корь

-менингококковый назофарингит

-грипп

У дитини з помірно вираженою загальною інтоксикацією виявлена дифтерія з поразкою крупних бронхів. Який вид запалення характерний для цього виду дифтерії?

+Крупозне

-Діфтеритичне

-Альтеративне

-Геморагічне

-Продуктивне

При огляді дитини 7 р., яка поступила в інфекційне відділення зі скаргами на різкий біль у горлі, затруднення при ковтанні, підвищення температури тіла до 390С, набряк шиї виявлено: мигдалики збільшені, їх слизова оболонка повнокрівна, вкрита великою кількістю плівок білувато-жовтого кольру, які щільно прилягають до слизової оболонки. При спробі зніти плівку залишається глибокий дефект, який кровоточить. Який вид запалення має місце?

+Дифтеритичне

-Гнійне

-Серозне

-Крупозне

-Геморагічне

У ребенка 5 лет при осмотре зева обнаружено: слизистая зева и миндалин гиперемирована, миндалины увеличены, покрыты плотными, белесовато-желтыми пленками, которые удаляются с трудом. На месте удаления остается глубокий дефект ткани. Мягкие ткани шеи отечны, регионарные лимфатические узлы шеи увеличены, болезнены. О каком заболевании можно думать?

+Дифтерия

-Скарлатина

-Корь

-Паротит

-Аденовирусная инфекция

У девочки 5 лет наблюдается высокая температура и боль в горле. Объективно: отек мягкого неба, на миндалинах серые пленки, которые трудно отделяются, оставляя глубокие кровоточащие дефекты ткани. Какое из нижеперечисленных заболеваний наиболее вероятно:

+Дифтерия зева

-Ангина Симоновского-Венсанса

-Лакунарная ангина

-Инфекционный мононуклеоз

-Некротическая ангина

Тема: Кишкові інфекції: дизентерія, черевний тиф, холера.

Больной заболел остро: высокая температура, увеличенная, болезненная селезенка. На 10 день на коже живота появилась розеолезно-папулезная сыпь. На 21 день наступила смерть от перитонита. При патологоанатомическом исследовании трупа в подвздошной кишке обнаружены глубокие язвы в области некротизированных групповых лимфоидных фолликулов (пейеровых бляшек). Одна из язв перфорировала, имеется фибринозно-гнойный разлитой перитонит. О каком заболевании можно подумать в данном случае?

+Брюшной тиф

-Дизентерия

-Амебиаз кишечника

-Холера

-Сальмонеллез

У больного на коже живота, грудной клетки появилась сыпь в виде розеол и петехий, мелкоточечная конъюнктивальная сыпь. Смерть наступила при явлениях поражения мозга. При микроскопическом исследовании секционного материала в ЦНС продолговатый мозг, мост, в коже и почках, миокарде обнаружен деструктивно-пролиферативный эндотромбоваскулит. О каком заболевании следует думать?

+Сыпной тиф

-Сепсис

-Узелковый периартериит

-Системная красная волчанка

-Бруцелез

При вскрытии трупа мужчины, умершего от брюшного тифа выявлено, что мышцы передней брюшной стенки и бедра плотные, ломкие, белесовато-желтоватого цвета, напоминают стеариновую свечу. Описанное изменение в мышцах является проявлением:

+Ценкеровского некроза

-Фибриноидного некроза

-Казеозного некроза

-Колликвационного некроза

-Апоптоза

При микроскопическом исследовании прямой кишки обнаружены крупные очаги некроза слизистой оболочки, некротические массы пропитаны фибрином, образуя пленку. Слизистая и подслизистая оболочка по периферии участков некроза полнокровные, оттечные с кровоизлияниями и лейкоцитарной инфильтрацией, Какое заболевание можно предположить?

+Дизентерия

-Холера

-Амебиаз

-Брюшной тиф

-Сальмонелез

При вскрытии ребенка 9 лет в слизистой оболочке прямой кишки обнаружены множественные неправильной формы дефекты различной глубины с неровными краями. а также серо-белые пленки, плотно спаянные с подлежащей тканью. О каком заболевании следует думать?

+Дизентерия

-Сальмонеллез

-Холера

-Брюшной тиф

-Амебиаз

При розтині хворого, померлого через тиждень від початку профузної діареї, виявлений різко виразимий ексікоз, всі тканини сухі, кров густа. При бактеріологічному дослідженні вміста тонкої кишки, що нагадує рисовий відвар, знайдені вібріони. Яке захворювання привело хворого до смерті?

+Холера

-Дизентерія

-Черевний тиф

-Сальмонельоз

-Харчова токсикоінфекція

На розтині померлого від черевного тифу у клубовій кишці виявлені розташовані повздовж неї виразки з рівними краями, чистим дном, яке утворено м’язовим шаром або навіть серозною оболонкою кишкиї. На якій стадії черевного тифу це спостерігається?

+Стадія “чистих” виразок

-Стадія мозкоподібного набряку

-Стадія некрозу

-Стадія “брудних” виразок

-Стадія заживлення виразок

На розтині хворого, який помер при наростанні явищ серцевої недостатності виявлено серозний менінгіт, некроз і крововиливи в наднирниках, пролежні. Мікроскопічно: деструктивно-проліферативний ендотромбоваскуліт (гранулеми Попова) у довгастому мозку, інтерстиціальний міокардит. Яке захворювання має місце?

+Висипний тиф

-Скарлатина

-Кір

-Черевний тиф

-Грип

При розтині чоловіка, померлого від внутрішнькишкової кровотечі, в клубовій кишці спостерігається некроз групових і солітарних фолікулів, з імбібіцією жовчю і кров’ю мертвих тканин; в нижньому відрізку кишки – явища секвестрації та відторгнення некротичних мас з утворенням дефектів. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Черевний тиф, стадія "брудних" виразок.

-Черевний тиф, стадія чистих виразок.

-Черевний тиф, стадія некрозу.

-Черевнотифозна форма сальмонельозу.

-Хвороба Крона.

На розтині трупа чоловіка віком 56 років у термінальному відділі тонкої кишки виявлено декілька виразок розмірами від 4 до 5 см. Краї виразок піднімаються над поверхнею слизової оболонки, стінки виразок покриті сірувато-жовтуватими масами, які кришаться. Реакція Відаля позитивна. Поставте діагноз.

+Черевний тиф

-Паратиф

-Поворотний тиф

-Дизентерія

-Хвороба Крона

На розтині чоловіка, який помер на 5-у добу захворювання черевним тифом, виявлені наступні зміни: групові фолікули клубової кишки збільшені, повнокровні і виступають над слизовою оболонкою, на їх поверхні видно борозди та звивини. Гістологічно: повнокрів’я і набряк тканини, наявність гранульом, які складаються з великих клітин зі світлою цитоплазмою і містять черевнотифозні палички. Про який період місцевих змін при черевному тифі можна думати?

+Стадія мозкоподібного набухання

-Стадія некрозу

-Стадія загоювання виразок

-Стадія чистих виразок

-Стадія утворення виразок

При розтину трупа чоловіка 40 років виявлено різко розширений просвіт тонкої кишки, переповнений рідиною, яка нагадує “рисовий відвар”. Стінка кишки набрякла, на слизовій велика кількість дрібнокрапкових крововиливів. Для якого інфекційного захворювання характерний описаний ентерит?

+Холера

-Дизентерія

-Сальмонельоз

-Амебіаз

-Черевний тиф

При розтині трупа чоловіка, який помер від черевного тифу,виявлено, що прямі м’язи передньої черевної стінки щільні, білуватого кольору, нагадують стеаринову свічку. Який патологічний процес має місце?

+Воскоподібний некроз

-Фібриноїдний некроз

-Колікваційний некроз

-Казеозний некроз

-Апоптоз

При розтині чоловіка, померлого від внутрішнькишкової кровотечі, в клубовій кишці спостерігається некроз групових і солітарних фолікулів, з імбібіцією жовчю і кров’ю мертвих тканин; в нижньому відрізку кишки – явища секвестрації та відторгнення некротичних мас з утворенням дефектів. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Черевний тиф, стадія "брудних" виразок.

-Черевний тиф, стадія чистих виразок.

-Черевний тиф, стадія некрозу.

-Черевнотифозна форма сальмонельозу.

-Хвороба Крона.

Жінка 38 років захворіла гостро. Температура тіла підвищилася 40 С. На шкірі живота на другій неділі хвороби з'явились розеоли. 18-й день хвороби виявлені ознаки “гострого живота’’, діагностовано перитоніт. Після чого хвора померла. На аутопсії у клубовій кишці виявлені глибокі виразки в ділянці групових фолікулів, одна з яких перфорувала. У черевній порожнині фібрінозно-гнійний ексудат. Поставте діагноз.

+Черевний тиф

-Лямбліоз

-Кампілобактерійний ентероколіт

-Дизентерія

-Амебіаз

На розтині померлого від черевного тифу у клубовій кишці виявлені розташовані повздовж неї виразки з рівними краями, чистим дном, яке утворено м’язовим шаром або навіть серозною оболонкою кишкиї. На якій стадії черевного тифу це спостерігається?

+Стадія “чистих” виразок

-Стадія мозкоподібного набряку

-Стадія некрозу

-Стадія “брудних” виразок

-Стадія заживлення виразок

На розтині хворого, який помер при наростанні явищ серцевої недостатності виявлено серозний менінгіт, некроз і крововиливи в наднирниках, пролежні. Мікроскопічно: деструктивно-проліферативний ендотромбоваскуліт (гранулеми Попова) у довгастому мозку, інтерстиціальний міокардит. Яке захворювання має місце?

+Висипний тиф

-Скарлатина

-Кір

-Черевний тиф

-Грип

У больного 38 лет, страдавшего брюшным тифом, на 4-й неделе заболевания развилась перфорация стенки подвздошной кишки, больной умер от разлитого гнойного перитонита. На вскрытии в мышцах передней брюшной стенки обнаружен участок 12х7 см серовато-желтого цвета, плотноватый с тусклой поверхностью. Какой процесс развился в мышцах передней брюшной стенки?

+Восковидный некроз

-Казеозный некроз

-Колликвационный некроз

-Влажная гангрена

-Инфаркт мышцы

Тести: Хвороби щелепів: періостит, остеомієліт, одонтогенний сепсис. Зміни щелепно-лицевого скелету при захворюванні опорно-рухового апарату.

В гистологических препаратах костей челюсти обнаружены признаки гнойного воспаления, лакунарная или гладкая резорбция костных балочек, грануляционная ткань. Для какого заболевания характерны обнаруженные изменения?

+Остеомиелит.

-Гингивит.

-Примордиальная киста.

-Амелобластома.

-Эпулис.

У хворого після травми знайден осередок гнійного запалення в альвеолярному відростку щелепи з зовнішнього боку з виникненням підокістного абсцесу та набряком прилеглих м'яких тканин. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Гнійний періостит.

-Серозний періостит.

-Хронічний фіброзний періостит.

-Хронічний гіперпластичний періостит.

-Осифікований періостит.

Тести: Хвороби ясен та пародонту: гінгівіт, пародонтит, пародонтоліз.

Мужчина 43 лет жалуется на кровоточивость десен, подвижность нижних фронтальных зубов. При осмотре стоматолог отметил гиперемию и отек слизистой оболочки десны нижней челюсти. Резцы и клыки нижней челюсти подвижны, шейки этих зубов обнажены. При надавливании пинцетом из-под слизистой десны выделяется гной. Установите наиболее

+Пародонтит

-Стоматит

-Гингивит

-Периодонтит

-Остеомиелит

При огляді ротової порожнини слизова оболонка ясен верхньої щелепи червонувата з ознаками набряку, незначним крововідділенням з пошкодженням переважно міжзубної частини. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Катаральний гінгівіт.

-Гіпертрофічний гінгівіт.

-Виразковий гінгівіт.

-Локальний пародонтит.

-Пародонтоз.

Хворий 18 років звернувся із скаргами на кровотечу з ясен протягом декількох днів . Об'єктивно: ясна в ділянці верхніх і нижніх фронтальних зубів збільшені в об’ємі, гіперемовані, кровоточать при механічному подразненні, пародонтальних кишень немає, патологічна рухомість зубів відсутня. Поставте

+Гострий гінгівіт

-Пародонтит

-парадонтоз

-Періодонтит

-Епуліс

ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ ПИТАННЯ ДЛЯ СТУДЕНТІВ СТОМАТОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

1. Патологічна анатомія і її роль в системі медичної освіти, охороні здоров'я та розвитку медичної науки.

2. Харківська та Київська школи патологоанатомів.

3. Дистрофія, причини виникнення, морфогенез, класифікація.

4. Зерниста дистрофія, морфологія, електронна мікроскопія, наслідки. Сучасні погляди на зернисту дистрофію. Спадкові ферментопатії, пов'язані з порушенням амінокислот.

5. Гідропічна дистрофія, патогенез, причини, локалізація.

6. Рогова та гіаліново-крапельна дистрофії, їх етіологія, механізм виникнення, локалізація, наслідки.

7. Мукоїдне, фібриноїдне набухання. Етіологія, патогенез, морфологія, гістохімія зазначених видів дистрофій.

8. Гіаліноз. Види та причини. Локалізація.

9. Амілоїд, його структура, механізм утворення. Реакції на амілоїд.

10. Види амілоїдозу, їх причини і морфологія.

11. Паренхіматозна жирова дистрофія. Етіологія, механізм накопичення жиру в клітинах. Морфологія жирової дистрофії серця і печінки. Значення для організму, наслідки. Спадкові ліпідози: їх сутність, морфологія.

12. Ожиріння (повнота), його причини і значення для організму. Зміни в серці, які виникають при ожирінні і його ускладненнях.

13. Гемосидероз та гемохроматоз: види і морфологія. Бура індурація легенів, її морфологія і механізм розвитку.

14. Механізм утворення білірубіну, види жовтяниць, патогенез їх розвитку, причини, морфологічні прояви.

15. Обвапнування: різновиди, причини розвитку, морфологічні прояви.

16. Протеїногенні пігменти. Синтез меланіну, патологія його обміну.

17. Некроз, його причини і види. Морфологічні ознаки некрозу і наслідки. Клініко-морфологічні види некрозу.

18. Гангрена, її види, морфологія.

19. Атрофія (загальна і місцева), причини і морфологія. Види місцевої атрофії, механізм їх розвитку, відміна від гіпоплазії.

 20. Артеріальне і венозне повнокрів'я (загальне і місцеве). Причини і морфологічні прояви. Морфогенез мускатної печінки.

21. Недокрів'я, його причини, види. Морфологічні ознаки ішемії. Значення для організму.

22. Кровотеча: види і причини. Крововиливи, їх види і морфологія.

23. Тромбоз, морфогенез тромбоутворення, види тромбів, їх морфологія. Наслідки тромбозу і значення його для організму.

24. Емболія, класифікація в залежності від природи емболів і напрямку пересування.

25. Інфаркт, його причини, різновиди і морфологія. Стадії та наслідки інфаркту.

26. Запалення, причини, морфологічні та клінічні ознаки. Механізм лейкодіапедезу.

27. Ексудативне запалення, його різновиди і морфологія. Відміна ексудату від трансудату.

28. Фібринозне запалення: етіологія, види, морфологія, наслідки.

29. Катаральне запалення, його причини, різновиди, морфологія.

30. Продуктивне запалення, його види, морфологія, наслідки.

31. Гнійне запалення, особливості складу ексудату. Види, морфологія, наслідки.

32. Тканинні реакції при туберкульозі, залежність їх від реактивності організму. Види туберкульозних горбиків.

33. Органи імуногенеза (центральні та периферичні), популяції лімфоцитів. Реакції гіперчутливості негайного і сповільного типу, механізм їх розвитку, морфологічні особливості.

34. Аутоімунні хвороби, причини і механізми їх виникнення.

35. СНІД. Етіологія, патогенез, стадії захворювання, їх клініко-морфологічна характеристика.

36. Регенерація. Види регенерації: фізіологічна, репаративна, патологічна: повна і неповна. Рівні регенерації, вплив віку на регенераторну здібність організму.

37. Регенерація кісткової тканини.

38. Регенерація епітелію та нервової тканини.

39. Гіпертрофія і гіперплазія. Їх види і значення для організму.

40. Патологічна регенерація, види, морфологія, значення для організму.

41. Метаплазія і дисплазія, їх види та значення.

42. Визначення поняття "пухлина", теорії виникнення. Види росту пухлин.

43. Пухлинний атипізм, його значення в діагностиці новоутворень. Види метастазування пухлин.

44. Доброякісні і злоякісні пухлини з епітелію без специфічної локалізації.

45. Доброякісні і злоякісні пухлини сполучної тканини, їх морфологічна характеристика.

46. Пухлини судин і м'язової тканини (доброякісні і злоякісні).

47. Пухлини нейроектодермального походження. Принципи їх класифікації і відміна від пухлин іншого генезу. Морфологічна характеристика пухлин цієї групи, які найчастіше зустрічаються (медулобластома, гліобластома, астроцитома).

48. Невуси і пухлини з меланінутворюючої тканини.

49. Анемії, їх класифікація і морфологія. В-12-фолієводефіцитна анемія. Її етіологія, патогенез і патанатомія.

50. Лейкози, визначення, класифікація, клініко-морфологічні синдроми при лейкозі. Морфологія гострого лейкозу. Принципи диференційної діагностики гострих лейкозів.

51. Парапротеїнемічні лейкози.

52. Гемобластози, їх класифікація. Лімфоми, їх різновиди. Лімфогрануломатоз (хвороба Ходжкіна або лімфома Ходжкіна), його клінікоморфологічні варіанти і їх морфологія.

53. Системний червоний вовчак. Етіологія, патогенез, патологічна анатомія, ускладнення.

54. Ревматизм. Його етіологія, патогенез. Клініко-анатомічні форми.

55. Ішемічна хвороба серця (гостра і хронічна), її причини і морфологічні ознаки.

56. Атеросклероз: етіологія, морфогенез, патанатомія і ускладнення.

57. Інфаркт міокарду, його етіологія, стадії розвитку, їх морфологія. Ускладення інфаркту міокарду.

58. Гіпертонічна хвороба, її етіологія, патогенез і стадії розвитку, морфологічні зміни в судинах і органах, які виникають при цьому захворюванні.

59. Гострий бронхіт. Бронхіоліт. Етіологія, патогенез, морфологія. Ускладнення.

60. Пневмонія, її етіологія, патогенез, класифікація. Морфологічні особливості пневмоній в залежності від виду збудника і патогенезу.

61. Емфізема легенів. Її морфологічні різновиди: панацинарна, центроацинарна, вогнищева емфізема. Етіологія і механізм розвитку обструктивних і необструктивних форм емфіземи. Макро- і мікроскопічні зміни в легенях при емфіземі.

62. Хронічний бронхіт і пневмосклероз, їх етіологія і патологічна анатомія. Патогенез розвитку "легеневого серця". Морфологія декомпенсації серцевої діяльності по правошлуночковому типу.

63. Бронхіальна астма. Етіологія, патогенез, патологічна анатомія.

64. Ангіна, її етіологія. Форми, морфологія і ускладнення.

65. Гастрити (гострі, хронічні): етіологія, класифікація, морфологія.

66. Виразкова хвороба шлунку і 12-палої кишки, її етіологія, патогенез, морфологія і ускладнення.

67. Апендицит: етіологія, патогенез, морфологічні форми і ускладення.

68. Гепатити (гострі і хронічні). Їх етіологія, класифікація, морфологія і наслідки.

69. Токсична дистрофія печінки: етіологія, морфологія, наслідки.

70. Цирози печінки: класифікація, морфологія і ускладнення.

71. Гломерулонефрит. Його етіологія, патогенез, класифікація і морфологія різних форм гломерулонефриту.

72. Гостра ниркова недостатність. Етіологія, патогенез і патанатомія гострої ниркової недостатності.

73. Хронічна ниркова недостатність (уремія), її клініко-морфологічні прояви. Механізм розвитку морфо-логічних змін.

74. Дисгормональна гіперпластична простатопатія, її морфологічні варіанти, прояви, ускладнення.

75. Дисгормональні хвороби у жінок: морфологія, перспективи розвитку.

76. Патологічні процеси щитовидної залози, їх види, морфологічні особливості і клінічні прояви.

77. Цукровий діабет. Етіологія, патогенез, патанатомія, ускладнення, причини смерті.

78. Грип (ускладнений і неускладнений), його етіологія, патогенез, патанатомія, наслідки. Морфологічні особливості грипозної пневмонії.

79. Кір. Етіологія, морфологія і ускладнення.

80. Вірусний гепатит (хвороба Боткіна). Етіологія, патогенез, клінікоморфологічні варіанти і їх особливості. Наслідки вірусного гепатиту.

81. Черевний тиф, його етіологія, патогенез і патанатомія. Відміна черевно-тифозних виразок від туберкульозних. Ускладнення черевного тифу.

82. Дифтерія, її етіологія, морфологія і ускладнення.

83. Скарлатина, її етіологія, патогенез і патанатомія. Ускладнення першого і другого періодів скарлатини.

84. Епідемічний цереброспинальний менінгіт: його етіологія, патогенез, морфологія і ускладнення. Відміна менінгококового менінгіту від туберкульозного.

85. Холера, її етіологія, патогенез, стадії і їх морфологія.

86. Сепсис, його етіологія, патогенез, класифікація, морфологія і ускладнення.

87. Первинний туберкульоз, його морфологічні прояви при різних шляхах зараження і наслідки.

88. Шляхи прогресування первинного туберкульозу і їх морфологічні прояви.

89. Гематогенний туберкульоз, визначення поняття, його класифікація і морфологічні прояви.

90. Вторинний туберкульоз: визначення, класифікація і морфологія різних форм вторинного туберкульозу.

91. Ускладнення і причини смерті при вторинному туберкульозі.

92. Сифіліс, етіологія, стадії, їх клінічні і морфологічні прояви.

93. Природжений сифіліс (ранній і пізній), його морфологія.

94. Склерома: етіологія, стадії розвитку і морфологічні особливості.

95. Променева хвороба (гостра і хронічна), її морфологія, ускладнення і причини смерті.

96. Особливості розвитку пухлин в дитячому віці.

97. Порушення обміну порфіринів. Стан зубів при порфірії.

98. Зубний наліт. Зубний камінь. Слинокам'яна хвороба. Етіологія, морфологія, наслідки.

99. Карієс: етіологія, патогенез, стадії, морфологія, ускладнення.

100. Гострий пульпіт: етіологія, патогенез, патологічна анатомія, ускладнення.

101. Хронічний пульпіт: етіологія, патогенез, морфологія, ускладнення, наслідки.

102. Гінгівіт: етіологія, патогенез, класифікація, морфологія, ускладнення, наслідки.

103. Гострий періодонтит: етіологія, патогенез, морфологія, ускладнення, наслідки.

104. Хронічний періодонтит: етіологія, патогенез, патологічна анатомія, ускладнення, наслідки.

105. Пародонтоз: етіологія, патогенез, морфологія, ускладнення.

106. Ідіопатичний прогресуючий пародонтоліз: етіологія, морфологія, ускладнення, наслідки.

107. Некаріозні ураження твердих тканин зубів: різновиди, етіологія, морфологія, ускладнення, наслідки.

108. Запальні захворювання щелеп: різновиди, етіологія, патогенез, морфологія, ускладнення, наслідки.

109. Пухлиноподібні захворювання щелеп: фіброзна дисплазія. Етіологія, патогенез, морфологія, ускладнення, наслідки.

110. Пухлиноподібні захворювання щелеп: паратиреоїдна остеодистрофія. Етіологія, патогенез, морфологія, ускладнення, наслідки.

111. Пухлиноподібні захворювання щелеп: еозинофільна гранулема. Етіологія, патогенез, морфологія, ускладнення, наслідки.

112. Пухлиноподібні захворювання щелеп: херувізм. Етіологія, патогенез, морфологія, ускладнення, наслідки.

113. Одонтогенні пухлини: класифікація, морфологія, перспективи розвитку.

114. Пухлини слинних залоз: класифікація, морфологія, перспективи розвитку.

115. Хейліт: класифікація, етіологія, морфологічні прояви, ускладнення, наслідки.

116. Передпухлинні стани слизової оболонки та органів ротової порожнини: різновиди, етіологія, морфологія, наслідки.

117. Стоматит. Етіологія, морфологічні прояви, ускладнення, наслідки.

118. Загоювання ран та лунки після видалення зуба.

119. Одонтогенний сепсис. Етіологія, патогенез, морфологічні прояви, наслідки.

120. Морфологічні зміни в щелепно-лицевій системі при туберкульозі, сифілісі.

121. Одонтогенні кісти щелеп: різновиди, морфологія, наслідки.

122. Принципи побудови клінічного та патологоанатомічного діагнозів.

123. Лікарське свідоцтво про смерть.

124. Біопсія.