Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

zan.2tema1

.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
167.42 Кб
Скачать

____________________________________________________________________________

Завдання №19

Хворий О., 19 років, поступив в травмпункт з скаргами на болі в правому надпліччі, неможливість відвести руку. Травму отримав під час змагань по дзюдо (під час проведення кидка напарника через себе, відчув «хруст» в плечовому суглобі). При огляді: контури плечового суглобу не змінені. Пальпаторно болючість під надплечовим відростком лопатки. При спробі активно відвести плече, відведення відбувається сходинками в бічній ротації і лише до 60°. Вище відвести плече не може.

  1. Поставте клінічний діагноз.

  2. Тактика лікування.

_____________________________________________________________________________

Завдання №20

Хворий 22 роки, отримав травму під час гри у футбол. В момент різкого удару по мячу, відчув різкий біль в нижній третині стегна. Доставлений машиною швидкої допомоги в травмпункт. При огляді: набряк, синюшність вище наколінка. Пальпаторно: локальна болючість, западіння тканин вище наколінка. Активне розгинання голінки затруднене. Біль збільшується при спробі стати на пальці ступні.

  1. Поставте клінічний діагноз.

  2. Тактика лікування та подальше лікування

___________________________________________________________________________

Завдання №21

Хворий 24 роки, отримав травму під час старту на 100-метрівці. Відчув різкий біль, хруст по задній поверхні гомілково-ступневого суглобу. При огляді: набряк по задній поверхні голінки в нижній третині, синюшність шкірних покривів. Пальпаторно: болючість, западіння в надпятковій ділянці. Позитивний симптом Сімонсона-Томпсона (хворий не може стати навшпиньки).

  1. Ваш клінічний діагноз?

  2. Тактика лікування та подальше лікування.

Завдання №22

Хворий Ю., 28 років, отримав травму, коли підвернув ступню. Звернувся в травмпункт зі скаргами на болі в гомілково-супневому суглобі. При огляді: набряк, синюшність шкіри нижче зовнішньої кісточки. Пальпаторно: болючість біля верхівки зовнішньої кісточки. При зміщенні ступні всередину (варус) біль збільшується. На рентгенограмі відзначається відрив кісткового фрамента 2х3 мм. Від верхівки зовнішньої кісточки.

  1. Поставте клінічний діагноз

  2. Обєм допомоги на догоспітальному етапі.

  3. Тактика лікування.

_____________________________________________________________________________

ВІДПОВІДІ ДО ЗАВДАНЬ КІНЦЕВОГО РІВНЯ

Завдання №1

  1. Закритий вивих лівого плеча

  2. Рентгенографію

  3. Знеболення, транспортна імобілізація, (косиночна повязка, драбинчаста шина в положенні, в якому знаходиться кінцівка).

  4. Внутрішньосуглобове введення анастетика (новокаїн, лідокаїн, ксікаїн, ультракаїн, тримекаїн). Вправлення вивиху по Джанелідзе. Фіксація гіпсовою повязкою ДЕЗО. Рентген-контроль. Терміни фіксації 3 тижні. Відновлення функції кінцівки.

Завдання №2

  1. Задній, зовнішній вивих передпліччя. Рентгенографія.

  2. Знеболення, імобілізація драбинчастою шиною, в положенні, в якому знаходиться передпліччя.

  3. Знеболення, (блокада), вправлення (усуненння зовнішнього зміщення, потім згинання передпліччя), фіксація, ренгенконтроль.

  4. Задня гіпсова шина під кутом 90° 10 днів.

Завдання №3

  1. Передній вивих передпліччя, рентгенографія.

  2. Знеболення, імобілізація драбинчастою шиною в положенні згинання.

  3. Знеболення, вправлення, фіксація, рентгенкнтроль, відновлення функції.

  4. Задня гіпсова шина в положенні розгинання під кутом 160 ° 10 днів.

Завдання №4

  1. Закритий несвіжий підклювовоидний вивих лівого плеча.

  2. Метод вправлення по Кохеру. Він складається з 4 етапів:

а) Виведення зміщеної голівки плечової кістки тракцією за довжиною і приведенням плеча до грудної клітки.

б) Ротація плеча назовні, зігнутим у лікті передпліччям під кутом 90°.

в) Зміщення ротованого плеча і ковзанням по грудній клітці на середину.

г) Запрокинення вправленого плеча в бік здорового надпліччя, щоб кисть знаходилась на рівні протилежної ключиці. Фіксація гіпсовою повязкою ДЕЗО на 3 тижні.

Завдання №5

  1. Закритий, свіжий, підсуглобний вивих правого плеча.

  2. Вправлення вивиха методом Мухіна-Мотта.

  3. Гіпсова повязка ДЕЗО на 3 тижні.

Завдання №6

  1. Закритий пронаційний підвивих голівки променевої кістки.

  2. Знеболення не робиться. В положенні розгинання передпліччя відводиться у бік променевої кістки, супінується і згинається. Фіксація повязкою Жюде на 7 днів.

Завдання №7

  1. Пронаційний підвивих голівки променевої кістки.

  2. Рентгенографія не проводиться. Діагноз уточнюється по механізму травми, передпліччя буде в положенні пронації, спроба супінірувати передпліччя – визиває біль.

  3. Знеболення не робиться. В положенні розгинная, передпліччя відводиться у бік променевої кістки, супінується і згинається. Фіксація повязкою Жюде на 7 днів.

Завдання №8

  1. Закритий задній вивих гомілки. ЗТМ.

  2. Рентгенографі, консультація нейрохірурга.

  3. Задні вивихи гомілки підлягають негайному вправленню, тому що завжди супроводжуються порушенням кровообігу. Вправлення проводиться під наркозом. Асистент втримує стегно за нижню третину, а хірург витягує гомілку і натискає на зміщений кінець гомілки. Контрольна рентгеногорама. Повторно перевірити пульсацію судин, чутливість. Зігнуту в коліні (під кутом на 10-15°) кінцівку фіксують задньою гіпсовою шиною до сідничної складки на 6 тижнів.

  4. Пошкодження судинно-нервового пучка (частіш за все підколінної артерії).

Завдання №9

  1. Закритий передній вивих гомілки. Рентгенографія.

  2. Частіше пошкодження малогомілкового нерва (порушення чутливості, падаюча ступня).

  3. Пункція суглобу, вправлення вивиху. Фіксація задньою гіпсовою шиною до сідничної складки терміном на 6 тижнів. Непрацездатність 2,5-3 міс.

Завдання №10

  1. Закритий, свіжий клубовий вивих правого стегна. Рентгенографія.

  2. Знеболення, імобілізація в вивихнутому положенні (обкласти валіками)

  3. Загальне знеболення. Вправлення по Джанелідзе (в окремих випадках по Кохеру). Скелетне витягування за горбистість великогомілкової кістки терміном 1 міс.

Завдання №11

  1. Закритий, свіжий надлонний вивих лівого стегна. Рентгенографія.

  2. Знеболення, імобілізація в положенні вивиха, імпровізована.

  3. Загальне знеболення. Вправлення по Кохеру. Скелетне витягування 1 міс.

Завдання №12

Загальне знеболення. Вправлення вивиху по Джанелідзе. Скелетний витяг на 1 міс. Ходити без навантаження за допомогою милиць до 2-х міс.

Хворий укладається на стіл животом вниз, так, щоб пошкоджена кінцівка звисала вільно за край стола (10-15 хв.). Помічник фіксує однією рукою надавлюючи на крижову кістку таз до столу. Хірург згинає голінку, надавлюючи коліном, або рукою в ділянці верхньої третини голінки, чуть нижче підколінної ямки, повільно надавлюючи вниз по вісі стегна, а зігнутою гомілкою під прямим кутом, робить ротаційні рухи, як ричагом.

Завдання №13

Загальне знеболення, вправлення. Скелетний витяг на 1 міс. Відновлення функції. Ходити без навантаження на милицях до 2-2,5 міс.

Вправлення проводиться за методом Кохера. Хворий укладається на спину. Помічник обома руками фіксує таз хворого до столу надавлюючи на ості клубових кісток. Тракція по вісі, максимальна зовнішня ротація ноги. Ногу поступово приводять, згинають і ротують всередину. Потім проводять розгинання, відведення в положенні внутрішньої ротації.

Завдання №14

Метод Джанелідзе.

Внутрішньосуглобово вводиться 60 мл 1% новокаїну (лідокаїну). Хворого вкладають боком на стіл, а голову на тумбочку так, щоб вивихнута рука звисала. Через 10 хв. хіріуг згинає передпліччя під прямим кутом, поступово натискує однією рукю на верхню третину за вісі плеча, а другою проводить ротацію передпліччя назовні та всередину. Фіксація гіпсовою повязкою на 3 тижні. Рентгенконтроль.

Завдання №15

Вправлення вивиха проводиться за методом Кохера в 4 етапи. Знеболення 1% р-ом новокаїну 60 мл.

- тракція по вісі плеча і приведення до грудної клітки;

- ротація плеча назовні зігнутим під 90 градусів передпліччям;

- ковзаючи по грудній клітці в положенні зовнішньої ротації плеча виводять ліктьовий суглоб на середину грудною клітки;

- запрокинення вправленого плеча в бік здорового надпліччя так, щоб кисть знаходилась на рівні протилежного надпліччя. Фіксація повязкою ДЕЗО на 3 тижні. Рентгенконтроль.

Завдання №16

Вправлення проводиться способом Мухіна-Мотта. Блокада внунтрішньо-суглобово 1% розчином новокаїна 60 мл. Хворий на стільці, або лежить на столі. Помічник фіксує лопатку рушничком перекинутим за підмишкову ямку, проводячи тракцію ввкрх і назад. Хірург захвачує передпліччя і плече, проводить тракцію по вісі плеча, поступово відводить плече до горизонтального положення, проводячи ротаційні рухи. Рентгенконтроль. Фіксаця гіпсовою повязкою на 3 тижні.

Завдання №17

1. Звичний підсуглобовий вивих лівого плеча.

2. Вправлення вивиху без знеболення, короткочасна, недостатня імобілізація.

3. Оперативне лікування.

Завдання №18

  1. Закритий відрив довогої головки двоголового мяза правого плеча.

  2. Оперативне лікування (фіксація сухожилка довогої головки двоголового мяза до грудного, або фіксація через кістковий канал під великим горбиком плечової кістки).

  3. Фіксація гіпсовою шиною при зігнутому передпліччі під кутом 80 градусів на 3 тижні. Потім ЛФК, фізпроцедури, масаж. Непрацездатність 6 тижнів.

Завдання №19

1. Закритий розрив сухожилка надосного мяза.

2. При неповному розриві: блокада 1% розчином новокаїну (лідокаїну) 20 мл фіксація кінцівки на відвідній шині під кутом 90-100 градусів на 6-7 тижнів. Працездатність відновлюється через 2-2,5 місяці.

При повному розриві: оперативне лікування. Ушивання сухожилка черезкістково до великого горбика плеча, фіксація торакобрахіальною шиною при відведенні плеча на 70-80 градусів і бічній ротації на 25 градусів на 6-7 тижнів. Непрацездатність 2,5-3 міс.

Завдання №20

1. Закритий розрив сухожилка чотироголового мяза правого стегна.

2. Лікування оперативне, ушивання сухожилка. Зовнішня фіксація задньою гіпсовою шиною в розігнутому положенні на 3-4 тижні. Після чого: ЛФК, масаж, фізпроцедури. Непрацездатність 6 тижнів.

Завдання №21

  1. Закритий розрив пяткового сухожилка ( Ахілла).

  1. Оперативне лікування. Ушивання сухожилка, зовнішня фіксація задньою гіпсовою шиною від кінчиків пальців до верхньої третини стегна при максимальній підошвенній флексії ступні (еквінуса) та голінки під кутом 120-130 градусів. Через 3 тижні коліно звільняють, а через 5-6 тижнів – знімають повністю. Дозоване навантаження через 7 тижнів. Непрацездатність 2,5-3 міс.

Завдання №22

  1. Закритий повний розрив зовнішніх звязок гомілковоступневого суглоба з відривом кісткового фрагмента верхівки зовнішньої кісточки.

  2. Тиснуча повязка, холод на місце пошкодження.

3. Знеболення 1% розчином новокаїну 10-15 мл. Зовнішня фіксація гіпсовим чобітком в положенні зовнішнього відведення ступні (вальгуса) на 3-4 тижні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]