Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / Індз Козак Світлани.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
1.09 Mб
Скачать

2. Оцінка рівня невизначеності та розробка стратегії для досліджуваного підприємства.

Ризик супроводжує будь – яку справу і є однією із найнезрозуміліших категорій із всіх відомих на сьогодняшній день.

Так, людство розуміло про існування ризику давно, хоча ризик досліджують вчені – історики, філософи, економісти, проте загальноприйнятого визначення ризику не має до тепер.

Всі учасники проекту зацікавлені в тому, щоб виключити ймовірність провалу проекту або хоча б його збитковість. Проте жоден із учасників проекту не може бути впевнений у вдалому завершенні проекту, тому що ризик присутній у будь – якій справі.

Ризик існує завжди і не потрібно розглядати дану категорію лише як негативну. Намагатися подолати ризик взагалі чи намагатися цілком попередити його – немає сенсу. Оскільки не потрібно розглядати ризик як лише негативну категорію, запобігання може бути не лише від неприємних подій, але й від бажаних. Тому вислів “хто не ризикує – той не п'є шампанське!” в даному випадку цілком оправданий.

Для будь-якої компанії сьогодні важливо ефективне управління бізнес-процесами. Більшість підприємств проаналізували і оптимізували свої бізнес-процеси і так чи інакше вже автоматизували найбільш важливі ділянки своєї діяльності, починаючи від управління виробництвом і закінчуючи управлінням HR.

Але сьогодні багатьом підприємствам вже недостатньо просто побудувати бізнес-процеси – прийшло усвідомлення, що ними потрібно ефективно управляти.

Смарт-підприємство – переважно “основна ланка виробництва” із значними виробничими потужностями, основними фондами, виробничим персоналом, складами сировини та напівфабрикатів, що спрямовує свою діяльність на масове виробництво. Дослідники смарт-промисловості трактують її як “комплекс смарт заводів, об’єднаних через глобальні комп’ютерні мережі з дослідниками і розробниками, постачальниками, дистриб’юторами, кінцевими споживачами та ін”. Смарт-підприємство може розглядатися з точки зору взаємодії апаратних засобів, первинних даних, програмного забезпечення, штучного й людського інтелектів. Дані, отримані за допомогою датчиків, лог-файлів і пошукових роботів від фізичних пристроїв і комп’ютерних мереж, збираються, передаються, попередньо опрацьовуються, зберігаються, візуалізуються, аналізуються й застосовуються висококваліфікованим персоналом для моделювання та подальшого вдосконалення промислових продуктів і виробничих процесів.

До основних переваг «розумного виробництва» варто віднести таке: 1) можливість масового виробництва продукції з індивідуальними характеристиками; 2) більша швидкість і гнучкість усіх виробничих і логістичних процесів; 3) підвищення безпеки в небезпечних виробничих умовах; 4) підвищення якості виготовлених товарів і послуг.

Планування поділяється на цілі/завдання, пошук альтернатив, прийняття рішення та план (див. табл.2).

Таблиця 2 – Опис значень по SMART

Буква

Значення

S

Specific (Конкретність)

Пояснюється, що саме необхідно досягнути.

M

Measurable (Вимірюваність)

Визначається в чому буде вимірюватись результат.

A

Attainable (Досяжність)

Пояснюється за рахунок чого планується досягнути цілі. І чи можливо досягнути її взагалі? Визначається, які ресурси будуть використовуватись.

R

Relevant (Актуальність)

Чи важливе виконання даної цілі з точки зору цілей вищого рівня. Необхідно упевнитись, що виконання даного завдання дійсно необхідне.

T

Time-bound (Обмеженість в часі)

Визначення часових меж досягнення цілі (виконання завдання).

У процесі стратегічного планування здійснюється визначення головних цілей підприємства та формування стратегії їх досягнення, формулювання ключових завдань розвитку, з’ясування потреб у ресурсах, необхідних для реалізації обраної стратегії, розподіл ресурсів за стратегічними напрямками. У ході тактичного планування визначаються засоби досягнення стратегічних цілей; тактичні плани, що розробляються на рівні операційної системи, включають рішення щодо річних обсягів виробництва продукції, матеріально-технічного забезпечення виробництва, рівня запасів та ступеню залучення субпідряду тощо. Основним призначенням оперативного планування є визначення конкретних шляхів реалізації тактичних планів; оперативні плани завжди мають вузьку спрямованість, розробляються з високим ступенем деталізації, характеризуються великим розмаїттям застосовуваних прийомів та методів.

У процесі оперативного планування встановлюється:

– на яких робочих місцях, дільницях, в яких підрозділах операційної системи,

– в яких обсягах,

– в які терміни,

– в якій черговості

і мають виконуватися ті чи інші операції з виготовлення продукції чи надання послуг відповідно до виробничої програми підприємства. Оперативне планування на ТзоВ “СЕ Бортнеце Україна” відбувається у всіх напрямках управління. Прикладом цього може слугувати планування необхідної кількості працівників з врахуванням замовлень клієнта норм часу виробничого календаря можливих простої (відпустки, відсутність працівників,надзвичайні ситуації). Строни відділу логістики постійний моніторинг виготовленої продукції та залишку сировини на складах оперативна корекція виробничого плану.

Система оперативного управління включає такі види планування, як об’ємне та календарне. В процесі об’ємного планування відбувається розподіл річної виробничої програми підприємства в об’ємному (трудовому) та натуральному виразі між цехами і дільницями (на квартал чи на місяць) відповідно до трудових та матеріальних ресурсів, що є наявними. Календарне планування є продовженням і розвитком об’ємного; об’єктом планування тут є окремі вироби, складальні вузли, деталі, детале-операції. Календарне планування базується на календарно-планових нормативах та планово-облікових одиницях.

Тактичний рівень планування операційної діяльності знаходить своє втілення в агрегованому плануванні. Агреговане планування перетворює загальні стратегічні плани та плани використання виробничих потужностей на річні плани виробництва (хоча, в залежності від тривалості виробничого циклу, плановий горизонт може коливатися від 6 до 18 місяців). Ці плани є більш детальними у порівнянні зі стратегічними і враховують чисельність робочої сили, кількість матеріальних запасів, обсяги попиту. У свою чергу, агреговані плани є основою для формування у подальшому ще більш детальніших планів – оперативних. Види планування: Стратегічне Оперативне Тактичне (див. рис. 2).

Стратегічне Оперативне Тактичне

Рисунок 2 – Види планування

Соседние файлы в папке Разное