Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
173.28 Кб
Скачать

4. Взаємовідносини упсзн з органами податкової адміністрації України

Бюджетні установи, отримуючи доходи за рахунок асигнувань з державного та місцевих бюджетів, є платниками податків і платежів в бюджет - ПДВ, податок на землю, податок з власників транспортних засобів, ПДФО, різниця в цінах за нестачами іноземної валюти та матеріальних цінностей.

Бюджетні установи підлягають обов'язковій реєстрації в органах Державної податкової служби.

Бюджетна установа повинна зареєструватися в якості платника ПДВ лише у тому випадку, якщо граничний обсяг оподатковуваних операцій з продажу товарів (робіт, послуг) протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 300000 грн.

Від оподаткування ПДВ звільняються послуги з вищої, середньої, професійно-технічної освіти, що надаються закладами освіти, а також платні послуги, що надаються закладами охорони здоров'я, які мають відповідні ліцензії на надання таких послуг.

Бюджетні організації за своєю природою є неприбутковими. Разом з тим, основною умовою для отримання такими установами статусу неприбуткових є включення їх до Реєстру неприбуткових організацій, внаслідок чого вони звільняються від сплати податку на прибуток.

Порядок сплати земельного податку визначено чинним законодавством. Разом з тим, деякі бюджетні установи звільнені від сплати земельного податку. До них, зокрема, належать:

- заповідники, в тому числі історико-культурні, національні природні парки, заказники (крім мисливських), регіональні ландшафтні парки, ботанічні сади, дендрологічні та зоологічні парки, пам'ятки природи, заповідні урочища та парки - пам'ятки садово-паркового мистецтва;

- вітчизняні дослідницькі господарства науково-дослідних установ і навчальних закладів сільськогосподарського профілю та професіонально-технічних училищ;

- органи державної влади та місцевого самоврядування;

- органи прокуратури;

- установи, заклади та організації, що повністю утримуються за рахунок коштів бюджету (за винятком Збройних сил України та інших військових формувань, створених відповідно до законодавства України);

- спеціалізовані санаторії України для реабілітації хворих, список яких затверджено наказом Міністерства охорони здоров'я України;

- дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади України;

вітчизняні заклади культури, науки, освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення, фізичної культури та спорту, спортивні споруди, що використовуються за призначенням.

Разом з тим, бюджетні установи повинні враховувати, що вони позбавляються наданої їм пільги, якщо в них є у підпорядкуванні госпрозрахункові підприємства або вони надають у тимчасове користування (оренду) земельні ділянки, окремі будівлі або їх частини.

Платниками податку з власників транспортних засобів є підприємства, установи, організації - юридичні особи, іноземні громадяни та особи без громадянства, які мають зареєстровані в Україні транспортні засоби. До установ, звільнених від сплати податку з власників транспортних засобів, належать лише навчальні заклади, які повністю фінансуються з бюджету, мають у своєму розпорядженні учбові транспортні засоби (за умови використання їх за призначенням).

Бюджетні установи є платниками збору за забруднення навколишнього природного середовища.

Бюджетні установи не є платниками комунального податку.

Первинними документами для нарахування податків є розрахунки бухгалтерії, з розрахунків з ПДВ - податкові накладні, для нарахування митних платежів - вантажна митна декларація.

Перерахування податків і обов'язкових платежів здійснюється на підставі платіжних доручень. Крім того, про сплату податків можуть свідчити виписки з реєстраційних рахунків [18].

Всі установи, які утримуються за рахунок коштів державного бюджету обов'язково проходять реєстрацію в органах податкової служби, Пенсійного та соціального страхування [19]. Управління праці та соціального захисту населення виконкому Кіровської міської ради Луганської області також зареєстрована у вищеперерахованих органах, що підтверджено Довідкою про взяття на облік платника податків (Додаток Г), Довідкою про реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності в Пенсійному фонді України (Додаток Д ) та Страховим свідоцтвом у Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (Додаток Е).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]