Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Все лекции 1-18+звити

.pdf
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.09.2022
Размер:
18.86 Mб
Скачать

Дисципліна «Економіка підприємства 10 кредитів» Тема №16 Ред. 14.05.2022

11

Третій — за допомогою фіскальних чеків РРО або розрахункових квитанцій (якщо РРО не використовується), які підклеюються у книгу обліку розрахункових операцій (КОРО).

Рис. 16.3. Вигляд типової сторінки касової книги

Крім того, підприємства не мають права накопичувати готівкову виручку (готівку) у своїх касах понад установлений ліміт каси для здійснення витрат до настання строків цих витрат. Ліміт залишку готівки в касі (далі - ліміт каси) - граничний розмір суми готівки,

що може залишатися в касі в позаробочий час та забезпечити роботу на початку наступного робочого дня;

Установи/підприємства мають право тримати в позаробочий час у свої касах готівкову виручку (готівку) у межах, що не перевищують самостійно встановлений ними ліміт каси. Готівкова виручка (готівка), що перевищує такий ліміт каси, здається до банків для її зарахування на банківські рахунки.

Суб'єкти господарювання мають право (Постанова Правління НБУ «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні») здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

між собою - у розмірі до 10 000 грн включно

з фізичними особами - у розмірі до 50 000 грн включно

Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи. Кількість суб'єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

к.е.н., доцент Дмитренко А.І.

Дисципліна «Економіка підприємства 10 кредитів» Тема №16 Ред. 14.05.2022

12

Фізичні особи мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами - у розмірі до 50 000 грн включно. Платежі на суму, що перевищує 50 тис. грн, проводяться через банки або небанківські фінансові установи.

Таблиця 16.2. Обмеження готівкових розрахунків в Україні

При цьому зазначені вище обмеження не стосуються:

розрахунків суб'єктів господарювання з бюджетами та державними цільовими фондами;

добровільних пожертвувань та благодійної допомоги;

використання готівки, виданої на відрядження.

Строки здавання готівки:

для установ/підприємств, розташованих у населених пунктах, де є банки, - щодня (у день надходження готівкової виручки (готівки) до їх кас);

для підприємств, у яких час закінчення робочого дня не дає змоги забезпечити здавання готівкової виручки (готівки) у день її надходження, - наступного за днем надходження готівкової виручки (готівки) до каси дня;

для установ/підприємств, розташованих у населених пунктах, де немає банків, - не рідше ніж один раз на п'ять робочих днів.

§16.3. Мета, завдання, принципи та специфіка формування фінансових ресурсів підприємства

Головною метою процесу формування і використання капіталу фірми є максимізація добробуту його власників у поточному та перспективному періодах. Досягнення цієї мети передбачає вирішення наступних завдань:

1)Формування достатнього обсягу капіталу, що забезпечує необхідні темпи економічного розвитку підприємства. Це завдання реалізується шляхом визначення загальної потреби у капіталі для фінансування необхідних фірмі активів, створення схем фінансування оборотних і необоротних активів, розробки системи заходів щодо залучення капіталу з різноманітних джерел.

2)Забезпечення умов досягнення максимальної доходності капіталу за прийнятного рівня фінансового ризику. Максимізація доходності формованого капіталу повинна

к.е.н., доцент Дмитренко А.І.

Дисципліна «Економіка підприємства 10 кредитів» Тема №16 Ред. 14.05.2022

13

досягатися у межах припустимого фінансового ризику конкретний рівень якого встановлюється власниками чи менеджерами підприємства з врахуванням їх фінансового менталітету.

3)Мінімізація ризиків втрати капіталу. Може бути досягнута шляхом диверсифікації форм залучення капіталу, оптимізації структури джерел його формування, своєчасною трансформацією сфер і напрямків діяльності, внутрішнього і зовнішнього страхування.

4)Забезпечення постійної фінансової рівноваги підприємства у процесі його розвитку. Така рівновага характеризується високим рівнем фінансової стійкості і платоспроможності підприємства на усіх етапах його розвитку і забезпечується оптимізацією структури капіталу та його авансуванням в необхідних обсягах у високоліквідні види активів. До того ж така рівновага може бути досягнута шляхом раціоналізації складу формованого капіталу за періодом його залучення, зокрема шляхом збільшення частки постійного (перманентного) капіталу.

5)Забезпечення достатнього рівня фінансового контролю над фірмою з боку його засновників. На наступних стадіях формування капіталу в процесі розвитку підприємства необхідно слідкувати за тим, щоб залучення власного капіталу з зовнішніх джерел не призводило б до втрати фінансового контролю і поглинання підприємства сторонніми інвесторами.

6)Забезпечення достатньої фінансової гнучкості фірми – здатності підприємства швидко формувати необхідний обсяг додаткового капіталу при неочікуваній появі високоефективних інвестиційних проектів або нових можливостей прискореного зростання. Необхідна фінансова гнучкість забезпечується шляхом оптимізації джерел та строків формування капіталу, створенням інвестиційної привабливості та високого кредитного рейтингу фірми, управління його фінансовими ризиками.

Принципи управління процесом формування і використання капіталу підприємства:

1.Інтегрованість з загальною системою управління підприємством. Будь-яка сфера діяльності підприємства прямо чи опосередковано пов’язана з формуванням капіталу, зміною його обсягів і структури. Управління капіталом безпосередньо пов’язано з усіма іншими напрямками менеджменту: інноваційним, персоналу, виробничим, маркетинговим.

2.Комплексний характер формування управлінських рішень. Всі управлінські рішення в галузі формування і використання капіталу найтіснішим чином пов’язані і чинять прямий або опосередкований вплив на ефективність діяльності підприємства. Управління капіталом повинно розглядатися як комплексна функціональна управляюча система, що забезпечує розробку взаємопов’язаних управлінських рішень, кожне з яких впливає на загальну результативність діяльності фірми.

3.Високий динамізм управління. Навіть й найефективніші управлінські рішення в царині формування обсягу і структури капіталу, схем фінансування окремих видів діяльності

ігосподарських операцій, розроблені і реалізовані на підприємстві в попередньому періоді, не завжди можуть бути з успіхом використані на наступних етапах його

к.е.н., доцент Дмитренко А.І.

Формування
фінансових ресурсів новоствореного підприємства

Дисципліна «Економіка підприємства 10 кредитів» Тема №16 Ред. 14.05.2022

14

господарської діяльності. Перш за все це пов’язано з високою динамікою факторів зовнішнього середовища на стадії формування ринкової економіки, і у першу чергу, - зі зміною кон’юнктури ринку капіталу. Крім того, змінюються з часом і внутрішні умови функціонування підприємства, особливо на етапах переходу до наступних стадій його життєвого циклу. Тому системі управління формуванням капіталу має бути притаманний високий динамізм, що враховує зміну факторів зовнішнього середовища, потенціалу формування власних фінансових ресурсів, темпів економічного розвитку, форм організації виробничої і фінансової діяльності, фінансового стану та інших параметрів функціонування підприємства.

4.Варіативність підходів до розробки окремих управлінських рішень. Підготовка кожного управлінського рішення в сфері формування обсягів і структури капіталу, вибору джерел і форм його залучення, визначення сфер, напрямків та окремих проектів діяльності підприємством повинна враховувати альтернативні можливості дій. За наявності альтернативних проектів управлінських рішень в даній області їх вибір для реалізації повинен бути заснований на системі критеріїв, що визначають фінансову ідеологію, фінансову стратегію та політику підприємства. Система таких критеріїв області формування капіталу встановлюється підприємством самостійно.

5.Орієнтованість на стратегічні цілі розвитку підприємства. Якими б ефективними не здавалися ті чи інші проекти управлінських рішень у царині формування обсягу і структури капіталу, вибору схем фінансування окремих видів діяльності та господарських операцій у поточному періоді, вони мають бути відхилені у випадку протиріччя з місією підприємства, стратегічними напрямками його розвитку, підривають економічну базу формування високих обсягів власних фінансових ресурсів

за рахунок внутрішніх джерел і ефективного використання капіталу у наступному періоді.

Ефективна система управління формуванням капіталу, організована з врахуванням вказаних принципів, створює основу для високих темпів нарощування ресурсного потенціалу підприємства, для забезпечення його фінансової стійкості в процесі розвитку, постійного зростання ринкової вартості фірми.

Основною метою формування фінансових ресурсів новостворюваного підприємства є залучення достатнього їх обсягу для фінансування придбання необхідних активів, а також наступна оптимізація його структури.

Особливості формування капіталу новостворюваного

підприємства:

1.Неможливість використання внутрішніх джерел фінансових ресурсів (чистий прибуток, амортизація, внутрішня кредиторська заборгованості) внаслідок їх відсутності на початковій стадії життєвого циклу підприємства.

2.Надзвичайна обмеженість та значна вартість джерел позикового капіталу. На початковій стадії надзвичайно складно, а іноді і зовсім неможливо залучити кошти з

к.е.н., доцент Дмитренко А.І.

Дисципліна «Економіка підприємства 10 кредитів» Тема №16 Ред. 14.05.2022

15

таких джерел як емісія облігацій, виписка векселів, кредиторська заборгованість, податковий кредит внаслідок відсутності ділової репутації та незрозумілих для контрагентів перспектив продовження діяльності новостворюваного підприємства. Інші форми боргового фінансування (банківські кредити) вимагають ретельної підготовки бізнес-плану та презентації його потенційним інвесторам.

3.Основу стартового капіталу новостворюваного підприємства становить власний капітал його засновників, що вноситься до статутного фонду у вигляді будь-якого майна та майнових прав (грошові кошти, основні засоби, матеріальні оборотні активи, нематеріальні активи (патентні права на використання винаходів, права на промислові зразки і моделі, права використання торгової марки чи товарного знаку, права на здійснення діяльності чи використання обмежених ресурсів); окремі види фінансових активів (цінні папери, що мають обіг на фінансовому ринку). Забороняється використовувати для формування статутного фонду господарського товариства бюджетні кошти, кошти, одержані в кредит та під заставу.

4.У господарському законодавстві існують мінімальні вимоги до обсягів формування статутних фондів підприємств різних сфер діяльності (банків, страховиків, інвестиційних фондів і компаній та ін.) та організаційно-правових форм (акціонерних, товариств з обмеженою відповідальністю, комунальних підприємств тощо).

5.Формування і наступне використання капіталу пов’язано з високим рівнем ризиків, що визначає високу вартість капіталу.

Упрактиці господарювання існують три методи визначення загальної потреби у капіталі для новостворюваного підприємства:

1.Балансовий (прямий) метод розрахунку виходить з постулату, що загальна сума активів підприємства дорівнює загальній сумі капіталу, що інвестується. Розрахунок потреби в активах для новостворюваного підприємства, здійснюється в трьох варіантах: мінімально необхідна сума активів; необхідна сума активів, що забезпечує достатні обсяги страхових запасів з окремих його видів та максимально необхідна сума активів. При визначенні мінімально необхідної суми активів

враховують вимоги діючого законодавства до обсягів статутних фондів підприємств різних сфер діяльності (банків, страховиків, інвестиційних фондів і компаній та ін.) та організаційно-правових форм (акціонерних, товариств з обмеженою відповідальністю тощо). Загальна сума формованих активів повинна перевищувати мінімальний обсяг їх статутного фонду, визначеного законодавством. Наприклад мінімальна сума статутного фонду акціонерних товариств становить 1250 мінімальних розмірів зарплати, що діє на момент їх створення (реєстрації) [ЗУ_АТ, ст. 14]. Мінімальний розмір статутного капіталу на момент реєстрації банку не може бути менше 200 мільйонів грн. [ЗУ_Банки, ст. 31]. Мінімальний розмір статутного фонду страховика, який займається видами страхування іншими, ніж страхування життя, встановлюється в сумі, еквівалентній 1 млн. євро, а страховика, який

к.е.н., доцент Дмитренко А.І.

Дисципліна «Економіка підприємства 10 кредитів» Тема №16 Ред. 14.05.2022

16

займається страхуванням життя, - 10 млн. євро за валютним обмінним курсом валюти України [ЗУ_Страх, ст. 30].

Таблиця 16.3. Розрахунок потреби у активах для новостворюваного підприємства за допомогою балансового методу

 

 

Варіанти розрахунку

 

 

 

 

 

Активи, необхідні для початку

Мінімально

Сума активів з

Максимальн

господарської діяльності

достатніми обсягами

необхідна

о необхідна

 

страхових запасів

 

сума активів

сума активів

 

окремих їх видів

 

 

 

 

 

 

 

1. Основні засоби — всього

 

 

 

в т.ч.:

 

 

 

 

 

 

 

- будинки, будівлі, споруди

 

 

 

 

 

 

 

- машини і механізми

 

 

 

 

 

 

 

2. Нематеріальні активи

 

 

 

 

 

 

 

3. Інші позаоборотні активи

 

 

 

 

 

 

 

4. Запаси товарно-матеріальних

 

 

 

цінностей— всього

 

 

 

 

 

 

в т.ч.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

— сировина, матеріали, паливо

 

 

 

 

 

 

 

- незавершене виробництво

 

 

 

 

 

 

 

— готова продукція (для

 

 

 

промислових підприємств)

 

 

 

товари (для торгівлі)

 

 

 

 

 

 

 

5. Грошові активи

 

 

 

 

 

 

 

6. Інші оборотні активи

 

 

 

 

 

 

 

Загальна потреба у активах

 

 

 

підприємства

 

 

 

 

 

 

 

Довідково: мінімальний обсяг

 

 

 

статутного фонду для даного

 

 

 

підприємства за

 

 

 

законодавством

 

 

 

 

 

 

 

2.Метод аналогій – визначення обсягу необхідного капіталу використовуваного капіталу на підприємствах-аналогах. Останні підбираються з врахуванням галузевої належності, територіального розміщення, обсягів виробництва, використовуваної технології, початкової стадії життєвого циклу тощо.

3.Метод питомої капіталоємності визначення загальної потреби в капіталі базується на використанні показника "капіталоємність продукції" (відношення середньорічної

к.е.н., доцент Дмитренко А.І.

Дисципліна «Економіка підприємства 10 кредитів» Тема №16 Ред. 14.05.2022

17

вартості капіталу до обсягу реалізації продукції). Даний метод дає лише приблизну оцінку потреби в капіталі, оскільки показник середньогалузевої капіталоємності продукції суттєво коливається в розрізі підприємств під впливом окремих факторів, основними з яких є: величина підприємства; прогресивність техніко-технологічної бази, ступінь фізичного зносу устаткування; рівень використання виробничої потужності та інші.

Таким чином, враховуючи ці фактори, розрахунок загальної потреби в капіталі (КНЕОБХ) для створення нового підприємства на основі показника капіталоємності продукції здійснюється за такою формулою:

К

НЕОБХ

КЄП Q

В

 

P

ОРГ

де КЄП – величина капіталоємності продукції (середньогалузева або аналогова); QР - планований річний обсяг реалізації продукції; ВОРГ - організаційні одноразові витрати, пов'язані зі створенням нового підприємства.

Формування

 

Особливості формування капіталу існуючого підприємства

фінансових ресурсів

пов’язані з:

функціонуючого

1.

стратегією і тактикою розвитку підприємства у плановому

підприємства

періоді;

 

2.

політикою фінансування діяльності (плани емісії пайових

та боргових цінних паперів, отримання кредитів тощо);

3.результативністю господарської діяльності;

4.законодавчими вимогами до розподілу прибутку та кількісних параметрів окремих елементів власного капіталу;

5.прийнятими на себе фінансовими зобов’язаннями;

6.поточною дивідендною політикою (політикою розподілу прибутку) тощо.

Стратегія і тактика підприємства визначають сфери, напрямки діяльності та конкретні проекти, які будуть впроваджені компанією, з обов’язковою ідентифікацію обсягів та джерел коштів, необхідних на їх реалізацію. Такі плани можуть передбачати фінансування як за рахунок отримання позикових коштів, залучення додаткового акціонерного капіталу, так, обов’язково, й інвестування частини чистого прибутку підприємства.

У законодавстві існують вимоги щодо напрямків розподілу прибутку Так резервний фонд акціонерного товариства, який формується щорічними відрахуваннями від чистого прибутку або за рахунок нерозподіленого прибутку компанії, має становити не менше ніж 15% статутного капіталу, якщо інше не визначено статутом товариства. При цьому до досягнення встановленого статутом обсягу резервного капіталу величина щорічних відрахувань не може бути меншою за 5 % суми чистого прибутку компанії за рік [ЗУ_АТ, ст. 19]. Крім того, якщо після закінчення другого та кожного наступного фінансового року вартість чистих активів акціонерного товариства (різниця між сукупною вартістю активів товариства та вартістю його зобов'язань перед іншими особами) буде меншою, ніж розмір статутного капіталу, то воно зобов’язане зменшити свій статутний капітал. Якщо ж вартість чистих активів стає меншою, ніж мінімальний розмір статутного капіталу, то компанія

к.е.н., доцент Дмитренко А.І.

Дисципліна «Економіка підприємства 10 кредитів» Тема №16 Ред. 14.05.2022

18

повинна протягом 10 місяців з дати настання такої невідповідності усунути її або прийняти рішення про ліквідацію [ЗУ_ГТ, ст. 14].

На можливість спрямування на фінансування інвестиційних проектів власних коштів впливають і прийняті компанією фінансові зобов’язання. Такі зобов’язання можуть стосуватися виплати дивідендів за привілейованими акціями, погашення основних сум боргу за отриманими кредитами і позиками, гарантування виконання обов’язків третіми особами, сплати штрафних санкцій, а також окремих видів податків, зборів та обов’язкових платежів, вартість яких за законодавством не може бути включена до складу валових витрат, здійснення передбаченого укладеними трудовими контрактами обов’язкового додаткового стимулювання персоналу тощо. Також зменшують потенційні обсяги власних інвестиційних джерел і відшкодування понаднормативних втрат від браку, фінансування представницьких витрат тощо.

Вирішенню дилеми споживання-заощадження сприяє правильно розроблена дивідендна політика. Дивідендна політика пов’язана з розподілом прибутку в акціонерних товариствах. Однак наведені далі тези можуть бути застосовані й до підприємств інших організаційно-правових форм діяльності, адже змінюватися у цьому випадку буде лише термінологія. Поняття «акція» і «дивіденд» слід просто замінити термінами «пай», «частка у статутному фонді», «виплата прибутку на вкладений капітал» Основною метою дивідендної полити є встановлення оптимальних пропорцій між розподілом прибутку серед власників підприємства і інвестуванням у нього, що дозволить максимізувати ринкову вартість компанії.

§16.4. Методи формування фінансових ресурсів фірми

Важливим аспектом управління капіталом підприємства є вибір методів формування фінансових ресурсів. Саме від параметрів джерел формування капіталу (обсяги, термін, вартість залучення) багато в чому залежать обсяги активів, масштаби та результативність функціонування, а відтак, і перспективи підприємства. Практика господарювання знає п’ять основних методів фінансування поточної діяльності та розвитку суб’єкта господарювання (рис. 16.4).

к.е.н., доцент Дмитренко А.І.

Дисципліна «Економіка підприємства 10 кредитів» Тема №16 Ред. 14.05.2022

19

1. Самофінансування

2. Акціонування

фінансові ресурси формуються

емісія та розміщення серед

винятково за рахунок власних

юридичних та фізичних осіб

джерел: чистий прибуток,

простих, привілейованих

амортизаційні відрахування,

акцій та варрантів

перетворення активів

 

 

МЕТОДИ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ

3. Боргове

4. Отримання

5. Змішане

фінансування

фінансової допомоги

фінансування

банківський,

добровільні внески

комбінація

державний,

власників, дотації,

кількох

податковий,

гранти, спонсорська

методів

лізинговий, товарний

допомога з державного

 

кредити, позики,

та місцевого бюджетів,

 

емісія облігацій та

централізованих

 

векселів, зовнішня та

державних та

 

внутрішня

 

приватних й

 

кредиторська

міжнародних фондів

 

заборгованість

 

 

 

Рис.16.4. Методи формування фінансових ресурсів підприємства

Самофінансування передбачає використання як джерел фінансових ресурсів тільки власних коштів: чистого прибутку звітного та минулих років, амортизаційних відрахувань, виручки від здійснення господарської діяльності та перетворення (продажу) активів підприємства. Такий метод має кілька суттєвих переваг, а саме: простоту залучення коштів (рішення приймається лише власниками і менеджерами даного підприємства); отримання вищого прибутку внаслідок відсутності необхідності сплати позикового відсотка в усіх його формах; збереження фінансової стійкості та платоспроможності підприємства, а також зниження ризику його банкрутства. Разом із тим використання тільки власних джерел коштів, унаслідок їхньої кількісної обмеженості, звужує можливості розширення діяльності фірми в періоди спр иятливої кон’юнктури ринку, а також унеможливлює отримання позитивного ефекту фінансового важелю. Останній полягає у збільшенні віддачі на одиницю власного капіталу за рахунок залучення позикових коштів.

Акціонування передбачає формування фінансових ресурсів акціонерного товариства шляхом емісії та розміщення серед юридичних та фізичних осіб простих і привілейованих акцій. Для інших видів господарських товариств сутність цього методу полягає у збільшенні статутного фонду (пайового капіталу). Використання методу акціонування дає

к.е.н., доцент Дмитренко А.І.

Дисципліна «Економіка підприємства 10 кредитів» Тема №16 Ред. 14.05.2022

20

підприємству змогу суттєво збільшити обсяг власного капіталу й підвищити свою фінансову стійкість. Водночас випуск пайових цінних паперів, вимагаючи наявності високої інвестиційної привабливості емітента, є надзвичайно складною операцією і потребує значних витрат часу, фінансових, трудових та інших ресурсів на свою підготовку і здійснення. Крім того, як правило, вартість капіталу, залучуваного за допомогою емісії акцій, є найдорожчим джерелом формування фінансових ресурсів, адже понад прийнятну для акціонера ставку дохідності потреба передбачати й також премію за ризик.

Планування та здійснення емісії акцій компанії надзвичайно складний, тривалий і кропіткий процес. Технологія здійснення випуску цінних паперів регламентується численними нормативними актами Верховної Ради України Кабінету Міністрів, Міністерства фінансів та Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР). Послідовність процесу планування, здійснення та емісії акцій товариства можна подати представлена у вигляді низки етапів (див. табл. 16.4).

Таблиця 16.4. ЕТАПИ ЗДІЙСНЕННЯ ЕМІСІЇ АКЦІЙ

Етап

Зміст дій

 

 

 

Створення концепції емісії та здійснення підготовчих дій (індексації

1. Попередній

основних засобів, переоцінкам статутного фонду, забезпечення

 

інвестиційної привабливості акцій тощо)

 

 

2. Початковий

Прийняття та оприлюднення рішення про випуск цінних паперів.

Формування кола інвесторів, що викуплять акції

 

 

 

 

Підготовка необхідних для державної реєстрації випуску документів та

3. Підготовчий

державна реєстрація. їх Публікація рішення про державну реєстрацію

 

цінних паперів

 

 

4. Розміщення

Розміщення цінних паперів серед інвесторів

цінних паперів

 

 

 

5.

Реєстрація та оприлюднення звіту про розміщення

Завершальний

 

 

 

6. Подальші дії

Ведення реєстру акціонерів. Підтримка вторинного ринку та надання

щоквартальної інформації про акції

 

 

 

Першим етапом емісії цінних паперів є створення її концепції. Такий документ не є обов’язковим, однак його наявність допоможе компанії чітко сформулювати цілі даної операції, технологію та основні результати її здійснення. Ця концепція має містити такі положення:

Ув’язка із загальною стратегією розвитку підприємства. Випуск цінних паперів повинен здійснюватися, виходячи з мети й завдань компанії на перспективу.

Аналіз стану ринку цінних паперів, уже випущених емітентом, тенденції зміни структури його акціонерного капіталу.

Доцільність та актуальність емісії. У концепції має бути наведений розширений опис та порівняльний аналіз кількох варіантів емісії. Слід розглянути альтернативні джерела

к.е.н., доцент Дмитренко А.І.

Соседние файлы в предмете Экономика предприятия