Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Усі лекції

.pdf
Скачиваний:
41
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
12.47 Mб
Скачать

Рис. 1 Загальний вигляд будівлі Burj Khalifa (Бурдж-Халіфа, м. Дубай, Обєднані Арабськь Емірати), 829,8 м.

Рис. 2 Поєднання супутникової антени з призмами - відбивачами 360°

ТЕХНОЛОГІЇ РОЗМІЧУВАЛЬНИХ РОБІТ НА МОНТАЖНОМУ ГОРИЗОНТІ GPS МЕТОДАМИ

Незважаючи на те, що супутникові системи визначення місцеположення знаходяться на ринку геодезичного обладнання тривалий час, застосування їх для вирішення класичних інженерногеодезичних задач достатньо обмежене. Сучасні моделі GNSS приймачів цілком придатні для вирішення задач інженерної геодезії. Слід звернути увагу на можливості використання GNSS для виконання розмічувальних робіт при будівництві висотних споруд. Найбільш відома технологія використання GNSS у висотному будівництві розроблена компанією Leica. Конструктивно в технологічну схему входять: чотири GNSS приймачі, електронний тахеометр і двох координатні датчики нахилу (рис. 1).

Технологія компанії Leica

Роботи на монтажному горизонті виконуються в наступній послідовності:

1.На монтажному горизонті встановлюють 3 GPS приймачі.

2.Референцна GPS станція на місцевості, працює в RTK режимі і передає поправки до координат пунктів на монтажному горизонті.

3.Електронним тахеометром виконують візування на GPS антени і через обернену лінійнокутову засічку визначають координати станції спостереження Xст, Yст, Zст.

4.Зі станції з відомими координатами виконують розмічувальні роботи.

Після аналізу даної технології з допомогою GPS приймачів, було виявлено можливість оптимізації цього процесу і запропоновано наступну схему (рис. 2):

1.На монтажному горизонті встановлюють 2 GPS приймачі, та тахеометр Leica серії

TPS1200+/TS30/TM30 з GPS антеною.

2.Референцна GPS станція на місцевості, працює в RTK режимі і передає поправки до координат пунктів з GPS приймачами та пункту на якому розташовано електронний тахеометр GPS антеною.

3.Електронним тахеометром виконують візування на GPS антени і через обернену лінійнокутову засічку визначають координати станції спостереження Xст, Yст, Zст.

4.Отримані результати супутникових та лінійно-кутових спостережень обробляють сумісно і отримують уточнені значення координат станції спостережень.

5.Зі станції з відомими координатами виконують розмічувальні роботи.

Рис. 2 Запропонована технологічна схема

Запропонована схема виконання робіт надає можливість досягти необхідної точності виконання робіт, заощаджуючи час виконання робіт і необхідну кількість технічного обладнання. Така схема завдяки додатковим зв’язкам дозволяє виконати контроль результатів спостережень.

Методика та технологія передачі координат на монтажний горизонт супутниковими методами

Характерною особливістю сучасного будівництва є реалізація складних проектів будівельних робіт при будівництві інженерних споруд та ускладнення умов будівництва.

Висотне будівництво є одним з найбільш сучасних і прогресивних напрямів будівельної галузі. Розвиток висотного будівництва в Україні на даному етапі знаходиться на етапі будівництва споруд висотою 100 метрів і вище. Забезпечення проектних розмірів споруд на такій висоті є дуже складною та актуальною задачею інженерної геодезії.

Під час будівництва створюють зовнішню та внутрішню геодезичну основу. Пункти внутрішньої основи закріплюють на перекритті першого поверху споруди. Точність взаємного положення пунктів внутрішньої геодезичної основи є вищою за точність зовнішньої геодезичної основи. Якщо зовнішню основу створюють до початку будівництва або на його початку, то внутрішня основа створюється та розвивається поетапно разом із спорудою. Координати пунктів внутрішньої основи через певну кількість поверхів необхідно передавати на монтажний горизонт. До теперішнього часу найбільш точним та надійним методом передачі проектних координат на монтажний горизонт при будівництві споруд висотою до 100 метрів є метод вертикального проектування за допомогою приладів вертикального проектування.

Цей метод полягає в поетапній передачі координат через кілька поверхів на монтажний горизонт з накопиченням похибок і залежністю точності передачі від висоти споруди. Тому постає завдання

розробки методики та технології передачі координат на монтажний горизонт, яка б забезпечила необхідну точність передачі координат при висотному будівництві.

Альтернативою існуючому методу передачі можна вважати використання GNSS-технологій. Точність визначення координат в цьому випадку не залежить від висоти споруди. Застосування супутникових методів визначення координат вимагає врахування багатьох інших факторів, які впливають на точність визначення координат.

Для передачі планових координат на монтажний горизонт зовнішня геодезична основа створюється в місцевій системі координат з використанням пунктів міської геодезичної мережі та постійно діючих перманентних станцій GNSS. За таких умов точність визначення координат пунктів зовнішньої мережі відповідає точності міської геодезичної мережі. Зовнішня геодезична мережа є основою для розмічування головних та основних осей будівлі з точністю 20 мм. Відносна похибка зовнішньої геодезичної мережі не повинна перевищувати 1:10000

Отже, при створенні зовнішньої мережі методом GNSS-вимірювань, необхідно приймати місцеву систему координат з прив’язкою до одного пункту міської мережі аби не спотворювати геометрію зовнішньої мережі. Визначення координат від другого пункту виконують для контролю.

Створена зовнішня геодезична мережа використовується для розмічування осей та детальних розмічувальних робіт при зведенні підземної частини будівлі.

Внутрішня мережа створюється у вигляді лінійно-кутової мережі для забезпечення розмічувальних робіт з точністю 1:10000.

Від пунктів внутрішньої геодезичної мережі локальну будівельну систему координат споруди передають методом лінійно-кутових побудов до пунктів зовнішньої геодезичної мережі.

Нова антена Leica iCON gps 70 T забезпечує зручність роботи з постійною компенсацією кута нахилу.

Результати вимірювань стають швидшими і точнішими завдяки постійній компенсації кута нахилу gps 70 T. Також в пристрої є захист від магнітних перешкод. При цьому, як відзначають в Leica Geosystems, немає необхідності в калібруванні антени. Оператори можуть більше зосередитися на самій роботі, що призведе до більш якісної роботи і значної економії часу».

Новий Leica iCON gps 70 T дозволяє користувачеві зосередитися на своїй безпосередній роботі, не відволікаючись на те, щоб тримати прилад в вертикальному положенні .

Компенсація нахилу розширює можливості вимірювань, покращує якість і точність зібраних даних і зменшує кількість помилок.

Використана література

Терещук О.І. Нисторяк І.О. Чернігівський державний інститут економіки і управління ДОСВІД ВИКОРИСТАННЯ GNSS ТЕХНОЛОГІЙ ПРИ СТВОРЕННІ ЦИФРОВИХ МОДЕЛЕЙ РЕЛЬЄФУ Касім М. М., Васюхін М. І., Касім А. М., ВИСОКОТОЧНІ МЕТОДИ ОТРИМАННЯ СУПУТНИКОВИХ НАВІГАЦІЙНИХ ДАНИХ ДЛЯ ЗАДАЧ ПРЕЦИЗІЙНОГО ВОДІННЯ Науковий вісник Херсонської державної морської академії № 1 (14), 2016 ISSN 2313-4763 299 УДК 004.9, http://kma.ks.ua/ua/images/science/publications/2016/1_14/35.pdf

СТРІЛЕЦЬ В. С. ДИСЕРТАЦІЯ МЕТОДИКА ВРАХУВАННЯ ТЕМПЕРАТУРНИХ ДЕФОРМАЦІЙ БУДІВЕЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЙ ПРИ ВИКОНАННІ ГЕОДЕЗИЧНИХ РОБІТ / ДИСЕРТАЦІЯ Р.А. Дем’яненко, КНУБА СУЧАСНИЙ СТАН ІНЖЕНЕРНО# ГЕОДЕЗИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

БУДІВНИЦТВА ВИСОТНИХ СПОРУД Нові технології в будівництві №2 (22) 2011 http://ntinbuilding.ndibv.org.ua/archive/2011/22/22_2011.pdf

Ю.В. Медведський, ВДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ РОЗМІЧУВАЛЬНИХ РОБІТ НА МОНТАЖНОМУ ГОРИЗОНТІ GPS МЕТОДАМИ / НАУКОВІ АСПЕКТИ ГЕОДЕЗІЇ, ЗЕМЛЕУСТРОЮ ТА ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ Матеріали науково-практичної конференції / Київ Національний авіаційний університет 2011

Медведський Ю.В. ТЕХНОЛОГІЯ І МЕТОДИКА ГЕОДЕЗИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БУДІВНИЦТВА ВИСОТНИХ СПОРУД ЗАСОБАМИ GNSS - ТЕХНОЛОГІЙ / АВТОРЕФЕРАТ

Соседние файлы в предмете Опрацювання GNSS