Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Усі лекції

.pdf
Скачиваний:
41
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
12.47 Mб
Скачать

Різноманітні компоненти управління даними проекту, системи координат, супутникові антени, шаблони для створення звітів та багато іншого роблять усі перетворення логічними.

Імпорт та експорт даних

Імпорт даних можна здійснювати з карт пам’яті Compact Flash, напряму з приладів, а також з текстових файлів або через мережу Internet. Експорт результатів разом з кодами та атрибутами точок, ліній та інших об’єктів можна здійснювати в будь-які програми CAD, GIS та інші картографічні системи.

Засоби для GNSS, TPS та нівелірів

Створення кодового листа, диспетчер даних, редактор форматів та блок завантаження оновленого вбудованого ПЗ – основні засоби для GPS/ГЛОНАССприймачів, тахеометрів та нівелірів. Вони потужні, прості, з гнучким налаштуванням для будь-якої задачі.

Візуалізація та редагування

Різноманітні графічні інструменти та інші допоміжні функції дають можливість редагування будь-якої точки, лінії та ін.

Контроль якості

Постійний контроль якості на всіх етапах роботи для будь-яких елементів. Якщо точку виміряно неодноразово, її координати усереднюються.

Просте створення звітів

Оснований на HTML-форматі генератор звітів дозволяє швидко налаштувати вигляд та обрати необхідні дані.

Простота налаштувань

Достатньо один раз зробити налаштування LEICA Geo Office, щоб потім використовувати їх на всіх етапах опрацювання даних. Параметри оцінки точності, порядок опрацювання, панелі інструментів та відповідні екрани відображення інформації, формати вводу та виводу, маски імпорту та експорту текстових даних

– все можна налаштувати дуже швидко та легко.

Опрацювання GPS/ГЛОНАСС вимірювань

Цей модуль опрацьовує всі типи ”сирих” даних GPS/ГЛОНАСС. Одним з основних модулів є класичне опрацювання базових ліній в опорних геодезичних мережах. Модуль також використовується для визначення точок траєкторій на періоди відсутності радіомодемного зв’язку, коли поправки RTK не передавались. Окрім перевірки цілісності самих вимірювань за допомогою GPS1200 користувач може контролювати весь процес опрацювання в LEICA Geo Office – що і яким чином має бути опрацьовано. Для обчислення базових ліній можна використовувати значення по замовчуванню, щоб провести весь процес в повністю автоматичному режимі. Для критичних ліній або спеціальних досліджень опрацювання можна провести вручну. Цей режим чудово пасує досвідченим

користувачам, які можуть створювати власні налаштування та сценарії обробки опрацювання даних. Диспетчер результатів містить велику кількість графічних засобів для аналізу та створення звітів, що дозволяють детальніше розглянути отриманий результат перед його остаточним збереженням в файл.

Перетворення координат

LEICA Geo Office містить повний набір бібліотек та функцій з визначення систем координат та перетворенню з однієї системи в іншу: бібліотеки еліпсоїдів, проекцій та моделей геоїдів, а також більшістьість методів перетворення, що надають вам великі можливості у виборі технології трансформування для найбільш оптимального опрацювання проекту. Перетворення еліпсоїдальних висот в ортометричні та навпаки з використанням імпортованих моделей геоїда та моделей геоїда користувача.

LEICA Geo Office підтримує специфічні локальні системи координат, що основані на параметрах перетворення з WGS84 або ПЗ-90 в локальну систему координат. В модулі перетворення координат користувач може працювати в будьякій системі координат, WGS84, ПЗ-90 або локальній та перетворювати координати з однієї системи в іншу.

Імпорт даних в форматі RINEX

Модуль дозволить вам імпортувати для обробки в LEICA Geo Office виміри, отримані за допомогою GNSS приймачів інших виробників в форматі RINEX (Receiver Independent Exchange format), що став стандартним форматом обміну даними супутникових спостережень.

Врівноваження мереж

Модуль урівнювання мереж дозволяє вам комбінувати усі типи даних, отриманих з різних інструментів - GNSSприймачів, TPS (тахеометрів) та нівелірів або, навпаки, урівняти їх окремо за методом найменших квадратів для пошуку найкращого рішення та перевірки суміщення з вже відомими координатами контрольних точок.

Потужне статистичне відбраковування дозволяє знаходити грубі помилки та прорахунки. Модуль врівноваження мереж базується на програмному ядрі MOVE3 з вбудованими строгими алгоритмами врівноваження.

Програма врівноважує тривимірні супутникові мережі, двовимірні та тривимірні тахеометричні мережі, а також нівелірні мережі висотного обґрунтування.

Врівноваження може бути як окремим в залежності від типу мережі, так і сумісним. Ще одна перевага модуля врівноваження мереж – можливість створення

та аналізу майбутньої мережі для оцінки її подальшого використання до виходу в поле, закладення пунктів та виконання вимірювань.

Експорт даних в GIS/CAD форматах

Даний модуль дозволяє екстрагувати точки, включно з тематичними кодами, з проекту LEICA Geo Office та сформувати файли в форматах AutoCAD DWG, MicroStation DGN, MapInfo MIF або DXF, які можна імпортувати в будь-яку ГеоІнформаційну Систему (ГІС).

Опрацювання даних нівелювання

Візуалізація всіх даних нівелірного ходу на одній сторінці. Вибір налаштувань опрацювання та врівноваження ходів відбувається швидко та автоматично. За допомогою Диспетчера результатів можна проаналізувати отримані результати та згенерувати загальний звіт з врівноваження або експортувати в необхідний формат. LEICA Geo Office є ідеальним інструментом для опрацювання даних цифрових нівелірів Leica.

Перетворення координат

LEICA Geo Office містить повний набір бібліотек та функцій з визначення систем координат та перетворенню з однієї системи в іншу: бібліотеки еліпсоїдів, проекцій та моделей геоїдів, а також шість методів перетворення, що надають вам великі можливості у виборі технології трансформування для найбільш оптимального опрацювання проекту. Перетворення еліпсоїдальних висот в ортометричні та навпаки з використанням імпортованих моделей геоїда та моделей геоїда користувача.

LEICA Geo Office підтримує специфічні локальні системи координат, що основані на параметрах перетворення з WGS84 або ПЗ-90 в локальну систему координат. В модулі перетворення координат користувач може працювати в будьякій системі координат, WGS84, ПЗ-90 або локальній та перетворювати координати з однієї системи в іншу.

СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ ОПРАЦЮВАННЯ ДЛЯ ОЦІНКИ ТОЧНОСТІ.

ВРІВНОВАЖЕННЯ GNSS – МЕРЕЖІ.

Статистичний аналіз результатів опрацювання для оцінки точності

Перш ніж приступити до аналізу результатів опрацювання, рекомендовано розгорнути вікно огляду View / Edit . У вікні можна побачити, що всі пункти з'єднані лініями зі стрілками - це виміряні і опрацьовані базові лінії. Стрілки на лініях вказують яка точка (пункт) при обробці даної лінії була прийнята як Reference і яка як Rover.

Відкриваємо вікно Results.

Робоче вікно розділене на два поля (частини) - ліве і праве. У лівій частині розташована директорія Results . Після завершення обробки базових ліній дана директорія буде показана автоматично. Якщо відкрити папку Results зліва у вікні в ній з'являться вкладені папки з міткою у вигляді антени, одна або більше, в залежності від того скільки разів запускалася процедура обробки базових ліній в даному проекті і скільки разів результати обробки зберігалися.

Якщо відкрити папку зі значком антени, з'явиться дерево огляду з папок – Baselines

(базові лінії), Points (точки), Parameters (параметри), Report (звіт) . Виділивши будь-яку з них в правій частині вікна з'являться відомості про неї.

Для перегляду інформація про результати останнього обчислення базових ліній, вибрати папку Baselines. Обсяг і вигляд інформації будуть відповідати останнім налаштувань даного поля.

Виконуємо налаштування. Клацнувши правою кнопкою миші в верхньому рядку з заголовками правого поля, з'явиться меню. У меню вибрати опцію Columns (колонки), з'явиться перелік колонок.

Проставляючи або видаляючи «галочки» в маленьких графах, активуються ті чи інші колонки. Можна сформувати черговість розташування колонок - вибрати в списку потрібну колонку, потім використовуючи команди, розташовані зліва, переміщати колонки в списку

вгору (Move Up) або вниз (Move Down).

Рекомендований список та розташування колонок:

1.Reference ID - ідентифікатор початку базової лінії, або, точки прийнятої в якості опорної при обчисленні базової лінії;

2.Rover ID - ідентифікатор точки яка змінює своє положення (роверна) при обчисленні базової лінії;

3.Duration - тривалість інтервалу часу, протягом якого прийнята від супутників інформація, використана для обчислення цієї базової лінії (або рпостіше - "тривалість сеансу вимірювань"). Тривалість сеансу повинна відповідати вимогам інструкції на проведення робіт на об'єкті. Якщо тривалість сеансу менша ніж потрібно, даний факт відображається в пояснювальній записці за результатами опрацювання.

4.Type- тип "вимірювання" базової лінії: статика (Static), кінематика (Kinematic). Тип вимірювання при створенні геодезичних мереж будь-якого рівня, аж до знімальної основи, повинен бути статика (Static ).

5.Ambiguity Ststus - дозвіл неоднозначності при обчисленні базових ліній: неоднозначність дозволена (yes), і не дозволена (none). Для всіх ліній повинна бути дозволена (yes). Якщо однозначність не дозволена лінію слід бракувати. Спробувати опрацювати її окремо, змінивши кут відсічення або "почистивши" вимірювання.

6.Solution Type - тип рішення при обчислення базової лінії: фазовий (Phase), кодовий (Code). Повинен бути фазовий (Phase), якщо немає, то лінія бракується. Спробувати опрацювати її окремо, змінивши кут відсічення або "почистивши" вимірювання.

7.Frecuency - частоти, вимірювання на яких були прийняті в опрацювання (зрозуміло, що для одночастотних приймачів буде тільки одна частота L1). Для двох частотних приймачів, типу Leica 1200, базові лінії довжиною більше 5 км повинні бути вирішені на частотах L1 + L2, лінії довжиною менше 5км можуть бути вирішені тільки на частоті L1.

Примітка: останнім часом з'явилися приймачі які проводять вимірювання і на частоті L5, однак LGO версій 1-7 частоту L5 не сприймають.

8.GNSS Type - тип супутникової навігаційної системи, інформація від супутників якої використана при опрацювання базових ліній. В інструкції на опрацювання супутникових вимірювань повинно бути вказано які системи використовувати. Якщо при установці параметрів обчислення базових ліній були вказані обидві системи, то всі базові лінії обчислюються з використанням їх, але при опрацюванні окремих кортких базових ліній програма може ігнорувати одну з систем. Цей критерій не характеризує якість результатів вимірювання і опрацювання, і береться до уваги коли інші характеристики не задовольняють вимогам . В такому випадку можна повторити опрацювання, відключивши будь-яку систему.

9.Slope Distence - похила довжина базової лінії.

10.PDOP (min) - геометричний коефіцієнт, що характеризує схему розташування супутників на небесній сфері в момент прийому сигналів від них. Зрозуміло, що від схеми розташування супутників буде залежати якість зворотної засічки, розв'язуваної за виміряними псевдовіддалями в кожну епоху вимірювань. Геометричний фактор характеризується відповідним коефіцієнтом, який обчислюється програмою для кожної епохи. Бажано, щоб такий коефіцієнт не перевищував 6. Оскільки супутники рухаються, геометрія їх розташування постійно змінюється і для кожної епохи всередині сеансу вимірювань коефіцієнт буде мати різне значення, в тому числі можливо набагато більше 6. Приставка (min) в даній характеристиці позначає мінімальне значення геометричного коефіцієнта в сеансі вимірювань. Якщо мінімальне значення більш 6, до результатів вимірювань даної базової лінії слід ставитися недовірливо, і в разі наявності хоча б однієї поганої якісної характеристики (наприклад С.К.П.) вимірювання слід бракувати, оскільки повторна обробка або "чистка" інформації очікуваного результату може не дати.

11.PDOP (max) - відображає максимальний коефіцієнт геометричного фактору в перебігу сеансу вимірювання базової лінії. Якщо максимальний кеффіціент багато більше 7, слід уважно поставитися до інших якісних характеристик. Якщо вони на межі допуску або вище допуску то в результаті "чистки" вимірювань (відключивши окремі супутники або вирізавши окремі періоди вимірювань) можна отримати позитивний результат.

12.Posn.Qlty - характеристика точності положення пункту (точки) в плані. Повинна відповідати вимогам технічного завдання на виконання робіт.

13.Hgt. Qlty - характеристика точності положення пункту (точки) по висоті. Повинна відповідати вимогам технічного завдання на виконання робіт.

14.Posn + Hgt. Qlty - сумарна характеристика точності положення пункту (точки) в плані і по висоті. Повинна відповідати вимогам технічного завдання на всі види проектних робіт (якщо така вимога було обумовлена).

15.Ref.Ant.Hgt - висота антени на референцній (опорної) точки. Дозволяє ще раз проконтролювати правильність вимірювання і запису висоти антени.

16.Rov.Ant. Hgt - висота антени на роверній ( "рухомій") точці. Дозволяє ще раз проконтролювати правильність вимірювання і запису висоти антени.

17.Stored Status - показує, створена інформація чи ні, Yes створена, No - ні.

Після аналізу результатів опрацювання базових ліній необхідно зберегти даний звіт, для цього клацніть в правому полі правою кнопкою миші, в меню оберіть опцію Save as (зберегти як) і збережіть звіт.

Тепер виберіть в лівій частині вікна вузол Points (точки ) і подивіться звіт в правому полі вікна. З усього обсягу інформації нас цікавить колонка Solution Type. У цій колонці для всіх пунктів (точок) має бути отримано фазове рішення (Phase). Якщо для точки отримано рішення кодове (Code), а таке може бути перш за все для точки, яка автоматично була обрана першою

як референцна (опорна), то слід повторити опрацювання базових ліній, не змінюючи параметрів опрацювання. Якщо і це не допомагає, тоді слід повторно опрацювати всі базові лінії (можна і окрему групу) в ручному (Manual) режимі і в якості референцного пункту задати будь-який інший, але не той який отримав кодове рішення. Якщо це не допоможе, значить вимірювання на точці слід повторити. Справа в тому, що рішення (обчислення координат точок в WGS-84) кодові, як правило грубіші ніж фазові і при обчисленні параметрів трансформування координат з WGS-84 в будь-яку іншу, в разі кодового рішення будуть загрублені.

Даний звіт можна не зберігати.

Вибравши в лівій папку Parameters можна переглянути в формі зведення всі параметри при яких виконувалася обробка базових ліній. Такий звіт можна не зберігати.

Вибравши в лівій частині вікна папку Report в правій частині з'явиться повний звіт про обробку базових ліній. Це другий варіант збереження звіту обчислення базових ліній.

Звернемося ще раз до контексного меню, що викликається клацанням правою кнопкою миші у вільному просторі правої частини вікна.

Повний перелік опцій в даному меню виглядає наступним чином:

-Store (збереження)

-Open report (відкрити звіт)

-Analyse (аналіз)

-Select (вибір)

-Save As (зберегти як)

-Print (друк)

-Find (пошук)

-Invert Selection (звернення вибірки)

-Selection Criteria (критерій вибірки)

-Default Selection Criteria (критерії вибірки за замовчуванням).

Окремі опції не активні, щоб активізувати їх треба вибрати хоча б одну базову лінію.

Використовуючи опцію Store можна зберегти всі або окремо базові лінії для подальшого використання.

Опція Open report дозволяє відкрити повний звіт за результатами обробки конкретної базової лінії в текстовому вигляді. Можна зберегти цю інформацію у вигляді файлу і потім вивести на друк. Формований даною опцією звіт містить цікаві відомості про погрішності інформації що приймається від супутників і деяких інших проблемах, які виникали в процесі обробки. Якщо такі проблеми виникали, то в кінці звіту буде представлений розділ "Processing Errors and Warning». В даному розділі нерідко з'являються, наприклад, такого роду повідомлення:

No valid ephemeris for satelite coordinate R13 between 01/12/2014 13:17:15 and 01/12/2014 13:49:00.

Дане повідомлення говорить - немає надійної інформації про координати супутника ГЛОНАСС R13 в період з 13 годин 17 хв 17 сек і 13ч 49м 00 1 січня 2014 року.

Поряд з іншими відомостями (розглянемо нижче) такі повідомлення допоможуть виконати, якщо буде потрібно, "чистку" вимірювальної інформації, наприклад виключити з обробки якийсь супутник або виключити частину спостережень на супутнику (зробити вікно в вимірах).

Опція Analyse дозволяє ознайомитись з результатами польових вимірювань в графічному вигляді. Якщо активізувати цю опцію, з'явиться вікно, в правій частині якого можна викликати один з графіків - DOP, Elevation, Azimuth, проставляючи по черзі точки проти відповідної опції. За цими графіками можна виконати аналіз результатів польових вимірювань, визначити неякісні або ненадійні інтервали вимірювань або супутники і виключити їх з обробки.

Остаточний аналіз якості отриманих результатів після обробки базових ліній, проводиться за нев'язками замкнутих фігур (полігонів).

Потрібно повернутися у вікно View / Edit . Клацнути правою кнопкою в поле вікна, з'явиться контексне меню, в якому після опрацювання стала доступною опція Show GPS Loop Misclosure (показ невязок GPS полігонов). Активізуйте цю опцію, вікно що з'явиться містить у верхньому меню кнопки General (загальне), Settings (установки), Report (звіт). Нижче, в лівій частині, графи для моделювання полігонів, а в правій частині графи для відображення невязок.

Спочатку потрібно зайти в закладку Settings (установки) і встановити галочки в графах Absolute + relative, Ratio. Повернемося в General (загальне) і приступимо до моделювання цікавих для нас полігонів. Це можна зробити двома шляхами:

- вказати точки із запропонованого списку, по черзі, в графі Start (Next) Point.

Обов'язково в графі Loop points (точки полігону) першої і останньої повинна бути одна і та ж точка, інакше інформація про нев'язки не з'явиться;

- другий спосіб моделювання полігонів - мишкою на схемі мережі вказати по черзі лінії які включаються в полігон. При виборі лінії може з'являтися вікно з характеристиками обраної лінії, натискайте ОК. Після вказання останньої лінії перевірте, щоб в списку точок в графі Loop points перший і останній була одна і та ж точка. Для видалення точок полігону лівою клавішею оберіть потрібну точку або все, потім клацніть правою кнопкою в цій же графі і вкажіть Delete (видалення).

Якщо полігон заданий геометрично правильно в лівих графах з'являться нев’язки полігону:

-в першій графі ( Misclosure) показана абсолютна нев'язка полігону;

-у другій графі ( Ppm) похибка в мм. на 1 км довжини полігону;

-в третій графі ( Ratio) відносна нев'язка полігону;

-у другому стовпці, в графах, вказані нев’язки полігону за плановим і висотним положенням. Ці характеристики важливі для оцінки якості вимірювань в мережі.

Після того як всі полігони змоделювали, зайдіть в закладку Report (звіт). Тут буде представлено перелік змодельованих полігонів з усіма характеристиками. Щоб зберегти звіт викличте контексне меню для даної закладки (клацанням правою кнопкою в поле закладки), оберіть опцію Save As (зберегти як) і збережіть звіт в файлі.

Якщо отримані нев'язки не задовольняють заданим вимогам по точності, слід скорегувати вимірювальну інформацію, змінити параметри обробки і запустити повторно обробку базових ліній. При цьому, якщо був використаний не ручний, а автоматичний режим обробки, слід зробити установку на повторне обчислення базових ліній (в контексному меню закладки GPSProc → Configure GPS-Processing Parametrs → Auto Processing → Re-computealready computed baselines (переобчислення вже обчислених базових ліній). якщо це не допоможе, то необхідно повторювати польові виміри. Але якщо якість мережі вас влаштовує переходите до врівноваження мережі.

Допустимі нев'язки полігонів повинні бути вказані в технічному завданні або обчислені в процесі обробки самостійно. Найпростіший (не строгий) спосіб обчислення допустимої нев'язки полігону – заформулою

Wдоп = 2m√n,

де m - допустима С.К.П. вимірювання базової лінії, обумовлена в технічному завданні, n - число сторін в полігоні.

Врівноваження GNSS – мережі

Для більшості практичних робіт зрівнювання не є обов'язковим етапом обробки ГНССвимірювань, а достатньо обмежитися результатами отриманими в процесі опрацювання

базових ліній (врівноваження є обов'язковим для високоточних мереж).

За результатами обчислень в режимі Processing координати точок які визначалися в системі WGS-84 обчислені з високою точністю у взаємному положенні (але не щодо пунктів вищого класу). Похибки у взаємному положенні пунктів такої мережі обумовлені тільки похибками визначення базових ліній. Однак базові лінії утворюють замкнуті фігури, в яких існують нев’язки. Метою вирівнювання є (в спрощеному розумінні цього процесу) усунення нев'язок шляхом введення в виміряні базові лінії поправок, визначених за методом найменших квадратів.

Відкрити загальну папку Adjustment (зрівнювання). У робочому полі закладки відображена мережа підлягає вирівнюванню. Клацаючи правою кнопкою в поле викликаємо контексне меню. Перша опція New Point (нова точка) дозволяє вводити в мережу нові точки за відомими координатами. Опція Activate дозволяє (після деактивації) активувати в мережі координати точки, або установки для точки, або вимірювання на точці. Опція Deactivateзворотна за дією попередньої опції. Опція Delete дозволяє видаляти з мережі або повністю точку, або тільки її координати, або установки, або спостереження. Використовуючи ці чотири опції можна моделювати мережу для зрівнювання в різних конфігураціях.

Опції Zoom дозволить збільшувати графічне відображення сітки, зменшувати його або повертатися до вихідного.

Найнижча опція Graphical Settings (графічні установки) дозволяє задати вигляд схеми мережі.

Опція View Observations (огляд спостережень ) дозволяє до початку вирівнювання ще раз подивитися характеристику мережі.

Решта п'ять опцій безпосередньо пов'язані з процесом зрівнювання.

Опція Configuration містить подопціі General Paramrters (загальні параметри),

Terrestrial Parameters (наземні параметри), Data Creation (створення даних).

В General Paramrters задаються параметри зрівнювання загальні для зрівнювання супутникових вимірювань і вимірювань виконаних тахеометрами. Параметри задані за замовчуванням на основі досвіду численних обробок і тому не варто їх змінювати. При зрівнюванні мережі в рамках навчального процесу завжди залишайте ці параметри за замовчуванням.

У Terrestrial Parameters задаються параметри зрівнювання наземних мереж (теодолітні, полігономтричні, мережі трилатерації і т.д.).

В Data Creation задаються параметри формування даних. Ці параметри задаються коли виконується ручне введення даних в зрівноважувальну мережу. Залишити ці параметри по

замовчуванню.

Тепер введіть в зрівноважувану мережу координати вихідних пунктів. Клацніть по потрібному пункту правою кнопкою, у контексному меню оберіть Properties, в графі Point Class оберіть Control, активізуйте Local і в низу введіть тверді коодинати пункту (спочатку У, потім Х, а потім можна висоту. Натисніть кнопку "Застосувати". Таким чином введіть координати всіх вихідних пунктів.

Опція Pre-analysis (попередній аналіз) використовується для перевірки мереж перед вирівнюванням. Запустіть цю опцію. Процес завершується швидко. По завершенню попереднього аналізу мережі розгорніть опцію Results (результати), запустіть цю підопцію , розгорнеться звіт про попередньому аналізі.

Звіт може містити розділи:

- Project Information (інформація про проект ) - містить ім'я проекту і версію інтегрованого ядра Adjustment;

-General Information (загальна інформація ) - містить інформацію про структуру мережі (число невідомих точок, число твердих точок і ін.) Особливого інтересу ця інформація не представляє;

-Configuration defects (дефекти конфігурації ) - цей розділ з'являється якщо виявлені дефекти в конфігурації мережі. Тут виводиться звіт про невідомі, які не можуть бути дозволені

-це можуть бути відокремлені точки, поза суцільною мережею.

-Check of input Data (повірка введених даних ) - великий розділ про результати аналізу даних в мережі. Розділ розбитий на кілька підрозділів.

Розглянемо їх по черзі:

Observations (спостереження). Тут вміщено відомості про неодноразові спостереженнях однієї і тієї ж точки які мають деякі відмінності і тому можуть викликати сумнів. Якщо програма визначить що існує висока ймовірність суттєвих помилок у вимірах, то такі вимірювання позначені (знаком оклику в трикутнику) в кінці рядка. Решта сумнівні спостереження залишені для аналізу користувачеві.

Observation and Approximate Coordinates (спостереження і приблизні координати).

Програма обчислює значення векторів базових ліній заневрівноваженими координатам і порівнює їх з виміряними значеннями. Значні різниці представлені в цьому підрозділі для аналізу користувачеві.

Possibly Identical Observations (можливо ідентичні спостереження). Тут вміщено спостереження котрі сумнівно ідентифікуються. Ви повинні перевірити чи дійсно це різні спостереження, можливо при спостереженнях одні й ті ж точки отримали різні номери.

Possibly Coinciding Stations (можливо збіг станцій). Тут містяться станції які мають відстані між собою менше двох метрів. Такі станції піддаються сумніву, але не можуть бути представлені під одним і тим же номером (назвою). Часто це викликано тією ж причиною що і в попередньому підрозділі (одні і ті ж точки отримали різні номери). Але в попередньому розділі аналіз виконувався порівнянням векторів, а в цьому підрозділі аналіз виконувався шляхом порівняння координат точок.

Виконання попереднього аналізу необов'язковий, а в найпростіших мережах і не має сенсу, тому виконувати його чи ні повинен приймати рішення сам працівник.

До початку зрівноваження або після зрівноваження можна обчислити ще раз нев’язки полігонів в автоматичному режимі використовуючи опцію Compute Loops. Однак ця опція обчислює тільки полігони з мінімальним числом сторін в даній мережі.

По завершенню процедури замикання полігонів розгорніть опцію Results (результати), і оберіть підопцію Loops. Зміст звіту зрозумілий інтуїтивно.

Після загальних відомостей йде перерахування полігонів ( Loop1, Loop2, ......). Для кожного полігону в першому стовпці (From) показана початкова точка базових ліній, у другому стовпці (To) кінцева точка базових ліній які входять в полігон, і так перераховані всі базові лінії що входять в полігон.

Average - означає середнє.

X, Y, Z – тут наведені нев’язки по відповідних осях в просторовій системі координат;

Easting, Northing тут наведені нев’язки по відповідних осях в плоскій системі координат;

Heighting- Висота

Closing error - загальна нев’язка полігону;

Length - довжина полігону.

І нарешті, опція зрівноваження мережі Compute Network (обчислення мережі). Зрівноваження мережі відбувається або вирівняльними обчисленнями або проектним моделюванням в залежності від параметрів вирівнювання встановлених в вище розглянутій

опції Configuration \ General Paramrters \ Control. За умовчанням встановлено

«зрівняльними обчисленнями", в цьому випадку урівнюються реальні вимірювання, а способом "проектного моделювання" зрівнюються розрахункові, теоретичні величини.

Для запуску зрівноваження активізуйте опцію Compute Network, або оберіть на панелі інструментів кнопку "з вагами". В обох випадках опція Compute доступна тільки якщо в

Graphical Settings активізована GPS Observations.

По завершенню процедури зрівнювання розгорніть опцію Results (результати ), і оберіть подопцію Network.

Соседние файлы в предмете Опрацювання GNSS