Добавил:
Telegram: @ohthischizh Если ответы не отображаться в браузере, скачайте файл и откройте в Word. 4149 4393 0114 6555 - Можете кинуть спасибо-копейку :) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.02.2022
Размер:
1.42 Mб
Скачать

254. Розкрийте сутність кожного сегмента міжнародного фінансового ринку.

Залежно від здійснюваних на світовому фінансовому ринку операцій (валютних, кредитних або інвестиційних), ринок має відповідні сегменти: валютний ринок, кредитний ринок і ринок цінних паперів. Водночас кре­дити та інвестиції поділяють за терміном реалізації майнових прав на ко­роткі (до одного року) і тривалі, тобто виникають сегменти: ринки гро­шей та капіталів.

Валютний ринок — найбільший за розміром сегмент світового фінан­сового ринку, на якому об'єктом купівлі-продажу є валюта, термін реалі­зації майнових прав на яку не перевищує року. Кредитний ринок — ринок індивідуалізованих боргових зобов'язань. Ринок цінних паперів — це суку­пність суспільних відносин із приводу емісії й обертання цінних паперів, які мають похідні інструменти. На світовому ринку значну роль у забезпе­ченні міжнародної ліквідності відіграє також золото як валютний і сиро­винний метал, операції з купівлі-продажу якого формують ринок золота.

Грошовий ринок поєднує валютний ринок і короткострокові боргові зо­бов'язання. Ринок капіталів — це ринок зобов'язань з терміном понад один рік і довгострокових цінних паперів.

Кожен із сегментів має справу з певним типом фінансових активів, що відображає умови купівлі-продажу тимчасово вільних грошей

Світовий (міжнародний) фінансовий ринок поділяється на централі­зований та децентралізований. Централізований світовий фінансовий ринок представлений валютними біржами. Його також називають біржо­вим ринком. На децентралізованому (позабіржовому) світовому ринку то­ргівля повністю децентралізована і здійснюється переважно через дилінго-ві системи, міжнародні телекомунікаційні системи, телефоном.

255. Які причини та наслідки глобалізації світового фінансового середовища?

Це: Світовий банк, МВФ) МБРР. Крім того, існують такі фінансові структури, як Між нар фін корпорація (МФК), Міжнар асоціація розвитку (МАР).

МВФ сприяє стабілізації нац валют країн-членів, підтриманню рівноваги платіжних балансів та покриття їх дефіциту, наданню консультативної допомоги з фін та валютних питань.

МБРР надає довгострокові кредити на державні програми урядам і центр банкам країн-членів, якими є лише члени МВФ.

Світовий банк є фін установою, яка покликана сприяти сталому ек розвитку та забезпеченню сусп добробуту в країнах, що мають низький рівень ек показників і перебувають на стадії реформування ек-ки. Банк надає фін ресурси в формі довго-строкових кредитів на розвиток вир-ва на 15-20 років на пільгових умовах.

світовий банк = МФК+МАК+БАГІ+МБРР

256 Бюджет єс: джерела формування його доходів і напрями використання бюджетних коштів.

Бюджет  ЄС формується за рахунок надходжень від країн Союзу. Всі доходи поділяються  на дві групи; внески країн-членів та доходи бюджету ЄС, Внески кожної країни до бюджету визначаються залежно  від рівня її економічного розвитку, який відображається у виробленому  ВНП. Специфікою бюджету ЄС як ланки  міжнародних фінансів є наявність  власних доходів. До них належать, по-перше, мита і сільськогосподарські податки, якими обкладаються продукти, що імпортуються з країн, які не є  членами Союзу. По-друге, важливе  місце займає податок на додану вартість, який встановлюється за єдиною для  всіх країн ставкою по відношенню до уніфікованої в усіх країнах бази оподаткування (ставка податку не може перевищувати 1,4%). Установлено ліміт  бюджету ЄС - він не може перевищувати 1,2% загального обсягу ВНП Союзу.

  Бюджет  ЄС розробляється Європейською комісією і затверджується Європейським парламентом. Виконує бюджет фінансове управління Європейської комісії, яке перебуває  під подвійним контролем - з боку Палати аудиторів і Європарламенту. До складу Палати аудиторів входять 15 членів, які перевіряють надходження  доходів і фінансування видатків