Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Формування уваги у дітей старшого дошкільного віку із загальним недорозвитком мовлення.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.12.2021
Размер:
54.05 Кб
Скачать

29

Формування уваги у дітей старшого дошкільного віку із загальним недорозвитком мовлення

ЗМІСТ

Вступ 3

Розділ 1. Наукові погляди на увагу як психологічний феномен 5

1.1. Сутність уваги та визначення її фізіологічної основи у психологічній літературі 5

1.2. Властивості та види уваги 9

Розділ 2. Теоретичний аналіз проблеми формування уваги у старшому дошкільному віці при ЗНМ. 15

2.1. Особливості формування уваги у старшому дошкільному віці 15

2.2. Вплив ЗНМ на формування уваги дошкільників 18

Висновки 23

Список використаної літератури 25

Вступ

Актуальність дослідження. Увага є одним із визначальних факторів розвитку людської особистості та становлення особистості в дитячому віці. Розвиток уваги є значимим для підготовки до шкільного навчання та успішності у більшості сфер протягом всього життя людини. Діти, що страждають на загальний недорозвиток мовлення (ЗНМ) знаходяться в особливо уразливому становищі, оскільки їхні емоційні та інтелектуальні ресурси, як правило, залишаються неушкодженими і можуть бути нерозвиненими у випадку ненадання дитині необхідно кваліфікованої допомоги. Наслідком недорозвиненості можуть слугувати низка явищ, які сповільнюватимуть або заважатимуть розвитку дитини в цілому. Відповідно, діагностування та корекція порушень мовлення є обов’язковою процедурою задля забезпечення нормального подальшого розвитку дитини будь-якого віку.

Процес розвитку уваги тісно пов’язаний с процесами формування вольової компоненти поведінки, здатності до усвідомленого вибору та мотивації. Також довільна увага у старшому шкільному віці тісно пов’язана з формуванням комунікативних навиків та соціальних навичок, інтересу до участі в спільних діях з іншими людьми. Тому для дітей із ЗНМ критично важливим є дослідження та розвиток їхньої уваги у всіх її компонентах, як визначального фактору їхнього подальшого успішного розвитку та соціалізації. Увага є важливим психічним процесом, який сприяє розвитку дитини та забезпечує адекватне функціонування інших психічних процесів, зокрема сприймання, мислення, пам’яті та уяви. На базі уваги формується здатність до переключення між психічними процесами і саме завдяки увазі дитина здатна фокусуватися на зовнішніх об’єктах, явищах та процесах, що у свою чергу дозволяє їх навчатися виконувати маніпулятивні дії у процесі пізнання зовнішнього світу. Відповідно, будь-які порушення, а особливо ЗНМ, можуть спричиняти суттєві проблеми у розвитку дитини, зокрема унеможливлення розвитку інших когнітивних процесів за рахунок неспроможності поєднати та переключатися між процесами. Актуальність зазначеної теми дозволила сформулювати об’єкт, предмет, мету та завдання дослідження.

Об’єкт дослідження: увага у дітей старшого дошкільного віку, що страждають на загальний недорозвиток мовлення.

Предмет дослідження: психологічні та фізіологічні особливості уваги у дітей старшого дошкільного віку, що страждають на загальний недорозвиток мовлення.

Мета дослідження: визначення особливостей впливу загального недорозвитку мовлення на процеси формування уваги у старших дошкільників.

Для досягнення мети дослідження сформульовано наступні завдання:

  • Проаналізувати науково-психологічну літературу щодо проблем розвитку уваги серед дітей старшого дошкільного віку.

  • За допомогою аналізу доступних дослідницьких джерел виявити основні процеси формування уваги у дітей старшого дошкільного віку.

  • Виявити характерні особливості зміни механізмів реалізації різних форм уваги у дітей старшого дошкільного віку, уражених загальним недорозвиток мовлення.

Вікова диференціація є важливим аспектом розвитку мовлення та психічних процесів в цілому, адже кожен віковий етап характеризується специфікою розвитку супутніх психологічних явищ. Відповідно, для старшого дошкільного віку ЗНМ являється великою проблемою, яка потребує швидкого реагування та відповідної корекції задля подальшого цілеспрямованого та коректного розвитку дитини в цілому. Особливо, процес соціалізації суттєво порушується у зв’язку із наявністю ЗНМ та порушень уваги як психічного процесу. Таким чином, формування уваги у дітей старшого дошкільного віку із ЗНМ має низку особливостей, які необхідно брати до уваги.