Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

База_тестових_завдань_семестровий_тестовий_контроль_Хірургія_4

.pdf
Скачиваний:
212
Добавлен:
27.10.2021
Размер:
1.19 Mб
Скачать

A.Гострий біліарний панкреатит

B.Жовчний перитоніт

C.Токсичний гепатит

D.Холангіт

E.Цироз печінки

ANSWER: A

Хвора скаржиться на оперізуючий біль у епігастральній ділянці, нудоту, багаторазове блювання, здуття живота, слабкість, що наростає. Стан важкий, виражена блідість шкірних покривів. Пульс - 105/хв. AT - 90/50 мм рт. ст. Язик сухий, обкладений. Живіт здутий, м'який при пальпації. Симптомів подразнення очеревини немає. Лейкоцитоз - 24х1012/л. Амілаза крові - 52 г/год.л. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Гострий панкреатит

B.Гострий холецистит

C.Пенетрація і кровотеча з виразки дванадцятипалої кишки

D.Гострий тромбоз мезентеріальних судин

E.Гострий аппендицит

ANSWER: A

Хворий 36 років, скаржиться на сильний оперізуючий біль у верхній половині живота, багаторазове блювання без відчутного полегшення. Стан важкий. Збуджений. Склери іктеричні. Пульс - 120/хв., AT - 70/40 мм рт. ст. Язик сухий. Живіт здутий, при пальпації відзначається різка болючість у верхніх відділах живота. Перистальтика кишечника не визначається. Навколо пупка пляма синюшнобагряного кольору. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

A.Гострий панкреатит

B.Гострий тромбоз мезентеріальних судин

C.Гострий холецистит

D.Перфоративна виразка шлунка

E.Розрив аневризми аорти

ANSWER: A

Хворого 29 років протягом 2-х тижнів турбують ниючі болі в епігастральній ділянці оперізуючого характеру, нудота, останні 2 дні - багаторазова блювота. Стан хворого після блювоти не покращувався. Відмічає затримку газів. При огляді: пульс -94/хв., шкірні покриви ціанотичні, живіт

здутий. При пальпації напруження м'язів немає. Болі локалізуються у ямці під грудьми та лівому реберно-хребтовому куті. Ваш попередній діагноз?

A.Гострий панкреатит

B.Гострий апендицит

C.Гострий холецистит

D.Перфоративна виразка шлунка

E.Хронічний гастрит

ANSWER: A

Хворий 52 років поступив на другу добу від початку захворювання зі скаргами на різкий, дуже сильний ріжучий оперізуючий біль в мезогастральній ділянці живота, який супроводжується збільшенням об'єму живота, задишкою, тахікардією, постійним блюванням, порушенням відходження газів. Захворювання пов'язує з прийомом гострої жирної їжі із значною кількістю алкоголю. Хворий ейфоричний. Загальний стан важкий. Пульс - 140/хв., ЧД - 26/хв. АТ-160/100 мм рт. ст. На оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини виражений пневматоз шлунка та кишечника. Лейкоцити крові - 17,8х109/л. Глюкоза крові -12 ммоль/л. Діастаза сечі - 1024 од. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Гострий панкреатит

B.Перфоративна виразка шлунка

C.Гострий холецистит

D.Гостра кишкова непрохідність

E.Тромбоз мезентеріальних судин

ANSWER: A

Хвора 75р. скаржиться на оперізучий біль в епігастральній ділянці, нудоту, багаторазове блювання, здуття живота, наростаючу слабість. Стан важкий, виражена блідість шкірних покривів. Пульс - 100/хв. AT - 90/50 мм.рт.ст. Язик сухий, обкладений. Живіт здутий, але м'який при пальпації. Симптомів подразнення очеревини немає. Лейкоцити крові - 26х109/л. Амілаза крові - 100 г/год.л). Який найбільш імовірний попередній діагноз?

A.Гострий панкреатит

B.Гострий холецистит

C.Гострий тромбоз мезентеріальних судин

D.Пенетрація і кровотеча з виразки дванадцятипалої кишки

E.Гострий аппендицит

ANSWER: A

Хворий скаржиться на сильний оперізуючий біль у верхній половині живота, нудоту, нестримну блювоту. Стан важкий, пульс - 110/хв., AT - 90/60 мм рт. ст. Язик сухий. Живіт здутий. При пальпації - напруженість, болючість у верхніх відділах. На шкірі обличчя, живота синюшно-багряні плями. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Гострий панкреатит

B.Гострий холецистит

C.Гостра кишкова непрохідність

D.Тромбоз мезентеріальних судин

E.Перфоративна виразка ДПК

ANSWER: A

У приймальне відділення доставлений пацієнт, 68 років. Скарги на високу температуру, загальну слабкість, останні 2 дні відмічає відсутність стільця та погіршення стану, болі в сечовому міхурі з болючим сечовипусканням. Сеча не змінена. Сьогодні відмітив появу болей в крижовій ділянці, прямій кишці. Обєктивно: виражений біль при пальпації прямої кишки, нависання стінки кишки, напруження стінки. Назвіть найімовірніший діагноз

A.Гострий пельвіоректальний парапроктит

B.Гострий підшкірний підслизовий парапроктит

C. Параректальна ноирця

D.Тромбований геморой

E.Хронічна анальна тріщина

ANSWER: A

Хворий 45 років скаржиться на тупий біль в прямій кишці під час дефекації, виділення слизу та невеликої кількості крові, яка виділяється після дефекації. Хворіє біля 2-х місяців. Об-но: при пальцевому ректальному дослідженні на висоті 4 см від ануса розростання на ніжці до 6 см довжиною, що вільно випадає через анальний канал назовні. На 3,7,11 годин збільшені зовнішні та внутрішні гемороїдальні сплетення, мякоеластичної консистенції без пошкодження слизової, на задній стінці лінійний дефект слизової до 1.5 см з сірим дном та щільнуватими краями. Який найбільш вірогідний діагноз?

A.Поліп прямої кишки, комбінований геморой ІІІ ст., хронічна задньоанальна тріщина

B.Рубцевий стеноз прямої кишки.

C.Хронічний парапроктит.

D.Поліп прямої кишки

E.Комбінований геморой ІІІ ст.

ANSWER: A

Пацієнтка М., 44 років звернулася із скаргами на сильні пекучі болі під час дефекації, після якої відмічає кровянисті виділення. Хворіє 3 місяці з поступовим наростанням скарг. Обєктивно: тонус сфінктера спазмований, пальцеве дослідження різко болюче, на передній і задній стінці лінійні дефекти 1,0х0,5 та 1,5х1,0 см відповідно з сірим дном. Ваш діагноз?

A.Комбіновані передня та задньоанальна тріщини

B.Комбінований геморой

C.Неспецифічний виразковий коліт

D.Інтрасфінктерна параректальна нориця

E.C-r прямої кишки

ANSWER: A

Пацієнт 21 року, звернувся із скаргами на сильний нестерпний біль в крижово-куприковій ділянці, підвищення температури тіла до 39°С. Обєктивно: в міжсідничній складці ближче до ануса гіперемія, набряк шкіри, болючість при пальпації та флуктуація. Там же виявлено отвір первинного ходу до 2 мм в ідаметрі з гнійними виділеннями при натисканні.

A.Абсцес епітеліальних прикуприкових ходів

B.Тромбований геморой

C.Гострий парапроктит

D.Фурункул сідничної ділянки

E.Пролежень крижовокуприкової ділянки

ANSWER: A

У пацієнтки 19 років діагностовано нагноєння епітеліальних прикуприкових ходів із характерними обєктивними ознаками: підвищення температури до 39,2°С, болючість в міжсідничній ділянці, гнійні виділення. Назвіть причину виникнення даного захворювання.

A.Вроджений дефект розвитку шкіри, обумовлений неповною редукцією мязів хвоста

B.Травматичним пошкодженням даної ділянки

C.Набутий дефект в звязку довготривалоою нерухомістю внаслідок паралічу

D.В звязку з надмірною пітливістю

E. Носіння синтетичної білизни

ANSWER: A

У приймальне відділення доставлений пацієнт, 68 років. Скарги на високу температуру, загальну слабкість, останні 2 дні відмічає відсутність стільця та погіршення стану, болі в сечовому міхурі з болючим сечовипусканням. Сеча не змінена. Сьогодні відмітив появу болей в крижовій ділянці, прямій кишці. Обєктивно: виражений біль при пальпації прямої кишки, нависання стінки кишки, напруження стінки. Назвіть найімовірніший діагноз.

A.Гострий пельвіоректальний парапроктит

B.Гострий підшкірний підслизовий парапроктит

C.Параректальна ноирця

D.Тромбований геморой

E.Хронічна анальна тріщина

ANSWER: A

Хворий 36 років, скаржиться на наявність випинання в лівій паховій ділянці, яке поступово збільшувалось. Об'єктивно: в лівій паховій ділянці випинання розміром 6-7 см, щільне, еластичне, малоболюче, в черевну порожнину не вправляється, шкіра над ним не змінена, зовнішнє пахове кільце пропускає кінчик пальця. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Невправима лівобічна пахова грижа

B.Паховий лімфаденіт

C.Лівостороння защемлена пахова кила

D.Пухлинне утворення

E.Вправима лівостороння пахова кила

ANSWER: A

Хворий А. 74 років, що звернувся до лікаря скаржиться на тупий біль в паху при тривалій ходьбі і фізичному навантаженні. Об’єктивно: в правій паховій ділянці визначається м’якоеластичний утвір розміром 6x5 см, що виходить з зовнішнього отвору пахового каналу. Діаметр отвору 1,5 см. Елементи сім’яного канатика пальпуються медіально від утвору. Ваш діагноз?

A.Коса пахова грижа

B.Пряма пахова грижа

C.Ковзна пахова грижа

D.Природжена пахова грижа

E. Паховий лімфаденіт

ANSWER: A

До вас звернулася пацієнтка, якій в анамнезі виконана лапароскопічна холецистектомія. Об’єктивно: пацієнтка огрядної статури, ожиріння III ступеня. Після операції набрала у вазі ще 15 кг. В біляпупковій ділянці появилось болюче випинання, розміром 10x6 см, м’яко-еластичної консистенції, що збільшується при натужуванні та кашлі. В положенні лежачи утвір щезає. Сформулюйте попередній діагноз?

A.Посляопераційна вентральнаа грижа

B.Діастаз прямих м’язів живота

C.Передочеревинна ліпома

D.Пухлина черевної порожнини

E.Цироз печінки, асцит

ANSWER: A

Власним транспортом в супроводі родичів в приймальне відділення доставлений хворий 82 років, в якого 40 хв. тому виник виражений біль в правій паховій області. Протягом кількох років в даній ділянці наявне грижове випинання, що вільно вправлялося. Після фізичного навантаження відмітив раптову біль, після чого випинання стало невправимим. Під час транспортування килове випинання самостійно вправилося. Об'єктивно: язик вологий. Пульс - 86/хв., задовільних властивостей. AT - 145/80 мм рт. ст. Живіт м'який, неболючий. У правій паховій області визначається округлої форми килове випинання, м'яке, вправиме, безболісне. Яка тактика чергового хірурга?

A.Хворого необхідно госпіталізувати для спостереження протягом 3-х днів з подальшою плановою герніопластикою

B.Госпіталізація непотрібна

C.Показана термінова операція - лапаротомія

D.Показана термінова операція

E.Для визначення тактики необхідно виконати рентгенконтрастне дослідження шлунково-кишкового тракту

ANSWER: A

У хворої М. скарги на наявність пухлиноподібного утворення у ділянці пупка, періодичні болі в ньому при навантаженнях. Об’єктивно: в ділянці пупка наявний пухлиноподібний утвір, до 5 см в діаметрі, еластичної консистенції, не болючий при пальпації. В черевній стінці у проекції пупка округлий дефект кільцеподібної форми до 3 см в діаметрі, при кашлі утвір збільшується в розмірі. Сформулюйте попередній діагноз:

A.Вправима пупкова грижа

B.Параумбілікальна вправима грижа

C.Грижа білої лінії живота

D.Ліпома передньої черевної стінки

E.Передочеревинна ліпома

ANSWER: A

Хворий К., 42 років, скаржиться на біль та випинання в правій паховій ділянці. Мають місце дизуричні явища. Випинання вправиме. У правій паховій ділянці визначається утвір округлої форми, еластичної консистенції, сім’яний канатик розташований латерально від випинання. Симптом кашльового поштовху позитивний. Загальний стан задовільний. Лабораторні показники без змін. Вкажіть найбільш імовірний діагноз?

A.Пряма пахова грижа

B.Коса пахова грижа

C.Варикоцелє

D.Стегнова грижа

E.Крипторхізм

ANSWER: A

Хвора 42 років скаржиться на різкий пекучий оперізуючий біль в епігастральній ділянці живота. На фоні постійного болю виникають приступи його посилення, що супроводжується печією, багаторазовим блюванням жовчю з прожилками крові. Захворювання пов’язує з прийняттям напередодні значної кількості жирної гострої їжі . Хвора неспокійна. Загальний стан середньої важкості. Частота пульсу 94 за 1 хвилину. АТ 150/90 мм рт.ст. На оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини пневматоз поперечно-ободової кишки. Лейкоцити крові - 10,8 х 109 /л. Цукор крові – 4,3 ммоль/л. Діастаза сечі 512 од. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Легкий гострий панкреатит

B.Рецедив виразкової хвороби

C.Перфоративна виразка шлунка

D.Гострий холецистит

E.Рецидив сечокам’яної хвороби

ANSWER: A

Хворий 57 років поступив на другу добу після початку захворювання зі скаргами на різкий, дуже сильний ріжучий оперізуючий біль в мезогастральній ділянці живота, який супроводжується збільшенням об’єму живота, задишкою, тахікардією, постійним блюванням, порушенням відходження газів. Захворювання пов’язує з прийомом гострої жирної їжі із значною кількістю алкоголю. Хворий ейфоричний. Загальний стан важкий. Частота пульсу 140 за 1 хвилину, дихання - 27. АТ. 170/100 мм рт.ст. На оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини виражений пневматоз шлунка та кишечника. Лейкоцити крові - 17,8 х 109 /л. Цукор крові – 12 ммоль/л. Діастаза сечі 1024 од. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Тяжкий гострий панкреатит

B.Перфоративна виразка шлунка

C.Гострий холецистит

D.Гостра кишкова непрохідність

E.Тромбоз мезентеріальних судин

ANSWER: A

Хворий, 49 років, був доставлений у приймальне відділення близько 5-ї години ранку зі скаргами на інтенсивний біль в епігастральній ділянці та правому підребер’і з ірадіацією в надпліччя. Близько 1-ї годин ночі прокинувся від сильного болю. В анамнезі періодична нудота, печія й дискомфорт в епігастральній ділянці. Загальний стан середньої важкості. Свідомість збережена. Шкіра і слизові оболонки блідо-рожеві. АТ – 100/60 мм рт ст. Пульс – 100 за 1 хв. Живіт не здутий, симетричний, відстає при диханні, напружений, болючий у правій підреберній та епігастральній ділянці. Печінка й селезінка не збільшені. Симптоми подразнення очеревини позитивніі. Ректально – без патології. Найбільш раціональна тактика ?

A.Негайна госпіталізація в хірургічне відділення з приводу підозри на проривну виразку.

B.Негайна госпіталізація в гастроентерологічне відділення для купірування больового синдрому.

C.Планова госпіталізація в гастроентерологічне відділення для обстеження і консервативного лікування.

D.Планова госпіталізація в хірургічне відділення для планової операції.

E.Лікування у дільничного терапевта.

ANSWER: A

Хвора, 29 років скариться на постійний неінтенсивний біль в правій здухвинній ділянці та частий сечопуск. Захворіла гостро 11 годин тому. Спершу відчула важкість в епігастральній ділянці, нудоту, позиви на блювання. Одноразово був стул. За 8 годин біль перемістився у праву здухвинну ділянку, інтенсивність його збільшилась. Менструації регулярні. Загальний стан середньої важкості. Положення в ліжку на правому боці з підтягнутими до живота ногами. Температура тіла – 37,30 С. АТ

– 110/60 мм рт ст.. ЧСС – 88 за 1 хв.. Живіт не здутий, симетричний. Права половина дещо відстає при диханні. При пальпації живіт болючий і напружений у правій здухвинній ділянці. Позитивні симптоми

Ровзінга, Роздольского, Сітковського, Щоткіна-Блюмберга. Ректально –болючисть при натискуванні на передню стінку. При вагінальному дослідженні зміщення шийки матки не болюче, придатки пальпуються не чітко, праві придатки дещо болючі. Найбільш імовірний попередній діагноз?

A.Гострий апендицит.

B.Гострий цистит.

C.Гострий правобічний аднексит.

D.Позаматкова вагітність.

E.Правобічна ниркова коліка.

ANSWER: A

У хворого 49 років на 4-й день після резекції шлунка виник постійний інтенсивний біль в животі, сухість у роті. Загальний стан важкий. Положення в ліжку на спині з підтягнутими до живота ногами. Температура тіла 37,80 С. АТ – 100/60 мм рт ст. Пульс – 104 за 1 хв. Язик сухий. Живіт помірно здутий, симетричний, відстає при диханні. При пальпації - болючий і напружений переважно у правому підребер’ї. Симптоми Роздольского, Щоткіна-Блюмберга позитивні. Перистальтичні шуми різко ослблені. Ректально – болючість при натискуванні на передню стінку. Яке післяопераційне ускладнення найбільш імовірне?

A.Перитоніт.

B.Кишкова непрохідність

C.Кровотеча

D.Абсцес порожнини малого тазу

E.Панкреатит

ANSWER: A

У хворого 38 років після автокатастрофи діагностовано перелом кісток тазу. Протягом 24 годин турбує часте, болюче, малими порціями з домішком крові сечовипускання. На висхідній цистограмі, виконаній в зв’язку з підозрою на розрив сечового міхура, сечовий міхур у вигляді боксерської груші, променеподібні затьокі контраста. Яку лікувальну тактику слід застосувати ?

A.термінове хірургічне втручання

B.антибактеріальна, гемостатична терапія

C. встановлення постійного уретрального катетера

D.капілярна пункція сечового міхура

E.холод на надлобкову ділянку, спостереження

ANSWER: A

Хворий 39 років надійшов до хірургічного відділення втретє за два роки з приводу кровотечі виразкової етіології. Комплексом консервативної терапії кровотечу зупинено, стан хворого протягом тижня покращився, порівняно з періодом до виникнення ускладнення. Яка ваша тактика при лікуванні хворого?

A.Хворого необхідно оперувати планово

B.Хворого необхідно оперувати екстрено

C.Хворого перевести в гастроентерологічне відділення для консервативного лікування

D.Хворий підлягає динамічному нагляду

E.Хворого виписати на амбулаторне лікування

ANSWER: A

У хворого з тривалим “шлунковим” анамнезом на роботі раптово з’явилися різкі болі в верхній половині живота. Була однократна блювота. Хворий змушений був лягти, через пів години болі набагато зменшились і хворий самостійно пішов додому. Наступного дня залишались малоінтенсивні болі в правому підребер’ї, температура до 37,60 С. При огляді живіт м’який, не болючий, за винятком правого підребер’я, де відмічається помірна болючість, напруження м’язів, позитивні симптоми Грекова-Ортнера, Ратнера-Вікера, слабо-позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Який ваш діагноз?

A.У хворого прикрита перфоративна виразка

B.У хворого загострення виразкової хвороби шлунка

C.У хворого напад печінкової коліки

D.У хворого гострий холецистит

E.У хворого хронічний рецидивуючий холецистит

ANSWER: A

У травмованого 45 років з множинними зламами ребер при пункції плевральної порожнини отримано шлунковий вміст . Яке дообстеження буде найбільш інформативним?

A.Рентгенографія грудної клітки з контрастуванням шлунка

B.Рентгенографія черевної порожнини

C.Фібробронхоскопія

D.Комп’ютерна томографія

E.Томографія грудної клітки

ANSWER: A