Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

База_тестових_завдань_семестровий_тестовий_контроль_Хірургія_4

.pdf
Скачиваний:
207
Добавлен:
27.10.2021
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Хворий 38 р., скаржиться на часті випорожнення (до 4-6 разів), з домішками крові та слизу, переймоподібний біль по ходу товстої кишки. Об-но: зниженого живлення, виражена пальпаторна болючість в ділянці сигмоподібної кишки. Ер-3,0х1012/л, Нв98 г/л, ШОЕ26 мм/год, заг.білок - 62 г/л, колоноскопія - дифузна гіперемія слизової оболоннки, ерозії, поодинокі поверхневі виразки. Який діагноз є найбільш імовірним?

A.Неспецифічний виразковий коліт

B.Хвороба Крона

C.Дизентерія

D.Хронічний дискінетичний коліт

E.Пухлина кишечника

ANSWER: A

Пацієнт, 56-и років, протягом останніх 6-ти місяців має затримку стільця (закрепи, проноси), виділення з калом слизу з домішками крові, втратив вагу біля 15 кг. Нудоти і блювоти немає. Яке дослідження виконується в першу чергу в діагностичній програмі, щоб поставити діагноз?

A.Пальцеве дослідження прямої кишки

B.Ретороманоскопія

C.R–скопія шлунково–кишкового тракту

D.Ірігоскопія

E.Фіброколоноскопія

ANSWER: A

В приймальне доставили хвору 37 років. З анамнезу : впродовж 5 років непокоїть біль в животі, частий [до 10-12 разів на добу] стілець з домішками слизу та крові, загальна слабкість, схуднення. 3 години тому з‘явився різкий біль в животі, який через півгодини дещо зменшився і зосередився в лівій половині живота. Шкіра бліда. Температура 37,8оС, РS108/хв. АТ 110/65 мм рт.ст. Язик сухий. Нижня частина живота відстає в акті дихання. При пальпації живота відмічається біль та напруження м‘язів в лівій половині живота, де визначається позитивний симптом Блюмберга-Щоткіна. Який попередній діагноз?

A.Перфорація товстої кишки

B.Перфоративна виразка шлунка

C.Тромбоемболія брижжових судин

D.Гострий панкреатит

E.Заворот сигмовидної кишки

ANSWER: A

Хворий 73 років скаржиться на погане відходження стільця та газів, періодичні випорожнення рідкого характеру з великою кількістю склоподібного слизу, зниження ваги. Хворіє 8 місяців. Об-но: шкірні покриви блідо-рожевого кольору, сухі, підшкірно-жирова клітковина витончена. В лівій боковій ділянці в мезогастрії при пальпації помірна ригідність черевної стінки, болючість, відмічається пухлиноподібний утвір 10 х 8 см, вільно рухомий. Hb крові - 92 г/л. ШОЕ - 40 мм/год. Гістологічно: ворсинчастий поліп. Який об’єм оперативного втручання ви оберете?

A.Лівобічна геміколектомія

B.Правобічна геміколектомія

C.Резекція сигмовидної кишки

D.Поліпектомія

E.Колпроктектомія

ANSWER: A

Хворий,71 рік, на протязі багатьох років страждає закрепами. 3 дні тому почав відмічати болі в лівій здухвинній ділянці, затримку випорожнень, зростання температури тіла до 37, 6 °С. Об-но: живіт приймає участь в дихальній екскурсії, ліва половина дещо відстає, при пальпації локальний біль в проекції сигмоподібної кишки, слабо позитивні симптоми подразнення очеревини. Перистальтика вислуховується, гази відійшли після очисної клізми. При колоноскопії виявлено множинні отвори у стінці кишки в просвіті яких видно каловий вміст. Навколо отворів стінка кишки гіперемована, щільна. Найбільш імовірно у хворого:

A.Дивертикульоз сигмовидної кишки, дивертикуліт.

B.Ускладнений неспецифічний виразковий коліт

C.Поліпоз сигмовидної кишки

D.Псевдополіпоз

E.Псевдомембранозний коліт

ANSWER: A

Хворий 62 років, протягом.15 років хворіє на хронічний гастродуоденіт. В останні 2 роки періодично з‘являлись плями крові на калових масах та туалетному папері. Яке інструментальне дослідження найбільш інформативне для дифдіагностики захворювань ободової та прямої кишки?

A.Колоноскопія товстої кишки

B.Ректороманоскопія

C.Реакція на приховану кров у калі

D.Комп‘ютерна томографія органів черевної порожнини

E.Аноскопія

ANSWER: A

Хворий 42 років скаржиться на біль у правій здухвинній ділянці, схуднення, відсутність апетиту, слабкість, періодичні проноси. Об'єктивно: зниженого живлення, шкіра землиста, суха. При пальпації живота в правій здухвинній ділянці більше до пупка - інфільтрат 8х6 см, який майже не зміщується, при перкусії над ним тупий перкуторний звук. Аускультативно - посилення кишкових шумів. Hb крові - 86 г/л. Кров та слиз у калі. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

A.Хвороба Крона

B.Рак правої нирки.

C.Апендикулярний інфільтрат.

D.Злоякісна пухлина сліпої кішки.

E.Позаочеревинна пухлина.

ANSWER: A

До хірурга звернувся пацієнт Б., із скаргами на переймоподібні болі в животі, тенезми. В лівій боковій ділянці пальпується циліндроподібний болючий утвір. Зі слів хворого вдома оправився калом у вигляді „малинового желе”. Для якої патології найбільш характерні дані симптоми?

A.Інвагінації

B.Пухлини нисхідного відділу ободової кишки

C.Дивертикула Меккеля

D.Хвороби Крона

E.Хронічного неспецифічного виразкового коліту

ANSWER: A

Хворий 35 років, впав з висоти 2 метрів 2 години тому. Раптово відчув різкі болі в животі з приводу чого знепритомнів. Протягом даного часу відмічає збільшення в об’ємі живота. Об-но: шкірні покриви блідо-рожеві, пульс – 100/хв.., АТ – 115/65 мм.рт.ст. Живіт піддутий, болючий по лівому фланку та над лоном, відмічається напруження мязів передньої черевної стінки, більше зліва. Перкуторнотимпаніт при перкусії передньої черевної стінки. Аускультативно – перистальтика ослаблена. Позитивні ознаки подразнення очеревини. Ушкодження якого органу більш імовірне?

A.Розрив нисхідної ободової кишки

B.Розрив лівої нирки

C.Розрив селезінки

D.Розрив печінки

E.Розрив хвоста підшлункової залози

ANSWER: A

В домашніх умовах чоловік, штукатур, 42 років, впав з риштовання на металевий гострокінцевий забор. Поранення без видимих ознак проникнення в черевну порожнину однак видно локальне проникнення в заочеревинний простір зліва з пошкодженням нисхідного відділу ободової кишки. Які найперші достовірні ознаки внутрішньочеревного пошкодження ободової кишки?

A.Локальне напруження м’язів передньої черевної стінки

B.Непритомність

C.Падіння артеріального тиску

D.Кишкова непрохідність

E.Анурія

ANSWER: A

Жінці 72 років в районній лікарні 3 дні тому діагностовано тумор сигмовидної кишки та рекомендовано звернутися в обланий заклад. Вдома у хворої раптово появились спастичні болі в животі, багаторазове блювання, затримка випорожнень і газів. Об-но: живіт піддутий, пальпаторно пухлинний утвір над лоном зліва. При пальцевому дослідженні визначається наявність випинання у вигляді конуса на якому пальпується «головка», на рукавичці кров. Яке ускладнення наступило?

A.Інвагінація

B.Поліпоз

C.Випадіння прямої кишки

D.Перитоніт

E.Заворот

ANSWER: A

Хвора 78 рокiв ургентно поступила до хiрургiчного вiддiлення з приводу хронiчної кишкової непрохiдностi. При обстеженнi виявлено рiзке звуження анального отвору за рахунок щiльної горбкуватої пухлини, яка займає бiльш як половину кола анального кiльця. В ампулi прямої кишки - щiльнi, як камiнь, каловi маси. Неодноразовi клiзми i застосування проносних засобiв призвело до багаторазового випорожнення живiт зменшився в розмiрах, гази почали вiдходити вiльно.

A. Рак анального вiддiлу прямої кишки

B.Полiп анального вiддiлу прямої кишки

C.Рубцева стрiктура анального каналу

D.Геморой

E.Хронiчний парапроктит

ANSWER: A

Хворий 72 рокiв зi скаргами на рiзкий переймоподiбний бiль в лiвiй половинi живота, нудоту, затримку випорожнення та газiв. Хворiє 6 годин. Операцiй не було. На протязi останнiх 20 рокiв закрепи. У хворого діагностовано доліхосигму, про що він знає. Домiшкiв слизу та кровi в калi не було, не похудав. Пульс 84 за 1 хв. Язик помiрно вологий. Живiт рiзко здутий з асиметрiєю за рахунок збiльшення лiвої половини. Визначається шум плескотiння. Перистальтичнi шуми перiодично пiдсилюються. На оглядовiй рентгенограмi органiв черевної порожнини чашi Клойбера в лiвiй половинi живота з роздутою петлею товстої кишки над ними. Ректально - симптом Обухiвської лiкарнi. Найбiльш вирогiдний дiагноз ?

A.Заворот сигмоподiбної кишки

B.Обтурацiйна кишкова непрохiднiсть пухлинного генезу

C.Тромбоз мезентерiальних судин

D.Неспецифiчний виразковий колiт

E.Спайкова непрохiднiсть кишечника

ANSWER: A

Хворий з 10-рiчним анамнезом неспецифiчного виразкового колiту вiдчув перiодичне здуття живота, вiдчуття неповного спорожнення, погiршення загального стану. На iрригограмi на фонi вiдсутньї гаустрацiї спостерiгається циркулярне звуження у с/3 сигмовидної кишки. Яке ускладнення має мiсце?

A.Переродження в рак

B.Токсична дилатацiя

C.Кровотеча

D.Перфорацiя

E.Заворот

ANSWER: A

Пацієнт з 10-рiчним анамнезом неспецифiчного виразкового колiту вiдчув перiодичне здуття живота, вiдчуття неповного спорожнення, погiршення загального стану. На iрригограмi на фонi вiдсутньї

гаустрацiї спостерiгається циркулярне звуження у с/3 сигмовидної кишки. Яка операцiя є операцiєю вибору?

A.Колопроктектомiя

B.Резекцiя сигмовидної кишки

C.Лiвобiчна гемiколектомiя

D.Одноканальна сигмостомiя

E.Двоканальна сигмостомiя

ANSWER: A

У хворого при ректороманоскопiї виявлено ендоскопiчний симптом “брукiвки”. Для якого захворювання вiн характерний?

A.Хвороба Крона прямої кишки

B.Неспецифiчний виразковий колiт

C.Дизентерiя

D.Сальмонельоз

E.Синдром подразнення товстої кишки

ANSWER: A

У 60-рiчного чоловiка в анамнезi перiодично виникає закрепи i повторюється бiль у лiвому нижньому квадрантi живота. При обстеженнi: легке напруження i слабкий перитонiзм у лiвому нижньому квадрантi живота. Кишковi шуми, огляд per rectum – норма. Схуд на 12 кг за останнi 4 мiсяцi. Домiшок кровi в калових масах немає. При ректороманоскопiї – на протязi 15 см патологiї нема, подальше просування ректоскопа неможливе. Найбiльш ймовiрний дiагноз:

A.Дивертикулiт

B.Хвороба Крона

C.Рак ободової кишки

D.Заворот сигмовидної кишки

E.Деструктивний аппендицит

ANSWER: A

При додатковому обстеженнi хворого, який скаржиться на проноси до 15 разiв на добу з домiшками слизу, гною та кровi у калових масах на iрригографiї виявлено симптоми «водопровiдної труби»,

«простреленої мiшенi», медiальне змiщення печiнкового та селезiнкового кутiв ободової кишки. Дiагноз?

A.Неспецифiчний виразковий колiт

B.Хвороба Крона

C.Дизентерiя

D.Сальмонельоз

E.Харчова токсикоiнфекцiя

ANSWER: A

Жiнка 40 рокiв поступила в хiрургiчну клiнiку зi скаргами на проноси до 25-30 разiв на добу, переважно у другiй половинi доби, домiшками кровi (колiр м’ясних помиїв), похудання, загальну слабiсть, перiодичний бiль у животi. Хворiє протягом 1,5 мiсяця. В анамнезi перенесена дизентерiя. Який найбiльш ймовiрний дiагноз ?

A.Неспецифiчний виразковий колiт

B.Гранульоматозний колiт

C.Псевдополiпоз

D.Дивертикульоз

E.Спастичний колiт

ANSWER: A

В кабінет проктолога звернулася хвора Б, 54 рокiв, зi скаргами на тупі болі в задньому проходi постiйного характеру, частi позиви до дефекацiї, видiлення кровi при дефекацii, зниження апетиту, схуднення, слабкiсть. Хворiє бiля 2-х мiсяцiв. В анальному каналі палькується пухлина в анальному каналі: Яке дослiдження найбiльш iнформативне для верифiкацii дiагнозу?

A.Бiопсiя з гiстологiчним дослiдженням

B.Радiоактивне сканування

C.Селективна ангiографiя

D.Доплерографiя

E.Копрограмма

ANSWER: A

В хiрургiчну клiнiку поступила жінка 44 років зi скаргами на проноси до 25-30 разiв на добу, переважно у другiй половинi доби, домiшками кровi (колiр м’ясних помиїв), похудання, загальну

слабiсть, перiодичний бiль у животi. Хворiє протягом 1,5 мiсяця. В анамнезi перенесена дизентерiя. Який найбiльш ймовiрний дiагноз ?

A.Неспецифiчний виразковий колiт

B.Гранульоматозний колiт

C.Псевдополiпоз

D.Дивертикульоз

E.Спастичний колiт

ANSWER: A

В клініку звернувся хворий 28 років, в якого протягом 3-х місяців з’явились біль за грудиною, що іррадіює в епігастральну та навколопупкову ділянку, відрижку, нудоту, іноді блювання. Температура тіла – 37,4°С, Ендоскопічно: від середньої третини стравоходу до стравохіднокардіального переходу відмічається темно-червоного кольору слизова з наявністю глибоких тріщин і виразок, що нагадують «бруківку», звуження просвіту слизової. Вкажіть діагноз

A.Хвороба Крона

B.Неспецифічний виразковий коліт

C.Хронічний езофагіт

D.Рак стравоходу

E.Дивертикул стравоходу

ANSWER: A

У хворої, 47 років в якої 2 роки тому діагностовано дивертикули нисхідного відділу ободової кишки раптово виникли болі в лівій половині живота, від чого пацієнтка короткочасно втратила свідомість. Об-но: передня черевна стінка напружена, болюча, на оглядовій рентгенографії серп повітря під діафрагмою справа та зліва. Вкажіть ускладнення, що наступило в пацієнтки:

A.Перфорація дивертикула

B.Кишкова нориця

C.Дивертикуліт

D.Кишкова кровотеча

E.Кишкова непрохідність

ANSWER: A

Хворий 30 років скаржиться на неприємні відчуття в ділянці прямої кишки та періодичні кровотечі в кінці акту дефекації, випадіння гемороїдальних вузлів при натужуванні. Хворіє декілька років. Стан задовільний. При аноскопії вище гребінцевої лінії на 3, 8 та 11 годині визначаються збільшені гемороїдальні вузли. Яка операція є радикальною в цьому випадку?

A.Операція Мілліган-Моргана

B.Перев'язка гемороїдальних вузлів

C.Операція Габріеля

D.Склерозуючі ін'єкції

E.Консервативне лікування

ANSWER: A

Хвора 32 років скаржиться на виражений біль в ділянці заднього проходу, що виникає в кінці акту дефекації, домішок крові в калі. Хворіє протягом року. Спочатку болі були інтенсивні, потім інтенсивність зменшилась. При огляді на задній комісурі анального кільця продовгаста лінійна рана 2*1 см, блідо-сіра, з гіпертрофованим валиком. Ваш діагноз?

A.Задньоанальна тріщина

B.Поліп прямої кишки

C.Неспецифічний виразковий коліт

D.Рак прямої кишки

E.Геморой

ANSWER: A

Хвора 35 років звернулася із скаргами на виражений біль в ділянці заднього проходу, що виникає в кінці акту дефекації, домішок крові в калі. Хворіє два роки. При огляді на задній стінці анального кільця лінійний дефект слизово 2,5*1 см, блідо-сіра, з гіпертрофованим валиком. Операцiя, що показана хворій?

A.Висiчення трiщини з дозованою сфінктеротомією.

B.Вшивання трiщини.

C.Операцiя Мiллiгана-Моргана.

D.Операцiя Габрiеля.

E.Операцiя Нобля

ANSWER: A

Хворий 43 років скаржиться на болі в ділянці заднього проходу, що виникають в кінці акту дефекації, наявність домішок крові в калі. Хворіє пів року. При огляді на задній стінці анального кільця лінійна рана 2*1 см, блідо-сірого кольору, з гіпертрофованим валиком. На 2 см вище гребінцевої лінії поліп на вузькій ніжці діаметром 0,5 см. Який об'ем операції при задньоанальній трiщині з полiпом на висотi 2 см. ?

A.Висiчення трiщини та видаленням полiпа.

B.Висiчення трiщини.

C.За Мiлiганом-Морганом.

D.За Габрiелем.

E.Операцiя Блiннiчева.

ANSWER: A

Хворий 60 років скаржиться на біль в анальній ділянці, підвищення температури тіла, затримку випорожнень, періодичну появу крові в калі. Які клiнiчнi прояви свідчать на користь гострого парапроктиту в даному випадку ?

A.Бiль, пiдвищена температура тіла, затримка випорожнень

B.Поява крові в калі

C.Дiарея

D.Закрепи

E.Біль

ANSWER: A

Хворий 36 років скаржиться на біль в промежині, гарячку, високу температуру. Хворіє 5 діб. Захворювання почалось гостро. Стан середньої важкості. При огляді припухлість сідниці справа, біль при пальпації. При пальцевому обстеженні прямої кишки різко болюче ущільнення, що випячується в пряму кишку. У хворого діагноз?

A.Гострий ішіоректальний парапроктит

B.Гострий підслизовий парапроктит

C.Гострий пельвіоректальний парапроктит

D.Екстрасфінктерна нориця

E.Геморой ускладнений тромбозом

ANSWER: A