Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

База_тестових_завдань_семестровий_тестовий_контроль_Хірургія_4

.pdf
Скачиваний:
207
Добавлен:
27.10.2021
Размер:
1.19 Mб
Скачать

виявлено в ділянці п/о рубця наявність нориці з мацерацією шкіри навколо неї. Сформулюйте правильний діагноз?

A.Нориця підшлункової залози

B.Нориця черевної стінки

C.Нориця черевної порожнини

D.Жовчна нориця

E.Шлункова нориця

ANSWER: A

Хворий 48 років, пред’являє скарги на тягнучі болі в правому підребер'ї, жовтушність шкіри, темну сечу, знебарвлений кал, втратила до 10 кг ваги, відразу до м’ясної їжі, зниження апетиту. Жовтяницю відмічає протягом 2-х тижнів, до цього місяць тому відмічав дискомфорт, слабкість. Стан задовільний, шкіра жовтушна, пульс - 82/хв. Живіт м'який, в правому підребер'ї пальпується збільшений безболісний жовчний міхур. Симптомів подразнення очеревини немає. Який діагноз слід запідозрити?

A.Рак головки підшлункової залози

B.Жовчнокам'яна хвороба, холедохолітіаз

C.Сироватковий гепатит

D.Гемолітична жовтяниця

E.Рак жовчного міхура

ANSWER: A

Хворий К., 46 років, госпіталізований зі скаргами на біль у верхній половині живота оперізуючого характеру після прийому великої кількості їжі, особливо ввечері, відрижку повітрям, підвищене слиновиділення, здуття живота, проноси. Об’єктивно: астенічної тілобудови. Шкіра бліда, волога. Язик сухий, обкладений білим нашаруванням. Живіт здутий, болючість в т. Дежардена, Губергіца, Мейо-Робсона. Проведено копрологічне дослідження. Яку картину слід очікувати?

A.Поліфекалія, стеаторея, креаторея

B.Стеаторея

C.Ахолія, стеаторея

D.Поліфекалія, глюкозурія

E.Поліфекалія

ANSWER: A

Хворій 60 років, що звернулася в університетську лікарню встановлений попередній діагноз: хронічний панкреатит? Псевдокіста підшлункової залози. Який найбільш інформативний допоміжний метод обстеження допоможе у верифікації діагнозу?

A.УЗД

B.ЕФГДС

C.Оглядова рентгенографія живота

D.Біохімічний аналіз крові

E.Загальний аналіз крові та сечі

ANSWER: A

Жінка 43 років, скаржиться на болі у верхній половині живота оперізуючого характеру, відрижку повітрям, підвищене слиновиділення, здуття живота, проноси, що турбують хвору близько року. Об’єктивно: астенічної тілобудови. Шкірні покриви бліді, вологі. Язик сухий, обкладений білим нашаруванням. Живіт здутий, у верхній частині живота пальпується горизонтально розміщений, щільний, помірно болючий тяж. Який можна поставити попередній діагноз?

A.Хронічний панкреатит

B.Хронічний холецистит

C.Кіста головки підшлункової залози

D.Апендикулярний інфільтрат

E.Жовчнокам’яна хвороба

ANSWER: A

Хворий 45 років поступив у плановому порядку із скаргами на прогресуючу жовтяницю, яка з'явилася більше 2-х тижнів тому, без больового синдрому; загальну слабкість, поганий апетит. При об'єктивному дослідженні: температура 36,8 градусів, пульс 78/хв.; живіт м'який, безболісний, симптомів подразнення очеревини не виявлено; пальпаторно виявлений різко збільшений, напружений, безболісний жовчний міхур (симптом Курвуазьє). Симптомів „малих ознак” не виявлено. Після лапаротомії виявлено щільну дерев’янистої структури підшлункову залозу. Парапанкреатичні лімфовузли не збільшені. Інтраопераційна експрес-біопсія неоклітин не виявила. Про яке захворювання слід думати?

A.Псевдотуморозний панкреатит

B.Рак головки підшлункової залози

C.Гострий панкреатит

D.Вірсунголітіаз

E.Кісту підшлункової залози

ANSWER: A

Хвора В., 62 років, скаржиться на жовтушність шкіри, склер, білий кал, сверблячку шкіри. Хворіє три тижні. Болю не відзначає. Живіт безболісний. Білірубінемія - 182 мкмоль/л, прямий - 145 мкмоль/л, АсАТ - 2,3 ммоль/лхгод., АлАТ - 3,1 ммоль/лхгод. При сонографії - жовчний міхур різко збільшений, стінка 4 мм. Холедох - 2,0 см у діаметрі. Вірсунгова протока - 0,5 см в діаметрі, звивиста. Який діагноз слід запідозрити?

A.Рак головки підшлункової залози, обтураційна жовтяниця

B.Вірусний гепатит

C.Гострий холецистит, обтураційна жовтяниця

D.Холедохолітіаз, обтураційна жовтяниця

E.Стенозуючий папіліт, обтурацій_на жовтяниця

ANSWER: A

Хворий П., 52 років скаржиться на ниючий біль в епігастрії та у правому підребер'ї, нудоту, слабість, зниження апетиту, втрату ваги. Страждає алкоголізмом. УЗД - в проекції тіла підшлункової залози виявлене гіпоехогенне утворення до 8 см у діаметрі, стінка його до 1,2 см товщиною, гіперехогенна. У проекції тканини підшлункової залози - кальцинати. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

A.Кіста підшлункової залози

B.Аневризма черевного відділу аорти

C.Кіста лівої частки печінки

D.Рак підшлункової залози

E.Гострий панкреатит, оментобурсит

ANSWER: A

Хворий М., 40 років поступив в університетську лікарню в плановому порядку із скаргами на наявність помірних постійних болів у епігастрії, що підсилюються після прийому їжі, наявність пухли\ни в животі. З анамнезу відомо, що близько 4 місяців тому виписаний з відділення хірургічної гастроентерології, де лікувався з приводу го_строго панкреатиту. При об'єктивному дослідженні в епігастрії пальпаторно визначається наявність болісного пухлиноподібного утворення м'якоеластичної консистенції до 9 см в діаметрі. Який попередній діагноз можна поставити хворому?

A.Кіста підшлункової залози

B.Кіста печінки

C.Рак шлунка

D.Рак поперечної ободової кишки

E.Пухлина заочеревинного простору

ANSWER: A

До хірурга звенрнулась Хворий 36 років, із скаргами на наявність помірних постійних болів в епігастрії, що посилюються після прийому їжі, наявність пухлинного утвору в животі, який самостійно може пропальпувати. 4 місяці тому лікувалася з приводу гострого панкреатиту, що розрішився консервативно. Об'єктивно_: пальпаторно в епігастрії визначається наявність болючого пухлиноподібного утвору м'яко-еластичної консистенції до 11 см в діаметрі. Про який діагноз слід говорити?

A.Кіста підшлункової залози

B.Рак підшлункової залози

C.Рак поперечної ободової кишки

D.Рак шлунка

E.Пухлина заочеревинного простору

ANSWER: A

У хворої Т., 57 років, яка знаходилася на стаціонарному лікуванні з приводу гострого панкреатиту, через 14 діб з’явилося пухлиноподібне утворення в епігастральній ділянці, підвищення температура тіла до 38 °С. При пальпації утворення діаметром до 13 см, помірно болюче, нерухоме. УЗД вказує на порожнисте утворення, що містить рідину. Яке ускладнення гострого панкреатиту має місце?

A.Постнекротична кіста

B.Абсцес черевної порожнини

C.Флегмона заочеревинного простору

D.Пухлина підшлункової залози

E.Ферментативний перитоніт

ANSWER: A

Хворий скаржиться на ниючий біль в епігастрії та у правому підребер'ї, нудоту, слабість, зниження апетиту, втрату ваги. Страждає алкоголізмом. При сонографії в проекції тіла підшлункової залози виявлено гіпоехогенний утвір до 7-8 см у діаметрі, стінка його до 8 мм товщиною, гіперехогенна. Який найбільш ймовірний діагноз?

A.Кіста підшлункової залози

B.Аневризма черевного відділу аорти

C.Кіста лівої частки печінки

D.Рак підшлункової залози

E.Гострий панкреатит, оментобурсит

ANSWER: A

Хворий 19 років, доставлений в хірургічне відділення у супроводі родичів зі скаргами на різкий біль в животі оперізуючого характеру і блювоту, яка не приносить полегшення. З анамнезу відомо, що зловживав алкоголем протягом 3 днів. Об-но: іктеричність склер, тахікардія, підвищення Т до 38,5 С, пальпаторно – розлита болючість живота. Симптоми подразнення очеревини позитивні. ЗАК – лейкоцитоз. Назвіть попередній діагноз?

A.Гострий панкреатит

B.Гострий холецистит

C.Перфоративна виразка ДПК

D.Хронічний гастрит

E.Хвороба Крона

ANSWER: A

Хворого 41 років прооперовано з приводу гострого холециститу. Виконавши лапаротомію встановлено наявність великої кількості геморагічного ексудату до 200мл, по набряклому сальнику вогнища стеатонекрозу. Вкажіть найімовірний діагноз?

A.Геморагічний панкреонекроз

B.Жовчевий перитоніт

C.Перфоративна виразка дванадцятипалої кишки

D.Перихоледохальний лімфаденіт

E.Холедохолітіаз

ANSWER: A

Хворий В., 36 років, надмірної ваги, звернувся зі скаргами на багаторазову блювоту з домішком жовчі, сухість у роті, пекучі болі в епігастрії, що віддають у поперек, значну слабкість, серцебиття, піддутий живіт. Захворів гостро, через 4-5 годин після надмірного вживання їжі та алкоголю. Загальний стан важкий, блідий, губи цианотичні. Пульс 120 в 1 хв., поодинокі екстрасистоли. Артеріальний тиск140/90 мм рт.ст. Живіт помірно піддутий, у мезогастрії, над пупком – тимпаніт, у цьому ж місці – різкий біль при глибокій пальпації. Перитональні симптоми сумнівні. Позитивні симптоми Воскресенського, Мейо-Робсона. Амілаза100 г/л в годину, діастаза – 8052 од. Лейкоцитоз –

12,9*109/л. При оглядовій рентгеноскопії черевної порожнини – різко газована поперечно-ободочна кишка. Який ваш діагноз?

A.Гострий панкреатит

B.Гострий холецистит

C.Синдром Маллорі-Вейсса

D.Гостра харчова токсикоінфекція

E.Гостра кишкова непрохідність

ANSWER: A

Виконавши лапаротомію у хворого виявлено набрякову форму гострого панкреатиту. Вкажіть, яке втручання на підшлунковій залози треба виконати?

A.Оперативного втручання не потрібно

B.Резекція підшлунквоі залози

C.Оментопанкреатопексія

D.Абдомінізація підшлункової залози

E.Марсупіалізація

ANSWER: A

Хвора, 53 років, поступила в хірургічне відділення через 6 годин від початку захворювання із скаргами на сильні оперізуючі болі в верхній половині живота, нудоту, багаторазове блювання, вздуття живота. Захворювання пов’язує з вживанням гострої їжі. Стан важкий. Шкіра та слизові бліді, сухі. Обличчя гіперемоване. Пульс 100 уд. на хв. Ритм правильний. Артеріальний тиск 90/60 мм рт. ст. Язик дещо сухий, обкладений. Живіт помірно здутий, м'який, болючий в епігастральній ділянці. Симптоми подразнення очеревини не чітко визначені. Перистальтика кишечника млява. Жовчний міхур не пальпується. На оглядовій рентгенографії черевної порожнини виявлено газ в ободовій кишці. Назвіть вірогідний попередній діагноз

A.Гострий панкреатит

B.Тромбоз мезентеріальних судин

C.Гострий холецистит

D.Гостра кишкова непрохідність

E.Перитоніт

ANSWER: A

У хворої 72 років, після вживання жирної їжі з’явився сильний біль в верхніх відділах живота, більше у правому підребер’ї з іррадіацією у спину, нудоту, багаторазова блювота, що не приносила полегшення, через 1 добу з’явилась жовтушність склер, сеча стала темного кольору. При огляді стан важкий, дихання поверхневе, живіт здутий. При пальпації в епігастральній ділянці пальпується великий інфільтрат, на шкірі синюшні плями в ділянці пупка. Ps 120 уд/хв, АТ 90/50 мм.рт.ст. Добовий діурез 200 мл. При УЗД виявленно конкременти у жовчному міхурі; Велика кількість рідини у порожнині малого сальника. Яке найбільш вірогідне ускладнення жовчнокам’яної хвороби?

A.Гострий біліарний панкреатит

B.Токсичний гепатит

C.Холангіт

D.Жовчний перитоніт

E.Цироз печінки

ANSWER: A

Хворий скаржиться на біль в епігастральній ділянці оперізуючого характеру, нудоту, багаторазову блювоту, здуття живота, наростаючу слабкість. Стан важкий, виражена блідість шкіри. Пульс – 100/хв. АТ 110/50 мм.рт.ст. Язик сухий, обкладений. Живіт здутий,але м‘який при пальпації. Симптоми подразнення очеревини слабопозитивні. Le 24*10 *9/л. Амілаза крові 44. Сформулюйте попередній діагноз

A.Перфоративна виразка шлунка

B.Гострий панкреатит

C.Гострий холецистит

D.Гострий тромбоз мезентеріальних судин

E.Гострий апендицит

ANSWER: B

Жінка 39 років, скаржиться на різкий постійний біль у верхній половині живота оперізуючого характеру, що віддає у ліву лопатку і ліву верхню кінцівку та часте бпювання. Захворіла добу тому після святкування із надмірним застіллям. Живіт піддутий в проекції поперечно-ободової кишки, м‘язи епігастральної ділянки напружені. Позитивні симптоми Воскресенського і Мейо-Робсона. Помірна іктеричність склер. Кишкова перистальтика послаблена. Лейкоцити крові 19х109\л п/я -22%, діастаза сечі 800 Од. Діагностовано гострий панкреатит. Який найбільш імовірний етіологічний момент?

A.Алкогольний

B.Судинний

C.Захворювання біліарної системи

D.Алергічний

E.Стресовий

ANSWER: A

У хворого 40 років, після прийому м‘ясної, жирної їжі, раптом з’явились інтенсивні опeрізуючі болі в епігастральній області, багаторазова блювота, температура тіла залишилась нормальною. При пальпації епігастральної ділянки – невиражена болючість. Діастаза сечі 1066 Од. Проведене консервативне лікування протягом доби призвело до покращення стану: біль зменшився, зникла блювота. Живіт став м’яким, турбує легка болючість в епігастрії. Діастаза сечі знизилась до 365 Од. Яка форма гострого панкреатиту найбільш імовірна у хворого?

A.Набрякова

B.Жировий панкреонекроз

C.Змішана

D.Геморагічний панкреонекроз

E.Гнійна

ANSWER: A

Хворий скаржиться на сильний біль у верхній половині живота оперізуючого характеру, багаторазову блювоту. Стан важкий, хворий збуджений. Склери іктеричні. Пульс - 125/хв., AT - 80/40 мм рт. ст. Язик сухий. Живіт здутий, при пальпації відмічається різка болісність у верхніх відділах живота.

Перистальтика кишечника від_сутня. Позитивні симптоми Воскресенського і Мейо-Робсона. Діастаза сечі - 400 од. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Перфоративна виразка шлунка

B.Гострий панкреатит

C.Гострий тромбоз мезентеріаль-них судин

D.Гострий холецистит

E.Гострий апендицит

ANSWER: A

Хвора С., 28 років госпіталізована у хірургічне відділення з гострими болями у животі з іррадіацією у поперек, блювотою. Після проведення лапарацентезу, отримано рідину з високим вмістом ферментів. Яке захворювання можна запідозрити?

A.Ниркову кольку

B.Гострий ентероколіт

C.Гострий панкреатит

D.Перфоративну виразку шлунка

E.Гострий апендицит

ANSWER: A

У приймальне відділення звернувся пацієнт 62-ти років зі скаргами на гострий біль в епігастрії, спині, блювання. Вага хворого надмірна. Об'єктивно: шкіра суха, акроціаноз. Живіт здутий, перистальтика відсутня. Пульс - 135/хв., AT - 80/60 мм рт. ст., ЦВТ - від'ємний, ЧД - 30/хв., Аналізи: Л - 18 х109/л, глюкоза - 11,6 ммоль/л, амілаза - 64 од., АСТ - 3,1 ммоль/л.). Сформулюйте діагноз:

A.Гострий панкреатит

B.Кетоацидоз

C.Гострий холецистит

D.Перфоративна виразка шлунка

E.Мезентеріальний

ANSWER: A

Хворий П. 48 року, поступив в хірургічне відділення зі скаргами на гострий, оперізуючий біль під грудьми, багаторазову блювання. Захворів гостро, 6 годин тому, після вживання алкоголю та жирної їжі. Шкіра бліда, пульс - ритмічний, 92/хв, AT -120/80 мм рт. ст. Язик сухий, обкладений білим нальотом. Живіт приймає участь в акті дихання, при пальпації м'який, болючий у правому та лівому підребер'ях. Позитивні симптоми Мейо-Робсоната, Воскресенського. Симптом Щоткіна-Блюмберга негативний. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Гострий апендицит

B.Виразка дванадцятипалої кишки з пенетрацією в підшлункову залозу

C.Гострий панкреатит

D.Гострий холецистит

E.Перфоративна виразка дванадцятипалої кишки

ANSWER: A

У хворої 50 років після вживання жирної їжі з'явився сильний біль у верхніх відділах живота, більше у правому підребер'ї з іррадіацєю у спину, нудота, багаторазова блювота. Через одну добу з'явилась жовтушність склер, сеча стала темного кольору. При огляді стан важкий, дихання поверхневе. Живіт здутий. При пальпації в епігастральній ділянці пальпується великий інфільтрат, на шкірі синюшні плями в ділянці пупка. Пульс -120/хв., AT - 80/40 мм рт. ст. Добовий діурез - до 200 мл При УЗД

виявлені конкременти у жовчному міхурі, рідина у порожнині малого сальника. Яке найбільш імовірне ускладнення жовчнокам'яної хвороби?

A.Гострий біліарний панкреатит

B.Жовчний перитоніт

C.Токсичний гепатит

D.Холангіт

E.Цироз печінки

ANSWER: A

Хвора, 24 роки скаржиться на переймоподібний біль в животі, проноси із значною кількістю слизу і крові, підвищення температури тіла до 38° С. Об-но: шкірні покриви та слизові оболонки бліді. Астенічної тілобудови. При пальпації болючість по ходу ободової кишки. При колоноскопії – стінка прямої та сигмовидної кишки набрякла, гіперемована з наявністю ерозій та виразок, в просвіті слиз та кров. Ваш діагноз?

A.Неспецифічний виразковий коліт

B.Хронічний ентероколіт

C.C-r товстої кишки

D.Хвороба Крона

E.Гострий проктосигмоїдит

ANSWER: A

Хворий, 65 років, звернувся із скаргами на біль в правій здухвинній ділянці, здуття живота, слабкість, стійкі закрепи більше 6 місяців. Об-но: шкіра бліда, суха. В правій здухвинній палькується утворення 5-8 см, малорухоме, неболюче. Аускультативно: підсилення кишкових шумів. АН.крові: Ер 0 2,9 Г\л, Нв – 80 г\л, ШОЕ – 34 мм\год, наявність крові в калі. Ваш діагноз?

A.C-r сліпої кишки

B.Поліп сліплї кишки

C.Хвороба Крона

D.Рак правої нирки

E.Обстепаційний синдром

ANSWER: A