Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

База_тестових_завдань_семестровий_тестовий_контроль_Хірургія_4

.pdf
Скачиваний:
212
Добавлен:
27.10.2021
Размер:
1.19 Mб
Скачать

D.Колоноскопію

E.Біохімічний аналіз крові

ANSWER: A

Хворий 47 років, скаржиться на виражену загальну слабкість, мерехтіння мушок перед очима, часті рідкі випорожнення чорного кольору. Приблизно 30 годин тому надмірно вживав гостру їжу і алкоголь. Стан тяжкий, шкіра покрита липким потом. АТ 80/50 мм рт.ст. Пульс 126 уд. за 1 хв. Язик суховатий, обкладений. Живіт м’який, помірно-болючий в епігастрії. Перистальтика прослуховується. Найбільш вірогідний діагноз?

A.Шлунково-кишкова кровотеча

B.Отруєння алкоголем

C.Харчова токсикоінфекція

D.Гострий панкреатит

E.Неспецифічний виразковий коліт

ANSWER: A

У хворого 35 років, що знаходиться на лікуванні з приводу портального цирозу печінки, з’явилися клінічні ознаки кровотечі з варикозних вен стравоходу. Яке інструментальне дослідження треба провести для діагностики цього ускладнення?

A.Фіброезофагогастродуоденоскопію

B.Комп’ютерну томографію

C.Діагностичну лапароскопію

D.Ультразвукове дослідження

E.Біопсію печінки

ANSWER: A

Хворого 30 років, що хворіє на виразкову хворобу тривалий час, місяць тому після вживання алкоголю раптово виникла блювота по типу „кавової гущі”, з’явилась загальна слабкість, яка спостерігається по теперішній час. Об’єктивно: шкіра бліда, пульс – 80 за 1 хв., АТ – 110/65 мм.рт.ст. Per rectum - на рукавичці кал звичайного кольору. В аналізі крові: Hb – 100 г/л, ер – 3,5*10х12/л, гематокрит – 32%. Чим пояснити стан хворого?

A.Постгеморагічна анемія

B.Рак шлунку

C.Виразка шлунку

D.Туберкульоз

E.Тривала кровотеча

ANSWER: A

Хворий К., 27 років, доставлений з ножовим пораненням живота через 4 години після травми. Стан важкий. Пульс 120 в хв. слабкий. АТ 70/40 мм рт. ст. Проведена лапаротомія. В черевній порожнині багато рідкої крові. Встановлена кровотеча із судин брижі тонкої кишки. Кровотечу зупинено.

Пошкодження порожнистих органів не виявлено. Як краще відновити крововтрату?

A.Провести реінфузію аутокрові

B.Перелити еритроцитарну масу

C.Перелити відмиті еритроцити

D.Перелити свіжозаморожену плазму

E.Перелити реополіглюкін

ANSWER: A

У хворої 60 років не третю добу після екстерпації матки раптово розвинулась гостра недостатність дихання, шкіра стала спочатку ціанотична, потім пепелястого кольору, тахіпноє, кашель з кров’янистою мокротою, загрудинний біль АТ 100/70 мм рт.ст., ЧСС 120 в 1 хв., ЧД 32 в 1 хв., ЦВД 300 мм. Що було причиною погіршення стану?

A.Кровотеча

B.Тромбоемболія легеневої артерії

C.Больовий шок

D.Застойна пневмонія

E.Інфаркт міокарда

ANSWER: A

Хвора 70 років доставлена в хірургічне відділення з скаргами на біль в животі, блювоту, підвищення температури тіла. Хворіє 3 добу. Об’єктивно – важкий загальний стан, шкіра і слизові оболонки жовті, пульс 100 в одну хвилину, живіт не приймає участі в диханні, при пальпації напружений і болючий по проекції усіх відділів, але більш всього в правому підребр’ї, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга на усьому протязі. На УЗД – збільшений жовчний міжур з конкрементами, діагноз деструктивний холецистит, перитоніт. Лікувальна тактика?

A.Лапаротомія з видаленням жовчного міхура і дренуванням черевної порожнини

B.Лапароскопічна холецистектомія

C.Ендоскопічна папілосфінктеротомія

D.Лапароцентез

E.Консертавативне лікування

ANSWER: A

Хворий 76 років поступив до лікарні на сьому добу від початку захворювання зі скаргами на біль у правому підреберї, слабкість, повторна блювота, підвищення температури тіла до 38 градусів. При огляді – загальний стан важкий. Блідість. Пальпується збільшений жовчний міхур, у правому підребер”ї відмічається напруження. Якому методу лікування віддається перевага?

A.Холецистостомія під контролем УЗД

B.Дистанційна хвильова літотрипсія

C.Комплексне консервативне лікування

D.Лапароскопічна холецистектомія в екстреному порядку

E.Невідкладна операція –холецистектомія

ANSWER: A

Хворий 76 років поступив до лікарні з клінікою механічної жовтяниці, хворіє на протязі місяця. При обстеженні виявлений рак головки підшлункової залози. Страждае цукровим діабетом та гіпертонічною хворобою. Якому виду лікування віддати перевагу?

A.Ендоскопічне стентування холедоха

B.Холецистоентеростомія з тонкокишковим співусттям

C.Панкреатодуоденальна резекція

D.Ендоскопічна папілосфінктеротомія

E.Відмовитись від операціі, провести консервативне лікування.

ANSWER: A

Хвора А., 49 років скаржиться на гострий біль в правому підребір’ї, який виник через 2 години після вечері, нудоту, блювоту жовчю. Хворіє 18 годин. Хвора неспокійна, метушиться в ліжку. Пульс 98 за 1 хв, язик обкладений білими нашаруваннями, вологий. Температура тіла 38,2 С. При огляді - права половина відстає в акті дихання, пальпаторно в правому підребір’ї напруження м’язів, болючість. Позитивні френикус-симптоми та Грекова-Ортнера. Симптоми подразнення очеревини від’ємні. Ваш діагноз?

A.Гострий холецистит

B.Гострий панкреатит

C.Гострий перитоніт

D.Гострий апендицит

E.Кишкова непрохідність

ANSWER: A

Хвора, 64 роки, скаржиться на біль в епігастрії та правому підребер’ї, нудоту, блювоту, підвищення t тіла до 38,2С. На УЗД – конкрименти в жовчному міхурі, незначне розширення холедоху. Шкірні покриви злегка жовтушного кольору. PS – 92 за 1 хв. АТ – 110/70 мм рт. ст. Живіт обмежено приймає участь в акті дихання, болючий в епігастрії та правому підребер’ї. Печінка +2 см виступає з під края реберної дуги. Якому захворюванню відповідають клінічні симптоми?

A.ЖКХ. Гострий калькульозний холангіт

B.Гострий холангіт

C.Перфоративна виразка ДПК

D.Гострий деструктивний апендицит

E.Гострий індуративний панкреатит

ANSWER: A

Хвора, 58 років скаржиться на відчуття важкості та помірний біль в правому підребер’ї, нудоту, загальну слабкість. Шкірні покриви жовтого кольору. PS – 88 за 1 хв. АТ – 120/70 мм рт. ст. Живіт рівномірно приймає участь в акті дихання, незначно болючий в правому підребер’ї. УЗД – конкременти в жовчному міхурі, розширення холедоху до 18 мм. Загальний білірубін 86 ммоль/л, за рахунок прямого. Збільшена лужна фосфатаза. Кал ахолічний. Якому захворюванню відповідають клінічні симптоми?

A.ЖКХ. Обтураційна жовтяниця

B.Гострий калькульозний холецистит

C.Пухлина головки панкреас

D.Гострий гепатит

E.Гострий індуративний панкреатит

ANSWER: A

Хворого, 57 років, прооперовано з приводу гострого апендициту. Проте його стан після операції погіршився. Наступного дня було відзначено метеоризм, біль у животі, підвищення температури тіла до 39 oC. Симптоми подразнення очеревини не спостерігаються. Незважаючи на проведення масивної антибіотикотерапії, стан пацієнта прогресивно погіршується, приєдналася жовтяниця. Яке ускладнення розвинулось у хворого ?

A.Абсцес дугласового простору

B.Піддіафрагмальний абсцес

C.Гангренозний холецистит

D.Розлитий перитоніт

E.Пілефлебіт

ANSWER: E

У хворого, 78 років, з нестабільною стенокардією напруги, діагностований деструктивний апендицит. Ваші дії?

A.Екстрена операція

B.Спостереження і операція при появі симптомів перитоніту

C.Призначення масивних доз антибіотиків і операція при неефективності антибіотикотерапії

D.Провести лапароскопію, при підтвердженні діагнозу - операція

E.Всі відповіді невірні

ANSWER: A

У хворого 64 років з'явився біль в епігастральній ділянці, який згодом змістився в праву здухвинну ділянку, запідозрено гострий апендицит. Як називається цей апендикулярний симптом?

A.Волковича-Кохера

B.Пастернацького

C.Сітковського

D.Образцова

E.Воскресенського

ANSWER: A

У хворого, 25 років, на 8-й день після операції апендектомії розвинувся абсцес малого тазу. Що ви зробите?

A.Масивну антибіотикотерапію

B.Розкриєте абсцес нижньосрединним доступом і дренуєте малий таз

C.Розкриєте абсцес через праву клубову ділянку

D.Дренуєте абсцес через передню стінку прямої кишки

E. Розкриєте абсцес правобічним позаочеревинним доступом

ANSWER: D

У хворого на 3 добу після апендектомії з приводу гангренозного апендициту розвинувся перитоніт. Проведена релапаротомія. Релапаротомія при розлитому гнійному перитоніті переслідує:

A.Повторну апендектомію

B.Повторну ревізію та санацію черевної порожнини

C.Видалення злук

D.Нормалізацію функції кишечника

E.Нормалізацію функції сечового міхура

ANSWER: B

У хворого В., 33 р., діагностовано флегмону заочеревинного простору, як ускладнення гострого апендициту. Яка причина флегмони?

A.Передньопідпечінкове розташування червоподібного відростка

B.Місцевий перитоніт в правій клубовій ділянці

C.Ретроперитонеальне розміщення червоподібного відростка

D.Медіальне розташування червоподібного відростка

E.Розташування червоподібного відростка латеральніше від сліпої кишки

ANSWER: C

Хвора В., 29 років, госпіталізована зі скаргами на нудоту, блювоту, переймоподібні болі в правій половині живота. В анамнезі апендектомія. Пульс 98 за хв, АТ 105/70 мм рт. ст. Живіт роздутий, асиметричний за рахунок випинання в правій половині, де визначається симптом кишкового плеску. Перистальтика посилена. Симптоми подразнення очеревини не виявляються. Ректально: тонус сфінктера знижений, ампула розширена. Ваш попередній діагноз?

A.Гостра спайкова кишкова непрохідність

B.Гостра обтураційна непрохідність

C.Гострий панкреатит

D.Гострий аднексит

E.Харчове отруєння

ANSWER: A

Хворий Д., 38 років скаржиться на переймистий біль в животі, нудоту, блювання, відсутність відходження газів та калу. Хворіє 4 години. Рік тому хворому була виконана операція - резекція шлунка з приводу виразкової хвороби шлунка. Стан хворого важкий. Пульс -110/хв. Язик сухий. Живіт здутий, асиметричний, м'який. Перкуторно - тимпаніт. Аскультативно - кишкові шуми не прослуховуються. На оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини - чаші Клойбера. Яка найбільш імовірна патологія?

A.Гостра спайкова кишкова непрохідність

B.Защемлена післяопераційна кила

C.Злоякісна пухлина тонкої кишки

D.Апендикулярний інфільтрат

E.Рак товстої кишки

ANSWER: A

Хворий К., 34 роки скаржиться на переймистий біль у верхній половині живота, нудоту, блювання. Язик вологий. Живіт м'який, помірно болючий в епігастрії. Визначається розтягнена, відмежована петля кишки, яка перистальтує при пальпації. При перкусії - тимпанічний звук з металевим відтінком. На рентгенограмі живота - чаші Клойбера. Який попередній діагноз:

A.Гостра кишкова непрохідність

B.Гострий панкреатит

C.Харчова токсикоінфекція

D.Гострий холецистит

E.Гастрит

ANSWER: A

Хвора, 40 р., скаржиться на схваткоподібні болі в животі, нудоту, блювоту, вздуття

A.Гостра злукова кишкова непрохідність

B.Розлитий перитоніт

C.Дивертикулярний коліт

D.Рак товстого кишечника

E.Виразкова хвороба шлунка

ANSWER: A

Хворий, 80 років, страждає миготливою аритмією. На цьому фоні виникли різкі болі у

A.Тромбоз мезентеріальний судин

B.Рак прямої кишки

C.Неспецифічний виразковий коліт

D.Дивертикулярний коліт

E.Хвороба Крона товстого кишечника

ANSWER: A

Хворий 25 років раптово відчув сильні болі в животі, які поступово посилювалися,

A.Кишкова непрохідність

B.Ниркова коліка

C.Перфорація порожнистого органу

D.Неспецифічний виразковий коліт

E.Кровотеча в черевну порожнину

ANSWER: A

Під час операції з приводу багатовузлового зобу виконано видалення правої частки та субтотальну резекцію лівої частки щитоподібної залози. Що необхідно призначити хворому з метою профілактики післяопераційного гіпотиреозу?

A.L-тироксин

B.Мерказоліл

C.Йодомарин

D.Препарати літія

E.Пропілтіоурацил

ANSWER: A

У хворої 30 років після перенесеного стресу стала прогресивно наростати слабкість, дратівливість, пітливість. Хвора схудла на 6кг при підвищеному апетиті, з'явилося тремтіння у руках, серцебиття, витрішкуватість. При огляді: шкіра лиця гіперемійована, волога, экзофтальм, позитивний симптом Марі, пульс - 110 уд. у 1 хв, щитоподібна залоза збільшена до І ст, м'яка, неболюча. ТТГ крові - 0,2 мМЕ/л. Ваш діагноз?

A. Дифузний токсичний зоб. Важкий тиреотоксикоз.

B.Дифузний токсичний зоб. Тиреотоксикоз середньої важкості.

C.Дифузний токсичний зоб. Легкий тиреотоксикоз.

D.Аутоімунний тиреоїдит. Гіпотиреоз.

E.Рак щитоподібної залози

ANSWER: B

У хворої 54 років, яка дванадцять років тому перенесла субтотальну резекцію щитоподібної залози, після переохолодження виникли наростаюча слабкість, запаморочення, брадипное. Відмічала зниження працездатності після операції. Розмовляє із затруденням, Шкіра суха, пульс 52 в 1 хв. АТ80/30 мм.рт.ст, температура тіла – 34,50С. Яке ускладнення виникло у хворої?

A.Гіпотиреоїдна кома

B.Гостра судинна недостатність

C.Тиреотоксичний криз

D.Гостра слабкість синусового вузла

E.Септичний шок

ANSWER: A

У хворої М., 26 років, випадково виявлено вузол у правій частці щитоподібної залози. Болю хвора не відмічає. На УЗД вузол 2х2,5 см у нижній частині правої частки з поодинокими кальцинатами. Яке тактика веденняхворої найдоцільніша?

A.Проведення тонголкової аспіраційної пункційної біопсії вузла

B.Консервативна терапія

C.Динамічний нагляд

D.Не потребує лікування

E.Хірургічне лікування

ANSWER: A

Хвора жінка 35 років через 2 місяці після перенесеного грипу стала скаржитися на серцебиття, нервозність, відчуття жару в тілі, появу болісної припухлості в нижніх відділах шиї. Температура у хворої нормальна, апетит підвищений, шкіра волога, тепла. Яке захворювання найімовірніше ?

A.Дифузний токсичний зоб

B.Дифузний нетоксичний зоб

C.Вузловий еутиреоїдний зоб

D.Рак щитоподібної залози

E.Гострий тиреоїдит

ANSWER: E

Хвора жінка 60 років, яка на протязі кількох десятиріч проживала в Прикарпатті, скаржиться на наявність біля 20 років “пухлини” на шиї, яку видно при огляді та яка зміщується при ковтанні. Ніяких неприємних відчуттів та ознак компресії немає. Діагностовано дифузний зоб 2 ступеня з субклінічним гіпотиреозом. Якого лікування хвора потребує ?

A.Консервативне тиреоїдними гормонами

B.Операції видалення зоба (резекції залози)

C.Радіойод терапії

D.Рентгенотерапії

E.Багатої на йод дієти

ANSWER: A

Хвора 30 років, впродовж 4 років після вагітності та пологів відмічає збільшення та ущільнення шиї, швидку втомлюваність. Об-но: Ps 62 уд. в хв., ритмічний, АТ-120/80мм рт. ст. Щитоподібна залоза рівномірно збільшена, з чіткими контурами, щільна, дрібно - бугриста, рухома, з навколишніми тканинами не зрощена. Позитивний симптом “гойдалки”. Температура тіла 37,2С. Найбільш імовірний діагноз:

A.Аутоімунний тиреоїдит

B.Вузловий гіпертиреоїдний зоб

C.Дифузний токсичний зоб

D.Вузловий еутиреоїдний зоб

E.Серединна киста шиї

ANSWER: A

?У хворої 50 років після вживання жирної їжі з'явився сильний біль у верхніх відділах живота, більше у правому підребер'ї з іррадіацєю у спину, нудота, багаторазова блювота. Через одну добу з'явилась жовтушність склер, сеча стала темного кольору. При огляді стан важкий, дихання поверхневе. Живіт здутий. При пальпації в епігастральній ділянці пальпується великий інфільтрат, на шкірі синюшні плями в ділянці пупка. Пульс -120/хв., AT - 80/40 мм рт. ст. Добовий діурез - до 200 мл При УЗД виявлені конкременти у жовчному міхурі, рідина у порожнині малого сальника. Яке найбільш імовірне ускладнення жовчнокам'яної хвороби?