Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Потенциал предприятия (Бабий) / 4 Вопросы потенциал.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.06.2021
Размер:
451.91 Кб
Скачать

23. Порівняльний підхід до оцінки потенціалу підприємства.

Порівняльний підхід базується на інформації про недавні ринкові угоди з аналогічними об’єктами. Вартість потенціалу підприємства визначається на основі доходу, отриманого від ринкових угод. У межах порівняльного підходу визначається ринкова вартість. У Національних стандартах оцінки зазначено, що порівняльний підхід до оцінки ринкової вартості характеризується таким порядком оцінних процедур:

1) проводиться аналіз інформації про продаж або пропонування подібного майна;

2) обирається метод розрахунку вартості об’єкта оцінки з урахуванням обсягу та достовірності наявної інформації;

3) об’єкт оцінки зіставляється з об’єктами порівняння з наступним коригуванням ціни продажу або ціни пропонування об’єктів порівняння;

4) визначається вартість об’єкта оцінки шляхом урахування величини поправок до вартості об’єктів порівняння;

5) узгоджуються отримані результати.

Порівняльний підхід дає можливість визначити вартість потенціалу підприємства на базі співставлення з аналогами існуючих ринкових угод на базі аналізу цін продажу і пропонування подібного майна з відповідним коригуванням відмінностей між об’єктами порівняння та об’єктом оцінки.

Об’єктивною умовою використання порівняльного підходу до оцінки потенціалу на підприємстві є розвинутий ринок та існування об’єктів-аналогів.

Порівняльний підхід включає певну методологію:

  • Метод оцінки майна з урахуванням поправок показує схема використання поправок, що враховує відмінності в вартості об’єкта оцінки та об’єктів-аналогів (фізичні, економічні характеристики, місце розташування тощо).

  • Метод кореляційно-регресивного аналізу, при якому виконуються розрахунково-аналітичні процедури розрахунку вартості об’єкта

  • Метод оцінки майна на основі співвідношення доходу та ціни продажів визначає особливості використання синтетичного показника ВРМ, який є валовим рентним мультиплікатором, і показує відношення ціни об’єкта до суми доходу від експлуатації.

24. Оцінка потенціалу підприємства за доходом.

Результативний або дохідний підхід рекомендується здійснювати при оцінці вартості таких елементів потенціалу підприємства, що визначають його майно та майнові права. Основою розрахунків вартості об’єктів оцінки є визначення чистого операційного доходу та результатів від його використання.

Національні стандарти оцінки визначають, що результативний підхід базується на врахуванні принципів найбільш ефективного використання та очікування, відповідно до яких вартість об’єкта оцінки визначається як поточна вартість очікуваних доходів від найбільш ефективного використання об’єкта оцінки, включаючи дохід від його можливого перепродажу. Найпоширенішими результативними методами до оцінки вартості потенціалу підприємства є такі методи:

1) метод дисконтування доходів (непряма капіталізація);

2) метод прямої капіталізації;

3) метод прямої капіталізації доходу;

4) метод непрямої капіталізації доходу. 1. Метод дисконтування доходів (непряма капіталізація) базується на процесі перетворення майбутніх доходів за прогнозований і обмежений у часі період у поточну вартість на дату оцінки:

Ц=Д1 + Д2+….+Дn= Дk, де: Ц – поточна вартість грошового потоку;

Д1, Д2…, Дn – очікуваний дохід 1,2…, n року в гривнях;

І-ставка дисконту;

n-період, років;

k-порядковий номер інтервалу в період.

2. Метод прямої капіталізації базується на коефіцієнтах капіталізації, які відображують зв’язок між доходом за один попередній рік, або середньорічною величиною доходів за кілька попередніх років і вартістю підприємства:

Ц = Д : i,

де: Д – очікуваний ануїтетний дохід, грн;

i-ставка дисконту (капіталізації). 3. Метод дисконтування доходу в розрахунках вартості об’єкта оцінки передбачає розрахунок ставки дисконтування при дисконтуванні майбутніх грошових потоків для приведення їх до поточної вартості об’єкта оцінки.

4. Метод прямої капіталізації доходу в розрахунках вартості об’єкта оцінки передбачає розрахунок прогнозованого валового доходу, операційних витрат та ставки капіталізації. На основі цих показників визначається вартість об’єкта оцінки.

Соседние файлы в папке Потенциал предприятия (Бабий)