Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3 - Аналіз складу і джерел засобів підприємства.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.05.2021
Размер:
104.45 Кб
Скачать

Тема 3. Аналіз складу майна та джерел утворення

Зміст

1. Аналіз загального капіталу підприємства

2. Аналіз джерел формування коштів

3. Аналіз майна підприємства

1.Аналіз загального капіталу підприємства

Загальний капітал підприємства — це підсумок балансу, який показує суму коштів підприємства (актив) та суму джерел утворен­ня цих коштів (пасив). Загальний капітал є валютою балансу. Збільшення валюти балансу свідчить про зростання виробничих можливостей підприємства і заслуговує на позитивну оцінку.

Капітал класифікують за такими ознаками:

1) за напрямом використання (актив балансу):

  • основний капітал - це статті розділу І активу балансу, його сума дорівнює підсумку за цим розділом. Основний капітал є немобільним;

  • оборотний капітал - це статті розділів II і III активу балансу, його величина дорівнює сумі підсумків за цими розділами. Оборотний капітал — це мобільний капітал.

2) за ознакою власності:

  • власний капітал — це статті розділу І пасиву балансу, а його величина дорівнює підсумку за цим розділом;

  • позиковий капітал — це статті розділів II, III та IV пасиву ба­лансу, його величина дорівнює сумі підсумків цих розділів.

3) за тривалістю використання:

  • довгостроковий (постійний, перманентний) капітал — це статті розділів І, II і III пасиву балансу, його величина дорів­нює сумі підсумків цих розділів;

  • короткостроковий (змінний) капітал — це статті розділу IV па­сиву балансу, його величина дорівнює підсумку цього розділу.

Аналіз загального капіталу починають аналізу балансу

Баланс — це групування інформації на початок і кінець звіт­ного періоду, тобто підсумок господарських операцій на певну звітну дату.

Для аналізу фінансового стану підприємства важливо вміти читати баланс, тобто знати зміст кожної зі статей, спосіб її оцінки, взаємозв'язок з іншими статтями, якісну характеристику.

Уміння читати баланс дає можливість:

  • одержати необхідний обсяг інформації про підприємство;

  • розрахувати рівень забезпечення підприємства власними обо­ротними коштами;

  • установити, за рахунок яких чинників змінилася величина оборотних коштів;

  • оцінити фінансовий стан підприємства за звітний період.

Аналіз балансу (ф-1) починається з експрес-аналізу, метою якого є поточна і достатньо швидка оцінка фінансового стану і ди­наміки розвитку підприємства. Експрес-аналіз балансу проводиться в кілька етапів:

1) підготовчий;

2) попередній огляд бухгалтерської звітності;

3) читання балансу.

Мета першого етапу — переконатися в тому, що баланс го­товий до читання. На цьому етапі необхідно перевірити правильність заповнення граф, наявність усіх необхідних форм і додатків, перевірити валюту балансу і всі проміжні підсумки, а також перевірити, чи всім вимогам П(С)БО відповідає складений баланс.

На другому етапі необхідно ознайомитись з примітками до звіту, оцінити тенденції основних показників діяльності

Основний етап в експрес-аналізі — третій, тобто читання ба­лансу. Він передбачає попереднє загальне ознайомлення з ре­зультатами роботи підприємства і його фінансовим станом без­посередньо за бухгалтерським балансом, а також розрахунок кое­фіцієнтів, що характеризують фінансовий стан підприємства.

Читання балансу починають зі встановлення зміни валюти ба­лансу за період, що аналізується. Збільшення валюти балансу свідчить, як правило, про зростання виробничих можливостей підприємства. Змен­шення валюти балансу означає спад у господарській діяльності підприємства (зниження попиту на продукцію, брак сировини, матеріалів тощо).

У процесі функціонування підприємства величина його активів та їх структури постійно змінюється. Характеристику про якісні зміни в структурі майна підприємства та джерел його утворення можна одержати за допомогою горизинтального та вертикального аналізу балансу

Горизонтальний (часовий) аналіз балансу полягає в порівнянні кожної статті балансу і розрахунку змін абсолютних і відносних вели­чин, а також якісній характеристиці виявлених відхилень.

Вертикальний аналіз балансу передбачає розрахунок відно­сних показників. Завдання вертикального аналізу — розрахунок питомої ваги окремих статей у загальній сумі валюти балансу й оцінка змін питомої ваги.

Отже, основні риси “позитивного”балансу;

1) збільшення валюти балансу в кінці звітного періоду проти його початку;

2) зростання темпів приросту усіх активів над темпами приро­сту необоротних активів;

3) перевищення власного капіталу підприємства над позичко­вим і збільшення темпів його зростання проти темпів зростання залученого капіталу;

4) приблизно однакові темпи приросту дебіторської і креди­торської заборгованості;

5) перевищення частки власних оборотних коштів понад 10 %.

Для загальної оцінки фінансового стану підприємства можна складати спрощений (агрегований) баланс. При побудові спроще­ного балансу зменшують кількість статей балансу, що підвищує його наочність і полегшується аналіз.

Попередню оцінку фінансового стану підприємства можна зро­бити на основі виявлення «хворих» статей балансу:

  • наявності в балансі сум по рядках «Збитки минулих років» і «Збитки поточного року», що свідчить про незадовільну ро­боту підприємства;

  • наявності сум за дебіторською заборгованістю, не сплаченою в строк;

  • наявності сум за статтею інші оборотні активи;

  • наявності простроченої кредиторської заборгованості.

Доцільно порівнювати аналізований баланс з плановим, з ба­лансами минулих років, зданими підприємств-конкурентів, з кра­щими підприємствами галузі.

Для отримання загальної оцінки, динаміки фінансового стану можна зіставляти зміни підсумку валюти балансу зі змінами фінан­сових результатів діяльності підприємства (виручкою від реалізації продукції (робіт, послуг), прибутком від реалізації, операційним прибутком, чистим прибутком).

Для цього розраховується коефіцієнт зміни валюти балансу за формулою:

де: Квб — коефіцієнт зміни валюти балансу;

ВБ - середня величина підсумку балансу за звітний і попередній періоди відповідно.

Середня величина підсумку балансу за звітний та попередній період розраховується як сума валют балансу на початок і кінець відповідного періоду, поділена на 2.

Коефіцієнт зміни виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) розраховується за формулою:

Коефіцієнт зміни прибутку (від реалізації, операційного, чис­того) розраховується за формулою:

де: К. - коефіцієнт зміни прибутку (від реалізації, операцій­ного, чистого);

ПР,, ПР0 — прибуток (від реалізації, операційний, чистий) за звітний і попередній періоди відповідно.

Випереджання темпів росту даних показників порівняно з тем­пами росту валюти балансу свідчить про покращення використан­ня засобів на підприємстві в динаміці, а відставання — про по­гіршення використаних засобів.

Якщо коефіцієнт приросту виручки від реалізації (прибутку від реалізації та інших видів діяльності) буде вищим за коефіцієнт при­росту майна, то це свідчить про поліпшення ситуації з коштами на підприємстві проти попереднього звітного періоду, і навпаки.

Го­ризонтальний і вертикальний аналізи взаємодоповнюють один одного, на їх основі будується аналітичний баланс. Порівняльний аналітичний баланс характеризує структуру балансу і динаміку його статей. Він систематизує попередні розрахунки.