Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1 Теоретичні основи фін аналізу.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.05.2021
Размер:
75.78 Кб
Скачать

9

Тема 1. Теоретичні основи фінансового аналізу

План

  1. Поняття, мета та завдання фінансового аналізу

  2. Інформаційне забезпечення аналізу фінансового стану

  3. Методологія та методика фінансового аналізу

Поняття, мета та завдання фінансового аналізу

Розвиток ринкових відносин підвищує відповідальність і самостійність підприємств та інших субєктів ринку в підготовці та прийнятті управлінських рішень. Ефективність цих рішень багато в чому залежить від об’єктивності, своєчасності та всебічності оцінювання існуючого й очікуваного фінансового стану підприємства.

Становлення ринкової економіки в Україні, поява фінансових ринків, пріоритет фінансових ресурсів об’єктивно сприяли розвитку такого важливого напрямку аналітичної роботи, як фінансовий аналіз.

Одним з інструментів з'ясування реальної конкурентоспроможності під­приємства є аналіз його фінансового стану, оскільки навіть прибуткове підпри­ємство постійно постає перед необхідністю аналізу доходів і витрат. Ринкова економіка приводить у рух усі ресурси, коли кожна вкладена в підприємство гривня сприяє зростанню прибутку. Щоб забезпечити певну стійкість на ринку, необхідно постійно аналізувати фінансовий стан, проводити обґрунтоване нау­кове дослідження фінансових відносин і руху фінансових ресурсів у процесі гос­подарської і торговельної діяльності кожного підприємства.

Фінансовий стан — це результат фінансово-виробничої діяльності, який харак­теризується розміром засобів підприємства, їх розміщенням і джерелами утворен­ня, залежить від виконання матеріально-технічного постачання, виробництва, реа­лізації та прибутку. Фінансовий стан підприємства являє собою показник його фінансової конкурентоспроможності, тобто кредитоспроможності, платоспроможності, вико­нання зобов'язань перед державою та іншими підприємствами.

Фінансовий стан підприємства характеризується системою показ­ників, які відображають наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів. Тому під фінансовим станом підприємства розуміють його спроможність фінансу­вати свою діяльність. Оптимізація фінансового стану є однією з умов успішного розвитку підприємства в майбутньому, а погіршення фінансового стану свідчить про загрозу його можливого банкрутства.

Cутність фінансового аналізу полягає в оцінці та прогнозуванні фінансового стану підприємства за даними бухгалтерського обліку певної звітності.

Фінансовий аналіз (від грецької άυάλνσις – розклад, розчленування) – це метод оцінювання і прогнозування фінансового стану підприємства. Як метод дослідження, аналіз полягає в розчленуванні цілого на складові.

Фінансовий аналіз – це комплексне вивчення функціонування підприємств з метою об’єктивної оцінки досягнутих фінансових результатів і виявлення шляхів подальшого підвищення прибутковості (рентабельності) при забезпеченні безпечного рівня ліквідності. Фінансовий аналіз – складова загального, повного, всебічного аналізу господарської діяльності, що охоплює два взаємопов’язані розділи: аналізи фінансовий та управлінський (рис.1). Такий розподіл досить умовний і відповідає розподілу бухгалтерського обліку на підприємстві на фінансовий та управлінський, що є об’єктивною потребою під час діяльності підприємства в ринкових умовах.

Аналіз господарської діяльності

Фінансовий

Управлінський

Внутрішньо-господарський

Зовнішній

Внутрішній

Рис. 1. Види аналізу господарської діяльності.

Основний зміст зовнішнього фінансового аналізу – надання інформації численним користувачам про прибутковість діяльності підприємства, його платоспроможність, фінансову незалежність, ділову активність, ринкову стійкість тощо.

Результати внутрішнього аналізу призначені для керівництва підприємства. основний зміст уцього аналізу – факторний аналіз прибутку (збитку), рентабельності, собівартості виробництва за видами продукції та видами витрат, пошук точки збитковості, фінансовий аналіз інвестиційних проектів.

Фінансовий аналіз відіграє важливу роль в економічній діяльності підпри­ємства. Він дає змогу:

виявляти резерви поліпшення фінансового стану;

об'єктивно оцінювати раціональне використання усіх видів фінансових ресурсів;

своєчасно вживати заходи щодо підвищення платоспроможності підприємства;

забезпечувати оптимальний виробничий та соціальний розвиток колективу за рахунок використання виявлених у процесі аналізу резервів;

забезпечувати обґрунтоване планування фінансового оздоровлення підприємства.

Мета фінансового аналізу — всебічна оцінка фінансового стану підприєм­ства, його ділової активності для пошуку резервів підвищення

Для досягнення мети у комплексі необхідно розв'язати такі завдання:

  1. оцінка фінансових результатів підприємства (результативності діяльності);

  2. загальна оцінка фінансової стійкості суб'єкта господарювання;

  3. оцінка динаміки та стану ліквідності, платоспроможності та фінансової стій­кості підприємства;

  4. дослідження ефективності використання майна (капіталу) та забезпеченість оборотними коштами підприємства;

  5. оцінка конкурентоспроможності підприємства;

  6. аналіз ділової активності підприємства та його становища на ринку цін­них паперів;

  7. визначення ефективності використання фінансових ресурсів; загальна оцінка фінансового стану і факторів його зміни;

  8. вивчення співвідношення між джерелами оборотних коштів, їх розміщення і| ефективності використання;

  9. дотримання підприємством фінансової, розрахункової і кредитної дисципліни;

  10. визначення ліквідності та фінансової стійкості підприємства;

  11. довго- і короткострокове прогнозування стійкості і фінансового стану;

  12. перевірка виконання зобов'язань за розрахунками з бюджетом, банками, кредиторами, а також використання засобів за цільовим призначенням;

  13. виявлення резервів покращання фінансового стану на основі залучення джерел і прискорення оборотності оборотних засобів;

  14. розробка заходів щодо використання виявлених резервів і контроль за їх впровадженням.

Мета фінансового аналізу – інформаційно забезпечувати прийняття рішень, на які істотно впливають фактичні або прогнозні дані про фінансовий стан підприємства. Ідеться про отримання відносно невеликої кількості ключових, найінформативніших параметрів, що об’єктивно, всебічно характеризують фінансовий стан підприємства (платоспроможність, фінансову стійкість, незалежність, рентабельність діяльності, ймовірність банкрутства тощо).

В процесі фінансового аналізу в умовах ринкової економіки вирішуються такі завдання.

По-перше, це об’єктивна і всебічна оцінка досягнутих результатів діяльності підприємства з точки зору їх сумірності з вкладеним капіталом і поточними витратами на ведення господарської діяльності. Оскільки результати фінансово-господарської діяльності будь-якого підприємства в умовах ринкової економіки оцінюються, головним чином, у термінах прибутковості і рентабельності, у коло аналітичних задач, які розв’язуються в процесі аналізу, включають задачі, пов’язані з оцінкою ефективності використання всіх ресурсів, якими розпоряджається підприємство, а саме: матеріальних, нематеріальних активів, трудових та фінансових ресурсів. Виконання даного завдання здійснюється перелально з визначенням рівня дотримання вимог ліквідності як необхідної умови функціонування підприємств у ринковій економіці, яка через об’єктивність законів свого існування не забезпечує жодному суб’єкту господарювання гарантії від банкрутства. І хоч у практичній діяльності підприємств управлінькі рішення, спрямовані на підтримку певного рівня ліквідності розміщення фінансових ресурсів у активи, нерідко вступають в протиріччя з міркуваннями щодо рентабельності роботи, від таких рішень відмовлятися не можна: задача ж аналізу – дати оцінку оптимальності таких рішень і, в першу чергу, виявити, чи не створюється при цьому зайвий “запас міцності” щодо ліквідності на шкоду рентабельності.

Наступним і найбільш трудомістким завданням фінансового аналізу є виявлення факторів, які визначили той чи інший результат фінансово-господарської діяльності підприємства, їх взаємозв’язків і причинних зв’язків між управлінськими рішеннями, які приймаються в ході виробничого або іншого підприємницького процесу, і досягнутими результатами. Одночасно на цьому етапі розв’язується безліч задач, пов’язаних з визначенням наявних резервів підвищення ефективності функціонування підприємства.

Одним з ефективних засобів управління підприємницькою діяльністю є її планування і оцінка виконання намічених планів з кількісних і якісних показників роботи підприємства. У ході фінансового аналізу вирішуються завдання, пов’язані як з оцінкою рівня виконання намічених планів, так і якості самих планів, їх спрямованості на досягнення підприємством найвищих результатів.

Також важливим завданням фінансового аналізу є визначення ефективності впровадження на підприємстві комерційного розрахунку. Саме цей метод господарювання повною мірою відповідає характеру виробничих відносин ринкової економіки, забезпечує реальне втілення принципу матеріальної зацікавленості підприємств та їх працівників у підвищенні ефективності роботи, поєднує суспільні, колективні та особисті інтереси учасників ринкових відносин.

Ці основні завдання фінансового аналізу забезпечують за їх комплексного вирішення досягнення кінцевих результатів – виконання планів, поліпшення й удосконалення економічної роботи і відповідно дальшого розвитку підприємтсва.

Проте, ними не вичерпується весь склад завдань аналізу. Можна назвати ще й такі:

  • виявлення забезпеченості підприємства матеріальними, трудовими та фінансовими ресурсами;

  • вивчення новацій та сприяння їхньому поширенню;

  • дослідження конкурентоспроможності свого підприємства та кон’юнктури ринку тощо.